«Βαρέθηκα να αποχαιρετάω έναν-έναν τους φίλους μου. Σταματήστε να μεταναστεύετε, θα ερημώσουμε...»

«Βαρέθηκα να αποχαιρετάω έναν-έναν τους φίλους μου. Σταματήστε να μεταναστεύετε, θα ερημώσουμε...» Facebook Twitter
16

Εμείς που παραμένουμε, βλέπουμε σιγά σιγά πολλούς γνωστούς μας να το παίρνουν απόφαση. Άλλοι πάνε στην Λευκωσία, άλλοι στην Πράγα, άλλοι στο Λονδίνο, στο Μόναχο, στο Γκέτεμποργκ, - μια φίλη μου μάλιστα βρήκε δουλειά στην Αλβανία, στα Τίρανα, και πήγε εκεί. 

Τα Μικροπράγματα δίνουν συχνά φωνή σε ανθρώπους που έφυγαν, που πήγαν σε νέες πόλεις και μας περιγράφουν τη ζωή τους (στείλτε μου κι εσείς αν θέλετε την εμπειρία σας, στο [email protected]).

Σήμερα όμως η Δήμητρα Θ. μιλάει για τους αποχωρισμούς και πώς τους βιώνει αυτός που μένει - είτε φεύγει ο μεγάλος σου έρωτας ή φίλοι για να σπουδάσουν και να δουλέψουν έξω...

Θυμάμαι πολύ καλά από μικρή ότι σιχαινόμουν τους αποχωρισμούς. Συνήθως όμως ότι σιχαίνεσαι, το συναντάς συχνά στον δρόμο σου, έτσι για να δυναμώνεις!


Ο μεγάλος μου έρωτας ζούσε μόνιμα στην Αθήνα και ανταμώσαμε πρώτη φορά το 2003. Ήμουν τόσο ερωτευμένη τότε, από την πρώτη στιγμή που τον αντίκρισα, που ούτε για μια στιγμή δεν σκέφτηκα την απόσταση των 500 χιλιομέτρων.
Τέσσερα χρόνια κράτησε ο δεσμός μας και ούτε μια στιγμή μέσα στα τέσσερα αυτά χρόνια δεν μπόρεσα να συνηθίσω τον αποχωρισμό. Κάθε φορά που φτάναμε στο τελευταίο βράδυ μας, εγώ έμενα ξάγρυπνη και τον χάζευα, το στομάχι μου πονούσε αφόρητα κι ένα φορτίο βαρύ ερχόταν και καθόταν επίμονα στο στήθος μου. Μ' έπιανε για λίγο ύπνος, ξυπνούσα, τον κοιτούσα, έκλαιγα, ξανακοιμόμουν και τούμπαλιν. Η ίδια κατάσταση συνεχιζόταν και μέσα στο βαγόνι του τρένου! Και να τα κλάματα, να τα χαρτομάντιλα, φυσούσα και ξαναφυσούσα τη μύτη μου και με κοιτούσε γύρω γύρω ο κόσμος κι απορούσε!


Όταν μου πέρασε ο έρωτας και χωρίσαμε -γιατί όλα τα όμορφα τελειώνουν ένα πρωί- έδωσα όρκο στον εαυτό μου πως δεν θα ξαναμπλεχτώ με κανέναν άνθρωπο που ζει μακρυά μου.  Τόσα χρόνια πάνε-έλα, χόρτασα αποχωρισμό για το υπόλοιπο της ζωής μου!


Και ποιος σε ρώτησε;, μου πέταξε μια μέρα το σύμπαν και το ίδιο απόγευμα η καλύτερή μου φίλη μου ανακοίνωσε πως θα φύγει στη Σκωτία για μεταπτυχιακό. Θα ξαναγυρίσω Δημητρούλα μου, μην κλαις! Ξέραμε όμως κατά βάθος και οι δυο ότι δεν θα ξαναγυρνούσε. Έτσι κι έγινε.
Δέκα χρόνια τώρα βρισκόμαστε μονάχα τα καλοκαίρια. Για λίγο... Όταν κάνει οικονομία, έρχεται και δυο φορές το χρόνο, αλλά συνηθίζεται ο αποχωρισμός; Δεν συνηθίζεται! Θυμάμαι τον πρώτο καιρό που έλειπε, την έβλεπα τα βράδια στον ύπνο μου και ξυπνούσα με δάκρυα στα μάτια και της έστελνα μηνύματα μέσα στη μαύρη νύχτα. Μου λείπεις Κατιούλα μου... Και μένα Δημητρούλα μου.


Πριν δυο χρόνια γνώρισα την Κατερίνα. Μπήκε φουριόζα στο σχολείο και ούτε που μου απάντησε όταν την ρώτησα αν έχει κάποιο ραντεβού. Καθόλου δεν την συμπάθησα!


Όλα θα κυλούσαν ωραία αν αυτή η αντιπάθεια συνεχιζόταν μέχρι και σήμερα. Θα ήμουν πολύ χαρούμενη που επιτέλους θα ξεκουμπιζόταν στην Αμερική! Δεν γίνεται όμως να μην την αγαπήσεις την Κατερίνα. Ήρθε στο σχολείο και μας γλύκανε όλους! Η πιο δύσκολη μέρα στη δουλειά ήταν παιχνιδάκι μαζί της. Όποτε είχε όρεξη έβγαζε από κείνη την παλιά θήκη το ακορντεόν και πλημμύριζε τραγούδια τους διαδρόμους! Έμαθε στα παιδιά τραγούδια που δεν ακούγονται πια! Τον ανθρωπάκο της Τσανακλίδου, την άνοιξη του Σαββόπουλου, τη Τζαμάικα του Καλατζή!


Η Κατερίνα μου, που γελάει δυνατά, που κουράστηκε τόσο πολύ στη ζωή της και δεν το έδειξε ποτέ, που έγραψε τραγούδια και παραμύθια, που σκαρφίστηκε δικά της παιχνίδια γιατί τόσα χρόνια δασκάλα βαρέθηκε να κάνει τα ίδια, που ήρθε και τρύπωσε μέσα στην καρδιά μου και τώρα το σπίτι της άδειασε και όλα της τα υπάρχοντα ταξιδεύουν μ' ένα κοντέινερ στην Αμερική...


Πρώτη φορά στη ζωή μου που έφτασε το γλυκό καλοκαιράκι και γω λυπάμαι. Μετράω αντίστροφα τις μέρες, πέντε εργάσιμες για να τελειώσω κι ένας μήνας για να την αποχαιρετήσω. Δεν θα έρθεις στο αεροδρόμιο, μου λέει με ύφος αυστηρό! Σιχαίνομαι τους αποχωρισμούς! Κι αν τους σιχαίνεσαι γιατί φεύγεις Κατερίνα μου;


Βαρέθηκα να αποχαιρετάω έναν έναν τους φίλους μου, που φεύγουν απ' αυτή τη χώρα, γιατί αν μείνουν θα τους καταπιεί!

Βαρέθηκα το skype και τις βίντεο-κλήσεις, βαρέθηκα να πληκτρολογώ "μου λείπεις" και "πόσο θα ήθελα να ήσουν εδώ σήμερα". Βαρέθηκα να λαχταρώ μια αγκαλιά και να μας χωρίζουν βουνά και θάλασσες και διαφορετικές ώρες!

Σταματήστε να φεύγετε, θα ερημώσουμε...

Mικροπράγματα
16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

9 σχόλια
Έχω βρεθεί και στις δυο πλευρές. Αυτή του μετανάστη και αυτή του να αποχωριστώ άνθρωπο που επέλεξε την ξενιτιά.Μέσα απ' την πείρα μου ένα έχω να πω: Δεν είναι εύκολο, ούτε το ένα ούτε το άλλο. Καταλαβαίνω απόλυτα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοπέλα.Κάποιοι εδώ μέσα με ευκολία προωθείτε τον κόσμο να βγεί έξω εφόσον το πλοίο βουλιάζει και δεν υπάρχει μέλλον εδώ. Συμφωνούμε. Και εγώ προτρέπω τους φίλους μου αν έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν(!) την ξενιτιά, να την δοκιμάσουν με 1000. Και αν τους αρέσει κάθονται. Αν δεν είναι έτοιμοι, γυρίζουν. Όπως έκανα και εγώ. Δυο φορές.Όμως θεωρώ πως πρώτα πρέπει να προσπαθήσουμε για την χώρα που μεγαλώσαμε, για την οικογένεια μας, για την γειτονιά μας και αν δούμε ότι δεν υπάρχει ελπίδα, φεύγουμε. Το να φύγουμε με το που τελειώσουμε το σχολείο το θεωρώ λυπηρό, αν και πολύ πιθανόν να μην ήταν επιλογή του ιδίου αλλά απ' τον οικογενειακό κύκλο ή φίλους/γνωστούς που θα λέγανε πράγματα όπως στα σχόλια παρακάτω.Ναι, στο εξωτερικό είναι καλύτερα από άποψη χρημάτων και οργάνωσης. Αλλά θα είσαι πάντα μετανάστης, ξένος. Πάντα θα σου λείπει λίγο πατρίδα.
Θα μιλήσω για τον εαυτό μου και πως έχω βιώσει εγώ την εμπειρία αυτού που φεύγει. Δεν είμαι νεομετανάστης, είμαι 45 και έχω κοντά 25 χρόνια που έφυγα από την Ελλάδα όταν και δουλειές και λεφτά υπήρχαν. Έχω ζήσει σε 4 ηπείρους, κυρίως στις ΗΠΑ τον Καναδά και την Αγγλία. Αλλά έχω περάσει και 2 χρόνια από το Χονγκ Κονγκ και άλλα 3 χρόνια από την Αυστραλία. Έκανα προκοπή και με το παραπάνω, παντρεύτηκα 3 φορές, έχω έναν γιο που τελειώνει το πανεπιστήμιο τώρα στον Καναδά και άλλον ένα στο γυμνάσιο στην Αγγλία, από διαφορετικούς γάμους. Έκανα διάφορα στη ζωή μου, πέρασα πολύ δύσκολα στην αρχή όταν σπούδαζα και έκανα 3 δουλειές για να συντηρηθώ και ζω πολύ άνετα τώρα. Έζησα πολύ μοναξιά όταν άλλαζα ζωή και μετακόμιζα από τη μια ήπειρο στην άλλη αλλά και δημιουργησα πολύ στενές φιλίες και οικογένεια σε όλες τις άκρες του πλανήτη. Ξέρω πως είναι να φεύγεις αλλά ξέρω πως είναι να φευγουν και οι άλλοι. Μετά από 25 χρόνια στο φευγιο δεν συνηθίζεται ούτε το ένα ούτε το άλλο. Αν θέλετε όσοι βλέπετε τους δικούς σας να φεύγουν να κάνετε κάτι γι'αυτους πείτε τους μόνο πόσο τους σκέφτεστε. Αν σας λείπουν πείτε το, αν δεν σας λείπουν πάλι πείτε το. Δεν είναι ανάγκη με το ζόρι να στεναχωριέστε που φεύγουν οι άνθρωποι σας ούτε και πρέπει με το ζόρι να κρύβετε ότι σας λείπει κάποιος. Το δύσκολο είναι πάντα για αυτόν που φεύγει. Αυτός κόβει τις ρίζες του, αυτός ξαναφτιάχνει τη ζωή του. Να του λέτε τι νιώθετε όπως το νιώθετε. Οι άνθρωποι είμαστε χαμαιλέοντες, προσαρμοζόμαστε παντού αλλά δεν συνηθίζουμε. Και αν ξέρουμε τι αφήνουμε πίσω μας είναι πιο εύκολο να το αντιμετωπίσουμε.
Ένας φίλος μου είπε ένα φανταστικό τρελό σενάριο. Έστω ότι πας στην Γερμανία και αργότερα έχει και η Γερμανία κρίση. Τι θα κάνεις; Θα πας σε κάποια άλλη χώρα που δεν έχει κρίση πχ. Σουηδία και αργότερα γνωρίζει και αυτή η χώρα την κρίση. Τι κάνεις; Θα πας πάλι σε κάποια άλλη χώρα; Και θα ζεις απλά με μόνο ιδανικό να κυνηγάς το χρήμα μέχρι το θάνατο σου;Εντάξει είναι ακραία η ιστορία αλλά μου έδωσε μια άλλη οπτική.Σίγουρα αν δεν έχεις σπίτι και τα απαραίτητα για να επιβιώσεις φεύγεις.Σίγουρα είναι πολύ όμορφο να εργάζεσαι πάνω σε αυτό που σπούδασες και αγαπάς.Αλλά βλέπω πολλές φορές ανθρώπους που και σπίτι έχουν και φαγητό να φάνε έχουν και φεύγουν στο εξωτερικό γιατί απλά δεν μπορούν να καταναλώνουν όπως μας είχε μάθει παλιά αυτό το σάπιο σύστημα και πράγματα όπως η φιλία, οι συγγενείς, οι ψυχολογικές συνέπειες της μετανάστευσης από την αλλαγή περιβάλλοντος στα παιδιά τους και πολλά άλλα καταπατούνται σαν να μην υπάρχουν...
@ man1 "Η καλή ζωή για εμένα δεν εξαρτάται μόνο από το πόσα χρήματα θα έχω στην διάθεση μου κάθε μήνα " νομίζω δεν είναι αυτή η βασική αιτία μετανάστευσης. Είναι και πολλά άλλα, όπως η έλλειψη αξιοκρατίας, οράματος, οι βρώμικοι δρόμοι, οι αγενείς οδηγοί και πεζοί, η ανομία και πολλά πολλά άλλα νεοελληνικά σουρεαλιστικά χαρακτηριστικά. Όλοι έχουμε δικαίωμα να προσπαθήσουμε για ό,τι θεωρούμε για τον εαυτό μας καλύτερο χωρίς να χρειάζεται να κρινόμαστε με ξύλινα επιχειρήματα του είδους. Μια βόλτα έξω με τόσα σκουπίδια αρκεί.
Συμφωνώ πως είναι όλα αυτά προβλήματα που στο εξωτερικό δεν τα συναντάς. Το θέμα είναι ότι όλα αυτά τα προβλήματα τα δημιουργούν οι ίδιοι οι πολίτες και όταν οι πιο συνειδητοποιημένοι που θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτή την πραγματικότητα, μεταναστεύουν, μην περιμένεις να αλλάξει κάτι εδώ... θα συνεχίζει να έχει βρώμικους δρόμους, αγενείς οδηγούς κλπΤην εικόνα και τις δομές μια χώρας τις δημιουργούν οι ίδιοι οι πολίτες. Όταν μείνουν όλοι οι βάρβαροι εδώ, τι νομίζεις θα αλλάξει;
Εννοείται ότι δεν είναι η μόνη αιτία αλλά έχω μια ερώτηση.Γιατί τόσα χρόνια που υπήρχε όλη αυτή η κατάσταση που ορθά περιγράφεις δεν έφευγε σχεδόν κανείς;
Yπάρχουν φευγιά και φευγιά..πχ αν κάποιος δικός ή φίλος πάει κάπου στην Ευρώπη,Γαλλία,Ισπανία,Ολλανδία κλπ..χαίρομαι πολύ που φεύγει,στα μάτια μου η Ευρώπη δεν είναι μετανάστευση αλλά διεύρυνση οριζόντων.Αμερική και Αυστραλία είναι άλλου παπά βαγγέλιο,κάπως σαν να ξεκόβεις,άλλοι κόσμοι πιό μακρυνοί,λιγότερο οικείοι....Τέλος πάντων..κατανοώ απολύτως αυτούς που φεύγουν,θα έκανα ακριβώς το ίδιο αν ήμουν στη θέση τους..
Σαν παράπονο σε στιγμή αδυναμίας το καταλαβαίνω.Μέχρι εκεί όμως.Οι άνθρωποι πρέπει να αξιοποιούν τις ευκαιρίες,που έχουν για μια καλύτερη ζωή.Προτιμώ χίλιες φορές να ξέρω,ότι οι αγαπημένοι μου είναι καλά κι ας μην τους έχω κοντά μου (στα γκομενικά δεν είμαι τόσο large,αλλά αν είναι να κρατήσει,θα βρεθεί τρόπος και για το μαζί).Σε όσους έφυγαν,σε όσους θα φύγουν εύχομαι να σταθούν τυχεροί,να προκόψουν,να φτιάξουν όμορφες οικογένειες,να ζήσουν τα όνειρά τους.Κι αν το θέλουμε κι εμείς κι εκείνοι,δε χανόμαστε.
Οι παππούδες μας έφευγαν για Αμερικες κ Αυστραλίες,κ οι πατεράδες μας για Γερμανιες κ Βελγια,για να δουλέψουν σε λατζες,ορυχεία κ χαμαλοδουλειες.αυτοι που φεύγουν σημερα,ειναι σε μεγαλο βαθμο καταρτισμένοι στις επιστήμες τους κ ψάχνουν να βρουν το αντικείμενο τους,που εδω δν υπαρχει.ας φύγουν,με την ελπίδα καποτε να γυρίσουν κ να προσφέρουν με την γνώση κ την εμπειρία τους.κανεις δν θελει να ειναι μακρια απ τους αγαπημένους του·κανεις δν θελει να ειναι μετανάστης.
Είμαι 6 χρόνια στην Γερμανία,έφυγα στα 18 για σπουδές και στεναχωριεμαι τοσο πολυ που η πατρίδα μου δεν ειναι "γόνιμη" και δεν μπορει να προσφέρει ενα καλο μέλλον στα παιδιά της. Όσες φορές φεύγω απο Ελλάδα πρέπει να αποχαιρεταω γονείς,φίλους.... νευριάζω με τους υπεύθυνους
Γυρισα, είδα τη γλύκα - και σε εποχές προ κρίσης βεβαια - και έφυγα οριστικά. Με ευχες και κοελικές αρλούμπες, όταν έχεις σοβαρές υποχρεώσεις, δεν κάνεις τίποτα. Όσοι μένουν να ξέρουν πως δεν θα αλλάξει κάτι και αν το αντέχουν ή τους παίρνει, καλά κάνουν.
Φοβάμαι ότι έχω μια αρνητική προδιάθεση λόγω και του πρόσφατου περιστατικού με τον Καζάκο. Που αν ήταν μεμονωμένο περιστατικό δεν θα του είχα δώσει και μεγάλη σημασία, αλλά είναι μια νοοτροπία που απαντάται συχνά - θυμάμαι πολύ έντονες εκφάνσεις της όταν πριν 1-2 χρόνια η πρώτη σε μόρια στις Πανελλαδικές δήλωσε ότι θα προτιμήσει εντούτοις τη Γερμανία για τις σπουδές της.Εν μέρει βέβαια μπλέκω ανόμοια πράγματα - επ’ουδενί η κοπέλα στο γράμμα μίλησε για προδοσίες κι άλλα τέτοια εθνικοπατριωτικά, προφανώς δεν την τοποθετώ στην ίδια κατηγορία!Απλώς υπάρχει μια κοινή πηγή εκκίνησης˙ όταν κάποιος προχωράει με κάποιο τρόπο στη ζωή του, εμείς αναρωτιόμαστε: Κι εμείς τι θ’απογίνουμε; Αυτό όμως δεν είναι δουλειά του άλλου. Δεν είναι ωραίο να μεταφέρουμε αυτό το βάρος στις πλάτες του άλλου. Καθένας είναι υπεύθυνος για το μέλλον του. Είναι υπόλογος πρώτ’απ’όλα στον εαυτό του. Ούτε στην πατρίδα (εκτός ίσως της ακραίας περίπτωσης πολεμικής απειλής), ούτε σε φίλους και αδέλφια, ούτε καν στους γονείς. Μόνο στα (ανήλικα) παιδιά του, αν έχει κανείς, των οποίων και φέρει την ευθύνη.(Η συντροφική σχέση είναι ειδική περίπτωση, γιατί σπάνια έχει μέλλον χωρίς επαρκή συνύπαρξη. Αν είναι απλώς μια καλή σχέση, είναι λογικό να μπει σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με το μέλλον που προσπαθεί να χαράξει καθένας για τον εαυτό του. Αν έχει εξελιχθεί σε «σχέση ζωής» -και τουλάχιστον η απόσταση είναι μια καλή δοκιμασία- συνήθως κάποιος από τους δύο θα πρέπει να τροποποιήσει την πορεία του, είτε με το να μην (ξανα)φύγει είτε με το να ακολουθήσει αυτόν που φεύγει. Θα πρέπει πάντως να το κάνει επειδή το θέλει πραγματικά.)Συγγνώμη αν φαίνεται να την μπαίνω πολύ στην κοπέλα του γράμματος – τον πόνο του αποχωρισμού τον έχω βιώσει και συνεχίζω να τον βιώνω, και μάλιστα όντας πάντα «αυτή που μένει πίσω». Αν είχε μείνει στην περιγραφή αυτού του συναισθήματος δεν νομίζω να έλεγα κάτι, αυτή η έκκληση στο τέλος μου χτύπησε άσχημα, και με οδήγησε στους συνειρμούς που ανέφερα στην αρχή.