Η Ελλάδα ανάμεσα στις πιθανές περιοχές όπου σε λίγες μέρες θα πέσει ο διαστημικός σταθμός Τιανγκόνγκ-1 (ΧΑΡΤΗΣ)

Η Ελλάδα ανάμεσα στις πιθανές περιοχές όπου σε λίγες μέρες θα πέσει ο διαστημικός σταθμός Τιανγκόνγκ-1 (ΧΑΡΤΗΣ) Facebook Twitter
2

Η Ελλάδα παραμένει στο χάρτη των περιοχών όπου σε λίγες μέρες αναμένεται να πέσει ο ο κινεζικός διαστημικός σταθμός «Τιανγκόνγκ-1».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα ακριβέστερη πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία ο «Τιανγκόνγκ-1»(Ουράνιο Παλάτι-1) θα πέσει στη Γη μεταξύ 30 Μαρτίου και 6 Απριλίου.

Για μία ακόμη φορά τονίζεται ότι το πού ακριβώς θα πέσει ο μήκους 10,4 μέτρων και βάρους 8,5 τόνων σταθμός είναι αδύνατο να προβλεφθεί.

Η ζώνη της πτώσης εκτείνεται σε μια τεράστια έκταση, που περιλαμβάνει και την Ελλάδα, η οποία κατονομάζεται ξανά στη σχετική αναφορά του Γραφείου Διαστημικών Θραυσμάτων (Space Debris Office) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

Η επανείσοδος στην ατμόσφαιρα του σταθμού θα λάβει χώρα οπουδήποτε σε γεωγραφικό πλάτος ανάμεσα στις 43 μοίρες βόρεια και 43 μοίρες νότια (περιοχή που περιλαμβάνει και την Ελλάδα). «Σε καμία περίπτωση δεν θα είναι δυνατό να υπάρξει ακριβής εκτίμηση από την ESA για τον χρόνο και την τοποθεσία», επαναλαμβάνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η Ελλάδα ανάμεσα στις πιθανές περιοχές όπου σε λίγες μέρες θα πέσει ο διαστημικός σταθμός Τιανγκόνγκ-1 (ΧΑΡΤΗΣ) Facebook Twitter
Με πράσινο χρώμα η ζώνη στην οποία αναμένεται να πέσει ο σταθμός, με κίτρινο η ζώνη με λιγότερες πιθανότητες

Το μεγαλύτερο μέρος του σταθμού εκτιμάται ότι θα καεί, καθώς θα διασχίζει τη γήινη ατμόσφαιρα, θεωρείται όμως πιθανό ότι ορισμένα κομμάτια του θα πέσουν στην επιφάνεια της Γης και θα διασπαρούν σε μια μεγάλη έκταση, σε αποστάσεις έως 100 χιλιομέτρων μεταξύ τους.

Σύμφωνα με την ESA, η πιθανότητα κάποιο κομμάτι να πέσει στο κεφάλι κάποιου ανθρώπου είναι δέκα εκατομμύρια φορές μικρότερη από την πιθανότητα να χτυπηθεί κανείς από κεραυνό μέσα σε ένα έτος ή μικρότερη από την πιθανότητα να χτυπηθεί από κεραυνό δύο φορές μέσα στο ίδιο έτος. Στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα καμία πτώση διαστημικού «σκουπιδιού» πάνω σε άνθρωπο.

Τον Μάρτιο του 2016 έγινε γνωστό ότι ο σταθμός σταμάτησε να λειτουργεί και να ανταποκρίνεται στις εντολές του κινεζικού κέντρου ελέγχου, με συνέπεια να είναι πια σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτος.

Ο «Τιανγκόνγκ-1» υπήρξε το πρώτο διαστημικό εργαστήριο της Κίνας, το οποίο εκτοξεύθηκε το 2011 για να βοηθήσει τη χώρα, που έχει μεγάλες διαστημικές φιλοδοξίες, να αποκτήσει τεχνογνωσία, έτσι ώστε να κατασκευάσει και να θέσει σε τροχιά ένα μεγαλύτερο επανδρωμένο σταθμό, κάτι που προγραμματίζεται να γίνει μέσα στη δεκαετία του 2020.

Στη διάρκεια της ζωής του τον «Τιανγκόνγκ-1» είχαν επισκεφθεί τρεις κινεζικές αποστολές: η πρώτη το 2011 ήταν το ρομποτικό διαστημικό σκάφος Shenzhou και ακολούθησαν άλλες δύο το 2012 και 2013, τα επανδρωμένα σκάφη Shenzhou 9 και 10 αντίστοιχα.

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια