Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ανακοίνωσε σήμερα την ετυμηγορία του για τον Ράτκο Μλάντιτς, «τον χασάπη των Βαλκανίων», κρίνοντάς τον ένοχο για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για τον ρόλο του στις σφαγές και την επιχείρηση εθνοκάθαρσης, κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας.
«Τα διαπραχθέντα εγκλήματα κατατάσσονται μεταξύ των πλέον απεχθών που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα και περιλαμβάνουν γενοκτονία και εξόντωση ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου Αλφόνς Οριε κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας.
Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Μλάντιτς υπήρξε μέλος μίας «κοινής εγκληματικής επιχείρησης» που είχε ως σκοπό τη δίωξη των μη Σέρβων στη Βοσνία. Τονίστηκε πως είχε την πρόθεση της εξόντωσης του μουσουλμανικού πληθυσμού της Σρεμπρένιτσα και συνέβαλε σημαντικά στη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα με τις σφαγές του 1995.
Ο Μλάντιτς, αρχηγός των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας, «συνέβαλε αποφασιστικά» στα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Σρεμπρένιτσα, αναφέρεται συγκεκριμένα στην απόφαση του Δεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Επίσης, προστίθεται ότι είχε ρόλο κλειδί στα εγκλήματα πολέμου στο Σαράγεβο και διηύθυνε «προσωπικά» την επιχείρηση βομβαρδισμού της πρωτεύουσας της Βοσνίας.
Ο δικαστής απαρίθμησε τα γεγονότα της υπόθεσης, περιγράφοντας τον θάνατο 24 κρατουμένων από ασφυξία, αφού τους στέρησαν το νερό και τους υποχρέωσαν να τρώνε αλάτι πριν από την εννιάωρη μεταφορά τους σε κέντρο κράτησης. «Πολλοί αυτουργοί που συνέλαβαν Μουσουλμάνους της Βοσνίας έδειξαν ελάχιστο ή καθόλου σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια», είπε. «Οι συνθήκες ήταν κτηνώδεις. Εκείνοι που προσπάθησαν να υπερασπιστούν τα σπίτια τους έρχονταν αντιμέτωποι με μία δύναμη χωρίς έλεος. Γίνονταν ομαδικές εκτελέσεις και ορισμένα από τα θύματα υπέκυπταν έπειτα από ξυλοδαρμό».
Λίγο νωρίτερα, ο Μλάντιτς είχε απομακρυνθεί από τη δικαστική αίθουσα, αφότου φώναξε στους δικαστές. Ο δικηγόρος του Μλάντιτς είχε ζητήσει από το δικαστήριο να καθυστερήσει την έκδοση της ετυμηγορίας, επικαλούμενος την υπέρταση που παρουσίασε ο πελάτης του. Ωστόσο, οι δικαστές απέρριψαν το αίτημα.
Περισσότερα από 20 χρόνια μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία (1992-1995), στον οποίο σκοτώθηκαν πάνω από 100.000 άνθρωποι και εκτοπίστηκαν 2,2 εκατομμύρια, ο πρώην επικεφαλής του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, 74 ετών σήμερα, εξακολουθεί να διχάζει τη Βοσνία.
Ο Μλάντιτς, ο οποίος ήταν διοικητής του Σερβοβόσνιου στρατού κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 1992-1995, για πολλά χρόνια ήταν ένας από τους πιο καταζητούμενους φυγόδικους του κόσμου. Η δίκη στη Χάγη, που χρειάστηκε 530 ημέρες και περισσότερα από τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί, είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική υπόθεση εκδίκασης εγκλημάτων πολέμου στην Ευρώπη μετά το δικαστήριο της Νυρεμβέργης.
Ο Μλάντιτς κατηγορείται ότι ήταν «ο εγκέφαλος πίσω από τον φόνο χιλιάδων ανθρώπων» και του είχαν απαγγελθεί 11 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.
Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες ενώ εξακολουθεί να θεωρείται ήρωας στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, όπου ζουν ένα εκατομμύριο Σερβοβόσνιοι, όπου επαινείται ως ο «Σέρβος Ντε Γκολ».
Το πρώτο κατηγορητήριο κατά του Μλάντιτς απαγγέλθηκε στις 26 Ιουλίου του 1995 και διευρύνθηκε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Για περίπου 16 χρόνια περίπου διέφευγε της σύλληψης. Στις 26 Μαΐου του 2011 ο Ράτκο Μλάντιτς συνελήφθη στο χωριό Λαζάρεβο στη βορειοανατολική Σερβία και στις 31 Μαΐου εκδόθηκε στο δικαστήριο της Χάγης. Η δίκη του ξεκίνησε τον Μάιο του 2012.
σχόλια