Ανταπόκριση από το Pride του Τελ Αβίβ: τεράστια εμπορική φιέστα ή αγωνιστική συσπείρωση;

Ανταπόκριση από το Pride του Τελ Αβίβ: τεράστια εμπορική φιέστα ή αγωνιστική συσπείρωση; Facebook Twitter
5

Αν στο Pride Parade της Αθήνας η κύρια κριτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια είναι για την απομάκρυνσή του από τον αρχικό ακτιβιστικό χαρακτήρα και τη σταδιακή εμπορευματοποιήσή του, τότε το Pride Parade του Τελ Αβίβ, το οποίο έγινε ακριβώς μια εβδομάδα μετά, είναι ξεκάθαρα μια εικόνα από το μέλλον: Αμέτρητα πριβέ πάρτι με σκληρή guest list στα καλύτερα μπαρ και ξενοδοχεία της πόλης. Ένα ατελείωτο κατεβατό με χορηγούς, από την Intel και τη Microsoft, μέχρι το Ebay, τη Stolichnaya και τη Βρετανική Πρεσβεία. Στο κεντρικό stage το line-up είναι ισάξιο με τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων. Τα «βραχιολάκια» που δίνουν πρόσβαση στη ζώνη VIP σε διάσημους Ισραηλινούς, ευκατάστατους τουρίστες και ξένα ΜΜΕ είναι δυσεύρετα. Στο Airbnb δεν βρίσκεις ούτε ράντζο και οι τιμές έχουν ανέβει για τη συγκεκριμένη εβδομάδα. Ίσως ο συνολικός τζίρος να ήταν αντίστοιχος με αυτόν της πρόσφατης Eurovision. Μπιγκ μπίζνες.

Αυτό μπορεί να ξενερώνει όσους το βλέπουμε από την πλευρά της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ή όσους ήταν σ' αυτό το μετερίζι από πολύ πολύ παλιά, πριν γίνει κουλ), όμως εξηγείται αρκετά εύκολα. Στο Ισραήλ, όπως και στην Ελλάδα, το να ανήκεις ανοικτά στην LGBTQ κοινότητα δεν είναι πια κάτι τόσο ακραίο, πρωτοφανές και μη αποδεκτό από την πλειονότητα των πολιτών (με διαβαθμίσεις), όσο ήταν πριν από 20 ή 30 χρόνια.

Από τη στιγμή που είναι κοινωνικά αποδεκτό σε αρκετά μεγάλα τμήματα του πληθυσμού (ειδικά στις πόλεις και τις τουριστικές περιοχές), παύει να κυριαρχεί η αίσθηση του κυνηγημένου και σκληρά καταπιεσμένου στα περισσότερα queer άτομα. Κι αμέσως μετά, παύει και η ανάγκη για ριζοσπαστικοποίηση, αγωνιστική συσπείρωση και ακτιβισμό. Και κάπου εκεί αρχίζει το πάρτι. Και όσο πιο αποδεκτοί, τόσο μεγαλώνει το πάρτι και συρρικνώνονται οι διεκδικήσεις. Λογικότατο.

«Διαμαρτυρόμαστε για το Απαρτχάιντ σε βάρος των Παλαιστινίων, αλλά και ενάντια σ' αυτούς που τους ενδιαφέρουν αποκλειστικά και μόνο τα δικαιώματα των LGBTQ. Ή όλα ή τίποτα» ― Χεν, Jewish Voice for Peace

Περπατάω στην παραλιακή λεωφόρο με τον Γκαλ Ουχόφσκι, κορυφαίο σκηνοθέτη και παραγωγό. Τον λες και «Βαλλιανάτο του Ισραήλ», είναι η πιο γνωστή δημόσια φιγούρα στα LGBTQ δικαιώματα εδώ και δεκαετίες. «Την πρώτη φορά που μαζευτήκαμε, ήμασταν με το ζόρι 50 άτομα. Και φυσικά δεν υπήρχε κανένα Parade, τη βγάλαμε καθισμένοι στα πεζοδρόμια για κάμποσες ώρες. Και σήμερα; Διακόσιες πενήντα χιλιάδες κόσμος, έχει κλείσει όλη η πόλη. Χρειάζεται και σχόλιο γι' αυτό; Δεν είναι προφανές πόση απόσταση καλύψαμε τις τελευταίες 3-4 δεκαετίες;».

Ανταπόκριση από το Pride του Τελ Αβίβ: τεράστια εμπορική φιέστα ή αγωνιστική συσπείρωση; Facebook Twitter
Τον κορυφαίο σκηνοθέτη και παραγωγό Γκαλ Ουχόφσκι τον λες και «Βαλλιανάτο του Ισραήλ» αφού είναι η πιο γνωστή δημόσια φιγούρα στα LGBTQ δικαιώματα εδώ και δεκαετίες. Φωτο: Αχιλλέας Πεκλάρης

Κοινωνικά, τα queer άτομα στο Ισραήλ είναι μάλλον πιο αποδεκτά απ' ό,τι στην Ελλάδα, όλοι είναι πιο ανοικτοί στο συγκεκριμένο θέμα (πλην θρήσκων). Ενδεικτικά, ο δήμος Τελ Αβίβ δημιούργησε προ ετών ένα κτίριο (σαν δικό μας «Πνευματικό Κέντρο») αφιερωμένο στην LGBTQ κοινότητα, μέσα στο κέντρο του Τελ Αβίβ. Αντίστροφα, σε νομικό επίπεδο, η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά μπροστά από το Ισραήλ, αφού εκεί δεν υπάρχει σύμφωνο συμβίωσης και μάλιστα φαίνεται ότι θα αργήσει πολύ να έρθει, εφόσον δεν υπάρχει καν πολιτικός γάμος, ούτε για τους στρέιτ. Το Ραββινάτο έχει γερό lobbying στην Κνέσετ και το κρατάει παραδοσιακά: Μόνο θρησκευτικός γάμος, άρα και μόνο μεταξύ ομόθρησκων. Όλοι οι υπόλοιποι στην Κύπρο ή στο Λας Βέγκας.

Κοιτάζω γύρω μου και βλέπω συμμετοχή απ' όλες τις ηλικίες και τάξεις, όπως και κοινό απ' όλους τους πολιτικούς χώρους, πλην φυσικά των θρήσκων - ορθόδοξων Εβραίων, οι οποίοι το θεωρούν «μίασμα». Στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα, η πλειονότητα ήταν κυρίως νεαρόκοσμος, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας ήταν κυρίως κοινό που προέρχεται πολιτικά από το Κέντρο έως την Αριστερά. Στο Τελ Αβίβ προχθές, η αναλογία αυτή ήταν διαφορετική, καθώς μπορούσες να δεις συντηρητικούς της ηλικίας 40+ με τα παιδιά τους, που στην Αθήνα (ακόμα) δεν νιώθουν άνετα, πλην εξαιρέσεων, σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Την ίδια ώρα, τα κινήματα της Αριστεράς και του ακτιβισμού, όπως το Meretz, οι Omdim Beyahad, οι Jewish Voice for Peace κ.ά, ήταν ένα μικρό κομμάτι της πολύχρωμης λαοθάλασσας και αν δεν τους έψαχνες επίμονα, δεν θα τους έβρισκες. Στην Αθήνα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΕΚ ήταν στην κεφαλή της πορείας και άκουγες τα συνθήματά τους σε όλη τη διάρκεια του Parade.

Και πώς γίνεται αυτό; Πώς γίνεται να είσαι συντηρητικός ή (επιεικώς) Alt-Right σε όλα τα υπόλοιπα θέματα και ταυτόχρονα να υπερασπίζεσαι τα LGBTQ rights; Στο Ισραήλ η τελευταία τέτοια παράδοξη εικόνα είναι ο Αμίρ Οχάνα, ένας υπερσυντηρητικός βουλευτής του Λικούντ, που πρόσφατα ορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης από τον Μπένιαμιν Νετανιάχου και είναι ο πρώτος υπουργός που δήλωσε ανοιχτά gay. «Δεν είμαι σίγουρος αν οι LGBTQ στο Ισραήλ αποτελούμε "κοινότητα"» δήλωσε πρόσφατα ξεσηκώνοντας ορυμαγδό αντιδράσεων. Όταν εμφανίστηκε στο Pride, δέχθηκε έντονες αποδοκιμασίες.

Ανταπόκριση από το Pride του Τελ Αβίβ: τεράστια εμπορική φιέστα ή αγωνιστική συσπείρωση; Facebook Twitter
Η DJ Ellyot είναι η πρώτη καλλιτέχνις στο Ισραήλ που δήλωσε δημόσια την ταυτότητά της το 1989. Φωτο: Αχιλλέας Πεκλάρης

Η DJ Ellyot, στον αντίποδα, είναι η πρώτη καλλιτέχνις στο Ισραήλ που δήλωσε δημόσια την ταυτότητά της το 1989, και σήμερα εξακολουθεί να παραμένει ενεργή ακτιβίστρια για τα LGBTQ rights. Τη συναντάμε πίσω από το κεντρικό stage, λίγο πριν αρχίσει το σετ της: «Δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεις τα δικαιώματα μόνο μιας κοινωνικής ομάδας, στην οποία ανήκεις, και ταυτόχρονα να αδιαφορείς για τα ανθρώπινα δικαιώματα των άλλων κοινωνικών ομάδων».

Έχει ένα δίκαιο. Τα δικαιώματα κάποιας ομάδας δεν μπορεί να λογίζονται ως πιο σημαντικά από τα δικαιώματα κάποιας άλλης. Αλλιώς, όλοι ξέρουμε πώς λέγεται το να υπερασπίζεσαι τα δικαιώματα της δικής σου «φυλής», αλλά να περιφρονείς (ή, ακόμα χειρότερα, να μισείς) τις άλλες «φυλές». Λέγεται απλά φασισμός και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το κίνημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Γκαλ Ουχόφσκι το πάει ένα βήμα πιο πέρα: «Ακόμα και η μισή gay κοινότητα, εδώ σήμερα, δεν καταλαβαίνει δυστυχώς ότι δεν γίνεται να υποστηρίζεις μόνο τα δικαιώματα της δικής σου κοινωνικής ομάδας και να μην σε ενδιαφέρει η καταπίεση που δέχονται οι Παλαιστίνιοι, δηλαδή μια άλλη ομάδα που ζητά τα δικαιώματα της. Η κατοχή πρέπει να τελειώσει, αυτό δεν μπορεί παρά να είναι θεμελιώδες αίτημα για κάθε άτομο που θέλει να λέγεται υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η Ellyot συμπληρώνει: «Θέλουμε ισότητα για όλους, Παλαιστίνιους, Ισραηλινούς, γκέι, στρέιτ. Όλοι είμαστε παιδιά αυτού του κόσμου και πρέπει να παλέψουμε για να λυθούν όλα τα θέματα. Όχι μόνο το ένα από αυτά ή τα μισά».

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ενιαία, δεν λειτουργούν α λα καρτ. Και όπως δεν τεμαχίζονται, έτσι και δεν ιεραρχούνται. Το ότι στην Ελλάδα οι πρόσφυγες βασανίζονται στο κρατικό κολαστήριο της Μόριας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αδιαφορήσουμε για τις γυναικοκτονίες ή τα LGBTQ δικαιώματα ή τα ΑμεΑ, μέχρι να πετύχουμε τη βελτίωση των συνθηκών στα προφυγικά camps (που είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθεί ποτέ). Όλες οι κοινωνικές διεκδικήσεις ξεδιπλώνονται ταυτόχρονα και ενιαία. Αλλιώς, η ιεράρχηση θυμίζει απελπιστικά το αλήστου μνήμης ρατσιστικότατο σχόλιο «εδώ πεινάνε οι Έλληνες κι εσείς φροντίζετε τους λαθρομετανάστες». Η απάντησή είναι: Και το ένα, και το άλλο. Δίπλα σε όποιον έχει ανάγκη, όποιος κι αν είναι, απ' όπου κι αν έρχεται.

Ανταπόκριση από το Pride του Τελ Αβίβ: τεράστια εμπορική φιέστα ή αγωνιστική συσπείρωση; Facebook Twitter
Ένα μέλος της ομάδας Jewish Voice for Peace διαπληκτίζεται με έναν οπαδό του Νετανιάχου που τους αποδοκιμάζει, πλησιάζουν πρόσωπο με πρόσωπο με απειλητικές διαθέσεις, οι ψυχραιμότεροι παρεμβαίνουν και τους χωρίζουν. Φωτο: Αχιλλέας Πεκλάρης

Στα μισά της παρέλασης στέκει μια ομάδα με ροζ ρούχα και πλακάτ: «You can't pinkwash the occupation». Είναι η ομάδα Jewish Voice for Peace, με περίπου 20-30 άτομα. Ένα μέλος της διαπληκτίζεται με έναν οπαδό του Νετανιάχου που τους αποδοκιμάζει, πλησιάζουν πρόσωπο με πρόσωπο με απειλητικές διαθέσεις, οι ψυχραιμότεροι παρεμβαίνουν και τους χωρίζουν. Μένω για λίγη ώρα στο σημείο και παρατηρώ ότι, καθώς ο κόσμος περνά από μπροστά τους, κάθε λίγο κάποιος τους επιτίθεται φραστικά. Πλησιάζω ένα από τα «ροζ φανελάκια», τον Χεν, που ζει στο Τελ Αβίβ: «Διαμαρτυρόμαστε για το Απαρτχάιντ σε βάρος των Παλαιστινίων, αλλά και ενάντια σ' αυτούς που τους ενδιαφέρουν αποκλειστικά και μόνο τα δικαιώματα των LGBTQ. Ή όλα ή τίποτα». Δεν πτοείται από τις αποδοκιμασίες. Τις περίμενε, άλλωστε.

Λίγο πιο κάτω βρίσκεται και το μπλοκ του Meretz. Είναι το κομμουνιστικό κόμμα του Ισραήλ (που μοιάζει περισσότερο με τον προ 2015 ΣΥΡΙΖΑ), που μόλις ανακοίνωσε πως στις εθνικές εκλογές του Σεπτέμβρη θα κατέλθει με δίδυμο στην ηγεσία του, τον Εβραίο Μόσι Ραζ και τον Άραβα Ισάουι Φρεζ, και με κεντρικό πρόκριμα «τη δημιουργία μιας ισχυρής αραβο-εβραϊκής Αριστεράς». Ο νεαρός Όρι, μέλος του Meretz, δηλώνει: «Δεν μπορείς να λες ότι κάποια συγκεκριμένη μειονότητα δικαιούται υπεράσπιση, ενώ κάποια άλλη όχι. Αυτό είναι εντελώς παράδοξο, αλλά δυστυχώς τελευταία συμβαίνει πάρα πολύ».

Το Pride Parade πλησιάζει προς το τέλος του, ο κόσμος συρρέει στο πάρκο Charles Clore, έναν αχανή χώρο πάνω στο παραλιακό μέτωπο, που επελέγη για πρώτη φορά φέτος λόγω της μεγάλης αύξησης στη συμμετοχή, για να φιλοξενήσει, για μερικές ώρες, τις χίλιες διαφορετικές και αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις και ταυτότητες που υπάρχουν σ' αυτή τη διοργάνωση. Όπως άλλωστε και σε ολόκληρη τη Γη της Επαγγελίας.

Ανταπόκριση από το Pride του Τελ Αβίβ: τεράστια εμπορική φιέστα ή αγωνιστική συσπείρωση; Facebook Twitter
Ο Χεν από τους Jewish Voice for Peace. Φωτο: Αχιλλέας Πεκλάρης
Ανταπόκριση από το Pride του Τελ Αβίβ: τεράστια εμπορική φιέστα ή αγωνιστική συσπείρωση; Facebook Twitter
Ο νεαρός Όρι, μέλος του Meretz, δηλώνει: «Δεν μπορείς να λες ότι κάποια συγκεκριμένη μειονότητα δικαιούται υπεράσπιση, ενώ κάποια άλλη όχι. Αυτό είναι εντελώς παράδοξο, αλλά δυστυχώς τελευταία συμβαίνει πάρα πολύ». Φωτο: Αχιλλέας Πεκλάρης
Ανταπόκριση από το Pride του Τελ Αβίβ: τεράστια εμπορική φιέστα ή αγωνιστική συσπείρωση; Facebook Twitter
Φωτο: Αχιλλέας Πεκλάρης
Ανταπόκριση από το Pride του Τελ Αβίβ: τεράστια εμπορική φιέστα ή αγωνιστική συσπείρωση; Facebook Twitter
Φωτο: Αχιλλέας Πεκλάρης
Ανταπόκριση από το Pride του Τελ Αβίβ: τεράστια εμπορική φιέστα ή αγωνιστική συσπείρωση; Facebook Twitter
Φωτο: Αχιλλέας Πεκλάρης
Ανταπόκριση από το Pride του Τελ Αβίβ: τεράστια εμπορική φιέστα ή αγωνιστική συσπείρωση; Facebook Twitter
Φωτο: Αχιλλέας Πεκλάρης
Ανταπόκριση από το Pride του Τελ Αβίβ: τεράστια εμπορική φιέστα ή αγωνιστική συσπείρωση; Facebook Twitter
Φωτο: Αχιλλέας Πεκλάρης
Ανταπόκριση από το Pride του Τελ Αβίβ: τεράστια εμπορική φιέστα ή αγωνιστική συσπείρωση; Facebook Twitter
Φωτο: Αχιλλέας Πεκλάρης
Ανταπόκριση από το Pride του Τελ Αβίβ: τεράστια εμπορική φιέστα ή αγωνιστική συσπείρωση; Facebook Twitter
Φωτο: Αχιλλέας Πεκλάρης
Ανταπόκριση από το Pride του Τελ Αβίβ: τεράστια εμπορική φιέστα ή αγωνιστική συσπείρωση; Facebook Twitter
Φωτο: Αχιλλέας Πεκλάρης
Ανταπόκριση από το Pride του Τελ Αβίβ: τεράστια εμπορική φιέστα ή αγωνιστική συσπείρωση; Facebook Twitter
Φωτο: Αχιλλέας Πεκλάρης
Ανταπόκριση από το Pride του Τελ Αβίβ: τεράστια εμπορική φιέστα ή αγωνιστική συσπείρωση; Facebook Twitter
Φωτο: Αχιλλέας Πεκλάρης
Ανταπόκριση από το Pride του Τελ Αβίβ: τεράστια εμπορική φιέστα ή αγωνιστική συσπείρωση; Facebook Twitter
Φωτο: Αχιλλέας Πεκλάρης
Ανταπόκριση από το Pride του Τελ Αβίβ: τεράστια εμπορική φιέστα ή αγωνιστική συσπείρωση; Facebook Twitter
Φωτο: Αχιλλέας Πεκλάρης
Ανταπόκριση από το Pride του Τελ Αβίβ: τεράστια εμπορική φιέστα ή αγωνιστική συσπείρωση; Facebook Twitter
Φωτο: Αχιλλέας Πεκλάρης
Ανταπόκριση από το Pride του Τελ Αβίβ: τεράστια εμπορική φιέστα ή αγωνιστική συσπείρωση; Facebook Twitter
Φωτο: Αχιλλέας Πεκλάρης
Ανταπόκριση από το Pride του Τελ Αβίβ: τεράστια εμπορική φιέστα ή αγωνιστική συσπείρωση; Facebook Twitter
Φωτο: Αχιλλέας Πεκλάρης
Ανταπόκριση από το Pride του Τελ Αβίβ: τεράστια εμπορική φιέστα ή αγωνιστική συσπείρωση; Facebook Twitter
Φωτο: Αχιλλέας Πεκλάρης
Ανταπόκριση από το Pride του Τελ Αβίβ: τεράστια εμπορική φιέστα ή αγωνιστική συσπείρωση; Facebook Twitter
Φωτο: Αχιλλέας Πεκλάρης
Ανταπόκριση από το Pride του Τελ Αβίβ: τεράστια εμπορική φιέστα ή αγωνιστική συσπείρωση; Facebook Twitter
Φωτο: Αχιλλέας Πεκλάρης
Ανταπόκριση από το Pride του Τελ Αβίβ: τεράστια εμπορική φιέστα ή αγωνιστική συσπείρωση; Facebook Twitter
Φωτο: Αχιλλέας Πεκλάρης
Ανταπόκριση από το Pride του Τελ Αβίβ: τεράστια εμπορική φιέστα ή αγωνιστική συσπείρωση; Facebook Twitter
Φωτο: Αχιλλέας Πεκλάρης
Ανταπόκριση από το Pride του Τελ Αβίβ: τεράστια εμπορική φιέστα ή αγωνιστική συσπείρωση; Facebook Twitter
Φωτο: Αχιλλέας Πεκλάρης
Ανταπόκριση από το Pride του Τελ Αβίβ: τεράστια εμπορική φιέστα ή αγωνιστική συσπείρωση; Facebook Twitter
Φωτο: Αχιλλέας Πεκλάρης
Lgbtqi+
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από τα '70s μέχρι σήμερα: αυτοί είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί του ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβισμού στην Ελλάδα

Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας, Τρανσφοβίας και Ιντερφοβίας / Από τα '70s μέχρι σήμερα: αυτοί είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί του ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβισμού στην Ελλάδα

Άλλοτε «στρωμένοι» με ροδοπέταλα και γκλίτερ, άλλοτε πάλι με θλίψη και οργή, οι αθηναϊκοί δρόμοι έχουν χαραγμένα και τα δικά μας ονόματα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: ΛΟΑΤΚΙ+ στρατιωτικοί που εκδιώχθηκαν μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση 70.000 λίρες

Lgbtqi+ / Βρετανία: ΛΟΑΤΚΙ+ στρατιωτικοί που εκδιώχθηκαν μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση 70.000 λίρες

Εκατοντάδες στρατιωτικοί που λόγω της «απαγόρευσης της ομοφυλοφιλίας» υπέστησαν κακοποιητική συμπεριφορά στις ένοπλες δυνάμεις, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για οικονομική αποκατάσταση
LIFO NEWSROOM
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μαρκ Γκουέχι: Έγραψε «Αγαπώ τον Ιησού» πάνω σε περιβραχιόνιο με το ουράνιο τόξο των ΛΟΑΤΚΙ+

Lgbtqi+ / Μαρκ Γκουέχι: Έγραψε «αγαπώ τον Ιησού» πάνω σε περιβραχιόνιο με το ουράνιο τόξο των ΛΟΑΤΚΙ+

Ο ποδοσφαιριστής έγραψε «Αγαπώ τον Ιησού» πάνω στο περιβραχιόνιο που δόθηκε σε όλους τους συλλόγους της Premier League στα πλαίσια εκστρατείας που επιδιώκει να αντιμετωπίσει το μίσος κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ στον αθλητισμό, προκαλώντας ωστόσο πλήθος αντιδράσεων
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Eκπρόσωπος του Τραμπ χαρακτηρίζει «εικασίες» τα περί απαγόρευσης συμμετοχής των τρανς στον στρατό

Lgbtqi+ / ΗΠΑ: «Εικασίες» τα περί απαγόρευσης συμμετοχής των τρανς στον στρατό, λέει εκπρόσωπος του Τραμπ

«Κάνουν εικασίες και δεν έχουν ιδέα για τι πραγματικά μιλάνε» είπε η Καρολίν Λέβιτ, εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τραμπ, για τις πληροφορίες ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα απομακρύνει όλα τα τρανς άτομα από τον στρατό
THE LIFO TEAM
«Η επίδειξη της ΛΟΑΤΚΙ+ σημαίας στα ερείπια της Γάζας είναι προσβλητική για κάθε γκέι άνθρωπο στον πλανήτη»

Lgbtqi+ / «Η επίδειξη της ΛΟΑΤΚΙ+ σημαίας στα ερείπια της Γάζας είναι προσβλητική για κάθε γκέι άνθρωπο στον πλανήτη»

Προδοσία ή διαπόμπευση; Η σκηνοθέτρια Ντίμα Χαμντάν παρουσιάζει στη βραβευμένη ταινία της «Blood like Water» τον τρόπο με τον οποίο οι ισραηλινές υπηρεσίες εκβιάζουν τους γκέι Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη.
THE LIFO TEAM
Ποιες πόλεις των ΗΠΑ πέτυχαν άριστα στην προστσία των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων

Lgbtqi+ / Ποιες πόλεις των ΗΠΑ πέτυχαν άριστα στην προστσία των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων

Δεν είναι μόνο η Νέα Υόρκη αλλά ακόμη 130 πόλεις που τηρούν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στους ΛΟΑΤΚΙ+ την ώρα που η κοινότητα ανησυχεί για το τι θα μπορούσε να σημαίνει μία δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ για τα δικαιώματά τους
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια
Βρε LIFO, γιατί τέτοια ατζέντα κατά του Pride του Τελ-Αβίβ (βλέπε και https://www.lifo.gr/articles/almanac/237433/roz-plyntirio-sto-pride-toy-tel-aviv) Τι είναι που δεν σας αρέσει; Τα pride parades ή το Τελ-Αβίβ; Εν πάση περίπτωση, αν είναι το πρώτο τότε προτείνω να ανοίξετε λίγο το μυαλό σας. Αν είναι το δεύτερο προτείνω να επισκεφθείτε το Pride ενός Αραβικού έθνους ή ενός μέρους που έχει αναγνωρίσει την Παλαιστήνη ως κράτος (π.χ. Αφγανιστάν, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Σουδάν, Υεμένη...) και να κάνετε και εκεί ένα ρεπορτάζ. Η μάλλον μπορεί να ανακαλύψετε ότι εκεί η ομοφυλοφιλία αποτελεί αδίκημα που τιμωρείται με θάνατο και δεν έχουν τόσα Pride (μάλιστα το 100% των κρατών που τιμωρούν έτσι τους ομοφυλόφιλους έχουν αναγνωρίσει και το κράτος της Παλαιστήνης). Να είστε σίγουροι ότι αν η Παλαιστήνη αναγνωριστεί σαν κράτος διεθνώς και εκεί το ίδιο θα κάνουν. Δείτε λοιπόν το Ισραηλ σαν ένα παράδειγμα προς μίμηση σε αυτό το θέμα και σταματήστε να βλέπετε πάντα μια σκοτεινή πλευρά μασκαρεμένη πίσω από προοδευτισμό. Αλλωστε δύο άρθρα με το ίδιο θέμα μέσα σε δύο εβδομάδες δεν είναι τυχαίο.
Και εγω την ιδια εντυπωση εχω VarthDader μου. Δεν νομιζω οτι η λαιφο εχει γενικα θεμα με τα Pride. Ισα ισα. Αντιθετα, διαπιστωνω και εγω με λυπη οτι πολλα αρθρα σαν αυτο του κ. Σταβερη που αναφερεις παρουσιαζουν μια καταφανως μονομερη καλυψη της Ισραηλο-Αραβικης συγκρουσης. Και σε αυτον τον ιδιοτυπο perpetual war, αναμεσα σε ενα σχετικα προοδευτικο δημοκρατικο κρατος και τον Αραβικο σκοταδισμο επιλεγουν να στηριζουν το δευτερο
Παρά την ιδιαιτερότητα του Ισραήλ όπου δεν υπαρχει πολιτικός γάμος, και επομένως ουτε για τους λοατ, σε ΟΛΑ τα άλλα είναι πολύ πιο μπροστά απ την Ελλάδα. Η αποδοχή είναι απείρως μεγαλύτερη, υπαρχουν ανοιχτα λοατ σε όλους τους τομείς (ακόμα και υπουργοί, αδιανόητο για την Ελλάδα) και η συμμετοχή σε pride, οργανώσεις κλπ πολύ μεγαλύτερη. Εδώ και πολλά χρόνια πχ εχουν γίνει ταινίες με θέμα γκέι άντρες στο στρατό. Φαντάζεστε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα και πώς θα αντιδρούσε ο "μακεδονομαχικός" συρφετός; Φυσικά σαν το Ισραήλ είναι και ολόκληρη η δυτική Ευρώπη και μέρος της ανατολικής πια. Η Σερβία έχει ανοιχτά λεσβία πρωθυπουργό! Η Ελλάδα είναι τραγικά πίσω, ιδίως κοινωνικά. Παρά την πολλή συζήτηση για τα pride, τα δικά μας παραμένουν τα μικρότερα στην Ευρώπη σε σχέση με τον πληθυσμό των πόλεων. Η πλειονότητα των λοατ στην Ελλάδα ζει ήσυχα στη γωνιά της και μες στην υποκρισία και τη "σοβαρότητα". Βέβαια ειδικά για τα pride, θα πρεπει να καταλάβουμε ότι, όπως η λοατ κοινότητα δεν ανήκει μόνο σε ένα χώρο, έτσι κι αυτά δε μπορούν να είναι ούτε μόνο αριστερο-αγωνιστικά, ούτε αμιγώς "εμπορικά" (στην Ελλάδα αυτό το "εμπορικά" σχεδόν δεν υφίσταται και αυτό ναι, είναι μειονέκτημα).
«Δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεις τα δικαιώματα μόνο μιας κοινωνικής ομάδας, στην οποία ανήκεις, και ταυτόχρονα να αδιαφορείς για τα ανθρώπινα δικαιώματα των άλλων κοινωνικών ομάδων».Γινεται και παραγινεται. Διοτι αυτες οι αλλες κοινωνικες ομαδες (εννοουν τους Παλαιστινιους) δεν ειναι ακριβως μια ακομα «κοινωνικη ομαδα» αλλα ενα εθνος με το οποιο εισαι de facto σε πολεμο τα τελευαια 60-70 χρονια και αν ηταν στο χερι τους θα εξαφανιζαν την χωρα σου απ’τον χαρτη. Η’ πχ μια «κοινωνικη ομαδα» που ειναι ουσιαστικα μια θρησκευτικη μειονοτητα που θελει να σε πεταξει απ’την ταρατσα λογω του σεξ. προσανατολισμου σου. Οποτε γινεται και γινεται και μια χαρα. Θα ηταν παντως ενδιαφερον να ξεραμε εαν υπαρχουν παρομοιες πασιφιστικες φωνες διαμαρτυριας στα parades της Δ. Οχθης ή στην Γαζα ή σε καποιο Αραβικο κρατος ?