Αφγανική Κοινότητα Ελλάδας: «Είμαστε ένας ξεχασμένος λαός»

Αφγανική Κοινότητα Ελλάδας: «Είμαστε ένας ξεχασμένος λαός» Facebook Twitter
Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα, κατά την Αφγανική Κοινότητα, είναι πως η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου αργεί χαρακτηριστικά πλέον. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί πρόσφυγες να είναι μετέωροι, μη γνωρίζοντας τι μέλλει γενέσθαι. Φωτο: Άκης Κατσούδας/LIFO
4

Είναι άραγε μια ασφαλής χώρα το Αφγανιστάν; Αυτό ήταν το ερώτημα της εκδήλωσης της Κοινότητας Αφγανών Προσφύγων και Μεταναστών στην Ελλάδα και του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών και Προσφύγων στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», που διεξήχθη την περασμένη Πέμπτη.

«Είμαστε ένας ξεχασμένος λαός. Στη χώρα μας γίνεται πόλεμος εδώ και 50 χρόνια και πολλοί δεν το ξέρουν καν» λέει ο Mokhtar Rezai, αντιπρόεδρος της αφγανικής κοινότητας στην Ελλάδα, ο οποίος έφυγε από τη χώρα του για να ρθει σε ευρωπαϊκά εδάφη, πριν από 17 χρόνια.

«Δεν έχεις άλλη επιλογή από το να αποχωρήσεις» παραδέχεται. Ο ίδιος δεν πρόκειται να ξεχάσει τα βράδια στην πατρίδα του όταν είχε συνηθίσει να ακούει βομβαρδισμούς και πυροβολισμούς. «Τι άλλο χειρότερο από το να είσαι παιδί και να βλέπεις πτώματα μπροστά σου;».

«Για όλους εμάς τους υπόλοιπους η ενηλικίωση φτάνει στα 18. Για τους Αφγανούς, όμως, όπως συνεχίζει ο Mokhtar, έρχεται πολύ νωρίτερα. Είναι τόσο ώριμα πια τα παιδιά, συνεχίζει, που το να ξεκινήσουν μόνα τους και ασυνόδευτα από την Μέση Ανατολή για να φτάσουν στην Ευρώπη, δεν τους τρομάζει».

Η μεγάλη έκρηξη έγινε το 2015 όταν άνοιξαν τα σύνορα, και στην Ελλάδα έφτασε ένα νέο μεγάλο κύμα προσφύγων και μεταναστών από το Αφγανιστάν. Υπήρχαν, σύμφωνα με τον ίδιο, ολόκληρες οικογένειες που ενώθηκαν ξανά σε ελληνικό έδαφος, όταν ο μικρός αδερφός για παράδειγμα βρήκε τον μεγάλο που ζούσε εδώ και μια δεκαετία στην Αθήνα.

Το χειρότερο, όμως, για τον αντιπρόεδρο της Αφγανικής Κοινότητας είναι πως οι ροές δεν έχουν σταματήσει όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα. «Δυστυχώς δεν έχει υπάρξει ένας μήνας που να μην έχει έρθει κάποιος πρόσφυγας ή μετανάστης στα γραφεία μας για να μας ζητήσει βοήθεια» συνεχίζει.

Η μεγάλη έκρηξη έγινε το 2015 όταν άνοιξαν τα σύνορα, και στην Ελλάδα έφτασε ένα νέο μεγάλο κύμα προσφύγων και μεταναστών από το Αφγανιστάν. Υπήρχαν ολόκληρες οικογένειες που ενώθηκαν ξανά σε ελληνικό έδαφος, όταν ο μικρός αδερφός για παράδειγμα βρήκε τον μεγάλο που ζούσε εδώ και μια δεκαετία στην Αθήνα.

Δεν είναι σπάνιο, μάλιστα, το φαινόμενο, πρόσφυγες που είναι λίγες μέρες στην Ελλάδα, να έρχονται στα γραφεία της Αφγανικής Κοινότητας μ' ένα σημείωμα στο χέρι που γράφει το όνομα ενός συγγενή τους για να τον βρουν.

«Προσπαθούμε όσο μπορούμε να βοηθούμε τους ανθρώπους που έρχονται» παραδέχεται ο Mokhtar Rezai. Πολλοί, κιόλας, σύμφωνα με τον ίδιο, δε γνωρίζουν καν να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται ακόμα και να κάνουν την αίτηση ασύλου.

Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα, κατά την Αφγανική Κοινότητα, είναι πως η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου αργεί χαρακτηριστικά πλέον. «Από κει που έπρεπε να απαντήσουν μέσα 6 μήνες περίπου, πλέον κάποιες μπορεί να πάρουν μέχρι και έναν χρόνο».

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί πρόσφυγες να είναι μετέωροι, μη γνωρίζοντας τι μέλλει γενέσθαι. Οι περισσότεροι από αυτούς ζούνε σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

Αφγανική Κοινότητα Ελλάδας: «Είμαστε ένας ξεχασμένος λαός» Facebook Twitter
Οι σημειώσεις της ομιλίας μιας Αφγανής γυναίκας πρόσφυγα που έφτασε στην Ελλάδα μόλις πριν ένα μήνα. Φωτο: Άκης Κατσούδας/LIFO

«Κι αν εγκριθεί, εντάξει. Αν όμως απορριφθεί, πρέπει αναγκαστικά να γυρίσουν πίσω στο Αφγανιστάν» λέει ο Μokhtar.

«Αυτός είναι και ο λόγος που γίνεται αυτή η εκδήλωση» προσθέτει ο αντιπρόεδρος της αφγανικής κοινότητας. Πράγματι τα τελευταία χρόνια, οι απορρίψεις αιτήσεων ασύλου και οι επαναπατρισμοί έχουν αυξηθεί με την αιτιολογία πως το Αφγανιστάν, έστω σε μερικά του σημεία, είναι μια ασφαλής χώρα. Η Ελλάδα είναι από τα κράτη με τις περισσότερες επαναπροωθήσεις στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές της ΕΕ, από το 2015 έως το 2016, ο αριθμός των Αφγανών που επέστρεψαν οι ευρωπαϊκές χώρες στο Αφγανιστάν, τριπλασιάστηκε από τους 3290 στους 9460.

Την ίδια στιγμή, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει κηρύξει το Αφγανιστάν σε εμπόλεμη κατάσταση. «Μερικοί έχουν φτάσει στο σημείο μέχρι και να κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας επειδή δε θέλανε να γυρίσουν πίσω».

Οι πιο πολλοί, μάλιστα, έχουν χαλάσει πάρα πολλά χρήματα, σχεδόν όλη τους την περιουσία, για να φύγουν από το Αφγανιστάν, να περάσουν στο Ιράν, στην Τουρκία, και στη συνέχεια στην Ευρώπη. «Κάποιοι έχουν πουλήσει μέχρι και τα σπίτια τους εκεί για να φύγουν. Πού θα γυρίσουν πίσω λοιπόν;».


Σήμερα, ωστόσο, υπάρχουν οι οργανώσεις στις οποίες μπορεί να απευθυνθεί ένας πρόσφυγας που φτάνει σε ευρωπαϊκό έδαφος και να βρει άμεσα τροφή και στέγη.

«Πριν από 17 χρόνια που ήρθα εγώ, δεν υπήρχε τίποτα απ' αυτά. Μόνο ο δρόμος και η εξαθλίωση. Για έναν ολόκληρο χρόνο περίπου δεν είχα ούτε ένα διερμηνέα για να ξεκινήσω τις αιτήσεις» θυμάται ο Mokhtar Rezai.

Αφγανική Κοινότητα Ελλάδας: «Είμαστε ένας ξεχασμένος λαός» Facebook Twitter
Σήμερα, υπάρχουν οι οργανώσεις, στις οποίες μπορεί να απευθυνθεί ένας πρόσφυγας που φτάνει σε ευρωπαϊκό έδαφος και να βρει άμεσα τροφή και στέγη. «Πριν από 17 χρόνια που ήρθα εγώ, δεν υπήρχε τίποτα απ' αυτά. Μόνο ο δρόμος και η εξαθλίωση. Για έναν ολόκληρο χρόνο περίπου δεν είχα ούτε έναν διερμηνέα για να ξεκινήσω τις αιτήσεις» λέει ο Mokhtar Rezai. Φωτο: Άκης Κατσούδας/LIFO

Στις δομές αυτές προσπαθούν να βοηθήσουν και οι παλιότεροι Αφγανοί πρόσφυγες. Στην εκδήλωση συναντώ τον Nadir Noori, ο οποίος είναι μέλος του διαδικτυακού περιοδικού Solomon που αναδεικνύει ζητήματα προσφύγων στην Ελλάδα.

Ο ίδιος ζει στη χώρα περισσότερα από 10 χρόνια. Κι αυτός έφτασε έφηβος, αφήνοντας πίσω τους γονείς του. «Τους μεγαλύτερους σε ηλικία που μένουν στο Αφγανιστάν δεν τους πειράζουν. Αυτοί που είναι σε μεγάλο κίνδυνο είναι οι νέοι, γι' αυτό και βλέπεις να έρχονται τόσοι πολλοί» συνεχίζει.

Ασχολούμενος χρόνια με το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα, γνωρίζει πως οι περισσότεροι που φτάνουν στη χώρα, επειδή ακριβώς είναι νέοι, δεν έχουν τελειώσει το σχολείο. Άλλοι το ξεκινούν εδώ και μερικοί το παρατούν τελείως.

Ακόμη όμως και αυτοί που έχουν αποκτήσει ένα πτυχίο στο Αφγανιστάν, δεν τους αναγνωρίζεται στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα όλοι σχεδόν να ξεκινούν τη ζωή τους από το μηδέν.

Η επικοινωνία με τους δικούς τους είναι ένα μεγάλο αγκάθι. Αρκετοί δε γνωρίζουν καν τι γίνεται πίσω. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της Διεθνής Αμνηστίας, αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν δρουν δεκάδες ένοπλες ομάδες, με μερικές περιοχές της επικράτειάς του να είναι αποκλεισμένες εντελώς.

Αφγανική Κοινότητα Ελλάδας: «Είμαστε ένας ξεχασμένος λαός» Facebook Twitter
«Θα θέλαμε πάρα πολύ να γυρίσουμε στην πατρίδα μας, εκεί που ξέρουμε πως θα μπορούσαμε να είμαστε αποδεκτοί» καταλήγει ο Nadir Noori. Άλλα όπως σημειώνουν στην εκδήλωση, το να τους επιστρέφεις αναγκαστικά πίσω, με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα εκεί, είναι σαν να παρακινείς σε μια έμμεση θανατική ποινή. Φωτο: Άκης Κατσούδας/LIFO

Μόνο το 2016, σύμφωνα με την Αποστολή Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν 11.418 άνθρωποι. Το πρώτο εξάμηνο, μάλιστα, του 2017, οι θάνατοι αμάχων έφτασαν τους 5.243.

Πολλοί έχουν όπλα για να προστατεύονται, ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που, όπως ακούω από προσωπικές ιστορίες προσφύγων που μίλησαν στην εκδήλωση, δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν ζωντανοί πίσω στο σπίτι τους μετά τη δουλειά το απόγευμα.

Ευτυχώς όμως, σύμφωνα με τους ίδιους, έχουν βελτιωθεί οι παροχές Ίντερνετ και τους δίνουν τη δυνατότητα να μιλούν έστω και με κάποια μέλη της οικογένειάς τους που έχουν μείνει πίσω.

«Θα θέλαμε πάρα πολύ να γυρίσουμε στην πατρίδα μας, εκεί που ξέρουμε πως θα μπορούσαμε να είμαστε αποδεκτοί» καταλήγει ο Nadir Noori. Άλλα όπως σημειώνουν στην εκδήλωση, το να τους επιστρέφεις αναγκαστικά πίσω, με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα εκεί, είναι σαν να παρακινείς σε μια έμμεση θανατική ποινή.

Ελλάδα
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το «υδάτινο νεκροταφείο» του Έβρου: Μυστικά και τραγικές ιστορίες ανώνυμων ανθρώπων

Ελλάδα / Το «υδάτινο νεκροταφείο» του Έβρου: Μυστικά και τραγικές ιστορίες ανώνυμων ανθρώπων

Με αφορμή τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ένας δημοσιογράφος της LiFO θυμάται τη δική του θητεία στα σύνορα και συνομιλεί με τον ιατροδικαστή που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της αναγνώρισης των πτωμάτων που ανακαλύπτονται στην περιοχή
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυστύχημα σε λούνα παρκ: Ευθύνες σε υπαλλήλους και σε ΕΛ.ΑΣ από τη δήμαρχο Κασσάνδρας

Ελλάδα / Δυστύχημα σε λούνα παρκ: Ευθύνες σε υπαλλήλους και σε ΕΛ.ΑΣ από τη δήμαρχο Κασσάνδρας

Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην αποκεντρωμένη περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης, η οποία θα εξετάσει το ερώτημα της επιβολής πειθαρχικής αργίας τόσο στη δήμαρχο όσο και στην αρμόδια αντιδήμαρχο
LIFO NEWSROOM
Κίνηση στους δρόμους: Έπεσαν χώματα στον Κηφισό στη Ν. Φιλαδέλφεια - Ουρά χιλιομέτρων προς Λαμία

Ελλάδα / Κίνηση στους δρόμους: Έπεσαν χώματα στον Κηφισό στη Ν. Φιλαδέλφεια - Ουρά χιλιομέτρων προς Λαμία

Χώματα που έπεσαν στο οδόστρωμα στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας, στο ρεύμα προς Λαμία, έχουν προκαλέσει κίνηση χιλιομέτρων, δυσχεραίνοντας την ήδη επιβαρυμένη κυκλοφορία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Είναι και αυτή μία...αλλά ας μην ήταν η Γερμανία κυρίως (η Μέρκελ) που προσκάλεσε τους απανταχού πρόσφυγες να έρθουν Ευρώπη και θα σου έλεγα εγώ εαν είχαν ερθεί τόσο απότομα και μαζικά όλοι. Άσε που, γιατί τόση αναστάτωση? Η Ελλάδα "βοήθησε" κιόλας. Μετά απο διάσωση και ολιγοήμερη βοήθεια τους μετέφερνε κιόλας στην ηπειρωτική χώρα ώστε να συνεχίσουν με τα πόδια προς Βόρεια Ευρώπη. 1,5 εκατ. άνθρωποι πέρασαν από μας αλλά όλοι σχεδόν φύγανε. 1,2 δέχτηκε η Γερμανία μία φορά. Αυτοί που μείναν στην Ελλάδα είναι οι τελευταία άτυχοι (αρκετές οικογένειες κιόλας) όταν έκλεισαν τα σύνορα στα Βαλκάνια με τα Σκόπια κυρίως πρώτα και εγκλωβίστηκαν. 55.000 που τώρα κάπου 60.000-65.000 είναι όλο και όλο (εκ των οποίω 1 στους 3 ήθελε εδώ να μείνει, τότε δηλαδή). Μια χαρά διαχειρίσιμος αριθμός είναι. Το ζήτημα είναι τι έπεται. Η Τουρκία μετά την κρίση του 2015 κατάλαβε πως δύναται να λειτουργούν σαν "όπλο" οι πρόσφυγες. Άλλωστε εαν μπορούσε ούτε έναν δεν θα κρατούσε αλλά σταμάτησε τις βάρκες προς τα νησιά μας επειδή παίρνει χρήματα απ την ΕΕ ενώ έτσι έχει με κάτι να μας φοβίζει. Κάτι δεκάδες έρχονται καθημερινά μόνο. Επιστρέψαμε δηλαδή σε εποχές...λαθρομεταναστευτικού. Πάντα έρχονταν στην Ελλάδα απλά όχι μονομιάς, κάθε μέρα απο λίγο. Μέσα σε 15 χρόνια μαζί με τους νόμιμους φθασανε 1,5 εκατ στην χώρα μας πια. Η ΕΕ φυσικά κωφευε όταν αναφερονταν σαυτό και μελλοντικό κίνδυνο Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία. Να που ήρθε. Πάντως 2 εκατ. και βάλε υπάρχουν στην Τουρκία. Τεράστιο "απόθεμα". Φαντάσου ο Ερντογάν να αφήσει κανά μισό εκατομμύριο να έρθει σε μας τώρα που τα Βαλκάνια είναι κλειστά, ακροδεξιά σε άνοδο στην Ευρώπη και που τα κράτη αρνόυνται να διαμοιράζουν το βάρος! Θα ξεπεράσει τα όρια του το κράτος μας, ολομόναχο. Και δεν θαχει σημασία αν θαναι ο Σύριζα ή ο Κούλης ή η Φώφη στην εξουσία. Και η ΝΔ ναχε κερδίσει το 2015 τις Εκλογές, σχεδόν τα ίδια θα είχαμε πάλι.
Και δεν θαχει σημασία αν θαναι ο Σύριζα ή ο Κούλης ή η Φώφη στην εξουσία. Και η ΝΔ ναχε κερδίσει το 2015 τις Εκλογές, σχεδόν τα ίδια θα είχαμε πάλι. Πηγή: www.lifo.grΜην τα ισοπεδώνεις όλα, ανάλυση περί λιασίματος μεταναστών δεν έκανε κανείς.Επίσης οι ζαίοι, δεν ανοίξαν απλώς τα σύνορα, το διαφημίσαν κιόλας!Αποτέλεσμα, λατινοαμερικάνοι, βορειοαφρικανοί συν τις ροές από Ασία ''συνωστήθηκαν'' στα παράλια της μικράς ασίας, με αποτέλεσμα εκατόμβες πνιγμών, νησιά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης(ο αλεκσης πάλευε για το νομπελ)και μια Αθήνα με περιοχές στυλ φαβέλα του Ριοντεζανέιρο!
Η Μέρκελ τους προσκάλεσε όταν στα πράγματα ήταν ο Ομπάμα και ο Τραμπ φαινόταν σαν κακόγουστη φάρσα.Ο Ομπάμα ήταν υπέρ της ΤΤΙΡ.Ο Τραμπ εγκατέλειψε την ιδέα της ΤΤΙΡ.Και η Μέρκελ και ο Ομπάμα είχαν στο μυαλό τους φθηνό εργατικό δυναμικό που θα έκανε τη Δύση ανταγωνιστική έναντι της Κίνας.Τώρα οι άνθρωποι αυτοί είναι πιασμένοι εν μέσω αλλαγής πολιτικής κατεύθυνσης. Ο Τραμπ είναι υπέρ κλειστών συνόρων-προστατευτισμού με δασμούς κοκ.Αλλά εμείς εδώ ακόμα δεν έχουμε λύσει θέματα από τον εμφύλιο. Μπούρδες για το οικονομικό μας μέλλον θα συζητάμε; Ας τσακωθούμε λίγο για την Ηριάννα και τον Κασιδιάρη.Οψόμεθα.https://en.wikipedia.org/wiki/Transatlantic_Trade_and_Investment_Partnershiphttps://www.theguardian.com/us-news/2016/aug/20/trump-clinton-free-trade-policies-tpp