Το Μπαλί είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες από την Ευρώπη και την Αυστραλία και θεωρείται ένα από τα πιο ανεπτυγμένα σε τουρισμό νησιά της Ινδονησίας. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα έκθεση, οι επισκέπτες του νησιού συχνά εξαπατούνται και τρώνε εν αγνοία τους κρέας σκύλου που θεωρούν ότι είναι κοτόπουλο.
Ο οργανισμός για την προστασία των ζώων «Animals Australia» διενήργησε πρόσφατα έρευνα σχετικά με το θέμα και τα ευρήματά τους σοκάρουν. Οι καταγραφές μεταφέρουν πρωτοφανή σκληρότητα απέναντι στα ζώα τα οποία πεθαίνουν μαρτυρικά και χωρίς να τηρούνται οι βασικοί υγειονομικοί κανονισμοί.
Τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα τα μέλη της οργάνωσης δείχνουν πως κάθε μέρα σκυλιά - συμπεριλαμβανομένων και αρκετών κατοικίδιων - απομακρύνονται από τους δρόμους του Μπαλί και σκοτώνονται, συχνά βίαια, ώστε να πουληθούν για το κρέας τους στα τοπικά εστιατόρια.
«Κλεισμένα σε κιβώτια μπαμπού ή πλαστικούς σάκους, τρομοκρατημένα σκυλιά, περιμένουν τη σφαγή με τα πόδια δεμένα και τα στόματα σφραγισμένα», αναφέρει η έκθεση και περιγράφει πως πολλά ζώα μένουν για ώρες ή και μέρες χωρίς τροφή και νερό μέχρι τη θανάτωσή τους. «Κάθε χρόνο, σκοτώνονται επτά φορές περισσότερα σκυλιά στο Μπαλί απ' ό, τι στο φημισμένο φεστιβάλ Yulin» αναφέρει η έκθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κρέας σκύλου χρησιμοποιείται κυρίως από τους πωλητές street food οι οποίοι το διαθέτουν ως κοτόπουλο, αλλά περίπου 70 εστιατόρια στο Μπαλί βρέθηκαν να μαγειρεύουν κρέας σκύλου αναφέροντάς το απλά ως "satay" και κάνοντας τους τουρίστες να υποθέσουν ότι είναι κοτόπουλο.
«Το εμπόριο κρέατος σκυλιών παραβιάζει τους νόμους για τη σκληρότητα των ζώων και τους νόμους για την ασφάλεια των τροφίμων», αναφέρει η οργάνωση.
«Ξεκίνησα την έρευνα εντοπίζοντας και γνωρίζοντας τους βασικούς παίκτες στην εντελώς ανεξέλεγκτη βιομηχανία κρέατος σκύλων του Μπαλί» ανέφερε ο ερευνητής ο οποίος σημειώνει ότι είδε συμμορίες να κλέβουν και να κυνηγούν σκυλιά τα οποία σκότωναν. Ένας μόνο από αυτούς ανέφερε πως έχει σκοτώσει χιλιάδες σκυλιά καθώς κάθε εβδομάδα θανατώνει περίπου 12 ζώα. Η τιμή για κάθε σκύλο είναι περίπου 10 δολάρια και όπως αναφέρει η έκθεση κανένα κομμάτι κρέατος δεν πάει χαμένο καθώς η τοπική κουζίνα επιτρέπει λόγων των μπαχαρικών να μην γίνεται αντιληπτό.
Στην έκθεση υπάρχουν μαρτυρίες πωλητών που παραδέχτηκαν ότι το κρέας σκύλου πωλούνταν ως κοτόπουλο. Οι ερευνητές τονίζουν πως αυτό το εμπόριο δεν κρύβει μόνο βαρβαρότητα, αλλά και κινδύνους για όσους τρώνε το κρέας.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του κέντρου πληροφοριών για δηλητηριάσεις της Ν. Νότιας Ουαλίας Δρ Andrew Dawson, το κρέας σκύλου θα μπορούσε να δηλητηριαστεί, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως ναυτία, μυϊκούς πόνους, δύσπνοια και βλάβη οργάνων και νεύρων. «Αν τρώτε, για παράδειγμα κομμάτια του στομάχου των ζώων ή της καρδιάς, τότε υπάρχουν πραγματικά υψηλές συγκεντρώσεις κυανιδίου που θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρες», δήλωσε ο Δρ Dawson.
Μερικοί άνθρωποι στο Μπαλί αγωνίζονται για να σταματήσουν το εμπόριο όμως - η Ένωση Ζώων του Μπαλί που εργάζεται για την προστασία των σκύλων του νησιού. Σήμερα φροντίζουν περίπου 150 σκυλιά, αλλά ο αριθμός απέχει πολύ από τα εκτιμώμενα 70.000 ζώα που σφαγιάζονται κάθε χρόνο για το εμπόριο κρέατος σκύλου.
σχόλια