Σφαγιάσαν την απομονωμένη και ανέγγιχτη από τον πολιτισμό φυλή του Αμαζονίου

Σφαγιάσαν την απομονωμένη και ανέγγιχτη από τον πολιτισμό φυλή του Αμαζονίου Facebook Twitter
10
Σφαγιάσαν την απομονωμένη και ανέγγιχτη από τον πολιτισμό φυλή του Αμαζονίου Facebook Twitter

Τα μέλη της απομονωμένης φυλής που ποτέ δεν είχαν έρθει σε επαφή με τον σύγχρονο κόσμο και άλλους ανθρώπους ζούσαν κατά μήκος του ποταμού σε απομακρυσμένο τμήμα του Αμαζονίου. Η ανακάλυψη της ύπαρξής τους είχε προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον σε μελετητές, αλλά φαίνεται πως υπήρξε μια πολύ άσχημη εξέλιξη.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Βραζιλία έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη σφαγή των περίπου 10 μελών της φυλής, καθώς τελευταία στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι απειλές για τις αυτόχθονες ομάδες αυξάνονται στη χώρα.

Η βραζιλιάνικη υπηρεσία για τις αυτόχθονες υποθέσεις, Funai, ανακοίνωσε ότι υπέβαλε καταγγελία στο γραφείο του εισαγγελέα στην πολιτεία του Αμαζονίου, καθώς υπάρχουν στοιχεία πως οι μεταλλωρύχοι πήγαν σε ένα μπαρ κοντά στα σύνορα με την Κολομβία και μάρτυρες αναφέρουν ότι καυχήθηκαν για τις δολοφονίες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως περιέγραψαν με λεπτομέρεια ότι τεμάχισαν τα σώματά των ιθαγενών και τα πέταξαν στο ποτάμι και πως μαζί τους είχαν και τρόπαια. Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα ανάμεσα στα δολοφονηθέντα μέλη ήταν γυναίκες και παιδιά.

Σφαγιάσαν την απομονωμένη και ανέγγιχτη από τον πολιτισμό φυλή του Αμαζονίου Facebook Twitter

Οι δολοφονίες έλαβαν χώρα τον περασμένο μήνα. Το γραφείο υποθέσεων για τους αυτόχθονες διεξήγαγε κάποιες αρχικές καταθέσεις στην πόλη και στη συνέχεια ανέθεσε την υπόθεση στην αστυνομία.

Ο αρμόδιος για την υπόθεση εισαγγελέας, ο Pablo Luz de Beltrand, επιβεβαίωσε ότι είχε ξεκινήσει έρευνα, αλλά δήλωσε ότι δεν μπορούσε να συζητήσει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης ενώ ήταν σε εξέλιξη. Είπε ότι το επεισόδιο φέρεται να συνέβη στην κοιλάδα Javari, στη μακρινή δύση και πως τα στοιχεία είναι σημαντικά.

«Ερευνούμε, αλλά τα εδάφη είναι μεγάλα και η πρόσβαση είναι περιορισμένη», δήλωσε ο εισαγγελέας ο οποίος πρόσθεσε πως απαιτείται η συνεργασία πολλών φορέων για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η Survival International, μια παγκόσμια ομάδα για τα δικαιώματα των ιθαγενών προειδοποίησε ότι, δεδομένου του μικρού μεγέθους των φυλών του Αμαζονίου, αυτό το τελευταίο επεισόδιο θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών ταν ανέγγιχτων φυλών χάθηκε για πάντα και κάνουν λόγο ακόμη και για γενοκτονία.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς καλούν την κυβέρνηση να λάβει αυστηρά μέτρα για την προστασία των φυλών και την επικρίνουν καθώς το τελευταίο χρόνο διέκοψε σημαντικές χρηματοδοτήσεις και προγράμματα δράσεων με στόχο τη διαφύλαξη των φυλών. Tην ίδια ώρα κατηγορούν την κυβέρνηση για ασύδοτη παραχώρηση των παρθένων δασών  με στόχο την εμπορική εκμετάλλευση και σημειώνουν πως εκτός από την οικολογική προσέγγιση στην πολιτική αυτή υπάρχει και η ανθρωπιστική.

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι στο Βατικανό: Πώς άλλαξε την στάση των ΗΠΑ για την Ουκρανία

Διεθνή / Συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι στο Βατικανό: Πώς άλλαξε την στάση των ΗΠΑ για την Ουκρανία

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τη συνάντηση «δυνητικά ιστορική», αν οδηγήσει στην πολυπόθητη ειρήνη, ενώ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου την περιέγραψε ως «πολύ εποικοδομητική»
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Για διαφθορά ή για το Kanal Istanbul οι δεκάδες συλλήψεις με διαταγή Ερντογάν;

Διεθνή / Τουρκία: Για το Kanal Istanbul και όχι για διαφθορά οι δεκάδες συλλήψεις με διαταγή Ερντογάν

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για 53 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν τα 47, στο πλαίσιο έρευνας που αφορά τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ

σχόλια

10 σχόλια
Είναι γνωστή η διαμάχη μεταξύ ιθαγενών και μεταλλωρύχων στον Αμαζόνιο και ιδίως στο κομμάτι της Βραζιλίας (στο Περού αρνήθηκαν την εκμετάλλευση του). Επειδή οι μεταλλωρύχοι αποτελούν το πιο σκληροτράχηλο δυναμικό τους χρησιμοποιούν ως τραμπούκους για να εκδιώξουν και να σκοτώσουν τους ιθαγενείς.Εδώ και 40 χρόνια έχουν αποψιλώσει οι εταιρείες-γιγαντες, το 1/3 του δάσους του Αμαζονίου, εκτός από μεταλλεύματα (χρυσός, χαλκός σίδηρος) και ξυλεία καλλιεργούν και μεταλλαγμένη σόγια.Ας όψεται όμως στο όνομα των επενδύσεων και της ανάπτυξης.