Την προσφυγή στη Δικαιοσύνη προανήγγειλε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie, Γεώργιος Κουτσολιούτσος μετά τς ραγδαίες εξελίξεις από την έκθεση του αμερικανικού fund Quintessential Capital Management.
Όπως επισημαίνει σε δήλωσή του ο κος Κουτσολιούτσος, «με μεγάλη αγανάκτηση και θυμό αναφέρομαι στα γεγονότα που έχουν προκύψει τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ως αποτέλεσμα της άδικης επίθεσης που δέχεται το brand FOLLI FOLLIE και κατ' επέκταση ο Όμιλος FF Group από ομάδα κερδοσκόπων, οι οποίοι βάσει οργανωμένου σχεδίου επέφεραν πλήγμα και ζημία στον Όμιλο και στους μετόχους του, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη».
Με την δήλωσή του, ο κ. Κουτσολιούτσος διαβεβαιώνει «τους μετόχους, τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, τις συνεργαζόμενες τράπεζες και τους εργαζομένους του Ομίλου μας, ότι θα λάβω αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση της αλήθειας και της εμπιστοσύνης προς την εταιρεία που μετρά 35 χρόνια επιτυχημένης πορείας».
Στη δήλωσή του επισημαίνει ότι «το όραμα μας για τον Όμιλο FF Group θα παραμείνει δυνατό και δεν θα επιτρέψω να κλονιστεί περαιτέρω με τις κερδοσκοπικές προθέσεις μιας ομάδας που έχει ως φιλοσοφία να σορτάρει μετοχές και να επιχειρεί να καταστρέψει τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής πολλών χιλιάδων ανθρώπων που εργάζονται, στηρίζουν και εμπιστεύονται τον Όμιλό μας».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κουτσολιούτσος δεσμεύεται «να ενημερωθούν πλήρως εντός της αυριανής ημέρας σε ήδη προγραμματισμένη συνάντηση οι εποπτικές αρχές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και να τεθούν υπόψη τους όλα τα στοιχεία που διαψεύδουν το περιεχόμενο της επίμαχης έκθεσης, καθώς και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί».
Επίσης, να ακολουθήσει πλήρης και αναλυτική ενημέρωση του επενδυτικού κοινού και να τεθεί στην διάθεση όλων αναλυτική λίστα των σημείων πώλησης (POS) του brand Folli Follie, από την οποία προκύπτει πόσο αβάσιμοι είναι οι ισχυρισμοί που έγιναν σημαία στην επίμαχη έκθεση της Παρασκευής».
Παράλληλα στη δήλωσή του τονίζει ότι «αύριο το πρωί θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει».
Η αντιπαράθεση μεταξύ της Quintessential Capital Management, μέλος του Forbes Finance Council και της Folli Follie ξεκίνησε με μια έκθεση κόλαφο κατά της ελληνικής εταιρίας.
Η δημοσιοποίηση της έκθεσης, επέφερε χρηματιστηριακές απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στον ελληνικΌ Ομίλου καθώς οι λογιστικές απώλειες εκτιμώνται στα 108 εκατ. ευρώ.
Η κινεζική Fosun, η οποία κατέχει το 13,89% είδε την αξία του χαρτοφυλακίου της να υποχωρεί κατά 42,8 εκατ. ευρώ.
Η Fidelity, στον έλεγχο της οποίας βρίσκεται το 9,5% των μετοχών, κατέγραψε απώλειες 29,3 εκατ. ευρώ.Τα υπόλοιπα 128 εκατ. ευρώ της χθεσινής ζημιάς «φορτώθηκαν» στους 7.983 μετόχους μειοψηφίας που έχει ο όμιλος των Folli Follie.
Η έκθεση του Fund
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το fund, «η εικόνα που λάβαμε από την εξέταση των οικονομικών καταστάσεων και επίσημων ανακοινώσεων της Folli Follie κατά τη διάρκεια του έτους είναι η εικόνα μιας ταχέως αναπτυσσόμενης πολυεθνικής εταιρείας μόδας, με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης στη βασική της αγορά, την Ασία. Δυστυχώς, κατόπιν μιας εκτεταμένης και επιμελούς έρευνας, είναι αδύνατον να συμβιβάσουμε την εικόνα αυτή με τα επιτόπια ευρήματά μας, που παραπέμπουν σε μια μη κερδοφόρα εταιρεία που αντιμετωπίζει δυσκολίες, με σημαντικά μικρότερα και ταχύτατα μειούμενα έσοδα, μέγεθος δικτύου και ταμειακά υπόλοιπα. Ο πυρήνας του ζητήματος φαίνεται να επικεντρώνεται στις ασιατικές και συγκεκριμένα τις κινεζικές, θυγατρικές της Folli Follie».
Το fund πάντως εμφανίζεται ανυποχώρητο στους ισχυρισμούς του και διαμηνύει πως θα επανέλθει με νέα στοιχεία:
QCM has reviewed the latest FF announcement with great amusement. Our response will be of the usual sort: sharp, factual and devastating.
— QuintessentialCap (@QCMFunds) May 4, 2018
Το Fund υπογραμμίζει τα ακόλουθα σημεία:
1. Το δίκτυο των σημείων πώλησης φαίνεται σημαντικά μικρότερο του αναμενόμενου: Διενεργήσαμε εκτεταμένο due diligence και ελέγξαμε κάθε σημείο πώλησης, συχνά με πολλαπλούς τρόπους: σε αντίθεση με τα 630 σημεία πώλησης που αναφέρονται στην ετήσια έκθεση του 2016 για το brand Folli Follie, βρήκαμε στοιχεία μόνο για 289 σημεία πώλησης σε λειτουργία. Η πλειονότητα των υπολοίπων φαίνεται να έχει σταματήσει να λειτουργεί.
2. Επιτόπιοι έλεγχοι: επισκεφθήκαμε προσωπικά αρκετά σημεία πώλησης Folli Follie σε στρατηγικές τοποθεσίες (π.χ. στην πόλη της Νέας Υόρκης και στο Τόκιο της Ιαπωνίας) και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως πολλά κρίσιμης σημασίας περιουσιακά στοιχεία που η εταιρεία εξακολουθεί να εμφανίζει στην ιστοσελίδα της (π.χ. τα καταστήματα FF Soho ή το FF Madison Avenue), είναι πράγματι κλειστά. Παρατηρήσαμε επίσης πως ένας αριθμός σημείων πώλησης, και σε τοποθεσίες-κλειδιά, φαίνεται πως είναι αμελητέου μεγέθους (συχνά απλώς ένα μικρό παράθυρο) και στην διαδικασία της εκκαθάρισης.
3. Ψηφιακή παρουσία: διενεργήσαμε έλεγχο της παρουσίας της Folli Follie online, ελέγχοντας την κίνηση της ιστοσελίδας και την δημοφιλία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκρίνοντάς τα με αυτά των ανταγωνιστών της Folli Follie. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως η ψηφιακή παρουσία της Folli Follie, ιδιαίτερα στην Ασία, μπορεί να είναι ενδεικτική μιας πολύ μικρότερης εταιρείας.
4. Οικονομική ανάλυση: τα επίσημα στοιχεία της Folli Follie δείχνουν αυξανόμενα έσοδα και κέρδη, όμως σταθερά αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων εξηγείται από το μεγάλο και αυξανόμενο κεφάλαιο κίνησης στις ασιατικές θυγατρικές. Το ύψος των απαιτήσεων και αποθεμάτων των ασιατικών θυγατρικών της Folli Follie φαίνεται ξεκάθαρα δυσανάλογο συγκριτικά με τις αντίστοιχες εταιρείες.
5. Κινεζικές θυγατρικές: η Folli Follie υποστηρίζει πως έσοδα 1 δισ. δολαρίων προέρχονται από την Ασία, από τα οποία η Κίνα υποτίθεται πως έχει τη μερίδα του λέοντος (το 70% του ασιατικού δικτύου θα βρίσκονταν εκεί). Παραδόξως διαπιστώσαμε πως μόνο δύο θυγατρικές στην ηπειρωτική Κίνα, οι Fu Li Fu Lei και Binlianyun, παράγουν έσοδα μόλις 40 εκατ. δολαρίων και μαζί διαθέτουν σε μόλις 50 σημεία πώλησης.
6. Ανησυχίες για τους ελεγκτές: έχοντας ελέγξει τους λογαριασμούς αρκετών ετών μέσω της Baker Tilly, η Folli Follie πρόσφατα προσέλαβε την Ecovis, μια σχετικά άγνωστη εταιρεία. Επιπλέον, οι ελεγκτές της οντότητας που ενοποιεί της πωλήσεις της Folli Follie στην Ασία, που ανέρχονται συνολικά σε περίπου 1 δισ. δολάρια, φαίνεται πως είναι μια σκοτεινή εταιρεία με προσωπικό μόλις δυο ατόμων. Σύμφωνα με ανώτατους Κινέζους ελεγκτές από τις τέσσερις μεγάλες εταιρείες, η εταιρεία αυτή μπορεί να μην είναι επαρκής για να πραγματοποιήσει ελέγχους τέτοιου μεγέθους (πωλήσεις 1 δισ. δολαρίων, εκατοντάδες σημεία πώλησης σε πολλές χώρες).
σχόλια