Έλληνας ερευνητής βραβεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας - Έλαβε έπαθλο 100.000 ευρώ

Έλληνας ερευνητής βραβεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας - Έλαβε έπαθλο 100.000 ευρώ Facebook Twitter
2

Σπουδαία διάκριση αλλά και έπαθλο 100.000 ευρώ απένειμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας (Cefic) στο νέο Έλληνα επιστήμονα, Σπύρο Καρακίτσιο, ερευνητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο εργαστήριο περιβαλλοντικής Μηχανικής του τμήματος Χημικών Μηχανικών.

Κατά τη διάρκεια μιας τελετής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ο Σ. Καρακίτσιος βραβεύτηκε μεταξύ πολλών υποψηφιοτήτων, για το ερευνητικό του έργο στον έλεγχο της επίδρασης των βαρέων μετάλλων και των πλαστικοποιητών στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Πρόκειται για το βραβείο επιστημονικής καινοτομίας LRI (Long Range Research Initiative) που χορηγεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας (CEFIC) σε νέους επιστήμονες, για καινοτόμες έρευνες πάνω στην ανάλυση κινδύνου από χημικά.

Μετά από πολλή δουλειά κατάφερα φέτος να βρεθώ στον τελικό και να κερδίσω αυτό το βραβείο δήλωσε ο Σύρος Καρακίτσιος. Η έρευνά μου αξιολογεί την επίδραση από έκθεση σε πολλαπλές χημικές ενώσεις, σε τυπικά μείγματα στα οποία εκτιθέμεθα καθημερινά, όπως είναι τα βαρέα μέταλλα και οι πλαστικοποιητές, και την επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία και στη νευροανάπτυξη των παιδιών, εξήγησε ο Σ. Καρακίτσιος και συνέχισε:

Με διάφορους τρόπους είμαστε εκτεθειμένοι σε βαρέα μέταλλα και σε πλαστικοποιητές, σε διαφορετικές συγκεντρώσεις. Έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιες είναι οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Για παράδειγμα ένα βαρύ μέταλλο που είχε μεγάλες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, ήταν ο μόλυβδος που παλαιότερα το χρησιμοποιούσαμε στα καύσιμα και σήμερα έχει απαγορευτεί. Όμως τα βαρέα μέταλλα είναι βιοσυσωρεύσιμα και μεταφέρονται από τις κυοφορούσες μητέρες στα παιδιά από γενιά σε γενιά.

Η μικρή μείωση του δείκτη νοημοσύνης που έχει επιφέρει η έκθεση μόλυβδου στην Ευρώπη μέσα σε μία δεκαετία, έχει ένα κοινωνοικονομικό κόστος της τάξης των 50 δισ. ευρώ, εξήγησε στο ΑΜΠΕ ο Σ. Καρακίτσιος και πρόσθεσε: Αυτό που θέλουμε να ανακαλύψουμε, είναι το πώς συντελεί στη νευροανάπτυξη των παιδιών και στο δείκτη νοημοσύνης τους, η παράλληλη έκθεση σε βαρέα μέταλλα και σε πλαστικοποιητές. Θέλουμε να αναπτύξουμε μία μεθοδολογία σε εκθέσεις σε χημικά μείγματα, που θα συντελέσει στην ανάπτυξη ενός νέου επιστημονικού παραδείγματος για την ανάλυση κινδύνου από χημικά».

Εξάλλου, ο Σ. Καρακίτσιος επεσήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της έρευνας στην Ελλάδα και ειδικότερα για την περιορισμένη χρηματοδότηση.

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά από το κράτος, αν και γίνονται κάποιες προσπάθειες με μικρά προγράμματα. Με τις δυσκολίες και τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, πολλοί καλοί, νέοι σε ηλικία, Έλληνες ερευνητές, έχουν φύγει στο εξωτερικό - και αυτό θεωρώ ότι θα είναι πρόβλημα στο μέλλον. Οι οικονομικές συνθήκες δεν είναι καλές, τα περισσότερα εργαστήρια γενικά δεν έχουν καλή χρηματοδότηση. Είμαι τυχερός, γιατί είμαι σε εργαστήριο που έχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, όμως για τους περισσότερους ερευνητές είναι ασύμφορο να εργάζονται στην Ελλάδα. Δεν μπορούν να επιζήσουν, και προτιμούν να πάνε στο εξωτερικό όπου θα έχουν καλύτερο μισθό».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χρήση μολύβδου από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μείωσε τα επίπεδα IQ στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χρήση μολύβδου από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μείωσε τα επίπεδα IQ στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη

Η έρευνα εκτιμά ότι η συγκέντρωση μολύβδου στο αίμα των παιδιών κατά την ακμή της αυτοκρατορίας έφτανε τα 2,4 μικρογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο, προκαλώντας μείωση IQ κατά 2,5-3 μονάδες
LIFO NEWSROOM
Έκτακτη ανάγκη με τα αντιβιοτικά: «Μπορεί να στοιχίσει 40 εκατομμύρια ζωές τα επόμενα 25 χρόνια»

Τech & Science / Έκτακτη ανάγκη με τα αντιβιοτικά: «Μπορεί να στοιχίσει 40 εκατομμύρια ζωές τα επόμενα 25 χρόνια»

Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία, απαιτώντας διεθνή συνεργασία, έρευνα και υπεύθυνη χρήση των διαθέσιμων πόρων
LIFO NEWSROOM
Το μυστήριο για την αιτία του καρκίνου στους νέους οδηγεί στο έντερο - Τι λένε οι επιστήμονες

Τech & Science / Το μυστήριο για τον καρκίνο στους νέους κάτω των 50 οδηγεί στο έντερο

Πώς το Ozempic, από φάρμακο για απώλεια βάρους, θα δοκιμαστεί για την πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου - Οι παράγοντες κινδύνου - «Κάτι μας διαφεύγει» λένε οι επιστήμονες που ψάχνουν την αιτία εμφάνισης καρκίνου στους νέους
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Στις πιο σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες είναι ρουτίνα για το κράτος το ίδιο να δίνει τέτοια και πολύ μεγαλύτερα ποσά σε επιστήμονες για έρευνα αιχμής... Και για να προλάβω την ερώτηση «μα πως να επενδύσουμε στην έρευνα όταν άνθρωποι πεινάνε στην Ελλάδα» απαντώ ότι στην Ελλάδα έχουμε κρίση ακριβώς επειδή (μεταξύ άλλων) δεν έχουμε έρευνα, και άρα δε μπορούμε να παράξουμε προϊόντα πρωτότυπα και υψηλής προστιθέμενης αξίας.
απαντώ ότι στην Ελλάδα έχουμε κρίση ακριβώς επειδή (μεταξύ άλλων) δεν έχουμε έρευνα, και άρα δε μπορούμε να παράξουμε προϊόντα πρωτότυπα και υψηλής προστιθέμενης αξίας. Πηγή: www.lifo.grΒαθειά νοήματα για αυτή την χώρα...Εδώ περνάνε κάτι σλόγκαν του τύπου: ''Φάτε τους πλούσιους''.