Οι άπιστοι δεν διαφέρουν πολύ από τους πιστούς - Τι αποκαλύπτει για το «προφίλ» τους νέα έρευνα

Οι άπιστοι δεν διαφέρουν πολύ από τους πιστούς - Τι αποκαλύπτει για το «προφίλ» τους νέα έρευνα Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Νέα διεθνής επιστημονική έρευνα υποστηρίζει πως οι άπιστοι δεν διαφέρουν και τόσο από τους πιστούς, καθώς μπορεί να μην πιστεύει κανείς σε κάποια θρησκεία ή στο Θεό, αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι δεν έχει ηθικές αρχές, ότι δεν πιστεύει σε τίποτε υπερφυσικό ή ότι δεν βρίσκει νόημα στο σύμπαν.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Κατανοώντας την Απιστία», που αποσκοπεί στην επιστημονική κατανόηση του αθεϊσμού και της έλλειψης θρησκευτικής πίστης. Το διεπιστημονικό πρόγραμμα (από κοινωνιολόγους, ανθρωπολόγους, ψυχολόγους, θεολόγους κ.α.), που υποστηρίχθηκε με 2,3 εκατομμύρια λίρες από το Ίδρυμα Τζον Τέμπλετον, πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των πανεπιστημίων Κεντ, Σεντ Μαίρη, Κόβεντρι και Κουίν'ς Μπέλφαστ σε έξι χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Δανία, Ιαπωνία, Κίνα, Βραζιλία).

Οι επιστήμονες εντόπισαν ανθρώπους που δηλώνουν άπιστοι ή άθεοι (δεν πιστεύουν στο Θεό), άθρησκοι (δεν ανήκουν σε κάποια θρησκεία) ή αγνωστικιστές (δεν ξέρουν αν υπάρχει ή όχι Θεός και δεν πιστεύουν ότι υπάρχει τρόπος για να μάθει κανείς με σιγουριά), και τους υπέβαλαν σε λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τις πεποιθήσεις τους.

Οι άπιστοι δεν διαφέρουν πολύ από τους πιστούς - Τι αποκαλύπτει για το «προφίλ» τους νέα έρευνα Facebook Twitter
EPA/NARONG SANGNAK

Τα βασικά ευρήματα είναι τα εξής:

- Δεν υπάρχει ένα ενιαίο «προφίλ» άπιστου: Οι άπιστοι εμφανίζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις τόσο μέσα σε κάθε χώρα, όσο και από χώρα σε χώρα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να είναι κανείς άπιστος.

- Η μεγάλη πλειονότητα των απίστων σε όλες τις χώρες προτιμά να δηλώνει ότι δεν έχει «καμία θρησκεία».

- Σχετικά λίγοι προτιμούν να δηλώνουν «άθεοι» ή «αγνωστικιστές» για να ορίσουν την μη θρησκευόμενη ταυτότητα τους. Μερικοί προτιμούν να αυτοπροσδιορίζονται ως ουμανιστές, ελεύθεροι στοχαστές, σκεπτικιστές κ.α.

- Δεν ισχύει η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι οι άθεοι είναι δογματικοί, όχι τουλάχιστον περισσότερο από ότι είναι οι υπόλοιποι άνθρωποι.

- Η απιστία στο Θεό δεν συνεπάγεται κατ' ανάγκη την έλλειψη πίστης σε άλλα υπερφυσικά φαινόμενα. Η πλειονότητα των απίστων -και σε μικρότερο ποσοστό των αγνωστικιστών- σε όλες τις χώρες δηλώνουν ότι πιστεύουν σε ένα ή περισσότερα υπερφυσικά φαινόμενα. Είναι σχετικά λίγοι όσοι άθεοι ή αγνωστικιστές δεν πιστεύουν καθόλου στο υπερφυσικό.

- Δεν ισχύει ούτε η επίσης κοινή πεποίθηση ότι οι άπιστοι δεν βλέπουν κάποιο τελικό νόημα στο σύμπαν. Αν και αναλογικά περισσότεροι από ότι ο γενικός πληθυσμός δηλώνουν ότι «το σύμπαν τελικά είναι άνευ νοήματος», οι περισσότεροι άθεοι ή αγνωστικιστές βλέπουν όντως νόημα στη ζωή.

- Οι περισσότεροι άπιστοι -με μικρές εξαιρέσεις- υιοθετούν αντικειμενικές ηθικές αξίες, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του ανθρώπου, καθώς επίσης τη «βαθιά αξία» της φύσης, και σε καμία περίπτωση δεν είναι πιο ανήθικοι από τους υπόλοιπους ανθρώπους (σύμφωνα με έναν άλλο μύθο).

- Οι άπιστοι και οι υπόλοιποι άνθρωποι που δηλώνουν πιστοί, συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό για τις πιο σημαντικές αξίες που δίνουν νόημα στον κόσμο και στη ζωή του καθενός. Πάνω από όλα ιεραρχούνται η «οικογένεια» και η «ελευθερία» τόσο για τους πιστούς όσο και για τους άπιστους, ενώ άλλες αξίες που σε μικρότερο βαθμό εγκολπώνονται, είναι ο οίκτος, η αλήθεια, η φύση και η επιστήμη.

Οι άπιστοι δεν διαφέρουν πολύ από τους πιστούς - Τι αποκαλύπτει για το «προφίλ» τους νέα έρευνα Facebook Twitter
EPA/LYNN BO BO

«Τα νέα ευρήματα δείχνουν μια για πάντα ότι η δημόσια εικόνα του άθεου είναι μια απλούστευση στην καλύτερη περίπτωση και μια κατάφωρη καρικατούρα στη χειρότερη», δήλωσε η κοινωνιολόγος δρ Λόις Λι του Πανεπιστημίου του Κεντ.

«Τα νέα δεδομένα έρχονται σε άμεση αντιπαράθεση με τα κοινά στερεότυπα για τους άπιστους. Μια κοινή άποψη είναι πως οι άπιστοι δεν έχουν ηθικές αξίες, ούτε ένα στόχο, αλλά μόνο μια αλαζονική αυτοπεποίθηση και πολύ διαφορετικές αξίες από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Τίποτε από αυτά δεν είναι αληθινό, όπως δείχνουν τα στοιχεία σε όλες τις χώρες. Σε μια εποχή που οι κοινωνίες μας φαίνονται να πολώνονται όλο και περισσότερο, είναι ενδιαφέρον και ταυτόχρονα ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι τα υποτιθέμενα μεγάλα χάσματα ανάμεσα στους πιστούς και στους άπιστους δεν είναι τελικά και τόσο μεγάλα», ανέφερε ο ανθρωπολόγος δρ Τζόναθαν Λάνμαν του Πανεπιστημίου Κουίν'ς του Μπέλφαστ.

Τα νέα στοιχεία έρχονται σε μια εποχή που φαίνεται να αυξάνονται σε πολλές χώρες τα ποσοστά όσων δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν σε καμία θρησκεία. Ενδεικτικά, μια έρευνα στη Βρετανία το 2018 βρήκε ότι το 70% των νέων 18 έως 29 ετών δηλώνουν ότι δεν έχουν «καμία θρησκεία»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Οταν η αθεια αντιμετωπιζεται ως μη Χριστιανος, Μουσουλμανος είναι λογικο να μην βρισκονται ιδιαιτερες διαφορες, τι θελω να πω, ποσο αθεοι είναι ανθρωποι που ενω εχουν αποκυρηξει τις κυριαρχες τοπικα θρησκειες και τρεχουν σε αλλες μορφες θρησκειων που πλασαρονται ως "φιλοσοφιες", ναι μιλαω για γιογκα ακομα και βεγκαν, η πρωτη είναι καθαρα θρησκεια το δευτερο εχει ολα τα στοιχεια μιας θρησκειας απλα στερηται την φιγουρα του Θεου/Θεας, δηλαδη θυμιζει περισσοτερο βουκολικες θρησκειες παρα τις εβραιογενεις που μας είναι γνωριμες.Επομενος εαν θεωρησουμε ότι θρησκεια είναι ενα ηθικοκοινωνικο μοντελο βασει του οποιου οι κοινωνικες ομαδες θα πρεπει να υπηρετουν και να πειθαρχουν με ζηλο εκτος του αναγκαστικου συγχρονου συστηματος Δικαιου αλλα όχι αναγκαστικα αντιθετο με αυτο τοτε οι αθεοι είναι απειροελαχιστοι.Προς το παρον ως αθεια παρουσιαζεται η αποκυρηξη των κυριαρχων θρησκειων, η αποκυρηξη ομως αυτη δεν είναι ουσιαστικη διοτι αυτο που καταφερνει είναι οι ανθρωποι που αποκυρησουν τις κυριαρχες θρησκειες, αλλα όχι το συμπεριφορικο μοντελο, να ψαχνουν και να φανατιζονται με υποκαταστατα αυτων με τον ιδιο ακριβως θρησκευτικο ζηλο. Ο λογος που γινεται αυτο είναι ότι παρα τα οσα αρνητικα εχουν οι θρησκειες (κυριαρχο είναι η απωλεια της εξατομικευση και αυτεξουσιου) είναι ότι εχουν και τα θετικα τους ( ταξη σε μια ζωη που με το ζορι βγαζει νοημα, καθησηχαση του φοβου του θανατου κτλ), δηλαδη δεν αρκει να αποκυρηξεις τις θρησκειες ουτε καν το συμπεριφορικο μοτιβο αλλα πρεπει να βρει πλεον ως ατομο απαντησεις σε θεμελιωδη υπαρξιακα θεματα, τι είναι η ζωη, καλο/κακο, ηθιικο/ανηθικο, φοβος του θανατου κτλ.Το προβλημα είναι ότι ο αθεισμος εχει γινει περισσοτερο κοινωνικη ταυτοτητα παρα προσωπικη φιλοσοφικη διαδικασια. Προσωπικα οι περισοτεροι αθεοι που γνωριζω ή εχω διαβασει λενε ότι είναι αθεοι επειδη η ταδε ή δεινα θρησκεια κανει το ενα ή το αλλο σπανια ακουω μια προσωπικη φιλοσοφικη κοσμογονια, μιας και ειμασε σε εκλογικη περιοδο οι περισσοτεροι αθεοι ψηφιζουν αθεισμο ως αντιδραση στις ιστορικες θρησκειες παρα ως πραγματικη οξυμωρη πιστη στον προσωπικο τους αθεισμο.