Ερωτικά καυγαδάκια SOS

Ερωτικά καυγαδάκια SOS Facebook Twitter
4

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Ερωτικά καυγαδάκια SOS Facebook Twitter

Η πληγωμένη καρδιά των εραστών μπλοφάρει, καταγράφουν οι επιστήμονες και θυμίζουν ότι σαν σίφουνας  κυριαρχεί σε έναν συζυγικό καυγά ο θυμός, και  καταλαμβάνει τα συναισθήματα και των δυο.

Ειδικά αφιερωμένη και μακρόχρονη μελέτη στην αναγνώριση των συναισθημάτων μεταξύ των συζύγων, εραστών και συντρόφων του αμερικανικού Πανεπιστημίου Baylor, δείχνει ότι τα ζευγάρια έχουν υψηλά αντανακλαστικά στο να νιώθει ο ένας τα συναισθήματα του άλλου αλλά συνήθως δεν αντιλαμβάνονται τη θλίψη που ο σύντροφός τους στον καυγά καλύπτει προβάλλοντας πρωτίστως τον θυμό.  

"Όταν πρόκειται για την κατανόηση των συναισθημάτων σε δυο συντρόφους, ο θυμός «κάνει τράμπα» στην στενοχώρια και την θλίψη”, δήλωσε ο ψυχολόγος Keith Sanford, συγγραφέας της μελέτης στο περιοδικό Journal of Family Psychology.

O Sanford ειδικεύεται στο πώς οι άνθρωποι στους καιρούς που ζούμε επιλύουν τις   συγκρούσεις μεταξύ τους , και σε αυτή τη μελέτη με τα ζευγάρια εστίασε σε ένα βασικό ερώτημα. Πόσο καλά μπορούν κατά την διάρκεια ενός καυγά  οι σύζυγοι ή σύντροφοι να αντιληφθούν τα συναισθήματα του άλλου.

 

Στα  83 ζευγάρια που συμμετείχαν στη μελέτη του  διαπιστώθηκε ότι ο θυμός επισκιάζει τα πιο softόπως χαρακτηρίστηκαν τα συναισθήματα ενός πληγωμένου συντρόφου, στενοχωρημένου ή θλιμμένου. Συνήθως αυτή την πλευρά που κρύβει ένας συζυγικός ή ερωτικός καυγάς, την χάνουν οι σύντροφοι που καυγαδίζουν, πολύ συχνά δεν προλαβαίνουν να δουν, να υποψιαστούν ή και να φανταστούν ότι ο άλλος ίσως έχει πληγωθεί. Το γεγονός αυτό, ότι προτάσσεται ο θυμός στην αντίληψη και των δύο όσο συνεχίζουν να καυγαδίζουν, -to hard δηλαδή συναίσθημα , όπως οι μελέτες το περιγράφουν-, εξηγείται από την ίδια την επιστήμη της Ανθρωπολογίας, σημειώνουν οι ειδικοί. Πολυάριθμες έρευνες  έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι τον θυμό τον αναγνωρίζουν εύκολα και άμεσα, ακόμη και στο πρόσωπο ενός ξένου.

"Είναι λογικό, από την εξελικτική επιστημονική προσέγγιση  ότι ο άνθρωπος αναγνωρίζει πολύ γρήγορα το ότι όταν κάποιος άλλος τον θέτει σε απειλή», εξήγησε ο ψυχολόγος επικεφαλής. "Εμείς μπορεί να χρειαστεί να ανταποκρίνονται πιο γρήγορα όταν τα υποσυνείδητα και συνειδητά αντανακλαστικά μας, πιάνουν, με όλες τις κεραίες και τους εγκεφαλικούς μας δορυφόρους, ότι κάποιος είναι θυμωμένος και πρόκειται να μας επιτεθεί, αυτό προέχει στις προτεραιότητες της αντίδρασής μας για να προστατευτούμε ως όντα, (από τους καιρούς ακόμη των σπηλαίων!) και παραβλέπουμε σε αυτό το φάσμα της αντίληψης και της αντίδρασης τη βοήθεια που μπορεί να μας ζητά εκείνη την ώρα η πληγωμένη του άλλου καρδιά. Εξελικτικά όμως, στην ευρύτερη κοινωνία και την ζούγκλα της ζωής, οι ειδικοί επιμένουν ότι το να αδρανοποιούσαμε τα δικά μας reflex στον  θυμό που εκφράζει κάποιος άλλος, για να συμπονέσουμε την στενοχώρια του που ίσως κρύβει μέσα στην οργή, θα μας έθετε σε κινδύνους , σωτηρίας ή αυτοάμυνας στην επιβιωτική του ανθρώπου στρατηγική.

Στον σύντροφο, τον έρωτα ή τον αγαπημένο μας όμως, υποτίθεται πως το συναίσθημα της «απειλής» της ύπαρξής μας -που κωδικά ενεργοποιεί στον εγκέφαλο του δέκτη η οργή- δεν θα’πρεπε να υπάρχει, και μέσα από τις φωνές και την τσαντίλα, να ξεσκεπάζεται τελικά με αγάπη …η «πληγή». Όμως η έρευνα του πανεπιστημίου του Baylors προχώρησε αυτή τη φορά ένα βήμα παραπέρα και απέδειξε ότι όταν ένα άτομο είναι θυμωμένο, σπανίως αφήνει να φανεί ότι έχει στενοχωρηθεί! «Τα σκληρά» συναισθήματα, ανακοίνωσαν οι ερευνητές, επισκιάζουν τα «μαλακά»!

 

Κατά τα άλλα –εκτός των θερμών επεισοδίων, η ίδια μελέτη επιβεβαίωσε το αξίωμα  ότι «τα ζευγάρια διαβάζουν, ο ένας, το μυαλό του άλλου, πραγματικά πολύ καλά».

Τα ζευγάρια της έρευνας είχαν παντρευτεί έναν μέσο όρο 10 χρόνια, ήταν άνω του μέσου όρου του εισοδήματος, και οι περισσότεροι ήταν ηλικίας 30+. Σε ποσοστό  22 τοις εκατό είχαν χαρακτηρίσει "προβληματική" την σχέση τους στην κλίμακα οικογενειακής ικανοποίησης, δείκτης που ανταποκρίνεται στον αντίστοιχο μέσο όρο σε πολλές κοινωνίες, όπως έχει καταγραφεί.

Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τις συζυγικές φουρτούνες οι ψυχολόγοι θυμίζουν ότι η στενοχώρια του ενός σε ένα ζευγάρι είναι κλειδί για να επιλυθεί ιδανικά και από τους δύο μια διαμάχη που θα μπορούσε, κατά τα άλλα να τους φτάσει στον πόλεμο των Ρόουζ! Αν ο σύντροφος σας προτιμά να θυμώνει αντί να το δείχνει, ξεκλειδώστε το εσείς. Κλείστε τα δικά σας αυτιά και μάτια στην παράσταση της κρίσης και σκύψτε με σοφία στην ευαίσθητη πλευρά.

“Show some mercy”… είναι τελικά η ερωτική συνταγή στη διαχείριση θυμού!

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
Kαλά το κείμενο όπως είναι γραμμένο, είναι για τα λιοντάρια. Κατα τ΄άλλα, το σέξ είναι το καλύτερο γιατρικό για τον όποιο θυμό, και για να παραφράσω το γνωστό σύνθημα, αντι να θυμώνετε, κάντε ΣΕΞ, εμείς αυτό κάνουμε εδω και 30 χρόνια, και μας έχει βγεί.
Τα κείμενά σας μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο σπουδής πάνω στις επιπτώσεις που έχουν τα ψυχεδελικά ναρκωτικά στις ικανότητες των προγραμματιστών να γράψουν ένα αξιοπρεπή αλγόριθμο για προγράμματα αυτόματης μετάφρασης. Τα κόκαλα του Τριανταφυλλίδη τρίζουν καθώς, χωρίς αιδώ, σοδομίζετε το νεκρό σώμα του συντακτικού της Ελληνικής γλώσσας. Επαναλάβετε μετά από μένα : "Υποκείμενο - Ρήμα - Αντικείμενο". Δεν ήταν τόσο δύσκολο, τι λέτε;