Την επόμενη εβδομάδα, η Γαλλία θα παραχωρήσει 3.000 τετραγωνικά μέτρα από την έκτασή της στην Ισπανία χωρίς να σημειωθεί η παραμικρή εχθροπραξία ενώ σε έξι μήνες το ίδιο θα κάνουν με τη σειρά τους οι Ίβηρες. Και αυτό συμβαίνει οικειοθελώς και αδιαλείπτως εδώ και 350 χρόνια.
Ο λόγος για το «νησί των φασιανών» (L'île des Faisans ή Isla de los Faisanes) που βρίσκεται στον ποταμό Bidassoa, φυσικό όριο μεταξύ της γαλλικής κοινότητας Αντά και της ισπανικής πόλης Χονταρίμπια στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
Επί της ουσίας πρόκειται για μία μικροσκοπική, ακατοίκητη και κατάφυτη νησίδα (με 200 μέτρα μήκος και 40 μ. πλάτος), που αποτελεί τη μοναδική ανάμνηση μίας μοναδικής ιστορικής στιγμής που έλαβε χώρα στην περιοχή το μακρινό 1659.
Τότε, για τρεις μήνες, οι Γάλλοι και οι Ισπανοί διαπραγματεύονταν τη λύση της μακροχρόνιας διαμάχης τους επάνω στο νησί αυτό καθώς εθεωρείτο ουδέτερη περιοχή.
Ξύλινες γέφυρες είχαν κατασκευαστεί και από τις δύο πλευρές του ποταμού ενώ οι αντίπαλες στρατιές περίμεναν υπομονετικά να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Τελικώς, υπογράφτηκε μία συνθήκη ειρήνης, γνωστή και ως Συνθήκη των Πυρηναίων, τερματίζοντας τον πόλεμο μεταξύ του Φιλίππου Δ΄ της Ισπανίας και του Λουδοβίκου ΙΔ΄της Γαλλίας.
Η συμφωνία προέβλεπε και την ανταλλαγή περιοχών. Η μεν Ισπανία παραιτήθηκε της Αλσατίας και παραχώρησε στη Γαλλία τις περιοχές Ρουσιγιόν, Αρτουά, το βόρειο τμήμα της Σερδάνια και μεγάλο μέρος της Φλάνδρας.
Ο δε Λουδοβίκος ανέλαβε την υποχρέωση να νυμφευτεί την Ισπανίδα πριγκίπισσα Μαρία Θηρεσία. αλλά και να παραιτηθεί από κάθε αξίωση και παντός δικαιώματος επί του Ισπανικού Θρόνου.
Μία μικρή λεπτομέρεια που απέμενε ήταν το ίδιο το Νησί των Φασιανών, με τις δύο χώρες να καταλήγουν σε ένα καθεστώς συγκυριαρχίας με κυλιόμενη ιδιοκτησία.
Έτσι, για έξι μήνες το χρόνο, από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 31 Ιουλίου το νησί Faisans (ή Faisanes) ανήκει στους Ισπανούς ενώ τους υπόλοιπους έξι μήνες αποτελεί γαλλική κτήση.
Ο επικεφαλής της ναυτικής δύναμης της ισπανικής πόλης του Σαν Σεμπαστιάν και ο Γάλλος ομόλογός του από την Μπαγιόν έχουν οριστεί ως κυβερνήτες του νησιού.
Εντούτοις, είναι οι δήμαρχοι των δύο γειτονικών πόλεων που αναλαμβάνουν εναλλάξ τη φροντίδα του νησιού, η οποία επισφραγίζεται με μία μικρή τελετή παράδοσης-παραλαβής δύο φορές το χρόνο.
Με πληροφορίες από BBC και britannica.com
σχόλια