Στις 17 Αυγούστου 1998, ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, παραδέχθηκε σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση ότι «είχε ανάρμοστη σωματική επαφή» με την ασκούμενη υπάλληλο στο γραφείο του, Μόνικα Λεβίνσκι.
Το σκάνδαλο αυτό υπήρξε αναμφισβήτητα το πιο διάσημο σεξουαλικό σκάνδαλο των τελευταίων 20 χρόνων, απασχολώντας σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη.
Είκοσι χρόνια μετά, ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον δήλωσε ότι δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη από τη Μόνικα Λεβίνσκι, ούτε μετανιώνει για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση αυτή, με αποτέλεσμα να δεχτεί βροχή επικριτικών σχολίων, εν μέσω του κινήματος #MeToo.
Η περιοδεία που επρόκειτο να ξεκινήσει ο Κλίντον για να προωθήσει το πρώτο μυθιστόρημά του, το «The President is missing» («Ο πρόεδρος εξαφανίστηκε», σε συνεργασία με τον επιτυχημένο συγγραφέα Τζέιμς Πάτερσον), μετατράπηκε σε πανεθνική αντιπαράθεση με αφορμή μια συνέντευξή του στο δίκτυο NBC.
Όταν ρωτήθηκε για τη Μόνικα Λεβίνσκι, τη νεαρή μαθητευόμενη υπάλληλο του Λευκού Οίκου που υπήρξε ερωμένη του την περίοδο 1995-96, ο Κλίντον αποκάλυψε ότι ποτέ δεν της ζήτησε προσωπικά συγγνώμη και ότι δεν σκοπεύει να το κάνει τώρα.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Λεβίνσκι, σε ένα κείμενό της που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Vanity Fair, εξηγούσε ότι υπέφερε από μετατραυματικό στρες, λόγω της δημοσιότητας που έλαβε η σχέση της με τον πρόεδρο τότε και της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Κένεθ Σταρ που ακολούθησε.
Αφού επί χρόνια δήλωνε ότι η σχέση της με τον Κλίντον ήταν «συναινετική», υποστήριζε ότι το νεαρό της ηλικίας της (τότε ήταν 22 ετών) και η διαφορά κύρους μεταξύ της ίδιας και του προέδρου καθιστούν «συζητήσιμη» αυτήν την ιδέα της «συναίνεσης», χαρακτηρίζοντάς την ως «χυδαία κατάχρηση εξουσίας»
«Το έχω πει πάνω από μια φορά δημοσίως ότι λυπάμαι. Είναι πολύ διαφορετικό. Η συγγνώμη ήταν δημόσια» είπε ο Κλίντον, δυσανασχετώντας φανερά για την ερώτηση.
«Πάνε 20 χρόνια πια. Ας μιλήσουμε για τον Τζον Κένεντι. Ας μιλήσουμε για τον Λίντον Τζόνσον. Σταματήστε, τώρα» είπε από την πλευρά του ο Τζέιμς Πάτερσον, που ήταν παρών στη συνέντευξη, προσπαθώντας να δώσει ένα τέλος στην υπόθεση.
«Ο Μπιλ Κλίντον είναι ακριβώς ένας από τους λόγους για τους οποίους χρειαζόμαστε το #MeToo», σχολίασε η δημοσιογράφος Κόρτνεϊ Ίνλοου στο Twitter, ενώ τα επικριτικά μηνύματα για τον πρώην πρόεδρο έπεφταν βροχή.
“Through the lens of #MeToo now, do you think differently or feel more responsibility?... Did you ever apologize to her [Lewinsky]?” @craigmelvin to Bill Clinton pic.twitter.com/rXcixhDHER
— TODAY (@TODAYshow) June 4, 2018
Λίγο νωρίτερα, ο 71χρονος Κλίντον είχε δηλώσει ότι «εκτιμά το κίνημα #MeToo» και ότι «ίσως θα έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα».
«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα με βρίσκουν σύμφωνο. Αναρωτιέμαι για ορισμένες αποφάσεις που ελήφθησαν», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο του μεγαλοπαραγωγού Χάρβεϊ Γουάινστιν, πέρσι το φθινόπωρο, δεκάδες άνδρες, από την πολιτική, τον αθλητισμό, τον κόσμο του θεάματος, έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση ή ακόμη και για βιασμούς γυναικών.
Στη συνέντευξή του, ο Μπιλ Κλίντον είπε ότι, αν ήταν πρόεδρος σήμερα, εν μέσω του κινήματος #MeToo, δεν θα είχε αντιδράσει διαφορετικά στην αποκάλυψη της σχέσης του και τις κατηγορίες που αντιμετώπισε, οι οποίες τον έφεραν ένα βήμα από την καθαίρεση.
«Κανείς δεν πιστεύει ότι βγήκα αλώβητος απ' αυτό. Έφυγα από τον Λευκό Οίκο έχοντας χρέη ύψους 16 εκατομμυρίων δολαρίων», υποστήριξε, αναφερόμενος προφανώς, αλλά χωρίς να το διευκρινίζει, στα δικαστικά έξοδά του.
Σε ένα ειρωνικό μήνυμά του στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ο γιος του προέδρου Τραμπ, χαιρέτισε τις δηλώσεις του Κλίντον, «του πρώτου άνδρα που εμφανίζεται ως θύμα για τις πράξεις του σε βάρος γυναικών. Τολμηρός! Ηλίθιος... αλλά τολμηρός!», έγραψε.
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει και ο ίδιος κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση από πολλές γυναίκες, αλλά διαψεύδει όλους αυτούς τους ισχυρισμούς ως αναληθείς.
Στη συνέντευξή του, ο Κλίντον προσπάθησε επίσης να εμφανιστεί ως υπέρμαχος των ίσων δικαιωμάτων των γυναικών στην εργασία και υπενθύμισε ότι την εποχή που ήταν κυβερνήτης στο Άρκανσο, τη δεκαετία του 1980, είχε προωθήσει κανόνες κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης.
«Ο Μπιλ Κλίντον υπερηφανεύεται για τις πολλές γυναίκες που προσέλαβε κατά τη διάρκεια της καριέρας του, λες και ο Χάρβεϊ Γουίνστιν και οι άλλοι δεν έκαναν το ίδιο πράγμα και δεν ήταν λιγότερο σκουπίδια», σχολίασε ο δημοσιογράφος Έρνεστ Όουενς.
Μετά απ' όλα αυτά, οι πωλήσεις του πρώτου μυθιστορήματος του Κλίντον εκτοξεύτηκαν και σήμερα βρίσκεται στην κορυφή των ευπώλητων στο διαδικτυακό βιβλιοπωλείο Amazon.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
σχόλια