Ένα απόγευμα με τις twerkers της Θεσσαλονίκης

Ένα απόγευμα με τις twerkers της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Πρέπει να συνηθίσεις το ντύσιμο και όλη την κουλτούρα του twerk, γιατί είναι εντελώς ξένη σε εμάς. Πρέπει να ακούς τη μουσική, να σου αρέσει, να αισθανθείς ωραία και τότε σιγά-σιγά θα αρχίσει να σου βγαίνει πιο εύκολα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
1

Είναι αργά το απόγευμα, κάπου κοντά στη Βηλαρά και Βαλαωρίτου στη Θεσσαλονίκη και η ομάδα χορού της χορογράφου Γιώτας Πουλίδου, ετοιμάζεται για την προπόνηση σε μια μεγάλη αίθουσα με καθρέφτες παντού τριγύρω. Παίζει ένα κομμάτι του Drake, τα κορίτσια παίρνουν θέσεις κάνοντας προθέρμανση και μετά αρχίζουν να χορεύουν συγχρονισμένα έναν από τους πιο παρεξηγημένους χορούς στην Ελλάδα: το twerk.


«Το twerk (προφέρεται τουέρκ) έχει ρίζες στους afro και latin χορούς και υπάρχει όπου υπάρχει μαύρη κουλτούρα» εξηγεί η Γιώτα.

Αν το κάνεις για να προκαλέσεις, θα προκαλέσεις. Εμείς, ως ομάδα, δεν έχουμε τέτοια πρόθεση, θέλουμε να περνάμε καλά εκείνη τη στιγμή, να νιώθουμε όμορφα με τον εαυτό μας. Κι αυτός που μας βλέπει, αν νιώθει όμορφα δεν θα σκεφτεί ότι είναι κάτι προκλητικό.

«Το έφεραν στην Αμερική οι Αφρικανοί και εκεί έγινε η μίξη με τους λάτιν χορούς. Πρόκειται για το ελεγχόμενο κούνημα των γοφών και του ποπού και είναι ένας χορός για γιορτινές και χαρούμενες στιγμές. Το twerk ως αυτούσιος χορός ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 στη Νέα Ορλεάνη, στην καρδιά της μαύρης μουσικής. Συνόδευε τη χιπ-χοπ μουσική της εποχής με το χαρακτηριστικό bouncing.

Το όνομα twerk προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων twist και jerk. Το "twist, jerk, yes!" ήταν ένα επιφώνημα όπως το δικό μας "όπα". Στην Ελλάδα άρχισε να διαδίδεται γύρω στο 2014 και συνέπεσε με το ξεκίνημα της ελληνικής τραπ, επειδή ο ρυθμός της τραπ μουσικής είναι ο πλέον κατάλληλος για να συνοδεύσει το twerking».


Τα κορίτσια κάνουν τις χαρακτηριστικές κινήσεις του χορού που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε τελετουργικό αφρικάνικο χορό και lap dancing, γι' αυτό και είναι ποικίλα τα σχόλια που προκαλεί.

 

Sicko Mode  

«Έχουμε ακούσει διάφορα σχόλια και είναι αρκετοί αυτοί που τον θεωρούν υπερβολικά σέξι και προκλητικό χορό. Είναι λίγο παράξενο που υπάρχει αρνητική διάθεση, ειδικά από το ανδρικό φύλο», λέει η Γιώτα, και οι κινήσεις που κάνει με τα κορίτσια της δείχνουν ότι έχουν δουλέψει σκληρά για να είναι σε αυτό το επίπεδο – το οποίο δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τον χορό που βλέπεις στα πιο πολλά χιπ-χοπ βιντεοκλίπ. «Για μένα το twerk ήταν μία καθημερινή ενασχόληση» λέει, «ήταν η δουλειά μου και το έκανα ήδη αρκετό καιρό πριν εμφανιστώ σε κοινό. Το βρίσκω φυσικό, όμως, να φαίνεται περίεργο σε κάποιον που το βλέπει για πρώτη φορά. Οι περισσότεροι στην Ελλάδα δεν έχουν καμία σύνδεση με τους αφρολατινοαμερικάνικους χορούς και δεν μπορούν να γνωρίζουν τις ρίζες τους.

Πέρασε καιρός μέχρι να χωνέψει ο κόσμος στην Ελλάδα το λάτιν και το χιπ-χοπ που συνοδεύει το twerk, που άργησε ακόμα πιο πολύ να γίνει μέρος της κουλτούρας μας. Η εικόνα που συνοδεύει τους χιπ-χοπ ήχους είναι κάτι ακόμα πιο πρόσφατο για το ελληνικό κοινό. Ευτυχώς, όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο γνωστός χορός και σταδιακά μειώνονται και τα περίεργα σχόλια. Πλέον δεν υπάρχει περίπτωση να πεις σε κάποιον νέο άνθρωπο τη λέξη twerk και να μην ξέρει τι είναι.

Ένα απόγευμα με τις twerkers της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Δεν παίζει ρόλο ο σωματότυπος, όσο πιο πολύ το εξασκείς τόσο γίνεσαι καλύτερος γίνεσαι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Το twerk θεωρείται δύσκολος χορός. Έχει μία βασική στάση, το squat (βαθύ κάθισμα), κι όλο το βάρος πέφτει στους μηρούς. Για να μάθεις την τεχνική πρέπει να βρίσκεσαι για πολλή ώρα σε αυτήν τη στάση και σίγουρα κουράζει. Οι μαύροι είναι λίγο πιο δυνατοί, οπότε μπορεί να μην τους είναι τόσο δύσκολο, αλλά για έναν λευκό θέλει έξτρα προσπάθεια.

Είναι ένα είδος σκληρής γυμναστικής, γι' αυτό έχουν βγει προγράμματα άσκησης με βάση το twerk. Γυμνάζει γλουτούς, μηρούς και ραχιαίους. Δεν παίζει ρόλο ο σωματότυπος, όσο πιο πολύ το εξασκείς τόσο γίνεσαι καλύτερος γίνεσαι. Μπορεί όταν κάποια έχει πιο γεμάτο ποπό να φανεί πιο γρήγορα το αποτέλεσμα, αλλά για να γίνει σωστά και να έχεις αποτέλεσμα πρέπει να μάθεις την τεχνική από άνθρωπο που ξέρει. Έχουν έρθει κορίτσια με flat ποπό οι οποίες μετά από κάποιο διάστημα απέκτησαν πιο φουσκωτό, οπότε είναι καθαρά θέμα εξάσκησης» λέει η Γιώτα.

«Υπάρχουν και διαβαθμίσεις και όσο περνάει ο καιρός μπορείς και κάνεις πιο δύσκολες κινήσεις. Βασικό είναι να μάθεις τη σωστή στάση για να μην υπάρχει περίπτωση τραυματισμού, από εκεί και πέρα αυξάνεται η ταχύτητα, οι συνδυασμοί, φτάνεις σε σημείο να κάνεις ακροβατικά, αν δεις βίντεο στο YouTube θα σου πέσει το σαγόνι».

To twerk το συναντάμε στο dance hall (τον παραδοσιακό τζαμαϊκανό χορό, ο οποίος έχει ακροβατικά που ενσωματώνονται και σε αυτό).

 

Iggy Azalea - Kream 

«Αρχικά πρέπει να καταλάβεις τη φύση του χορού και να τον νιώσεις. Επειδή είναι αρκετά σέξι χορός, αν δεν νιώθεις άνετος και ελεύθερος με το σώμα σου, δεν θα βγει σωστά. Πρέπει να συνηθίσεις το ντύσιμο και όλη την κουλτούρα του twerk, γιατί είναι εντελώς ξένη σε εμάς. Πρέπει να ακούς τη μουσική, να σου αρέσει, να αισθανθείς ωραία και τότε σιγά-σιγά θα αρχίσει να σου βγαίνει πιο εύκολα.

  

Τα μαθήματα βοηθάνε αλλά όσο πιο πολύ το δουλεύεις μόνος σου τόσο πιο γρήγορα εξελίσσεσαι. Το πού θέλει να φτάσει η καθεμία με το χορό της είναι κάτι προσωπικό».

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν δύο ομάδες που ασχολούνται με το twerk. Στην Αθήνα προς το παρόν δεν υπάρχει καμία.


«Πάντα μου άρεσε ο χορός, και πιο πολύ ο street χορός» λέει η Γιώτα. «Έκανα μπαλέτο και σύγχρονο, αλλά με κέρδισε το χιπ-χοπ. Μου αρέσει η κουλτούρα του, η μουσική, τα βίντεο κλιπ, το στιλ γενικότερα. Μου άρεσε το twerk σαν κίνηση και το ξεκίνησα μόνη μου, παρακολουθώντας βίντεο και κάνοντας πειράματα.

Είχα καθημερινή τριβή και σταδιακά ξεκίνησα τα μαθήματα. Από τα μαθήματα προέκυψε το twerksum crew. Μετά άρχισε να γίνεται μόδα το twerk στην Ελλάδα και τώρα μας καλούν συνέχεια σε διάφορα μαγαζιά και events.

Χορεύουμε με χιπ-χοπ, dance hall και trap και πειραματιζόμαστε ακόμη και με metal!». Τελευταία έχουν αρχίσει να γίνονται και τα twerk battles έχουν επιτυχία και αρέσουν στον κόσμο. Το επίπεδο των χορευτριών είναι πολύ ανεβασμένο και το σόου μοναδικό. «Το twerk είναι ένα είδος χορού προκλητικό από τη φύση του. Από εκεί και πέρα, εξαρτάται ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο το κάνεις» λέει η Γιώτα.

«Αν το κάνεις για να προκαλέσεις, θα προκαλέσεις. Εμείς, ως ομάδα, δεν έχουμε τέτοια πρόθεση, θέλουμε να περνάμε καλά εκείνη τη στιγμή, να νιώθουμε όμορφα με τον εαυτό μας. Κι αυτός που μας βλέπει, αν νιώθει όμορφα δεν θα σκεφτεί ότι είναι κάτι προκλητικό.

Το σορτσάκι είναι η στολή του twerk γιατί βοηθάει να αναδεικνύεται η κίνηση. Είναι όπως το κορμάκι στο μπαλέτο και η φουστίτσα στον λάτιν χορό. Κάθε χορός έχει τη στολή του».


«Είναι αποκλειστικά γυναικείος χορός;». «Είναι σέξι χορός και η κίνηση του twerk είναι πιο εύκολη για τις γυναίκες, οπότε εκφράζονται πιο εύκολα από τους άντρες. Αυτό συμβαίνει στη δική μας κουλτούρα. Στην αφρικάνική κουλτούρα, επειδή η κίνηση twerk είναι μέρος των παραδοσιακών τους χορών, το χορεύουν και άντρες και γυναίκες».

* Οι συνεντεύξεις των twerkers δόθηκαν στη Μαρίνα Πετρίδου.

 

All the smoke -Savage21

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια