Αν η θερμοκρασία της Γης ανέβει 3 βαθμούς, οι καμένες εκτάσεις στη Μεσόγειο θα αυξηθούν κατά 100%

Αν η θερμοκρασία της Γης ανέβει 3 βαθμούς, οι καμένες εκτάσεις στη Μεσόγειο θα αυξηθούν κατά 100% Facebook Twitter
1

Ευρωπαίοι επιστήμονες προειδοποιούν για αύξηση 40% των καμένων εκτάσεων από πυρκαγιές στις χώρες της Μεσογειακής Ευρώπης αν η άνοδος της θερμοκρασίας φθάσει τον ενάμιση βαθμό Κελσίου και κατά 100% στους τρεις βαθμούς.

Αν η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας φθάσει τον ενάμιση βαθμό Κελσίου, θα πρέπει να αναμένονται σημαντικά πιο εκτεταμένες και καταστροφικές πυρκαγιές στις μεσογειακές χώρες της Νότιας Ευρώπης, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη.

Οι Ισπανοί και Ιταλοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάρκο Τούρκο του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Communications, εκτιμούν ότι μια αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κατά ενάμιση βαθμό θα προκαλέσει πιο έντονες συνθήκες ξηρασίας στη νότια Ευρώπη (και στην Ελλάδα), οδηγώντας σε μια αύξηση κατά 40% της συνολικής περιοχής που θα καίγεται έως το 2100.

Αν μάλιστα η κλιματική αλλαγή ξεφύγει από κάθε έλεγχο και επιβεβαιωθούν τα πιο δυσοίωνα σενάρια περί αύξησης της θερμοκρασίας κατά τρεις βαθμούς Κελσίου, τότε η έκταση των καμένων περιοχών στις μεσογειακές χώρες μπορεί να αυξηθεί κατά 100%, δηλαδή να διπλασιασθεί σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η Μεσογειακή Ευρώπη είναι άκρως ευάλωτη στις πυρκαγιές. Ένα κλίμα ολοένα πιο ζεστό και ξηρό θα ευνοήσει ακόμη περισσότερο το ξέσπασμα πυρκαγιών στο μέλλον.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο Ευρωπαϊκός Νότος έχει κάθε λόγο να επιθυμεί η άνοδος της θερμοκρασίας να είναι η μικρότερη δυνατή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM
Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Τech & Science / Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Η ανάλυση αποσκοπεί στην εδραίωση της συμφωνίας σχετικά με τις δυνατότητες της κάνναβης ως θεραπεία του καρκίνου, λέει ο επικεφαλής της έρευνας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Τech & Science / Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια από την κατάρρευση ενός τεράστιου άστρου και έκτοτε ταξιδεύει μόνη στον Γαλαξία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Οι επιστήμονες μέτρησαν τον (ποσοτικό) συσχετισμό ανάμεσα θερμοκρασία και ξηρασία. Και συμπέραναν (σωστά) ότι η αυξημένη ξηρασία θα οδηγήσει νομοτελειακά σε περισσότερες και πιο εκτεταμένες πυρκαγιές.Αλλά δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές. Είναι και οι καλλιέργειες. Αυξημένη ξηρασία σημαίνει μικρότερες σοδειές. Και επειδή οι αγρότες δεν θα αποδεχτούν μικρότερες σοδειές, θα αυξηθεί η καταλήστευση του υδροφόρου ορίζοντα. Κάτι που θα επιδεινώσει την ξηρασία κ.ο.κ. Δηλαδή ένας φαύλος κύκλος.Για την υπερθέρμανση του πλανήτη δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα σαν χώρα. Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο. Αλλά για την ξηρασία, την πρόληψη των πυρκαγιών και τις μειωμένες σοδειές, μπορούμε να κάνουμε. Αρκει να θελήσει η κοινωνία (συναίνεση), να σταματήσει ο καθένας να βλέπει μόνο το ατομικό του συμφέρον και να υπάρξει ένας σωστός σχεδιασμός από τους υπέυθυνους. Ξέρω, ονειρεύομαι. Δεν γίνονται αυτά στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας. Που σε λίγο θα πάψει να είναι φαιδρά λόγω έλλειψης νερού.