Πείραμα - Αν αποτύχετε σε αυτό το τεστ μπορεί να φρικάρετε...

Πείραμα - Αν αποτύχετε σε αυτό το τεστ μπορεί να φρικάρετε... Facebook Twitter
2

Σας ζητείται να παρακολουθήσετε το σύντομο βίντεο  στο οποίο έξι άνθρωποι-τρεις με λευκά μπλουζάκια και τρεις με μαύρα πασάραουν μια μπάλα μπάσκετ.

Ενώ παρακολουθείτε, πρέπει να κάνετε μια σιωπηλή καταμέτρηση του αριθμού των περασμάτων που κάνουν οι άνθρωποι με τα λευκά.

Μετρήσατε και μάλλον θα βρήκατε τον αριθμό, αλλά υπάρχει κάτι που ίσως δεν προσέξατε.

Τουλάχιστον αυτό συνέβη σε αρκετούς που συμμετείχαν στο πείραμα πριν από αρκετά χρόνια στο Xάρβαρντ.

Οι μισοί από τους ανθρώπους που παρακολούθησαν το βίντεο και μετρούσαν τα περάσματα δεν είδαν τον γορίλα.

Ναι! Κάποια στιγμή, ένας γορίλας περπατά στη μέση της δράσης, κοιτά την κάμερα και χτυπά το στήθος του πριν φύγει έχοντας περάσει 9 δευτερόλεπτα στην οθόνη.

Σχεδόν όλοι πιστεύουν πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο.

Αυτό το πείραμα αποκαλύπτει δύο πράγματα: ότι χάνουμε πολλά από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και ότι δεν έχουμε ιδέα ότι τα χάνουμε σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Το τεστ έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά πειράματα στην ψυχολογία και περιγράφεται στα περισσότερα εισαγωγικά εγχειρίδια ενώ λέγεται πως έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και για τεστ αστυνομικών και ντετέκτιβ.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ τραγούδησε τον απόλυτο ύμνο των club για την επέτειο γνωριμίας με τη γυναίκα του

It's Viral / Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ τραγούδησε τον απόλυτο ύμνο των club για την επέτειο γνωριμίας με τη γυναίκα του

Ο ισχυρός άνδρας της Meta ηχογράφησε τη δική του εκδοχή ενός δημοφιλούς ραπ τραγουδιού, που ακουγόταν στο παρασκήνιο όταν γνώρισε τη σύζυγό του, σε άλλη μία ιδιόμορφη επίδειξη αγάπης προς αυτή
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Το "φρικάρισμα" προέρχεται από το γεγονός ότι έχουμε πάαααααρα πολύ μεγάλη ιδέα για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Νομίζουμε ότι είμαστε "ανώτερα όντα" και ότι αντιλαμβανόμαστε την πραγματική πραγματικότητα.Η αλήθεια είναι ότι οι αισθήσεις μας προσλαμβάνουν ένα μικρό μόνο κλάσμα των όσων συμβαίνουν γύρω μας. Και από αυτά που προσλαμβάνουν οι αισθήσεις μας, ένα μικρό μόνο κλάσμα μπορούμε να επεξεργαστούμε και να καταλάβουμε. Και από αυτό πάλι, ένα κλάσμα μεταφέρεται στο ενσυνείδητο.Οσο μεγαλύτερη ιδέα έχουμε για την "ανωτερότητα" και την "αντικειμενικότητα" του ανθρώπινου μυαλού, τόσο πιο πολύ φρικάρουμε επειδή δεν είδαμε τον γορίλα.Δεν είναι κακό το να μην βλέπεις τον γορίλα. Ανθρώπινο είναι, βιολογική πραγματικότητα. Το κακό είναι να βλέπεις τον γορίλα και να προσποιείσαι ότι δεν τον είδες, επειδή αυτό βολεύει τις υπόλοιπες ιδεοληψίες σου.