ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Σπίτι: ο χειρότερος φίλος του ανθρώπου

Σπίτι: ο χειρότερος φίλος του ανθρώπου Facebook Twitter
2

Aπό το μπλογκ του Henry Fool Is Going Mental.

Tο σπίτι του καθενός έχει την δική του προσωπικότητα η οποία προκύπτει από τα όσα έχουν δει τα μάτια των τοίχων του. σαν το καλομαγειρεμένο φαγητό, αν στο τέλος ξεχάσεις να βάλεις το σημαντικότερο όλων το συστατικών- την ψυχούλα- η γεύση του μπορεί να μοιάζει με στάχτη, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποίησες τα καλύτερα υλικά ακολουθώντας κατά γράμμα την συνταγή χιλιοβραβευμένων σεφ. έτσι και στα σπίτια, όσο αβανγκάρντ και να κοτσάρεις στο τοίχο, όσο ντιζάιν και αν κουβαλάνε οι καρέκλες και οι καναπέδες σου, αν φεριπήν είσαι 70 χρονών, ζεις μόνος και μιλάς μονίμως με το φάντασμα της γυναίκας σου, το σπίτι θα το καταλάβει αυτό. και στον επόμενο καλεσμένο σου θα του το ψιθυρίσει στο αυτί, μια απόκοσμη αίσθηση θα κόψει την κανονική ροή της ανάσας του, η έκφραση του προσώπου του θα αλλοιωθεί,  πλέον η τριχρωμία στους τοίχους και το ξύλινο πάτωμα δεν θα έχουν σημασία, το μόνο που θα τον νοιάζει θα είναι η πόρτα σου, όχι γιατί είναι από ξύλο καρυδιάς ματαιόδοξε, αλλά γιατί αποτελεί τον μοναδικό τρόπο διαφυγής από αυτό που εσύ ονομάζεις σπίτι. αν λοιπόν το σπίτι έχει την δική του προσωπικότητα, τί επίδραση μπορεί να έχει μια μετακόμιση πάνω του; είναι μια πολυήμερη χειρουργική επέμβαση, μια μεταμόσχευση όλων των ζωτικών του οργάνων που πάντοτε καταλήγει σε προσωρινό θάνατο, μέχρι την στιγμή που οι νέοι ένοικοι θα μπουν μέσα του και σταδιακά θα το επαναφέρουν στην ζωή, κομμάτι κομμάτι; Ή ακόμα χειρότερα είναι ένα torture porn που διαρκεί για μέρες, επί ώρες άνθρωποι ξεριζώνουν από μέσα του έπιπλα, γρατζουνάνε τα πατώματα του, χτυπάνε τους τοίχους τους, αρπάζουν τα διακοσμητικά του και τα χώνουν σε κούτες, μέχρι που το παρατάνε γυμνό, ετοιμοθάνατο, αφήνοντας μόνο τις μπάλες σκόνης να καλύπτουν τα πιο κρυφά του σημεία;

Σπίτι: ο χειρότερος φίλος του ανθρώπου Facebook Twitter

Ή μήπως όλα αυτά είναι δακρύβρεχτο μελό οικοδομικών υλικών;  μήπως τελικά τα σπίτια έχουν προσωπικότητες που όχι απλά δεν είναι αθώες, εύθραυστες και εξαρτώμενες από σένα αλλά ακριβώς το αντίθετο; μήπως εσύ είσαι το υποχείριο τους, δέσμιος των ζεστών τους δωματίων, των διαμπερών τους σαλονιών, των μπαλκονιών με θέα για χρόνια και γιατί όχι για μια ζωή; Μήπως η σχέση σας είναι άρρωστη, εσύ τρέχεις, δουλεύεις, κουράζεσαι μόνο και μόνο για να μπεις μέσα του και να εκπληρώνεις την κάθε του ανάγκη ανά πάσα στιγμή; Μήπως είναι αυτό που δεν θα σε αφήσει ποτέ να προχωρήσεις, που θα σε «εγκλωβίζει» στα 100 του τετραγωνικά με πρόφαση την «ασφάλεια»  και την «σιγουριά» που σου παρέχει. Αυτό που θα κάνει τα πάντα για να μην πιστέψεις ποτέ το ρητό που λέει πως «σπίτι είναι εκεί που είναι η καρδιά σου» γιατί απλά «σπίτι είναι εκεί που ακουμπάς τόσα χρόνια τα λεφτά σου»; Μήπως (και υπογραμμίζω το μήπως με κόκκινη γραμμή, λίγες μέρες πριν εγκαταλείψω το μισοάδειο μου σπίτι και αφού έχω σπαταλήσει ατέλειωτες ώρες ψάχνοντας για τον διάδοχό του), μήπως το σπίτι και όλα όσα αυτό περιλαμβάνει είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε ποτέ να μας συμβεί;

 

*οι φωτογραφίες είναι από αληθινό σπίτι προς ενοικίαση στο http://www.rightmove.co.uk/

** https://twitter.com/henry_fool

 

 

 

Αρχείο
2

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Σε τελική,μήπως το σπίτι είναι από τις χειρότερες μορφές δέσμευσης που έχουμε επινοήσει εμείς οι άνθρωποι?Κρίνω απ'τον εαυτό μου,που αν είχα ιδιόκτητο σπίτι στην Ελλάδα,δεν θα είχα τα κότσια να πραγματοποιήσω τ'όνειρό μου,να πάω να ζήσω στο Βερολίνο..Η σιγουριά που προσφέρει το "τσαρδί"(σε καμμία περίπτωση δεν την υποτιμώ),δεν σου επιτρέπει τη "μετάβαση"στο όνειρο-στην επιθυμία-στη λαχτάρα για μια καινούργια αρχή.Διορθώστε με αν κάνω λάθος.
"μήπως το σπίτι και όλα όσα αυτό περιλαμβάνει είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε ποτέ να μας συμβεί;"Δηλαδη οσοι εχουν μενει χωρις σπιτι να πουν? Νομιζω πρεπει να εκτιμαμε λιγο πιο πολυ οσα θεωρουμε δεδομενα...