Με κράνη τελέστηκε απόψε η πρώτη θεία λειτουργία στην Παναγία των Παρισίων, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό στις 15 Απριλίου.
Ο αρχιεπίσκοπος του Παρισιού Μισέλ Οπετί τέλεσε τη λειτουργία παρουσία ελάχιστων ατόμων που φορούσαν ανεξαιρέτως κράνη για λόγους ασφαλείας. Η λειτουργία αναμεταδόθηκε απευθείας από το καθολικό κανάλι KTO για τους πιστούς που ενδιαφέρονταν να την παρακολουθήσουν.
«Με μεγάλη συγκίνηση βρισκόμαστε εδώ για να γιορτάσουμε τον καθαγιασμό του καθεδρικού ναού», είπε ο αρχιεπίσκοπος. «Πρόκειται για ένα μήνυμα ελπίδας κι ευχαριστούμε όλους όσοι συγκινήθηκαν απ' όσα συνέβησαν σε αυτόν τον ναό», υπογράμμισε, σχολιάζοντας βέβαια ότι είναι «λίγο παράξενο» να τελεί την ακολουθία φορώντας κράνος. Χθες, ο υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Φρανκ Ριστέρ προειδοποιούσε πως ο καθεδρικός ναός παραμένει επικίνδυνος και ειδικά ο θόλος του.
Priests and worshippers wore hard hats for the first mass inside Paris' Notre Dame cathedral after a fire ripped through the building.
— ITV News (@itvnews) 15 Ιουνίου 2019
Read more: https://t.co/aAFMbphNB6 pic.twitter.com/gMfeRR5pLa
Η πυρκαγιά που ξέσπασε εκείνη τη Δευτέρα στον καθεδρικό ναό προκάλεσε παγκόσμια θλίψη και διεθνή κινητοποίηση για την αποκατάσταση αυτού του ιστορικού ναού της γαλλικής πρωτεύουσας. Εκείνη τη νύχτα ο ναός έχασε το βέλος του, τη στέγη του και ένα μέρος του θόλου στις φλόγες.
Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε υποσχεθεί πως η αποκατάσταση θα ολοκληρωθεί εντός πενταετίας. «Ο ναός θα είναι ακόμα πιο όμορφος» είχε πει χαρακτηριστικά. Το χρονοδιάγραμμα αμφισβητείται από ειδικούς με κάποιους από αυτούς να υποστηρίζουν πως οι εργασίες μπορεί να διαρκέσουν μέχρι δεκαπέντε χρόνια.
Στην τελευταίο σχέδιο νόμου πάντως αφαιρέθηκε ρήτρα που θα έδινε στην κυβέρνηση την εξουσία να παρακάμπτει τον σχεδιασμό, τους κανονισμούς προστασίας του περιβάλλοντος και της κληρονομιάς και άλλες υποχρεώσεις. Ο κατεστραμμένος ναός είχε θεμελιωθεί το 1163μ.Χ και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε στα μέσα του 13ου αιώνα.
σχόλια