Ο τέταρτος πιο ακριβός πίνακας που πωλείται σε δημοπρασία έγινε το έργο «Nu Couché» του Αμεντέο Μοντιλιάνι, που πωλήθηκε αντί 157,2 εκατομμυρίων δολαρίων χθες βράδυ από τον οίκο Sotheby's.
Η τιμή εκκίνησης ήταν 125 εκατ. δολάρια, η οποία καλυπτόταν από εγγύηση ύψους που ο οίκος Sotheby's αρνήθηκε να ανακοινώσει.
Οι προσφορές ήταν μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού και όλες από ιδιώτες συλλέκτες που μετείχαν τηλεφωνικά.
Το ποσό ανήλθε τελικά στα 139 εκατ. δολάρια με τελική τιμή τα 157,2 εκατ. δολάρια συμπεριλαμβανομένων εξόδων και προμηθειών. Ο οίκος Sotheby's αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητα του αγοραστή.
Ο Σάιμον Σο, συνεπικεφαλής του τμήματος Ιμπρεσιονισμού και Μοντέρνας Τέχνης του οίκου, χαιρέτισε τη «νέα σημαντική στιγμή» στην ιστορία του Sotheby's. Ουδέποτε ο συγκεκριμένος οίκος δημοπρασιών, που ιδρύθηκε το 1744, είχε πουλήσει ένα έργο σε αυτή την τιμή.
Ο πίνακας του 1917 μόλις που ξεπέρασε το ποσό των 150 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε αποτιμηθεί και ήταν η υψηλότερη εκτίμηση που είχε ανακοινωθεί ποτέ για έργο που βγαίνει στο σφυρί από όλους τους οίκους δημοπρασιών.
Για τον Σάιμον Σο, η πώληση αυτή αντανακλά την κριτική και εμπορική επανεκτίμηση ενός έργου του Μοντιλιάνι (1884-1920), ο οποίος πέθανε σε ηλικία 35 ετών από επιπλοκές μηνιγγίτιδας. Υπογράμμισε ακόμη, ότι πριν από μόλις πέντε χρόνια το ρεκόρ για έργο του Ιταλού καλλιτέχνη ήταν 42 εκατομμύρια δολάρια.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας του παρουσίασης σε δημοπρασία το 2003 το «Nu Couché» που πωλήθηκε χθες είχε κατακυρωθεί αντί 26,9 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο πίνακας ήταν το καλύτερο κομμάτι των εαρινών πωλήσεων στη Νέα Υόρκη και κατά πολύ αποδοτικότερο σε σχέση με το «Κορίτσι με το πανέρι με τα λουλούδια» του Πάμπλο Πικάσο που πωλήθηκε 115 εκατομμύρια δολάρια από τον οίκο Christie's κατά τη διάρκεια της πώλησης της συλλογής Ροκφέλερ.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο πίνακα του ζωγράφου βάσει των διαστάσεών του (146 εκατοστά πλάτος επί 89 εκατοστά ύψος). Το έργο ανήκει σε μια σειρά με 22 γυμνά από τα οποία είναι το μοναδικό που παρουσιάζει όλο το μοντέλο, από την κορυφή έως τα νύχια. Εννέα γυμνά μεταξύ αυτών βρίσκονται ακόμη σε χέρια ιδιωτών συλλεκτών.
Κατά την παρουσίαση του έργου πριν από τη δημοπρασία, ο Σάιμον Σο είχε αναφέρει ότι η σειρά αυτή έφερε επανάσταση στην τέχνη του γυμνού στη ζωγραφική, χαρακτηρίζοντας το έργο που πωλήθηκε χθες «διακριτικά ριζοσπαστικό».
«Ενώ έχει ρίζες στην παράδοση, αντανακλά την αλλαγή στη θέση τη γυναίκας κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Μια σύνθεση των ιστορικών αυθεντιών του γυμνού και της νέας ζωγραφικής του 20ου αιώνα, αλλά επίσης η ενσάρκωση της χειραφέτησης της γυναίκας που είναι κυρία του εαυτού της και έχει σεξουαλική αυτοπεποίθηση. Το έργο αποσπά εντελώς το βλέμμα μας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
σχόλια