Έφτασε λοιπόν η εποχή που ζορίζεσαι να μπεις στο ανοιξιάτικο παντελόνι και που εδώ και τώρα θες να απαλλαγείς από το περιττό βάρος. Προσδοκώντας λοιπόν στην εύκολη λύση και παραβλέποντας τη λογική, ενδεχομένως να πέσεις στις παγίδες του θαυματουργού μάρκετινγκ.
Αναρωτιέσαι τι να (πρώτο)κάνεις για να ξαναβρείς τη φόρμα σου χωρίς υπερβολές, ψύχραιμα, με σοβαρότητα και κυρίως χωρίς να καταπονήσεις τον οργανισμό σου;
Ζητήσαμε από την διαιτολόγο Ζωή Γιαννακάκη* να μας πει τι να μην κάνουμε, τι να κάνουμε και κυρίως πώς να το κάνουμε σωστά. Απλά και κατανοητά:
Tα ΜΗ
• Σε καμία περίπτωση μη σπαταλήσεις χρήματα σε κρέμες αδυνατίσματος. Αυτό που πρέπει όλοι να κατανοήσουν είναι, πως είναι αδύνατον να εισχωρήσει μία κρέμα μέσα στο δέρμα ,να φτάσει στο λιπώδη ιστό και να δράσει κατά του λίπους. Ο αριθμός των λιποκυτάρρων δε μειώνεται ποτέ! Μία καλή κρέμα κάνει απλά το δέρμα να φαίνεται πιο όμορφο. Για να φύγει το λίπος πρέπει κάπου να χρησιμοποιηθεί, να μεταβολιστεί... Και κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο με δίαιτα και άσκηση.
• Μη καταναλώσεις χάπια αδυνατίσματος, των οποίων η δράση αμφισβητείται και δεν τεκμηριώνεται επαρκώς από επιστημονικά στοιχεία. Τέτοια μπορεί να είναι αυτά που στηρίζουν τη δράση τους στο πράσινο καφέ, στα μούρα, στο εκχύλισμα κουκουτσιού αφρικάνικου μάνγκο αλλά και στη σιβουτραμίνη μια ουσία που έχει απομακρυνθεί από το 2010 με οριστική απαγόρευση από την αγορά, καθώς χαρακτηρίστηκε ως μη ασφαλής ουσία ειδικά σε άτομα με καρδιακά προβλήματα. Με τα έως σήμερα δεδομένα δυστυχώς δεν υπάρχουν θαυματουργά χάπια, «όπλα» κατά της παχυσαρκίας και κάποιος που ισχυρίζεται ότι έχασε βάρος με τα συγκεκριμένα σκευάσματα αγνοεί ή υποτιμά τις αλλαγές που έκανε στη διατροφή του όταν ξεκίνησε να τα καταναλώνει.
• Μην πιεις το πρωί ένα ποτήρι ζεστό νερό με μισό λεμόνι. Το λεμόνι δεν έχει την ιδιότητα να βελτιώνει αλλά και ούτε και να επιδεινώνει τη κατάσταση της υγείας μας. Έτσι μην αισθάνεσαι άσχημα αν το βρίσκεις αρκετά ξινό. Μπορείς να καταναλώσεις και χυμό από 1 πορτοκάλι. Στο αδυνάτισμα δε, καμία μελέτη και καμία έρευνα δεν επιβεβαίωσε ότι μπορεί να βοηθήσει. Πρόκειται απλά για μια διατροφική τάση που στηρίζεται απλά στην ημιμάθεια του ατόμου που τη διαδίδει.
• Το πράσινο και μαύρο τσάι δεν αδυνατίζει. Σαφώς και μπορεί να σε ενυδατώσει γιατί περιέχει κυρίως νερό, προσφέρει τόνωση γιατί περιέχει ελάχιστη καφείνη, αλλά οι ευεργετικές του ιδιότητες έγκεινται στα αντιοξειδωτικά που περιέχει καθώς αυτά με τη σειρά τους συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς.
• Μασάζ για τη κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα είναι συσσωρευμένο λίπος. Δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία για την απομάκρυνση της. Χάνοντας λίπος απ' όλο το σώμα θα μειωθεί ακόμη και στα σημεία που λόγω κληρονομικών παραγόντων έχουμε περισσότερη. Το μασάζ μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντικό στην προσπάθεια κάποιου να χάσει λίπος, διότι χαλαρώνει τους καταπονημένους από την άσκηση μυείς και ενισχύει ψυχολογικά την προσπάθεια για αδυνάτισμα.
• Σάουνα, σελοφάν και πλαστικές φόρμες. Με τη χρήση της σάουνας πετυχαίνουμε μόνο απώλεια νερού απ' τον οργανισμό μας. Το ίδιο συμβαίνει αν τυλιχθεί κάποιος με σελοφάν η φορέσει πλαστική φόρμα και αρχίσει να τρέχει. Δεν έχει καμία σχέση με το χάσιμο του λίπους. Με την πρόσληψη υγρών, μετά τη χρήση, επιστρέφει κανείς στο αρχικό του βάρος και αυτό είναι και το σωστό για να μην επέλθει αφυδάτωση ή απώλεια ηλεκτρολυτών. Ο λιπώδης ιστός έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό και δε μπορεί να φύγει από τους πόρους του δέρματος ενώ ιδρώνουμε.
Για να χάσεις τα 4, 5 ή όσα κιλάκια περισσεύουν λοιπόν, υπάρχουν δυο μέθοδοι που όταν λειτουργούν συνδυαστικά φέρνουν και το καλύτερο αποτέλεσμα. Η μία είναι ο έλεγχος της ποσότητας και της ποιότητας της προσλαμβανόμενης τροφής δηλαδή η δίαιτα και η άλλη, η καθημερινή άσκηση. Κάθε χρόνο δημοσιεύονται εκατοντάδες βιβλία που πραγματεύονται διατροφές που όλες έχουν να επιδείξουν επιτυχίες είτε είναι χορτοφαγικές είτε πρωτεϊνικές είτε ισορροπημένες περιέχουν δηλαδή λίγο απ' όλα. Στο μόνο που φαίνεται όλοι να συμφωνούν είναι ότι το junk food επηρεάζει αρνητικά το βάρος μας. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι «ποια δίαιτα;». Η δίαιτα λοιπόν που θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα είναι αυτή που αποτελείται από τροφές διαθέσιμες στο φυσικό μας περιβάλλον και ταιριάζουν στο μεταβολισμό μας.
Πιο συγκεκριμένα:
• Η διατροφή θα πρέπει να στηρίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της σε ελάχιστα επεξεργασμένους υδατάνθρακες (βρώμη, ολικής αλέσεως ή πολύσπορο ψωμί, καστανό ρύζι, ζυμαρικά, κρίθινα παξιμάδια κλπ).
• Συνιστάται η κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
• Μειώστε την κατανάλωση κορεσμένου λίπους (πλήρη γαλακτοκομικά, βούτυρο, λίπος κρέατος). Aπό τα λιπαρά προτιμήστε το ελαιόλαδο.
• Καταναλώστε επαρκείς ποσότητες από ζωικές τροφές (άπαχο γάλα, τυρί, αυγά, κρέας, πουλερικά, ψάρι)
• Μειώστε την κατανάλωση του αλκοόλ. Προτιμήστε το κρασί (~1 ποτηράκι του κρασιού / ημέρα).
• Ασκηθείτε καθημερινά. Προσπαθήστε να περπατάτε τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα.
• Καταναλώστε επαρκείς ποσότητες νερού καθημερινά (τουλάχιστον 6 ποτήρια / ημέρα).
• Μειώστε το αλάτι. Αποφύγετε να βάζετε το αλάτι στο τραπέζι, προσθέστε μόνο λίγο καθώς μαγειρεύετε.
• Μην παραλείπετε το πρωινό σας. Αποτελεί βασική αιτία παχυσαρκίας.
Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι δεν έχει σημασία ο τύπος δίαιτας που θα ακολουθήσει κανείς. Το σημείο αναφοράς θα πρέπει να είναι στη μείωση των θερμίδων και στην ποιοτική ενίσχυση τους. Yπάρχουν αρκετοί έξυπνοι τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να υπολογίσει τις μερίδες κάθε διαφορετικής τροφής. Ανάλογα με τη σωματική διάπλαση και τη δραστηριότητα κάθε ανθρώπου είναι και διαφορετικές οι ανάγκες για την πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών μέσα από διαφορετικές ομάδες τροφών.
Πάνω από όλα ψυχραιμία και όχι πανικός!
Τα κιλά θα φύγουν, αλλά αν αυτό δε γίνει σωστά και με προσοχή, τότε τα προβλήματα θα είναι πολύ μεγαλύτερα από το ζόρισμα ενός κουμπιού στο τζιν.
Από τη Ζωή Γιαννακάκη
(διαιτολόγος - διατροφολόγος με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και τη Ψυχογενή Παχυσαρκία, από το National Centre for Eating Disorders της Μ.Βρετανίας. ([email protected])
σχόλια