Το Forbes παρουσίασε την Παρασκευή μία λίστα με τους 100 κορυφαίους, καινοτόμους ηγέτες επιχειρήσεων αλλά στον κατάλογο υπήρχε μόνο μία γυναίκα, προκαλώντας καταιγισμό αντιδράσεων.
Η λίστα παρουσιάστηκε με το εισαγωγικό ερώτημα «Ποιοι είναι οι πιο δημιουργικοί και επιτυχημένοι επιχειρηματίες σήμερα;» και η απουσία άλλων γυναικών προκάλεσε σωρεία επικρίσεων για τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε. Το Forbes ξεκαθάρισε από την πλευρά του πως δύο άνδρες καθηγητές επαγγελματικών σχολών και ένας σύμβουλος ήταν εκείνοι που κατάρτισαν τη λίστα, η οποία στηρίχτηκε σε μια μεθοδολογία τεσσάρων παραγόντων για το κεφάλαιο και τις κοινωνικές συνδέσεις, τις προσδοκίες των επενδυτών, τη φήμη στα μίντια και τη δημιουργία πλούτου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Τζεφ Μπέζος και ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ βρίσκονται στην κορυφή αυτής της λίστας, με τον CEO της Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τον CEO της Salesforce Μαρκ Μπένιοφ και τον CEO της Netflix Ριντ Χάστινγκς να συμπληρώνουν την πεντάδα.
Μοναδική γυναίκα στη λίστα είναι η CEO των Ross Stores, Μπάρμπαρα Ρέντλερ στην θέση Νο 75. Η απουσία και άλλων γυναικών προκάλεσε πλήθος αρνητικών σχολίων στα social media με το Forbes να δίνει χθες την απάντησή του, διά χειρός Ράνταλ Λέιν, συντάκτη του περιοδικού.
«Το βασικό μήνυμα στα σχόλια στα social media, ότι οι συντάκτες του Forbes επέλεξαν 100 καινοτόμους ηγέτες συμπεριλαμβάνοντας μόνο μία γυναίκα, θα εξόργιζε και εμένα», γράφει ο Λέιν. «Όμως φυσικά δεν συνέβη κάτι τέτοιο», συνεχίζει, υποστηρίζοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα των λιστών του Forbes βασίζονται σε αναλύσεις δεδομένων όπου, αφού προσδιοριστεί η μεθοδολογία, «τα νούμερα» καθορίζουν την κατάταξη.
Κατά τον ίδιο, για την κατάταξη των καινοτόμων ηγετών, η μεθοδολογία σχεδιαζόταν για χρόνια, μέσα από τη λίστα των πιο καινοτόμων εταιρειών και σε συνεργασία με καθηγητές στα BYU και INSEAD. Όπως όμως παραδέχεται ο Λέιν, οι προϋποθέσεις που τέθηκαν για την «δεξαμενή» των ηγετών δημιούργησαν πρόβλημα στην επιλογή καθώς οι γυναίκες υπο-εκπροσωπούνται στην λίστα της S&P 500 (μόλις 5%) ενώ το πλήθος τους μειώνεται ακόμα περισσότερο στις εταιρείες που συνδέονται με την υγεία και την τεχνολογία.
«Σε αυτή την περίπτωση, θα έπρεπε να έχουμε εμβαθύνει στα ευρύτερα προβλήματα της ανάδειξης γυναικών σε θέσεις CEO. Η μεθοδολογία μας ήταν λανθασμένη (...) ως προς το ποιοι ήταν υποψήφιοι για την λίστα. Αν και κάθε δεδομένο ξεχωριστά είχε λογική, όλη η προσπάθεια καταρρέει αν η "δεξαμενή" υποψηφίων δεν συσχετίζεται σε κάποιο βαθμό με όσους έχουν επιδείξει ταλέντο και καινοτομία» στον κλάδο τους, παραδέχεται ο Λέιν.
«Θα ήταν ανειλικρινές να κατασκευάσουμε μια μεθοδολογία σχεδιασμένη να δώσει ένα προκαθορισμένο αποτέλεσμα, αλλά σε αυτή την περίπτωση, "μας διέφυγε το δάσος κοιτάζοντας τα δέντρα"», καταλήγει ο συντάκτης που υπόσχεται για λογαριασμό του Forbes πως θα επανεξεταστεί η φόρμουλα ανάδειξης των καινοτόμων ηγετών επιχειρήσεων.
σχόλια