«Άγιος o Πάπας, να χαμογελάει» και το Βατικανό μεικτό..!

«Άγιος o Πάπας, να χαμογελάει» και το Βατικανό μεικτό..! Facebook Twitter
2

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

«Άγιος o Πάπας, να χαμογελάει» και το Βατικανό μεικτό..! Facebook Twitter

Οι γυναίκες θα ήταν πολύτιμες στην εκκλησιαστική ιεραρχία για τον νέο ρόλο που χρειάζεται να αποκτήσει η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία σ' αυτές τις δύσκολες ώρες, είχε πει ο ανώτατος Καρδινάλιος και διπλωμάτης του Βατικανού Λεονάρντο Σάντρι, τρεις ημέρες πριν από την ώρα που ο ίδιος ανήγγειλε στον κόσμο τον Πάπα Φραγκίσκο και τον παρουσίασε στο πλήθος των πιστών σε κλίμα πρωτοφανούς θρησκευτικής έκστασης.

«Θα ήθελα να δω το νέο Πάπα να είναι άνθρωπος με πραγματική υπέρβαση για όλα και αν όχι Άγιος, να είναι τουλάχιστον στον δρόμο της Αγιότητας. Μέσω της ταπεινότητας, της εργασίας και της προσευχής, να μπορέσει και να έχει τις φυσικές αντοχές να οδηγήσει την Εκκλησία χωρίς φόβο, αλλά με Πίστη, σε μια εποχή Κρίσης

 

Μ αυτά τα λόγια, ο Leonardo Sandri, 69 ετών, Καρδινάλιος-διπλωμάτης του Βατικανού, περιέγραψε τα ζητούμενα και τις αρετές που οι καιροί καλούν τον νέο Πάπα να διαθέτει. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο νεοεκλεγείς Πάπας Φραγκίσκος κέρδισε πρώτα τις καρδιές των φτωχών στην πολυβασανισμένη Αργεντινή που σείσθηκε οικονομικά, αλλά άντεξε, πολλά χρόνια πριν την Ευρώπη.

«Άγιος o Πάπας, να χαμογελάει» και το Βατικανό μεικτό..! Facebook Twitter

Ο ρόλος του Sandri, όπως το Reuters ανέφερε παρουσιάζοντας την αποκλειστική συνέντευξή του τις προηγούμενες ημέρες, ασκεί υψηλή επιρροή στα ανώτατα κλιμάκια της ηγεσίας του Βατικανού, και όπως εγκαίρως επεσήμανε το διεθνές πρακτορείο, θεωρείτο κρίσιμη η άποψή του για την επιλογή του νέου θρησκευτικό ηγέτη.

«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Εκκλησία σήμερα είναι ότι προσπαθεί να κερδίσει πίσω τα άτομα που υποφέρουν, γιατί έχουν χάσει την πίστη τους και έχουν "γυρίσει την πλάτη στο Θεό"...»,είχε υπογραμμίσει ο επίσης αργεντινικής καταγωγής και επίσης γιος Ιταλών μεταναστών, Λενονάντο Σάντρι, που προσδιόρισε πιο συγκεκριμένα ότι ο επόμενος Πάπας θα έπρεπε να έχει την Αγιότητα και να διαθέτει σωματική δύναμη, τις ιδιαίτερες δεξιότητες επικοινωνίας, και την ικανότητα να κυβερνήσει.

«Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επίσης, οφείλει να ανοίξει τους κόλπους της και για τις γυναίκες, δίνοντάς τους περισσότερες ηγετικές θέσεις στο Βατικανό και πέρα από το Βατικανό», έσπευσε να προμηνύσει ο Καρδινάλιος διπλωμάτης.

«Ο ρόλος των γυναικών στον κόσμο έχει αυξηθεί και η Εκκλησία δεν μπορεί να συνεχίσει να το αγνοεί», πρόσθεσε ο Sandri, λίγο έξω από την πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπου βρίσκεται το γραφείο που διευθύνει το Τμήμα του Βατικανού για Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες.

 

«Θα πρέπει ο ρόλος των γυναικών στη ζωή της Εκκλησίας να γίνει πολύ πιο σημαντικός, ώστε να μπορέσουν να συμβάλουν στην νέα υπόσταση και έννοια της Εκκλησίας για τον κόσμο. Αυτό είναι μια πρόκληση για μας στο άμεσο μέλλον.»

Αν και ο opinion leader -όπως αποδεικνύεται ο Σάντρι για το κονκλάβιο και το ποίμνιο του Βατικανού- απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνονται οι γυναίκες ιερείς στο μέλλον, (κατά τους θεσμούς αυτό απαγορεύεται γιατί ο Ιησούς επέλεξε μόνον άνδρες Αποστόλους), εξήγησε ότι «η άνοδος των γυναικών στην διοικητική ιεραρχία του Βατικανού θα αξιοποιούσε κατά τον καλύτερο τρόπο τα πολύτιμα αποκλειστικά προσόντα που οι γυναίκες διαθέτουν»…!

Η απαρίθμηση, δε, των Αναγκαίων και Ικανών προσόντων για την ιστορική επανεκλογή του Πάπα, είχε για τον Σάντρι ως εξής, -όπως θέλησε ο ίδιος να εμπιστευθεί τα κριτήρια αυτά, αποκλειστικά στο Ρόιτερς-, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η μαραθώνια ψηφοφορία προς το λευκό καπνό:

 

-Ένας Πάπας με σωματικές αντοχές, φυσική δύναμη και αντίσταση, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί ως οργανισμός σε όλες τις υποχρεώσεις και το βαρύ ημερήσιο πρόγραμμα του Πάπα.

-Αποδεδειγμένη την ικανότητα της Επικοινωνίας, ως δώρο, χάρισμα (!), «ώστε να είναι σε θέση να εκφράσει στον κόσμο ο Πάπας ότι είναι ένας αντιπρόσωπος του Θεού και ο εφημέριος του Χριστού».

-Πολύ σημαντικό επίσης (και εντυπωσιακό που αποτελεί κυρίαρχο κριτήριο) «…το να είναι ένα ανθρώπινο ον που χαμογελάει, που τινάζει τα χέρια, αγκαλιάζει τους ανθρώπους, φτάνει στους ανθρώπους -όχι μόνον από το θρόνο του- και είναι κοντά σε όλα αυτά που πλησιάζουν στον Κόσμο…»

-Θα πρέπει ακόμη να είναι ηγέτης «...που ξέρει να κυβερνήσει, όχι μόνο ως πρόσωπο, αλλά με ικανότητα να επιλέγει το περιβάλλον του, ώστε να αντλεί βοήθεια από εκείνους που τον περιβάλλουν για την διοίκηση της Εκκλησίας».

Πρέπει να εκλεγεί το καλύτερο πρόσωπο, είχε πει ο Λατίνος Καρδινάλιος, «…εκείνος που έχει όλες τις ιδιαίτερες αυτές προσωπικές ιδιότητες,την υγεία, το σθένος, την προετοιμασία και την εμπειρία …», «ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει με Πίστη, χωρίς φόβο, τις στιγμές που είναι τόσο δύσκολες για την Εκκλησία και τον Κόσμο»…

 

(Σημ.: Μάλλον δεν τολμά να σκεφθεί την βαρύτητα αυτών των δηλώσεων ο κοινός θνητός.)

 

 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Δύσκολη δουλειά να βρείς σωστό διευθύνοντα σύμβουλο σε μιά επιχείρηση υπό κατάρρευση. Χρειάζοται μαρκετινίστικες ικανότητες για να πάρεις πίσω πελάτες που έχουν φύγει και να διατηρήσεις τους υφιστάμενους.Και μιας και στην επιχείρηση "Βατικανό" δεν μπορεί όλο το προσωπικό να είναι χαρούμενοι αλλά υπάρχουν και στρέιτ, καλά κάνουν και θέλουν να προσλάβουν και γυναίκες στελέχη. Μη μας κοροιδεύουν όμως οτι θα τις προσλάβουν για τα "πολύτιμα αποκλειστικά προσόντα που οι γυναίκες διαθέτουν", γιατί μέχρι τώρα κανείς δεν κατάλαβε ποιά είναι αυτά. Αλλωστε και ο Θεός άνδρας είναι.