Η Μέρκελ αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία» και δήλωσε ότι η λύση του ονοματολογικού είναι κοντά

Η Μέρκελ αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία» και δήλωσε ότι η λύση του ονοματολογικού είναι κοντά Facebook Twitter
EPA
10

«Ποτέ άλλοτε στα τελευταία δέκα χρόνια δεν ήμασταν τόσο κοντά σε λύση» στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνάντησή της με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό αποκαλώντας μάλιστα τα Σκόπια, «Μακεδονία».

Η Γερμανίδα Καγεκλάριος τόνισε ότι το Βερολίνο, όπου μπορεί να συμβάλει, θα παροτρύνει και τις δύο πλευρές να κάνουν τα αναγκαία βήματα. Εξέφρασε δε τη χαρά και την ανακούφισή της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ζάεφ έφερε κινητικότητα στο θέμα.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε συζητήσει κατά καιρούς εντατικά. Όταν μιλούσαμε για την ''Μακεδονία'' συζητούσαμε και για το θέμα του ονόματος. Θυμάμαι μεταξύ άλλων τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όπου τότε η δυνατότητα ένταξης απέτυχε λόγω του θέματος της ονομασίας και είμαι πολύ χαρούμενη και ανακουφισμένη που με την κυβέρνηση Ζάεφ τώρα ήρθε πάλι κινητικότητα στις συνομιλίες. Μίλησα χθες και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και οι δύο πλευρές προσεγγίζουν η μία τη άλλη.

Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη. Αλλά από τη δική μας πλευρά κατέστησα σαφές ότι επιθυμούμε πολύ μια λύση, και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε, θα παροτρύνουμε και τα δύο διαπραγματευόμενα μέρη να κάνουν βήματα που είναι αναγκαία. Θα έλεγα ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, μια λύση δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά όσο τώρα και θα ήταν βεβαίως πολύ ωραίο εάν θα μπορούσαν να γεφυρωθούν οι υπάρχουσες δυσκολίες. Αυτό θα σήμαινε πολλά για τη χώρα της ''Μακεδονίας'' αλλά και για την Ελλάδα.

Διότι διενέξεις υπάρχουν αρκετές στην περιοχή και κάθε διένεξη που επιλύεται, είναι κάτι καλό», δήλωσε η κυρία Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

«Είμαστε έτοιμοι να κανουμε ό,τι μας αναλογεί για να πετύχουμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ»

Τη βούληση της κυβέρνησής του να αναλαβει τις ευθύνες που της αναλογούν, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις και επιλύοντας το ζήτημα της ονομασίας, προκειμένου να πετύχει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Η ''Μακεδονία'' αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην στήριξη της Γερμανίας για τους στρατηγικούς της στόχους, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά που μας αναλογεί. Πρέπει να υλοποιήσουμε εντατικές μεταρρυθμίσεις και να λύσουμε και το ανοιχτό θέμα του ονόματος με την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει αυτή η χώρα με το συνταγματικό μας όνομα. Αυτά είναι λεπτά, δύσκολα θέματα, αλλά θέλουμε να φέρουμε αποτελέσματα και θέλουμε και η αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συμμετέχουν σε αυτό, και βεβαίως θα παρακαλέσουμε και τους πολίτες για την συγκατάθεσή τους», δήλωσε ο κ. Ζάεφ.

Διεθνή
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον εαυτό του - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Διεθνή / Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον ίδιο - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Μετά τις αντιδράσεις με τις παρεμβάσεις του υπέρ ακροδεξιών κομμάτων και ότι «μόνο η AfD μπορεί να σώσει τη Γερμανία», ο δισεκατομμυριούχος έθεσε τέσσερις επιλογές
LIFO NEWSROOM
Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Διεθνή / Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Οι αρχές καταδικάζουν την υποστήριξη που λαμβάνει ο Μαντζιόνε, με την Επίτροπο της NYPD, Jessica Tisch, να δηλώνει: «Η γιορτή υπέρ ενός ψυχρού εγκλήματος είναι σοκαριστική και αποτρόπαιη»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
Λογικότατο και αναμενόμενο που η Μέρκελ και ο γερμανικός Τύπος χρησιμοποιουν τον όρο 'Μακεδονία' για την πΓΔΜ. Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη καθώς 130 (!) κράτη του κόσμου τους έχουν ήδη προ πολλού αναγνωρίσει με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας" - λύση εν έτει 2018 δεν πρόκειται να έρθει όσον αφορά το θέμα αυτό. Και μην ξεχνάτε πως Γερμανία και ΗΠΑ τους θέλουν οπωσδήποτε εντός Ενώσεων οπότε και τάσσονται με την σκοπιανή γραμμήΗ μόνη "νίκη" είναι πράγματι μια συνθετή ονομασία με τον κατάλληλο προσδιορισμό όπως την επιδιώκει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή μαζί με άρση των όποιων αλυτρωτικών στοιχείων απο την χώρα τους, το σύνταγμα τους κτλπ. Εαν δηλαδή τα δεχτούν ακόμα και αυτά διότι εδώ μία οδός και το αεροδρόμιο τους μονάχα με χίλια ζόρια τα μετονομάσανε (προς το παρόν). Αλλιώς άλυτο θα παραμείνει πάλι και ίσως προς τα εκεί να πάει πάλι ειδικά αν ο Πρωθυπουργός μας δει πως δεν αποδέχονται την πρόταση ή ότι θα του κοστίσει ακριβά η υπόθεση. Δεν πειράζει αυτοί είναι που σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα μπουν σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και θα μείνουν στάσιμοι οικονομικά και κοινωνικά πάλι. Φέτος θα δείξει αν τους καίει τόσο πολύ τελικά να μπουν ή όχι (και ας θέλουν οι δύο μεγάλες δυνάμεις πάση θυσία να τους βάλουν μέσα, με το ζόρι δεν γίνεται). Είναι "αστείο" πάντως όταν αναφέρεσαι σε Μακεδονία και Μακεδόνες και νομίζουν τους γείτονες μας και αφού τους λες πως εννοείς την δική μας περιοχή και ανθρώπους λένε "αα οκ μπερδευτηκα, εντάξει εσύ λες αυτούς, άλλο αυτό, εσύ αναφέρεσαι σε Έλληνες και Ελλάδα, εγώ μιλούσα/κατάλαβα για τους Μακεδόνες εκεί πέρα (σκοπιανούς δηλαδή)". Και κάαααπως έτσι στα μάτια τους, τους μοιάζει ανούσια η διαμάχη μας ενώ εμείς είμαστε για αυτούς το μαύρο πρόβατο της υπόθεσης που επιδεικνύει μία ψυχωτική εμμονή στο να "καταπιέζει" ένα μικρό, τόσο δα κράτος σαν την ΠΓΔΜ ενώ θα μπορούσε σαν πιο ισχυρό - το ελληνικό - να τους έχει σαν δορυφορικό κράτος. Ένα ακόμη....αστείο περιστατικό ήταν το εξής: ένας γνωστός μου από Γερμανία πήγε Τουρκία με το αμάξι. Μου εξιστορούσε για μία βλάβη που έπαθε και πως βρήκε ένα συνεργείο αναφερόμενος πως αυτό συνέβη στην Μακεδονία. Περιττό να πω, πως μετά απο κάνα 20λεπτο συζήτησης ξεκαθαρίσαμε πως τόση ώρα αναφερόταν στην ΠΓΔΜ και όχι την δική μας Μακεδονία!Δύο λάθη συντέλεσαν σε όλο αυτό και τα έκανε η Ελλάδα. 1ον στο ΠΓΔΜ υπήρχε και το Μακεδονία μέσα και κακώς το αποδεχθήκαμε (τότε, με την λογική πως το ζήτημα θα ξεχαστεί - σε 10 έτη σύμφωνα με τον Μητσοτάκη - και οι Σκοπιανοί θα αλλάξουν μυαλά κάτι που φυσικά ήταν αφελής κίνηση). 2ον οι λάθος κυβερνητικοί χειρισμοί το 1992. Δεν ασκήθηκε δυνατά πίεση απ την αρχή και είχαμε και τον Σαμαρά να τα διαλύει όλα για τα μικροπολιτικά του συμφέροντα. Τώρα το εμπαργκο - για το οποίο διεθνώς μας κράξανε κιόλας τρομαρά τους και φτάσαμε στο εδώλιο του Διεθνούς Δικαστηρίου - του Παπανδρέου (όταν πια ήταν Κυβέρνηση) το 1994 ήρθε αργά, έπρεπε απ την αρχή.Η ρήση "ουδέν μονιμότερον του προσωρινού" αποδεικνύεται περίτρανα στην περίπτωση των Σκοπίων, δυστυχώς...
Δυστυχώς όλοι οι μη Έλληνες αποκαλούν τους Σκοπιανούς "Μακεδόνες". Η διατήρηση του "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" ίσως δεν ήταν καλή επιλογή καθώς το Μακεδονία κυριαρχούσε στην ονομασία του γειτονικού μας κράτους.
Και που λέτε, είχα πάει πριν χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ρωσία...ωραιότατη...και την Αλεξάντερπλατς είδα, και το εβραϊκό Μουσείο είδα, και το Μουσείο της Περγάμου.