Φάβα Σαντορινιά σούπερ σταρ

Φάβα Σαντορινιά σούπερ σταρ Facebook Twitter
3

Τη "γαστρονομική υπέρβαση", επιχειρεί η Σαντορίνη με μια σειρά μοναδικών προϊόντων στον κόσμο. Λόγω της ιδιαιτερότητας του υπεδάφους της, τα συγκεκριμένα προϊόντα ξεχωρίζουν στη γεύση, είναι ιδιόμορφα, ενώ πολλές φορές δεν μπορούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση λόγω της περιορισμένης παραγωγής. Έτσι, το 2013 ανακηρύχθηκε έτος γαστρονομίας στη Σαντορίνη, με στόχο το νησί να διεκδικήσει μια σημαντική θέση παγκοσμίως όχι μόνο ως τουριστικός, αλλά και ως γαστρονομικός προορισμός.

Αυτή η διαφορετική προσέγγιση αναλύθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, από το δήμαρχο Θήρας, Αναστάσιο Ζώρζο, το διευθυντή ανασκαφών Ακρωτηρίου Χρήστο Ντούμα, τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης, Μιχάλη Φυτίκα και την τακτική ερευνήτρια του ΕΘΙΑΓΕ, Αικατερίνη Τράκα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως εξήγησαν, στη Σαντορίνη υπάρχουν ειδικές καιρικές συνθήκες. Βρέχει λίγο και τα φυτά αποκτούν μεγάλα ριζικά συστήματα. Αυτό το φαινόμενο προσδίδει στους καρπούς τους ξεχωριστή γεύση. Τα φυτά προσαρμόζονται στα δεδομένα και γι' αυτό έχουν σκληρή φλούδα, αλλά νόστιμους καρπούς και να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Είναι πολύ σωστή η επιστροφή σε παραδοσιακά προϊόντα (ειδικά μάλιστα όταν πολλά από αυτά τα σνομπάραμε επί δεκαετίες). Φοβάμαι όμως ότι γίνεται για τον λάθος λόγο και με τον λάθος τρόπο. Η οικονομική κρίση οδηγεί αναγκαστικά σε επαναπροσδιορισμό των επιλογών μας. Η μείωση των εισαγωγών χάριν της κατανάλωσης ελληνικών προϊόντων θα ήταν βήμα προς τη θετική κατεύθυνση, εάν δεν αποτελούσε (για μια ακόμη φορά) απόδειξη της έλλειψης ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων, ένδειξη της οικονομικής φούσκας μέσα στην οποία ζούμε (ασχέτως προσπαθειών εσωτερικής υποτίμησης) και (ίσως) της προσπάθειας κάποιων να μας πιάσουν και πάλι κορόϊδα. Κάποτε το λαθούρι ήταν το φαγητών των ανθρώπων που δείχαν λεφτά να αγοράσουν παπούτσια. Τώρα, κοιτάω στο internet για να δώ πόσο έχει η φάβα Σαντορίνης και βλέπω ότι κοστίζει 5,99 € τα 500 γραμ. Δεν ξέρω πόσο ανταγωνιστική είναι η τιμή, και αναγνωρίζω ότι η άνυδρη γη της Σαντορίνης έχει, αναγκαστικά, περιορισμένη στρεματική απόδοση. Αλλά, αν με 5 €/κιλό αγοράζεις φρέσκο χοιρινό, γιατί να αγοράσεις όσπρια με 12 €/κιλό;