ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

18 Μαρτίου, μια σπουδαία ημέρα

18 Μαρτίου, μια σπουδαία ημέρα Facebook Twitter
Ο Διονύσης έχει ένα άλλο σπουδαίο χαρακτηριστικό για την ηλικία του. Αυτοσαρκάζεται. Λέει με τρομερή ευκολία ότι είναι ο πιο κοντός της τάξης του... Photo credit: Διονύσης Γάγγας
3

Σήμερα έγινε ένα σπουδαίο γεγονός. Ο μικρός μου γιος έβγαλε το πρώτο του δόντι. Σπουδαίο δεν είναι ως γεγονός από μόνο του ‒ θεωρητικά, την εβδομάδα που μας πέρασε θα έγιναν και πιο σημαντικά γεγονότα, αλλά για τον ίδιο ήταν ένα τρομερά ευχάριστο συμβάν, άρα και για μένα επίσης.

Ο Διονύσης, όπως και εγώ, όταν ήμουν μικρός, έχει αργή ανάπτυξη. Στην τάξη του είναι ο πιο κοντός και ο μόνος που δεν είχε (μέχρι αυτή την Κυριακή 18 Μαρτίου, ημέρα που θα γιορτάζουμε με παρελάσεις στο σαλόνι και άλλα τέτοια events) βγάλει ακόμα ούτε ένα δόντι. Αυτό το δόντι προσπαθούσε καιρό να το βγάλει, το κουνούσε, το τραβούσε, αλλά δεν είχε φτάσει ακόμα η ώρα του.

Χθες κάτσαμε μαζί δύο φορές, εγώ ως οδοντίατρος, αυτός ως ασθενής, το έπιασα από δω, το τράβηξα από κει, τίποτα. Σήμερα το πρωί ξύπνησα από τις πανηγυρικές φωνές του.

Σύμφωνα με τις τρομερά ταραγμένες περιγραφές του, το δόντι βγήκε στον ύπνο του, όταν ξύπνησε ένιωσε ένα πράγμα στα ούλα του και κατευθείαν έφτυσε κάτι στο χέρι του, που για τεράστια χαρά του ήταν το δόντι του.

Οι πανηγυρισμοί ξεκίνησαν το πρωί και τελείωσαν λίγο πριν κοιμηθεί το βράδυ, όταν και μου είπε να βάλω το κουτάκι με το δόντι στην τσάντα του για να το πάρει μαζί του στο σχολείο.

 Ο Διονύσης έχει ένα άλλο σπουδαίο χαρακτηριστικό για την ηλικία του. Αυτοσαρκάζεται. Λέει με τρομερή ευκολία ότι είναι ο πιο κοντός της τάξης του και μάλιστα μια μέρα είπε στη μαμά του ότι ευτυχώς που είναι ο πιο κοντός γιατί στη χριστουγεννιάτικη συναυλία θα κάθεται μπροστά-μπροστά και θα μπορεί να τον βλέπει πιο καλά.

Στο τέλος του περασμένου σχολικού τριμήνου πήγαμε στο σχολείο να ακούσουμε τι ζημιές έχουν κάνει τα παιδιά μας. Η δασκάλα του Διονύση, αφού μας είπε ότι είναι καλός ως μαθητής και άτακτος ως άνθρωπος, μας μίλησε με πολλή αγάπη για ένα συμβάν που της είχε κάνει εντύπωση. Κάποιοι φίλοι του κορόιδευαν ένα κοριτσάκι επειδή κι αυτό είναι κοντό, αποκαλώντας την μικρή.

Το κοριτσάκι στενοχωρήθηκε και το συμβάν έγινε θέμα το οποίο, αφού πρώτα καταγγέλθηκε, μετά συζητήθηκε στην τάξη. Και εκεί που το συζητούσαν και ακουγόντουσαν διάφορες απόψεις σηκώθηκε ο Διονύσης μπροστά σε όλους και είπε στους φίλους του ότι αυτόν δεν τον λένε «μικρό» ούτε τον κοροϊδεύουν επειδή είναι φίλοι. Και ότι το θέμα δεν είναι αν είναι κοντή η συμμαθήτριά τους αλλά αν την έχουν φίλη ή όχι και ότι την κοροϊδεύουν μόνο και μόνο επειδή δεν είναι φίλη τους.

«Αν είναι να κοροϊδεύουν αυτήν», τους είπε, ας κοροϊδεύουν κι εκείνον. Και μας είπε η δασκάλα ότι όλοι κοιτούσαν τον Διονύση και ότι δεν μίλαγε κανείς και στο τέλος δεν μίλησε ούτε η ίδια, αφού το θέμα λύθηκε με την παρέμβασή του, κάτι που φάνηκε και τον επόμενο, οπότε και σταμάτησαν τα συγκεκριμένα πειράγματα.

Ο Διονύσης έχει ένα άλλο σπουδαίο χαρακτηριστικό για την ηλικία του. Αυτοσαρκάζεται. Λέει με τρομερή ευκολία ότι είναι ο πιο κοντός της τάξης του και μάλιστα μια μέρα είπε στη μαμά του ότι ευτυχώς που είναι ο πιο κοντός γιατί στη χριστουγεννιάτικη συναυλία θα κάθεται μπροστά-μπροστά και θα μπορεί να τον βλέπει πιο καλά.

Ήμουνα για χρόνια ο πιο κοντός στην τάξη. Στο δημοτικό ήμουν αρκετά δημοφιλής και με αγαπούσαν τα κορίτσια. Στο γυμνάσιο η υψομετρική διαφορά με τα άλλα αγόρια εκτοξεύτηκε.

Οι συμμαθητές μου έφευγαν για τις διακοπές του καλοκαιριού μικρά παιδάκια κι επιστρέφανε νταγλαράδες, με πρώιμο μουστάκι, κοκοράκι στη φωνή και δεκαπέντε παραπάνω πόντους στο μπόι. Κι εγώ εκεί, να περιμένω την ανάπτυξη, όπως ο ελληνικός λαός τα τελευταία δέκα χρόνια.

Τα κορίτσια σταμάτησαν να με αγαπούν. Στα πάρτι μάζευα όλο το στραπατσαρισμένο μου θάρρος και πήγαινα να ζητήσω από αυτές που μου άρεσαν να χορέψουμε μπλουζ και αυτές μου λέγανε «σόρι, πονάνε τα πόδια μου» ή κάτι τέτοιο τρομερά απαξιωτικό και μόλις τους ζητούσε σε χορό ο ψηλός φεύγανε σφαίρα, τον αγκαλιάζανε και στριφογυρνούσαν, δημιουργώντας ένα θλιβερό θέαμα που μισούσα να βλέπω από το 1.55 μου (ίσως να λέω και πολλά).

Και όλη η άνεση που είχα με το ύψος μου στα χρόνια του δημοτικού πήγε χαμένη με τις πρώτες απορρίψεις και τη συνειδητοποίηση ότι τελικά ήμουνα μικρός, όπως το κοριτσάκι στην τάξη του Διονύση.

Ένα καλοκαίρι ψήλωσα κι εγώ επιτέλους, δεν θυμάμαι ποιο καλοκαίρι ήταν αυτό, της Α' ή της Β' Λυκείου. Τότε έφτασα κοντά στο σημερινό μου ύψος, στο θηριώδες 1.73, αλλά η ψυχολογία μου είχε καταρρακωθεί. Πέρασα φριχτά εφηβικά χρόνια, λίγο επειδή μισούσα το σχολείο, λίγο επειδή τσακωνόμουνα με τους δικούς μου και κυρίως λόγω μιας εσωτερικής βαθιάς στενοχώριας που ίσως να οφειλόταν στο ότι είχα χάσει την αυτοπεποίθησή μου.

Την ξαναβρήκα μετά το σχολείο, όπως και την άνεση να αγαπάω και να κοροϊδεύω τις αδυναμίες μου, να αυτοσαρκάζομαι, να γελάω με αυτά που γελάνε και οι άλλοι. Όλα μου έγιναν πιο εύκολα γιατί με τον καιρό έμαθα να αγαπάω τον εαυτό μου.

Βλέπω τον μικρό μου γιο να κάνει αυτό που εμένα μου πήρε χρόνια να καταφέρω, να νιώθει άνετα με αυτό που είναι και αυτό που έχει και τον χαίρομαι. Νιώθω ότι έχει ήδη κατακτήσει κάτι σπουδαίο. Δεν θα αφήσει κανέναν να τον κάνει να νιώσει άσχημα για κάτι που ο ίδιος δεν θεωρεί κακό και αυτό είναι σπουδαίο επίτευγμα.

Αύριο θα πάει στο σχολείο με το κουτάκι με το δόντι για να το δείξει περήφανα στους συμμαθητές του και την επόμενη φορά που θα κοροϊδέψουν κάποιον για το ύψος του θα είναι πάλι εκεί να τον υπερασπιστεί.

Αρχείο
3

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Συγκινητικό κείμενο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά ρε παιδιά, όλους σας κορόιδευαν στο σχολείο; Μόνο εμένα δεν κορόιδευαν; Ποιοι είναι τελικά αυτοί οι "θύτες" αφού όλοι εμείς είμαστε "τα θύματα";