ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Ημερολόγια Μουντιάλ: ...Και στο τέλος φρικάρουν οι Γερμανοί

Ημερολόγια Μουντιάλ: ...Και στο τέλος φρικάρουν οι Γερμανοί Facebook Twitter
Η πιο συγκλονιστική φωτογραφία είναι εκείνη που τον δείχνει ολόγυμνο, ασπρόμαυρο αλλά ευθυτενή και με έντονα ευδιάκριτο το «μόριό» του να στέκεται με τσιγάρο και μπύρα πατώντας σε μια μπάλα σαν αρχαιοελληνικό άγαλμα στον τάφο του πατέρα του. Φωτο: Juergen Teller
1

Είναι πασίγνωστη η ρήση του Γκάρι Λίνεκερ («το ποδόσφαιρο είναι ένα απλό παιχνίδι όπου 22 παίκτες κλωτσάνε μια μπάλα για 90 λεπτά και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί»), η οποία δοκιμάστηκε χθες ξανά στη Μόσχα και βρέθηκε άκυρη και ελλιπής, καθώς η «Νασιοναλμάνσαφτ» αποχωρούσε ηττημένη από το Μεξικό.

Λιγότερο διάσημο είναι το γνωμικό που λένε οι ίδιοι οι Γερμανοί για τη σχέση τους με το δημοφιλέστερο άθλημα: το ποδόσφαιρο είναι το πιο σημαντικό ασήμαντο πράγμα στον κόσμο.


Πριν λίγες μέρες εγκαινιάστηκε στον τεχνοχώρο Garage της ρωσικής πρωτεύουσας η έκθεση του Γιούργκεν Τέλερ με τον τίτλο «Zittern auf dem Sofa» (Τρέμοντας στον καναπέ) που θα διαρκέσει ως τις 19 Αυγούστου.

Η πιο συγκλονιστική φωτογραφία είναι εκείνη που από μόνη της απαγορεύει την είσοδο σε παιδιά στην έκθεση, καθώς δείχνει τον ίδιο ολόγυμνο, ασπρόμαυρο αλλά ευθυτενή και με έντονα ευδιάκριτο το «μόριό» του να στέκεται με τσιγάρο και μπύρα και πατώντας σε μια μπάλα, να στέκεται σαν αρχαιοελληνικό άγαλμα στον τάφο του πατέρα του

Στις εικόνες του διάσημου Γερμανού φωτογράφου (μόδας και glamorous παρακμής) εκτίθεται η προσωπική μανία του με το ποδόσφαιρο (και ειδικότερα με την Μπάγερν Μονάχου και την Εθνική Ομάδα), και ανάμεσα στις άλλες, υπάρχει και μια φωτογραφία που δικαιολογεί τον τίτλο της έκθεσης, απεικονίζοντας τον ίδιο σε φάση μαύρης απελπισίας στον καναπέ ενόψει της διαφαινόμενης ήττας της Γερμανίας στον τελικό του 2002 απέναντι στην Βραζιλία.

Ημερολόγια Μουντιάλ: ...Και στο τέλος φρικάρουν οι Γερμανοί Facebook Twitter
Υπάρχει και μια φωτογραφία που δικαιολογεί τον τίτλο της έκθεσης, απεικονίζοντας τον ίδιο σε φάση μαύρης απελπισίας στον καναπέ ενόψει της διαφαινόμενης ήττας της Γερμανίας στον τελικό του 2002 απέναντι στην Βραζιλία. Φωτο: Juergen Teller

Με διαφορά όμως η πιο συγκλονιστική φωτογραφία είναι εκείνη που από μόνη της απαγορεύει την είσοδο σε παιδιά στην έκθεση, καθώς δείχνει τον ίδιο ολόγυμνο, ασπρόμαυρο αλλά ευθυτενή και με έντονα ευδιάκριτο το «μόριό» του να στέκεται με τσιγάρο και μπύρα και πατώντας σε μια μπάλα, να στέκεται σαν αρχαιοελληνικό άγαλμα στον τάφο του πατέρα του που πάλεψε χρόνια με τον αλκοολισμό πριν αυτοκτονήσει το 1988.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2003, και σύμφωνα με τον φωτογράφο ήταν ένας ιδιόμορφος φόρος τιμής στον άνθρωπο «που δεν αγαπούσε το ποδόσφαιρο και δεν το βλέπαμε ποτέ μαζί – το έβλεπα με τη μάνα μου που ήταν φανατική ποδοσφαιρόφιλη και εκείνος ζήλευε που ήμασταν τόσο κοντά.

Ήταν ένας τρόπος να τον πλησιάσω έστω και εκ των υστέρων και επίσης μια μεταφορά, καθώς είχα κι εγώ τα δικά μου θέματα με το αλκοόλ. Η μάνα μου πάντως ήταν εντελώς αντίθετη μ' αυτή τη φωτογραφία, δεν την ήθελε καθόλου...».

Ημερολόγια Μουντιάλ: ...Και στο τέλος φρικάρουν οι Γερμανοί Facebook Twitter
Ο μονίμως κακότροπος, απειλητικός, εριστικός, βίαιος, χειρουργικά αποτελεσματικός (όλα τα γνωρίσματα δηλαδή ενός τρομακτικού για τους αντιπάλους ηγέτη) και αγρίως αμφιλεγόμενος Στέφαν Έφενμπεργκ.

Σπανίως έχω συνδεθεί με Γερμανούς διεθνείς, οι εξαιρέσεις όμως ήταν πάντα εμφατικές και κραυγαλέες. Ο «μαρξιστής» ινστρούχτορας, εντός και εκτός γηπέδου, Πολ Μπράιτνερ, ο κυνικός μισθοφόρος Μπερντ Σούστερ, και κυρίως ο μονίμως κακότροπος, απειλητικός, εριστικός, βίαιος, χειρουργικά αποτελεσματικός (όλα τα γνωρίσματα δηλαδή ενός τρομακτικού για τους αντιπάλους ηγέτη) και αγρίως αμφιλεγόμενος Στέφαν Έφενμπεργκ, που στη συλλογή του είχε 109 κίτρινες κάρτες μόνο σε έξι σεζόν στην Μπουντεσλίγκα και δεν δίστασε καθόλου να υψώσει το μεσαίο δάχτυλο στους οπαδούς της Εθνικής Ομάδας της χώρας του όταν του φάνηκε ότι τον αποδοκιμάζουν κατά τη διάρκεια του αγώνα Γερμανίας – Ν.Κορέας στις 28 Ιουνίου του 1994 στο Ντάλας στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ στις ΗΠΑ.

Ήταν η «τελευταία» σταγόνα για τους ιθύνοντες της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου που τον τελείωσαν από την Εθνική με συνοπτικές διαδικασίες και τον έστειλαν για μπύρες στην πατρίδα. Ο ίδιος χαρακτήρισε την απόφαση «γελοία» πριν επιβιβαστεί στην επόμενη πτήση της Λουφτβάφε (παρντόν, Λουφτχάνσα) για το Μόναχο.

Ημερολόγια Μουντιάλ: ...Και στο τέλος φρικάρουν οι Γερμανοί Facebook Twitter
Οι ιθύνοντες της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου τον τελείωσαν από την Εθνική με συνοπτικές διαδικασίες και τον έστειλαν για μπύρες στην πατρίδα.
1

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ημερολόγια Μουντιάλ: «Εγώ ειμί η αναστάσις και η ζωή»

Αθλητισμός / Ημερολόγια Μουντιάλ: «Εγώ ειμί η αναστάσις και η ζωή»

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έβαλε τρία γκολ (εκ των οποίων ένα φάουλ κορυφαίας γεωμετρικής αφαίρεσης) στην Ισπανία και πήρε για πολλοστή φορά όλη δίκη του τη δόξα, όπως κάνουν όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που μοιάζουν να αναπνέουν πολλαπλάσιο οξυγόνο απ' όσο τους αναλογεί, αφαιρώντας το μοιραία από τους υπόλοιπους.
ΓΚΟΡΚΙ ΠΑΡΚ | ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΟΛΙΤΑΚΗ
Γκόρκι Παρκ: Έτσι αγαπάει η Ρωσία

Αθλητισμός / Γκόρκι Παρκ: Έτσι αγαπάει η Ρωσία

Oι τελετές έναρξης των Παγκοσμίων Κυπέλλων Ποδοσφαίρου είναι σχεδόν πάντα σεμνές, διαδικαστικές, ήπια κακόγουστες και ευσπλαχνικά σύντομες και κανείς δεν θα είχε ασχοληθεί ούτε με τη χθεσινή αν δεν φρόντιζε ο επίσημος entertainer της εκδήλωσης Robbie Williams να κάνει το μπάχαλό του
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ | ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΟΛΙΤΑΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δε φτάνουν στη Formula 1

Αθλητισμός / Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δεν φτάνουν στη Formula 1

Το άθλημα είναι πιο δημοφιλές αλλά και πιο ακριβό ποτέ, με τους γονείς των επίδοξων πιλότων της F1 να πρέπει να ξοδέψουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια μόνο για τα παιδιά τους να αρχίσουν να τρέχουν σε αγώνες καρτ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ισως αν αγαπουσε το ποδοσφαιρο ο πατερας του να μην αυτοκτονουσε.Ειχε γινει μια ερευνα απο δυο ελληνες επιδημιολογους ( Ελενη Πετριδου, Φωτης Παπαδοπουλος ) και τον στατιστικολογο Νικο Δεσσυπρη για τις αυτοκτονιες στην Ευρωπη πριν 15 περιπου χρονια. Ειχαν βρει λοιπον οι τρεις αυτοι ελληνες επιστημονες οτι μονο την επταετια 1991-97 ειχαν γινει στη Γερμανια 90.000 αυτοκτονιες. Οποτε ομως η Γερμανια επαιζε σε καποιο μουντιαλ 'η καποια αλλη μεγαλη διοργανωση, οι αυτοκτονιες πεφταν κατακορυφα. ( Πηγη : "Soccernomics" των Kuper και Szymanski / 2009 -σελ 228-9 ) Το Μεξικο κερδισε χτες γιατι ο Ολλανδος Ρομπιν ειναι η σημαια της Μπαγερν Μοναχου ( δες αδικο πεναλτι/αποκλεισμο υπερ του Ρομπιν και εναντιον του Ραφα Μαρκεθ στο προηγουμενο Μουντιαλ ). Εδω να υπενθυμισω οτι το Μεξικο ειναι η πιο σημαντικη χωρα στο παγκοσμιο ποδοσφαιρο στα μυαλα των λατινων. Ο λογος ειναι γιατι μεσα σε 16 χρονια ( 1970-1986 ) προσφερε στον κοσμο τα δυο μεγαλυτερα αστερια του ποδοσφαιρου ( Πελε και Μαραντονα ). Ειναι κατι που δε μπορει να ξεχαστει απο τους λατινους. Επισης χτες το Μεξικο αντιπροσωπευε και την Βραζιλια ( 1-7 ) και την Αργεντινη ( 0-1 στον τελικο ) και πηρε το "συλλογικο" αιμα πισω για το καζο των λατινων στο προηγουμενο μουντιαλ. Γι αυτο εγινε σεισμος χτες : το Μεξικο πηρε την θεση που του αξιζει ως πρεσβευτης της ιστοριας του λατινικου ποδοσφαιρου και το εκανε με τον πιο εμβληματικο ( εισοδος Ραφα Μαρκεθ ως αλλαγη ενω δε χρειαζοταν ) και πολυσυνθετο τροπο.