Επιστήμονες προειδοποιούν: Η Ευρώπη πρέπει γρήγορα να μειώσει κατά 50% την παραγωγή και κατανάλωση κρέατος

Επιστήμονες προειδοποιούν: Η Ευρώπη πρέπει γρήγορα να μειώσει κατά 50% την παραγωγή και κατανάλωση κρέατος Facebook Twitter
9

Ο κλάδος της κτηνοτροφίας στην Ευρώπη έχει υπερβεί τα όρια για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και την απώλεια της βιοποικιλότητας και πρέπει επειγόντως να μειωθεί, σύμφωνα με μια σημαντική έκθεση.

Η πίεση στους κτηνοτρόφους πρόκειται να ενταθεί καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός και η αύξηση του εισοδήματος αυξάνουν τη ζήτηση για προϊόντα με βάση το κρέας, πέρα από τα όρια και τις αντοχές του πλανήτη.

Ο καθηγητής Allan Buckwell, υποστηρίζει την έκκληση της Greenpeace να μειωθεί κατά το ήμισυ η παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων έως το 2050 και η έκθεσή του είναι στο επίκεντρο της ίδρυσης πολιτικής της ΕΕ.

Ο πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ, Janez Potocnik, δήλωσε: «Αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν το αντιμετωπίσουν τώρα, οι κτηνοτρόφοι θα πληρώσουν το τίμημα της αδράνειας τους».

Η μελέτη ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκπονήσει επειγόντως επίσημη έρευνα με εντολή να προτείνει μέτρα - συμπεριλαμβανομένων των φόρων και των επιδοτήσεων - που να αποθαρρύνουν τα ζωικά προϊόντα που είναι επιβλαβή για την υγεία, το κλίμα ή το περιβάλλον».

Η ζωική παραγωγή έχει το μεγαλύτερο αποτύπωμα γης παγκοσμίως και αναπτύσσεται ταχύτατα, με σχεδόν το 80% της καλλιεργήσιμης γης του πλανήτη να χρησιμοποιείται τώρα για βόσκηση και παραγωγή ζωοτροφών, παρόλο που το κρέας αποδίδει μόνο το 18% των θερμίδων μας.

Οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν ήδη περισσότερο από το διπλάσιο κρέας από ό, τι συνιστούν οι διαιτολόγοι και πολύ περισσότερο από τα περιβαλλοντικά όρια, λέει η μελέτη.

Ως αποτέλεσμα, θα χρειαστούν τεράστιες προσαρμογές μέχρι το 2050 για την εξισορρόπηση του τομέα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 74% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και της μείωσης κατά 60% της χρήσης λιπασμάτων με βάση τα νιτρικά άλατα.

«Μιλάμε για λιγότερα γεύματα με κρέας και μετακίνηση σε ευέλικτες δίαιτες. Υπάρχει χώρος για πιο ήπια μηνύματα δημόσιας υγείας αλλά απαιτούνται και σκληρότερα μηνύματα», λένε οι συγγραφείς της μελέτης που τονίζουν πως πρέπει σε αυτή την προσπάθεια να συμμετάσχουν και οι πολίτες.

Ο Buckwell είπε στον Guardian ότι στόχος είναι μια συρρίκνωση του τομέα μεταξύ 40% -50%. «Πρέπει να συρρικνώσουμε την κατανάλωση περίπου στο μισό για να είμαστε στα ασφαλή όρια».

Μια τέτοια αλλαγή δεν θα συμβεί αυθόρμητα, πρόσθεσε η μελέτη. «Απαιτεί ισχυρά μηνύματα από την κυβέρνηση, οπότε η πρόταση πολιτικής πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την αποθάρρυνση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων επιβλαβών για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον».

Η μελέτη έρχεται μετά την καταδίκη από κάποιους της πρόσφατης μεταρρύθμισης της κοινής γεωργικής πολιτικής της ΕΕ, η οποία αγνοεί την αυξανόμενη έκκληση για βήματα προς πιο βιώσιμα συστήματα διατροφής.

Ένας από τους μεγαλύτερους φραγμούς σε αυτό το βιώσιμο όραμα για τα τρόφιμα είναι οι ίδιοι οι αγρότες της Ευρώπης.

Ο Liam MacHale, ο γενικός γραμματέας της Ιρλανδικής Ένωσης Αγροτών, δήλωσε στον Guardian ότι οι αγρότες ήταν ένας εύκολος στόχος για τους οικολόγους.

«Μην βάζετε στο στόχαστρο τον τομέα μας», προειδοποίησε τους συγγραφείς της έκθεσης και λέει πως πρέπει να ασχοληθούν με τον τομέα των μεταφορών. 

Διεθνή
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νετανιάχου: Θα μείνουμε στο συριακό όρος Ερμών μέχρι να βρεθεί «άλλη διευθέτηση»

Διεθνή / Νετανιάχου: Θα μείνουμε στο συριακό όρος Ερμών μέχρι να βρεθεί «άλλη διευθέτηση»

Στεκόμενος στην κορυφή του όρους Ερμών, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε ότι το Ισραήλ θα παραμείνει στην κορυφή του «μέχρι να βρεθεί μια άλλη διευθέτηση που να εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ»
LIFO NEWSROOM
Για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατηγορείται ο Λουίτζι Μαντζιόνε

Διεθνή / Για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατηγορείται ο Λουίτζι Μαντζιόνε

Ο Μαντζιόνε αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες από το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, μεταξύ των οποίων ανθρωποκτονία πρώτου και δευτέρου βαθμού, με μία από τις κατηγορίες να αποδίδεται ως τρομοκρατική ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Η μητέρα «εχθρού» του Πούτιν νοσηλεύεται στο Βερολίνο με συμπτώματα δηλητηρίασης

Διεθνή / Η μητέρα «εχθρού» του Πούτιν νοσηλεύεται στο Βερολίνο με συμπτώματα δηλητηρίασης

Ο Βλαντίμιρ Καρα-Μουρζά είχε επιβιώσει από δύο προηγούμενες απόπειρες δηλητηρίασης πριν από τη σύλληψή του στη Ρωσία, ενώ πρόσφατα απελευθερώθηκε στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Μην παραμυθιαζόμαστε, δεν τρώει ο μέσος άνθρωπος στη γη τόσο πολύ κρέας και ψάρι, απλά όλη η αλυσίδα εμπορίου που έχει στηθεί γύρω από αυτά τα δύο είδη τροφίμων "παράγει" τεράστιες ποσότητες στο όνομα της ζήτησης που το μεγαλύτερο μέρος τους καταλήγει στα σκουπίδια.
Με τον όρο "εμπορευματοποίηση" απαριθμούμε τον αριθμό των εμπορικών πράξεων που είναι απαραίτητες προκειμένου να παραχθεί και να φτάσει ένα προιόν στον τελικό καταναλωτή.Αν π.χ. κάποιος πάρει ένα φτυάρι και καλλιεργήσει φασολάκια στον κήπο του, και μετά τα μαγειρέψει σε ξύλα που μάζεψε από το δάσος, θα έχει ένα φαγητό με χαμηλή εμπορευματοποίση.Αν ο ίδιος άνθρωπος πάρει το αυτοκίνητο του και πάει στο σουπερμαρκετ και αγοράσει την ίδια ποσότητα κατεψυγμένα φασολάκια και τα μαγειρέψει στον ηλεκτρικό φούρνο του σπιτιού του, θα έχει ένα φαγητό με ψηλή εμπορευματοποίηση (που ξεκινάει από την αγορά του αυτοκινήτου, της βενζίνας, των λιπασμάτων για τα φασολάκια, αγρότης, τρακτέρ, χονδρέμπορας, λιανέμπορας, την μεταφορά τους ανά την επικράτεια, την συσκευασία, την κατάψυξη κλπ κλπ).Το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο (ένα πιάτο μαγειρεμένα φασόλια). Οι θερμίδες που παίρνει ο άνθρωπος είναι οι ίδιες. Αλλά για την δεύτερη μέθοδο απαιτούνται πολλαπλάσιες εμπορικές πράξεις.Προσοχή, δεν υποστηρίζω επ ουδενί ότι οφείλουμε να ξεχυθούμε στις τραχανοπλαγιές και να τσαπίζουμε μόνοι μας τα φασολάκια μας (αν και δεν θα μας έβλαπτε). Επισημαίνω μόνο, ότι υπάρχει η "κουραστική" μέθοδος της χαμηλής εμπορευματοποίησης και η "βολική" μέθοδος της ψηλής.Η κοινωνία μας, η οικονομία μας ευνοεί και _επιδοτεί_ σε ασύλληπτο βαθμό όλα τα προϊόντα ψηλής εμπορευματοποίησης. Ο λόγος είναι απλός: Όσο περισσότεροι έμποροι συμμετέχουν σε μια διαδιακσία, τόσο περισσότεροι κερδίζουν από αυτήν.Θα περίμενε κανείς, ότι τα προϊόντα με ψηλή εμπορευματοποίηση θα κόστιζαν πάρα πολύ. Τόσοι έμποροι βγάζουν λεφτά από την διαδικασία. Οι λόγοι που έχουν εξωφρενικά χαμηλές τιμές είναι δύο: Α) Μαζικότητα. Τα κατεψυγμένα φασολάκια στο σουπερμάρκετ μπορούν να είναι φτηνότερα από αυτά που καλλιεργείς μόνος σου, _μόνο_ αν παραχθούν σε χιλιάδες τόνους. Αν προσπαθήσεις να φτιάξεις 10 κιλά (μια τυπική προσωπική παραγωγή), το κόστος θα ανέβει σε ύψος που κανένας δεν θα μπορεί να πληρώσει.Β) Εξωτερίκευση των περιβαλλοντικών ζημιών. Το περιβάλλον είναι "τζάμπα". Ακόμα και αν δεν είναι τζάμπα, μας αρκεί που τις περιβαλλοντικές ζημιές τις επωμίζεται όλη η κοινωνία και όχι ένα προϊόν.Αν συνυπολογίζαμε τις περιβαλλοντικές ζημιές στην τιμή του κρέατος, τότε το κάθε σουβλάκι θα κόστιζε 30 ευρώ, η κάθε μπριζόλα 70 ευρώ, το κάθε φιλέτο 250 ευρώ και όλη η συζήτηση περί κρεατοφαγίας θα τελείωνε αυτόματα.Πάρα πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν "τρώω κρέας γιατί είναι φυσικό, στο κάτω κάτω το λιοντάρι τρώει την γαζέλα στην στέππα".Δεν υπάρχει πιο βλακώδης φράση από αυτήν!Αφήνω κατά μέρος την χαζομάρα της στέππας. Κανένας μας δεν ζει σε στέππα, όλοι ζούμε σε (μεγαλου)πόλεις. Άρα η σύγκριση είναι άκυρη.Αλλά ακόμα και αν επιμείνουμε στην "φυσικότητα" της κρεατοφαγίας, πάλι η πρόταση μπάζει.Αυτήν την στιγμή η βιομηχανία τροφίμων παράγει στον δυτικό κόσμο 1,5Χ ΠΑΡΑΠΑΝΩ τροφή από όση χρειαζόμαστε. Και ΤΗΝ ΠΟΥΛΑΕΙ στους καταναλωτές.Όσοι κόπτονται για λιοντάρια και γαζέλες και Φύση και άλλες τέτοιες ανοησίες, ας αναρωτηθούν πόσο φυσικό είναι να τρώνε 1,5 φορά παραπάνω από όσο χρειάζεται το σώμα τους. Ποιά φύση στο επιβάλλει αυτό; Ποιά λογική;Οι εταιρείες τροφίμων _πρέπει_ να αναπτυχθούν. Αλλιώς θα φαλιρίσουν με καπιταλιστικούς όρους. Αλλά πως μπορεί να αναπτυχθεί μια εταιρεία τροφίμων όταν ΗΔΗ τα προϊόντα της καλύπτουν το 100% των θερμιδικών αναγκών του πληθυσμού;Αντε, το πολύ πολύ να πάρει η εταιρεία ΑΒ το μερίδιο αγοράς από την ΧΨ (οδηγώντας την ΧΨ σε φαλιμέντο). Αλλά σε μια κορεσμένη αγορά δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη. Όταν καλύπτεις το 100% πως θα ανέβει;Να βρεθούν καινούργιες αγορές δεν γίνεται. Ο 3ος κόσμος πεινάει μεν αλλά δεν έχει να πληρώσει. Και το διαγαλαξιακό εμπόριο δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα.Ο ΜΟΝΟΣ τρόπος για να αναπτυχθούν οι εταιρείες τροφίμων είναι να αυξήσουν την κατανάλωση στον πρώτο κόσμο. Και το κρέας είναι το αγαπημένο τους προιόν γιατί το κρέας έχει _μακράν_ την μέγιστη εμπορευματοποίηση (άρα και τα μεγαλύτερα περιθώρια εμπορικού κέρδους).Εσύ νομίζεις ότι σαν καταναλωτής έχεις ελεύθερη βούληση και ότι τρώς κρέας επειδή "είναι φυσικό, το λιοντάρι κλπ κλπ".Στην πραγματικότητα σε στουμπώνουν με κρέας σαν τις χήνες του Καπιτωλίου στην Ρώμη, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους.ΤΟΣΟ ΦΥΣΙΚΑ!Υ.Γ. Κάθε καταναλωτής του δυτικού κόσμου αγοράζει και πετάει κάθε χρόνο 130 κιλά τροφής. Προσοχή, όχι ληγμένα, όχι σάπια. Κανονικότατα, φρεσκότατα και λαχταριστά τρόφιμα που τα αγοράζουμε, τα πληρώνουμε και τα πετάμε - έτσι στο ντούκου.ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ με τα παραπανίσια που τρώμε, ενώ δεν τα χρειάζεται ο οργανισμός μας.Οποιος ξαναμιλήσει υπέρ της κρεατοφαγίας οφείλει να αποσαφηνίσει δύο πράγματα:1) Ποιός πληρώνει το περιβαλλοντικό κόστος της κατανάλωσης κρέατος;2) (το σημαντικότερο) Πως είναι δυνατόν να αγοράζεις - εσύ ο καταναλωτής με την Βαθιά Λογική και την Ελεύθερη Βούληση - φαγητό με 200 θερμίδες, να πετάς 50 απ ευθείας στα σκουπίδια και να τρως τις υπόλοιπες 150 όταν το σώμα σου χρειάζεται 100;Υ.Υ.Γ. Η πρωτοβουλία που περιγράφει το άρθρο είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Οσο δεν θίγονται τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών, το κρέας θα παραμένει το πιο κερδοφόρο προιόν.Και όσο η τιμή δεν περιλαμβάνει το περιβαλλοντικό κόστος, το κρέας θα είναι "φτηνό" για τον καταναλωτή.
Καταπληκτικό το σχόλιο σου, χειροκροτώ και επικροτώ! Ειδικά μετά τα βλακώδη σχόλια πολλών υπέρ της κρεατοφαγίας που διαβασα χθες σε άλλο άρθρο, θέλω να δω με ποια επιχειρηματολογία θα προσπαθήσουν κάποιοι να σε αντικρούσουν...
Η εποχή που θα μας ταΐζουν κατσαρίδες σε σκόνη, δεν αργεί... Δεν είναι και τόσο δύσκολο να επιτευχθεί εξάλλου. 2-3 άρθρα τη μέρα με άμεσα και έμμεσα μηνύματα, μερικοί τρέντυ καλλιτέχνες να την υποστηρίξουν, λίγες ΜΚΟ και έτοιμο.
Όχι δεν είναι, λογικό είναι να περιοριστούν οι μετακινήσεις, η υπερκατανάλωση ηλεκτρονικών αγαθών, η αποψίλωση των δασών ο υπερπληθυσμός που συμβαίνει σε Ασία και Αφρική...Όχι να τρώμε κατσαρίδες σε σκόνη για να έχουμε σούπερ κινητά.
Μόνο πού αυτή η υπόθεση είναι σοβαρή και δε πρόκειται για "μόδα" και στοχοποίηση των κτηνοτρόφων.Έχουμε ξεφύγει -και- σε αυτον τον τομέα και πρέπει να γίνει κάτι σύντομα. Άλλωστε δεν είπε κανείς να κόψει όλος ο κόσμος καθολικά το κρέας απλά να μειωθεί κατά το ήμισυ η κατανάλωση.
Ενώ η βασική σου φιλοσοφία είναι σωστή (το ότι οφείλουμε να περιορίσουμε την υπερκατανάλωση υπερ του περιβάλλοντος), την γαρνίρεις με εντελώς σουρεάλ συστατικά (κατσαρίδες) και την κάνεις λίγο σουρεάλ.Δηλαδή, μόνο 2 τροφές ξέρεις; Το κρέας και τις κατσαρίδες; Δηλαδή πιστεύεις ότι αν κόψεις το κρέας, θα σου μείνουν μόνο κατσαρίδες για να τρως;Τρίτη εναλλακτική για το φαγητό σου δεν σου περνάει από το μυαλό;Ισως σου φανεί χρήσιμη η παρακάτω πληροφορία: Έχουν υπολογίσει ότι αν καταργήσουμε την κτηνοτροφία θα έχουμε τόσες καλλιεργήσιμες εκτάσεις διαθέσιμε, που μπορουμε άνετα να θρέψουμε 12 δις ανθρώπους. Και να τους χορτάσουμε όλους.Εναλλακτικά, όσο είμαστε "μονο" 7,5 δις, χρειαζόμαστε 30% λιγότερα καλλιεργήσιμα εδάφη σε σχέση με σήμερα. Με την ανάλογη μείωση σε απαιτήσεις πόσιμου νερού, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων κ.ο.κ.