«Τι να κάνεις μια υπηρέτρια που σου ζητά ρεπό μια φορά την εβδομάδα; Τι να κάνεις με μια υπηρέτρια που δεν δέχεται να σου παραδώσει το διαβατήριό της; Και πού το ξέρω εγώ ότι δεν θα το σκάσει μακριά μου; Τι εγγυήσεις έχω εγώ γι' αυτό;».
Αυτά είναι τα εξοργιστικά λόγια της διάσημης beauty blogger, Sondos Alqattan από το Κουβέιτ, τα οποία μέσα στην τόση αφέλεια και έλλειψη συναίσθησης αποκαλύπτουν το εργασιακό καθεστώς που επικρατεί για τις Φιλιππινέζες οικιακές βοηθούς στην πατρίδα της.
Μέχρι πριν από λίγο καιρό η νομοθεσία του Κουβέιτ ανάγκαζε τους εργαζόμενους από τις Φιλιππίνες να παραδίδουν τα διαβατήριά τους στον εκάστοτε εργοδότη τους.
Η νομοθεσία τροποποιήθηκε μετά και από οργισμένη παρέμβαση του Προέδρου Ντουτέρτε, όταν το άψυχο σώμα μιας νεαρής Φιλιππινέζας βρέθηκε στον ψυγειοκαταψύκτη της οικογένειας στην οποία εργαζόταν. Το ζευγάρι των εργοδοτών της δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο, υπαγορεύοντας την -έστω και εν μέρει- αλλαγή της νομοθεσίας.
Ωστόσο, το τραγικό περιστατικό έφερε στο φως σωρεία καταγγελιών για απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες σε μετανάστριες από τις Φιλιππίνες: σύμφωνα με τον πρέσβη της χώρας στο Κουβέιτ, μόνο μέσα στο 2017, υπήρξαν πάνω από 6.000 καταγγελίες κακοποιητικής συμπεριφοράς προς οικιακές βοηθούς από τις Φιλιππίνες.
Όλα αυτά τη στιγμή που στο Κουβέιτ εργάζονται στο συγκεκριμένο τομέα περισσότεροι από 660.000 άνθρωποι με καταγωγή από τις Φιλιππίνες. Ας σημειωθεί ότι το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει εδώ και καιρό επισημάνει την παθογένεια στο εργασιακό καθεστώς μεγαλουπόλεων του Περσικού Κόλπου, χωρίς θεαματικές -μέχρι στιγμής- αλλαγές...
σχόλια