To πρώτο ισχυρό εργαλείο του Facebook για την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων λειτουργεί ήδη στις ΗΠΑ και σταδιακά θα κάνει την εμφάνισή του και σε άλλες αγορές.
Όταν «περνάμε» γρήγορα τη ροή ειδήσεων στην οθόνη ενός κινητού, είναι συχνά δύσκολο να κρίνουμε την αξιοπιστία ενός άρθρου. Όπως συμβαίνει με όλες τις πληροφορίες στο διαδίκτυο, εάν δεν είμαστε εξοικειωμένοι με την πηγή ή το θέμα ενός άρθρου, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε τεκμηριωμένο συμπέρασμα σχετικά με την αξιοπιστία του.
Όπως ανακοίνωσε ο Jeff Smith, σχεδιαστής προϊόντων του Facebook, το κοινωνικό δίκτυο προχώρησε σε νέα ενημέρωση της εφαρμογής του, η οποία θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων.
Παρόλο που ο αρχικός σκοπός του νέου εργαλείου είναι τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά της ροής ειδήσεων, η νέα ενημερωμένη έκδοση, η οποία δοκιμάστηκε για πρώτη φορά πέρυσι, διαθέτει και μια νέα λειτουργία: θα εμφανίζει ποιοι από τους φίλους διανέμουν «fake news».
Πατώντας στο εικονίδιο «i» δίπλα στην επικεφαλίδα της ιστορίας, θα εμφανίζεται σχετικό άρθρο της Wikipedia εάν υπάρχει, άλλες σχετικές δημοσιεύσεις και ένας χάρτης θα δείχνει πού έχει μοιραστεί η ιστορία και από ποιον. Άρα, εάν πέσετε σε μια είδηση η οποία σας φαίνεται περίεργη ή με την οποία δεν συμφωνείτε, θα μπορείτε να δείτε ποιοι από τους φίλους σας την έχουν ήδη μοιράσει.
Αρχικά, η νέα λειτουργία ισχύει μόνο για τις ΗΠΑ. Ενώ το αμερικανικό λανσάρισμα του νέου αυτού προϊόντος ξεκίνησε χθες, το Facebook θέλει να διασφαλίσει ότι το νέο χαρακτηριστικό του θα επεκταθεί γρήγορα, ιδιαίτερα σε χώρες όπου η κάλυψη ειδήσεων και οι αγορές είναι πιο περίπλοκες. Ενώ αυτό το έργο δοκιμάστηκε αρχικά σε ένα ευρύ σύνολο συμμετεχόντων στις ΗΠΑ, οι προγραμματιστές του Facebook χρησιμοποίησαν αυτό το χαρακτηριστικό σε όλο τον κόσμο για να βεβαιωθούν ότι μπορεί να λειτουργήσει σε ποικίλες ρυθμίσεις. Για παράδειγμα στην Ευρώπη, διαπίστωσαν ότι το νέο εργαλείο μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο πριν από κρίσιμες στιγμές όπως οι εκλογές, όταν οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε κάθε πληροφορία που εμφανίζεται στο News Feed.
Τα 4 σημαντικά σήματα «αξιοπιστίας» που θα φέρει η νέα λειτουργία είναι τα εξής:
• Πληροφορίες της ιστοσελίδας: Θα παρουσιάζονται πληροφορίες σχετικά με την ιστοσελίδα που δημοσίευσε το αρχικό άρθρο, οι χρήστες θα μπορούν να βρουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το ποιος είναι ο εκδότης, να ακολουθήσουν ή να αγνοήσουν την κεντρική σελίδα της πηγής.
• Πληροφορίες της Wikipedia: Η Wikipedia είναι μια γενικά αξιόπιστη εγκυκλοπαίδεια με μια ισχυρή διαδικασία αναθεώρησης που διατηρείται από την κοινότητα της. Έχει παγκόσμια αναγνώριση, έτσι μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο χαρακτηριστικό διεθνώς.
• Σχετικά ή περισσότερα άρθρα από τον εκδότη: Οι χρήστες θα μπορούν να συγκρίνουν πληροφορίες από την ίδια πηγή. Ομοίως, οι άνθρωποι θα μπορούν να συγκρίνουν την αναφορά μιας πηγής με άλλες σε ένα συγκεκριμένο γεγονός.
• Ποιοι και πόσοι μοιράστηκαν το ίδιο άρθρο: Έχει επίσης συμπεριληφθεί ένας χάρτης, ο οποίος θα δείχνει που μοιράστηκε ένα άρθρο και σε ποιες περιοχές τράβηξε περισσότερο την προσοχή του κοινού.
σχόλια