Μπροστά στο γεγονός ότι οι βουλευτές της Β. Ιρλανδίας δεν έχουν συνεδριάσει παρά μόνο μία φορά για μόλις 45 λεπτά μετά τις περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου, καθώς δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί κυβέρνηση, οι αντιδράσεις για τους μισθούς τους πληθαίνουν.
Παρά το ότι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) και οι εθνικιστές του Sinn Féin δεν έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να συμφωνήσουν για τη συγκρότηση ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού κι επομένως οι 90 βουλευτές του τοπικού κοινοβουλίου δεν έχουν λόγο για να συνεδριάσουν, οι μισθοί τους καταβάλλονται κανονικά.
Οι μηνιαίες απολαβές των όλων των βουλευτών μαζί ισοδυναμούν με το ποσό των 371.250 λιρών (σχεδόν 418.000 ευρώ), ήτοι 2,6 εκατομμύρια λίρες (2,9 εκατομμύρια ευρώ) από τον μήνα Μάρτιο. Σε αυτές προστίθενται τα έξοδα λειτουργίας του κοινοβουλίου του Στόρμοντ (δηλαδή έξοδα θέρμανσης, τηλεφώνου, μέτρων προστασίας...), τα οποία υπολογίζονται σε 1 και πλέον εκατομμύριο λίρες από τις αρχές του έτους. Χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι προσωπικές δαπάνες των βουλευτών που εκτιμώνται σε πολλά εκατομμύρια λίρες.
Την κατάσταση αυτή καταγγέλλουν πολλοί πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας αντιπαραβάλλοντας τις ανάγκες που υπάρχουν στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας. Στο Twitter, ένας χρήστης χλευάζει «τις συμβάσεις μηδενικής απασχόλησης των βουλευτών».
Μια άλλη χρήστρια σχολιάζει: «Να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να αναστείλουμε τη μισθοδοσία τους προκειμένου να δώσουμε αυτά τα χρήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας;».
Σε μια διαδικτυακή λίστα υπογραφών, που αναρτήθηκε με αίτημα τη διακοπή της μισθοδοσίας των βουλευτών, έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 200.000 υπογραφές.
Αναγνωρίζοντας «τις σοβαρές ανησυχίες των πολιτών», ο Βρετανός υπουργός για τη Βόρεια Ιρλανδία Τζέιμς Μποκενσάιρ υποσχέθηκε ότι το ζήτημα θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης από ανεξάρτητους φορείς «με στόχο να διερευνήσουν τις διαφορετικές λύσεις που μπορούν να δοθούν δεδομένων των συνθηκών».
Το ζήτημα προκαλεί προβληματισμό και στα κόμματα της βρετανικής επαρχίας. Από την άνοιξη, ένας βουλευτής του κόμματος UUP είχε πει ότι «ντρέπεται» από την όλη κατάσταση.
Στον αντίποδα, η Αρλίν Φόστερ, ηγέτιδα του DUP, απέρριψε την ιδέα της αναστολής της μισθοδοσίας, κρίνοντας πως «θα ήταν εύστοχο εάν δεν κάναμε πραγματικά απολύτως τίποτα» για την άρση του αδιεξόδου κι ενώ οι διαπραγματεύσεις με το Sinn Féin συνεχίζονται έως αυτήν την εβδομάδα.
Στο Twitter, ωστόσο, ορισμένοι εκτιμούν ότι αν η καταβολή των μισθών «παγώσει» θα συνέβαλε στο να καταγραφθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που δεν προχωρούν εξαιτίας των δύο αξιώσεων που προβάλλει το Sinn Féin: τη νομιμοποίηση του γάμου προσώπων του ιδίου φύλου και τη νομική προστασία της ιρλανδικής γλώσσας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια