Χαρτογράφηση της ελληνικής βιομηχανίας πορνό

Χαρτογράφηση της ελληνικής βιομηχανίας πορνό Facebook Twitter
1

Της Λινας Γιανναρου / Από την Καθημερινή

Στο αμφιθέατρο «Αλκης Αργυριάδης» του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν έπεφτε καρφίτσα. Οι αργοπορημένοι βολεύονταν στα σκαλιά, όρθιοι στη γαλαρία, ακόμα και οκλαδόν δίπλα στο πάνελ. Λίγο κράτησε η ηρεμία. Οταν η πρώτη ομιλήτρια έφτασε σε επίμαχο σημείο -«στις νέες παραγωγές σταμάτησαν τα ντουμπλαρίσματα και η προσοχή στράφηκε περισσότερο στις γυναίκες»- άρχισαν και τα πρώτα γελάκια.

Λογικό. Σε εκείνο τον χώρο, ακριβώς εκείνη τη στιγμή, έσπαγε ένα μεγάλο ταμπού. Πότε άλλοτε είχε «χαρτογραφηθεί» η ελληνική πορνογραφική βιομηχανία; Πότε άλλοτε είχε γίνει ανάλυση περιεχομένου των ερωτικών ταινιών σε βάθος χρόνου και μελέτη του ακροατηρίου; Οπως, άλλωστε, τόνισε στην προχθεσινή παρουσίαση των πρώτων ευρημάτων του προγράμματος η επίκουρη καθηγήτρια στο ΕΜΜΕ κ. Λίζα Τσαλίκη, πρόκειται μόλις για την τρίτη σχετική ερευνητική πρωτοβουλία διεθνώς.

Στο πλαίσιο του Greek Porn Project, όπως ονομάζεται, μελετήθηκαν 25 ελληνικές ταινίες πορνό, οι 12 από τις οποίες είχαν γυριστεί την περίοδο 1970-1990 και οι υπόλοιπες από το 2000 μέχρι σήμερα. Οπως ήταν αναμενόμενο, η εξέλιξη της τεχνολογίας οδήγησε σε περισσότερα εξωτερικά πλάνα και χρήση φυσικού ήχου, ενώ με τα χρόνια η προσοχή έφυγε από τον άντρα και εστίασε στη γυναίκα.

Σήμερα, η ηλικία των πρωταγωνιστριών έχει μειωθεί (οι άνδρες παραμένουν πιο ώριμοι), ενώ παρουσιάζονται ολοένα και πιο αδύνατες και με ολοένα και μεγαλύτερο στήθος. Οπως παρατήρησαν οι ερευνητές, σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη «πολυκοσμία» στις σκηνές σεξ, ενώ έχει αυξηθεί η χρήση παιχνιδιών. Ωστόσο, το φιλί αλλά και οι προτιμώμενες στάσεις είναι διαχρονικές.

Ανδρες το 78%
Οσον αφορά το κοινό, αποτελείται κυρίως από άνδρες (78%), που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία της «απαίδευτης μάζας», όπως ίσως θεωρείται, αλλά είναι μορφωμένοι. Οι περισσότεροι παρακολουθούν ταινίες σεξ για να αυτοϊκανοποιηθούν ή όταν βρίσκονται σε διέγερση, ωστόσο υπάρχει ένα μικρότερο ποσοστό που δηλώνει ότι τις βλέπουν «όταν βαριούνται». Ανδρες και γυναίκες πάντως έχουν παρόμοια κριτήρια για την επιλογή του υλικού (αν και δεν παράγονται ταινίες για γυναικείο κοινό). Κυρίως προτιμούν ετεροφυλόφιλο σεξ ή ομοφυλόφιλο μεταξύ γυναικών ή ομαδικό σεξ.

Ενδιαφέρουσες ήταν και οι μαρτυρίες των πρωταγωνιστών. «Τώρα με το Ιντερνετ τα πράγματα είναι πιο ζόρικα. Είσαι πιο εκτεθειμένος» δήλωσε ο μοναδικός σήμερα Ελληνας παραγωγός πορνογραφικών ταινιών Δημήτρης Σειρηνάκης.

Αρχείο
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια