Τη "γαστρονομική υπέρβαση", επιχειρεί η Σαντορίνη με μια σειρά μοναδικών προϊόντων στον κόσμο. Λόγω της ιδιαιτερότητας του υπεδάφους της, τα συγκεκριμένα προϊόντα ξεχωρίζουν στη γεύση, είναι ιδιόμορφα, ενώ πολλές φορές δεν μπορούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση λόγω της περιορισμένης παραγωγής. Έτσι, το 2013 ανακηρύχθηκε έτος γαστρονομίας στη Σαντορίνη, με στόχο το νησί να διεκδικήσει μια σημαντική θέση παγκοσμίως όχι μόνο ως τουριστικός, αλλά και ως γαστρονομικός προορισμός.
Αυτή η διαφορετική προσέγγιση αναλύθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, από το δήμαρχο Θήρας, Αναστάσιο Ζώρζο, το διευθυντή ανασκαφών Ακρωτηρίου Χρήστο Ντούμα, τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης, Μιχάλη Φυτίκα και την τακτική ερευνήτρια του ΕΘΙΑΓΕ, Αικατερίνη Τράκα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όπως εξήγησαν, στη Σαντορίνη υπάρχουν ειδικές καιρικές συνθήκες. Βρέχει λίγο και τα φυτά αποκτούν μεγάλα ριζικά συστήματα. Αυτό το φαινόμενο προσδίδει στους καρπούς τους ξεχωριστή γεύση. Τα φυτά προσαρμόζονται στα δεδομένα και γι' αυτό έχουν σκληρή φλούδα, αλλά νόστιμους καρπούς και να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες.
σχόλια