Τι μισθό παίρνουν κάθε μήνα Μητροπολίτες και Αρχιερείς

Τι μισθό παίρνουν κάθε μήνα Μητροπολίτες και Αρχιερείς Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
13

Στη δημοσιότητα δόθηκε το νέο ειδικό μισθολόγιο των Αρχιερέων, όπως ορίζεται από το νέο νομοσχέδιο με τίτλο «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις».

Ειδικότερα, όπως αναμεταδίδει το efimerios.gr (Κέντρο Εξειδικευμένης Πληροφόρησης εφημερίων & εκκλησιαστικών υπαλλήλων), οι κάθε είδους μηνιαίες αποδοχές των Αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδας καθορίζονται ως εξής:

Βασικός μισθός:

α. Αρχιεπίσκοπος δύο χιλιάδες εξακόσια (2.600) ευρώ.

β. Μητροπολίτης και Τιτουλάριος Μητροπολίτης δύο χιλιάδες διακόσια δέκα (2.210) ευρώ.

γ. Τιτουλάριος Επίσκοπος και Βοηθός Επίσκοπος χίλια οκτακόσια είκοσι (1.820) ευρώ.

Επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών:

α. Για κατόχους διδακτορικού διπλώματος σε εβδομήντα πέντε (75) ευρώ.

β. Για κατόχους μεταπτυχιακού διπλώματος ετήσιας, τουλάχιστον, φοίτησης σε σαράντα πέντε (45) ευρώ.

Το επίδομα αυτό παρέχεται για τίτλους που έχουν χορηγηθεί με ξεχωριστές σπουδές, μετά τη λήψη του πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης. Προκειμένου για κατόχους τίτλων αλλοδαπών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, το επίδομα παρέχεται μετά την αναγνώριση της ισοτιμίας τους προς τους μεταπτυχιακούς τίτλους που απονέμονται από τα Πανεπιστήμια και τα Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της ημεδαπής, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. Το επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών χορηγείται μόνο στην περίπτωση που το περιεχόμενο των μεταπτυχιακών σπουδών είναι συναφές με το λειτούργημα των υπαγομένων στο παρόν κεφάλαιο. Για τη συνδρομή ή όχι της προϋπόθεσης αυτής αποφαίνεται το αρμόδιο όργανο και η καταβολή του επιδόματος ανατρέχει στο χρόνο κατάθεσης των σχετικών τίτλων στο αρμόδιο όργανο για τη συνάφειά τους. Σε περίπτωση κατοχής πλέον του ενός των ανωτέρω τίτλων, καταβάλλεται το επίδομα που προβλέπεται για τον ανώτερο τίτλο σπουδών.

Αποζημίωση εξόδων παράστασης:

α. Αρχιεπίσκοπος, εκατό (100) ευρώ.

β. Εν ενεργεία Μητροπολίτης, πενήντα (50) ευρώ.

Πέρα από τις ανωτέρω αποδοχές δεν καταβάλλεται καμία άλλη παροχή.

Οικονομία
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Το θέμα του χωρισμού κράτους εκκλησίας να το συζητήσουμε, πλην όμως οι μητροπολίτες είναι περίπου 80 ανά την επικράτεια, και οι αποδοχές πιο πάνω είναι οι μικτές, δλδ 2400 περίπου έκαστος μεικτά και προ φόρων. Δε νομίζω ότι το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας προήλθε από τους αρχιερείς.
Πολύ σωστά. Επίσης έχει ενδιαφέρον και το καθεστώς μέσω του οποίου προήλθε αυτή η συμφωνία μεταξύ κράτους και Εκκλησίας.http://www.oodegr.com/oode/koinwnia/oikonomika/ekkl_periousia_forologia_1.htmΕν πάση περιτπώση δεν είναι αυτό το μείζον οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας...
Και το παγκάρι;;; Και ο (απαράδεκτος) δίσκος τις κυριακές;;; Μιλάμε για χοντρό χρήμα. Μη μου πείτε υπέρ των φτωχών γιατί θα γελάσω έως δακρύων...
Το παγκάρι ή κηροπωλησία έχει να κάνει με την αγορά κεριού και τα έξοδα του ναού. Οι δίσκοι που βγαίνουν κατόπιν εντολής της Μητρόπολης που ανήκει ο Ιερός Ναός έχει να κάνει με το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας και σε καμία περίπτωση με τις τσέπες των ράσων. Ο οβολός μας δεν είναι υποχρεωτικός ούτε αν πάρουμε κερί από το παγκάρι αλλά ούτε στην περιφορά δίσκου. Οι Μητροπόλεις δεν έχουνε έσοδα πλην ποσοστού από τα έσοδα των Ι.Ν. που ανήκουν σε αυτές. Ένας κεντρικότατος ναός μπορεί να έχει π.χ. 20 εργαζόμενους, νεωκόρους, ιεροψάλτες (δεξιός, αριστερός, βοηθοί), γραμματέας, λογιστής, διδάσκοντες του ενοριακού πνευματικού κέντρου άλλοτε εθελοντές, συχνά όμως έμμισθοι όπως καθηγητές βυζαντινής μουσικής, χορωδιών, αγιογραφίας και ενισχυτικών σχολικών μαθημάτων κ.α. Μεγάλα ποσά δίνονται για την αγορά κεριού, σε λογαριασμούς ΔΕΗ (χιλιάδες λαμπτήρες στους πολυέλαιους), για θέρμανση - ψύχη των χιλιάδων τμ σε υπόγεια, κυρίως ναό, γυναικωνίτη, ιερά παρεκκλήσια, γραφεία, πνευματικά κέντρα, βοηθητικούς χώρους, αποθήκες, έξοδα συντήρησης όλων αυτών των χώρων, αμοιβές σε ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, τεχνίτες, εργάτες, μαρμαράδες, ξυλουργούς, ξυλογλύπτες,
αγιογράφους, μηχανικούς. ΙΚΑ και ΦΜΥ μισθοδοσίας προσωπικού, ΦΠΑ στις αγορές, κληρικόσημα, εισφορές υπέρ Ταμείου Κληρικών, ΟΓΑ και φυσικά προς την Μητρόπολη. Έξοδα του Φιλόπτωχου Ταμείου σε συσσίτια, οικονομικές βοήθειες. Τα έξοδα λειτουργίας ξενώνων, πολιτιστικών κέντρων, μουσείων, πνευματικού έργου, σε περίπτωση που διαθέτει ένας ναός. Αν ένας ναός διαθέτει ακίνητη περιουσία σε διαμερίσματα, μαγαζιά, οικόπεδα, χωράφια κτλ (συνήθως προέρχονται από δωρεές), εκτός από έσοδα έχουν και έξοδα συντήρησης και διατήρησης. Οι ναοί επιβαρύνονται και από κάποιους έμμεσους ή άμεσους φόρους. Γενικά στην εκκλησία όποιος έρχεται για έμμισθη παροχή υπηρεσίας ή πώληση αγαθού, επειδή θεωρεί ότι είναι εκκλησία βαράει στο κεφάλι τις τιμές και τις απαιτήσεις του. Ένας ναός έχει πολλές φθορές, συντηρήσεις, απαιτήσεις σε υλικοτεχνικό, συσκευές, μηχανήματα, έπιπλα, καύσιμα. Φυσικά υπάρχει μεγάλη εθελοντική προσφορά ανθρώπων να προσφέρουν δωρεάν τις γνώσεις και την εργασία τους, φυσικά αρκετές δωρεές όπως και εισοδήματα από τυχόν διαχείριση ακίνητης περιουσίας. Οι ναοί πέρα από το θρησκευτικό έργο παράγουν επίσης πνευματικό, ανθρώπινο, κοινωνικό αλλά και οικονομικό έργο. Αν ένας ναός διοικείται από έναν άξιο ιερωμένο, πράττει την αποστολή του στο ακέραιο και με την δύναμη του κόσμου μπορεί να κάνει κυριολεκτικά ...παπάδες! Αρκεί να υπάρχει όρεξη, κέφι, θέληση αλλά να είναι κάποιος χαλκέντερος. Βέβαια υπάρχουν και εκατοντάδες μικροί, άσημοι και φτωχοί ναοί, ειδικά στην περιφέρεια και στα χωριά, χωρίς στελέχωση, χρήματα, πιστούς, ανύπαρκτες δυνατότητες, με δυσκολίες να καλύψουν ακόμα και τα τρέχοντα έξοδα. Τα χρόνια που εργάστηκα στην εκκλησία σε νευραλγική θέση ευθύνης, προϊστάμενος δεκάδων ατόμων, διαχειριστής εκκατομυρίων ευρώ, απέκτησα ανεκτίμητες εμπειρίες, κατανόησα πρόσωπα, μηχανισμούς και καταστάσεις που από έξω ένας πιστός ή μη, ποτέ δεν θα έβλεπε. Γνώρισα άξιους και υπέροχους ιεράρχες αλλά και άθλιους παπάδες, κρατώ στην καρδιά και στον νου μου τους πρώτους. Πιστέψτε με πως ο χώρος της εκκλησίας είναι ένας κόσμος που απαρτίζεται, κατοικείται και αποτελείται από τις ίδιες δυνάμεις μιας κοινωνίας και ψυχανεμίζεται αναλόγως. Όπως μπορεί να είναι ένας χώρος εξουσίας, διαπλοκής, ακραίων και σκοταδιστικών απόψεων, διαφθοράς, μαύρου χρήματος, απληστίας, παθών, διαστροφών και κακίας, εξίσου εύκολα γίνεται κυψέλη ελπίδας, προσφοράς, κουράγιου, ίασης ψυχής και επιτελεί το παναθρώπινο έργο της αγάπης, τον λόγο του Κυρίου. Από εμάς τους ανθρώπους εξαρτάται πια εκκλησία θα έχουμε.