Διεθνείς αντιδράσεις προκαλεί η παραδοχή της Σαουδικής Αραβίας πως ο Τζαμάλ Κασόγκι πέθανε στην πρεσβεία της στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως είναι είναι «βαθιά ταραγμένος» μετά την «επιβεβαίωση» από τις αρχές στο Ριάντ «του θανάτου» του δημοσιογράφου.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητεί να διενεργηθεί «άμεση, διεξοδική, διαφανής» έρευνα για τις περιστάσεις υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο Κασόγκι και να υπάρξει πλήρης απόδοση ευθυνών σε όσους ενέχονται στην υπόθεση, προστίθεται στην ανακοίνωση των υπηρεσιών του.
Η πρώην διευθύντρια του Τζαμάλ Κασόγκι στην Washington Post χαρακτήρισε την εξήγηση του Ριάντ για τον θάνατό του «εντελώς μαλακία».
Η Κάρεν Ατία έγραψε στο Twitter ότι «θύμωσα ξανά για μία ακόμη φορά» μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας.
Σύμφωνα με τους Σαουδάραβες εισαγγελείς, «προέκυψε μια διαφωνία μεταξύ εκείνου (του Κασόγκι) και αυτών με τους οποίους συναντήθηκε στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, η οποία οδήγησε σε ανταλλαγή γρονθοκοπημάτων με αποτέλεσμα τον θάνατό του», όπως μετέδωσε το πρακτορείο SPA.
«Αυτό που με ενοχλεί στην ανακοίνωση είναι η χρήση της γλώσσας που υπονοεί ότι ήταν ατύχημα. Ο Τζαμάλ δεν «πέθανε στη διάρκεια ενός καυγά». Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε. Από Σαουδάραβες. Σε ένα προξενείο. Του αφαίρεσαν τη ζωή», τόνισε η Ατία.
«Ο Κασόγκι ήταν ένας 60χρονος άνδρας. Τι είδους ίση "μάχη" θα μπορούσε να δώσει εναντίον 15 ανδρών; Και ποιος φέρνει μαζί του ένα πριόνι για κόκαλα σε μια "συζήτηση";! Η ηλιθιότητα της σαουδαραβικής εξήγησης σου μουδιάζει τον εγκέφαλο», πρόσθεσε.
Η διευθύντρια του Κασόγκι χαρακτήρισε επίσης την εξήγηση της Σαουδικής Αραβίας «προσβλητική», προτού θέσει μια σειρά από ερωτήματα: «Τι συνέβη στο πτώμα; Γιατί οι αξιωματούχοι είπαν ψέματα και δήλωσαν ότι έφυγε από το προξενείο; Τι στοιχεία έχουν για να στηρίξουν το γεγονός ότι υπήρξε καυγάς;».
Νωρίτερα η Ατία είχε αναρτήσει μήνυμα στο Twitter του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ ο οποίος φάνηκε να αμφιβάλει ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δεν γνώριζε τίποτα για την υπόθεση.
«Πρώτα μας λένε ότι ο Κασόγκι έφυγε από το προξενείο και υπήρξε πλήρης διάψευση για οποιαδήποτε εμπλοκή των Σαουδαράβων. Τώρα ξεσπά ένας καυγάς και σκοτώνεται στο προξενείο, όλα χωρίς να γνωρίζει τίποτα ο πρίγκιπας διάδοχος», έγραψε ο Γκράχαμ.
Η Ατία πρόσθεσε: «Και πρέπει να πιστέψουμε ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δεν γνώριζε τίποτα, αν και εμπλέκεται ο άνθρωπος που είναι το δεξί του χέρι και μια ομάδα 15 ατόμων πέταξε με ιδιωτικό αεροπλάνο και εισήλθε σε προξενείο σε ξένη χώρα για να τα κάνει όλα αυτά;».
«Δημοσιογράφοι και πληροφοριοδότες: έχει έρθει η ώρα να αναλάβετε και να βρείτε την αλήθεια για το τι συνέβη στον Κασόγκι», κατέληξε η Ατία.
Ο Τραμπ είναι «καλυμμένος»
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκρινε ότι η εξήγηση που έδωσαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας για τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο Κασόγκι είναι αξιόπιστη.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι η ανακοίνωση του Ριάντ σχετικά με τον θάνατο του συνεργάτη της εφημερίδας Washington Post είναι ένα «καλό πρώτο βήμα», ένα «μεγάλο» βήμα. Τόνισε ακόμη πως θα προτιμούσε οι όποιες κυρώσεις επιβληθούν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία να μη συμπεριλάβουν την ακύρωση μεγάλων παραγγελιών οπλικών συστημάτων ή πυρομαχικών.
Ερωτηθείς εάν βρίσκει την εξήγηση για τον θάνατο του Κασόγκι «αξιόπιστη», ο Τραμπ αποκρίθηκε «ναι, ναι».
«Για ακόμη μια φορά, είναι νωρίς ακόμη, δεν έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγησή μας ή την έρευνά μας, αλλά θεωρώ ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του βασιλείου.
Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι θα συνεχίσει να «πιέζει» για να αποδοθεί «δικαιοσύνη», μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας για αυτό το «τραγικό συμβάν».
«Μας λυπεί (...) η επιβεβαίωση του θανάτου του κ. Κασόγκι και εκφράζουμε τα βαθύτερα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του, τη μνηστή του και τους φίλους του», ανέφερε το δελτίο Τύπου που διένειμε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.
Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τις εξηγήσεις της Σαουδικής Αραβίας
Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί αντέδρασαν με έντονη επιφύλαξη και δυσπιστία μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας.
«Αν έλεγα ότι αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό το νέο σαουδαραβικό αφήγημα για τον Κασόγκι, θα ήμουν πολύ συγκρατημένος», τόνισε μέσω Twitter ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, προσθέτοντας ότι βρίσκει «δύσκολο να πιστέψει ότι αυτή η νέα "εξήγηση" είναι αξιόπιστη» ή ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε «εν αγνοία του πρίγκιπα διαδόχου».
Ο Δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ αμφισβήτησε επίσης την αξιοπιστία της εκδοχής του παλατιού, κρίνοντας πως ακόμη κι «αν ο Κασόγκι ενεπλάκη σε καυγά με εκείνους που εστάλησαν για να τον αιχμαλωτίσουν ή να τον σκοτώσουν, έδινε μάχη για τη ζωή του».
«Το βασίλειο πρέπει να λογοδοτήσει. Εάν η κυβέρνηση δεν ηγηθεί, το Κογκρέσο πρέπει» να παρέμβει, πρόσθεσε.
«Πού είναι το πτώμα; Πρέπει να παραδοθούν αμέσως τα λείψανα στην οικογένεια του Κασόγκι, της οφείλεται», για να δοθεί «τέλος» στο μαρτύριο της, σχολίασε ο Έρικ Σουόλγουελ, Δημοκρατικός βουλευτής, μέλος της Επιτροπής που είναι αρμόδια για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών.
Τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου έχουν τη δικαιοδοσία να εμποδίσουν πωλήσεις όπλων ή αμυντικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως δεν βλέπει κανέναν λόγο να ακυρωθούν πωλήσεις όπλων ή πυρομαχικών στο Ριάντ εξαιτίας της υπόθεσης του Κασόγκι, ενώ σημείωσε πως θέλει να αποφευχθεί κάτι τέτοιο και μετά την παραδοχή των αρχών της χώρας.
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν έκανε λόγο για τη λήψη κάποιου μέτρου.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι η επίσημη εκδοχή των αρχών της Σαουδικής Αραβίας «αψηφά απόλυτα κάθε έννοια αξιοπιστίας» και ζήτησε να διενεργηθεί διεθνής έρευνα για την υπόθεση. «Οι Σαουδάραβες φαίνεται καθαρά ότι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο και να βρουν κάλυψη. Αλλά ήγειραν περισσότερα ερωτήματα από όσα απάντησαν και ο κόσμος δεν μπορεί επ' ουδενί να περιμένει τριάντα ημέρες προκειμένου να ολοκληρωθεί η σαουδαραβική έρευνα», πρόσθεσε ο Μπλούμενταλ.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν είδε στην ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας μια απόπειρα συγκάλυψης. Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να γίνουν συνεργός σε αυτή τη συγκάλυψη. Ανυπομονώ να ακούσω τι έχουν να πουν οι δικές μας υπηρεσίες πληροφοριών», πρόσθεσε.
σχόλια