Ξεκίνησε πριν από 61 χρόνια, σαν ένα πρωτοπόρο εκδοτικό εγχείρημα κι έβαλε τίτλους τέλους προχθές, σαν μια παράπλευρη απώλεια στην κατάρρευση του επιχειρηματικού και εκδοτικού οικοδομήματος των Λαυρεντιάδη-Κυριακίδη. Η Athens News, η παλαιότερη αγγλόφωνη ελληνική εφημερίδα, έσβησε οριστικά τη Δευτέρα το μεσημέρι, με τους (απλήρωτους επί μήνες) δημοσιογράφους να καλούνται να υπογράψουν τα χαρτιά της απόλυσής τους.
Η εφημερίδα είχε σταματήσει ήδη να εκδίδεται εδώ και τρεις μήνες, από τότε που ο ιδιοκτήτης, Πέτρος Κυριακίδης, διέφυγε στο εξωτερικό, όπου και καταζητείται έκτοτε από την αστυνομία. Το δε προσωπικό της εφημερίδας έχει να δει το χρώμα του χρήματος από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν το σκάνδαλο της Proton Bank και των επιχειρήσεων Λαυρεντιάδη άρχισε να αποκαλύπτεται σε όλες του τις διαστάσεις.
Γέννημα – θρέμμα του Γιάννη Χορν, η Athens News έγραψε τη δική της ιστορία στον ελληνικό Τύπο. Το 1952, την περίοδο που η Ελλάδα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, επουλώνοντας τα τραύματα της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου, ο αδερφός του ηθοποιού Δημήτρη Χορν, δημοσιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες, ιδρύει την πρώτη αγγλόφωνη – καθημερινή μάλιστα - εφημερίδα (με Γάλλο αρχισυντάκτη!).
«Την ιδέα για να βγάλω μια αγγλόφωνη εφημερίδα την είχα αμέσως μετά τον πόλεμο, όταν διαπίστωσα με τα ταξίδια που έκανα ότι τα αγγλικά θα ήταν η γλώσσα που θα επικρατήσει στην επικοινωνία και στις συναλλαγές», έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξή του. Χρηματοδότη για το φιλόδοξο για την εποχή εγχείρημά του βρήκε στο πρόσωπο του τραπεζίτη Γιάννη Κωστόπουλου, θείου του σημερινού προέδρου της Alpha Bank.
Το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε στις 29 Ιανουαρίου του 1952. Η έκδοσή του κόστισε 1000 δραχμές και εκτεινόταν σε έξι σελίδες, που κάλυπταν ειδήσεις όπως η κόντρα Σοφοκλή Βενιζέλου – Γεωργίου Παπανδρέου και οι ταραχές στην Αίγυπτο.
«Η αλήθεια και η ανεκτικότητα», έγραφε ο Χορν στο πρώτο editorial της εφημερίδας, «είναι οι θεμέλιοι λίθοι κάθε φιλίας και κάθε συμμαχίας μεταξύ προσώπων, αλλά και μεταξύ εθνών. Οι ίδιες αυτές αξίες θα αποτελέσουν την πιο ισχυρή πανοπλία μας απέναντι σε κάθε αντίπαλο».
Η Athens News αρχικά στεγάστηκε στη Μητροπόλεως και αργότερα τα γραφεία της μεταφέρθηκαν στην οδό Λέκκα 23-25. Οι έξι σελίδες έγιναν στη συνέχεια οκτώ και το αναγνωστικό της κοινό πολλαπλασιαζόταν. Πρέσβεις, διπλωμάτες, στελέχη πολυεθνικών εταιριών και άλλοι ξένοι που κατέφταναν για μπίζνες στην Ελλάδα, αλλά και τουρίστες, ενημερώνονταν από την αγγλόφωνη εφημερίδα για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας.
«Μου έλεγαν στην αρχή ότι η εφημερίδα θα πουλούσε 50 φύλλα την ημέρα και θα έκλεινε», θυμόταν πολλά χρόνια αργότερα ο Χορν. «Ποτέ της δεν πούλησε μόνο 50 φύλλα. Η μικρότερη κυκλοφορία που είχε ήταν 800 φύλλα και αυτό ήταν στην αρχή».
Η εφημερίδα έκλεισε τελικά πολλές δεκαετίες αργότερα, υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες από αυτές που θα μπορούσε να φανταστεί ο ιδρυτής της κι αφού στο ενδιάμεσο έγραψε τη δική της, ξεχωριστή, ιστορία.
Βαθιά δημοκράτης και υπερασπιστής της ελευθερίας του λόγου, ο Χορν διώχθηκε για τις απόψεις του. Η δικτατορία των συνταγματαρχών τον έστειλε στη φυλακή για ένα πύρινο ρεπορτάζ της Athens News για την κατάσταση στην Ελλάδα, την επομένη της επίσκεψης στην Αθήνα του ελληνικής καταγωγής αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Σπύρο Άγκνιου, τον Οκτώβριο του 1971. «Βόμβες και επιστρατευμένοι μαθητές υποδέχονται τον Άγκνιου» (Bombs, recruited school children greet Agnew) τιτλοφορείτο το επίμαχο ρεπορτάζ.
Ακόμα κι όταν βγήκε από τη φυλακή, το 1973, βρήκε τον τρόπο να κάνει τους συνταγματάρχες να αφρίσουν με τα γραπτά του. Ο Χορν δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδο της Athens News άρθρο με τίτλο «Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα» (The political situation in Greece today) και από κάτω ένα κείμενο στα κινεζικά, το οποίο υπέγραφε ο ίδιος ως Ya-nih orn! Ο Χορν φυσικά δεν μιλούσε κινεζικά, αλλά είχε αντιγράψει λέξη προς λέξη ένα κείμενο από μια άγνωστη κινεζική εφημερίδα που έτυχε να πέσει στα χέρια του. Ο ίδιος συνελήφθη και ανακρίθηκε από έναν οργισμένο αξιωματούχο της χούντας. «Θα σε κάνω σαπούνι αν ξανά πέσεις στα χέρια μου», ήταν η πιο «λάιτ» έκφραση που άκουσε εκείνη την ημέρα.
Τον Απρίλιο του 1973, οι εφημερίδες Athens News, Βραδυνή και Θεσσαλονίκη είναι οι μοναδικές που δημοσιεύουν δηλώσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή εναντίον της δικτατορίας και η τελευταία προχωρά άμεσα σε κατάσχεση των φύλλων τους.
Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, η Athens News συνεχίζει ομαλά πλέον την εκδοτική της πορεία. Το 1993, ο Χορν, 81 ετών πλέον, παραχωρεί την εφημερίδα στον εκδοτικό οργανισμό Λαμπράκη. Το ίδρυμα Λαμπράκη ανέλαβε την έκδοσή της, η οποία από το 2001 έγινε εβδομαδιαία και κυκλοφορούσε πλέον στα περίπτερα κάθε Παρασκευή.
Το φθινόπωρο του 2008, όταν οι πρώτες σκιές της κρίσης άρχισαν να πέφτουν πάνω από τα μεγάλα συγκροτήματα του ελληνικού Τύπου, ο Χρήστος Λαμπράκης πούλησε την Athens News στον Πέτρο Κυριακίδη, συνεργάτη του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που εκείνη την περίοδο έκανε δυναμικό «μπάσιμο» στα μίντια. Η εφημερίδα συνεχίζει την εβδομαδιαία έκδοσή της, ενώ η ιστοσελίδα της γνωρίζει «δόξες» την τελευταία τριετία, με το ξένο αναγνωστικό κοινό να ψάχνει με μεγάλο ενδιαφέρον ειδήσεις στα αγγλικά για την ελληνική κρίση.
Μια άλλη κρίση, όμως, αυτή της «αυτοκρατορίας» Λαυρεντιάδη, σήμανε και το άδοξο τέλος της Athens News. Ο ίδιος ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης φυλακίζεται, ενώ ο στενός του συνεργάτης Πέτρος Κυριακίδης αναζητείται, με εντάλματα εναντίον του για σωρεία αδικημάτων, όπως το ξέπλυμα χρήματος και η υπεξαίρεση. Η Athens News κλείνει και μαζί της εξαφανίζεται το τελευταίο απομεινάρι ενός γιγαντιαίου εκδοτικού ομίλου που στήθηκε μέσα στην τριετία 2008-2011 από τον Κυριακίδη.
σχόλια