Κάπου, στήνουν ακόμη αγάλματα του Στάλιν

Κάπου, στήνουν ακόμη αγάλματα του Στάλιν Facebook Twitter
8

Ρώσοι βετεράνοι του πολέμου στη Δημοκρατία Σακά-Γιακούτινα έστησαν προτομή του Στάλιν, ως στρατιωτικού διοικητή της Σοβιετικής Ένωσης, πιστεύοντας στα επιτεύγματα του αμφιλεγόμενου ηγέτη,  ανεξάρτητα από τη διαμάχη που περιβάλλει το όνομα του.

Οι βετεράνοι, που υποστηρίζονται από την τοπική οργάνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συγκέντρωσαν χρήματα και υλικά και συμφώνησαν με το δήμαρχο της πόλης Γιακούσκ, να τοποθετήσουν το μνημείο του «πατερούλη», κοντά στο γραφείο του στην πρωτεύουσα της δημοκρατίας.

Το μνημείο του Ιωσήφ Στάλιν παρουσιάστηκε λίγο πριν από την Ημέρα της Νίκης.

Κατά την τελετή μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος κάλεσαν τον κόσμο να κρίνει τον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης με βάση τα ιστορικά στοιχεία και τις ενέργειες του και όχι με το συναίσθημα. Υποσχέθηκαν επίσης να συνεχίσουν τον αγώνα του για την ελευθερία, τη δωρεάν παιδεία και την ισότητα των ανθρώπων.

Η προτομή αυτή του Στάλιν είναι στην πραγματικότητα η δεύτερη που στήθηκε στη δημοκρατία της Γιακουτίας, τον 21ο αιώνα. Το 2005, η πρώτη προτομή είχε στηθεί στην πλατεία Νίκης στην πόλη Mirny.

Οι διαμάχες γύρω από το όνομα και την προσωπικότητα του Στάλιν συνεχίζονται στη Ρωσία και σχεδόν πάντα, όπως σημειώνει το RT, ανοίγονται μεγάλες συζητήσεις από τον κόσμο και τα ΜΜΕ.

Οι υποστηρικτές του αναφέρονται στο ρόλο του στις αρχές της βιομηχανικής και επιστημονικής ανάπτυξης της ΕΣΣΔ, καθώς και τη ρωσική νίκη στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι αντίπαλοι αντιπαραθέτουν τα προγράμματα πολιτικής καταστολής και την αδιαφορία του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Η πιο γνωστή πρόσφατη ενέργεια των υποστηρικτών του Στάλιν στη Ρωσία είναι η τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων με το πρόσωπό του σε λεωφορεία της Αγίας Πετρούπολης το 2010 και πάλι στην επέτειο της Νίκης. Η κίνηση αυτή βρήκε μιμητές και το 2011 και το 2012 σε άλλες πόλεις της Ρωσίας, που απέκτησαν κι αυτές τα λεωφορεία-Στάλιν. Φέτος τα λεωφορεία αυτά εμφανίστηκαν σε τρείς πόλεις στην επέτειο της Μάχης του Στάλινγκραντ. 

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Οχι Μήτσο, κομμουνισμός σκέτο.Μ'αυτήν την λογική θα έπρεπε να μιλάμε για "Χιτλερισμό" αντί για Ναζισμό...Ο Χίτλερ εφάρμοσε τον Ναζισμό που προυπήρχε ως ιδεολογία και όχι τον..Χιτλερισμό.(Εξού και λέμε ''αντι-ναζιστής" και όχι ''αντι-χιτλεριστής '') Αλήθεια,στο όνομα και στη διατήρηση ποιας ιδεολογίας εκτελέστηκαν και φυλακίστηκαν εκατομμύρια πολιτών από τα κομμμουνιστικά καθεστώτα και τους δικτάτορές τους;στο όνομα του Μαοισμού; του Τιτοισμού; του Τσαουσεσκισμού; του Χοτζαϊσμού;Ολοι αυτοί οι ολοκληρωτικοί δικτατορες την κομμουνιστική ιδέα δεν υπηρετούσαν;;Για τη διατήρηση της "δικτατορίας του προλεταριάτου" και την εξόντωση των "υπονομευτών του κομμουνισμού δεν εφάρμοσαν όλοι τους τις λεγόμενες"πολιτικές εκαθαρίσεις'' και ειδικά ο "πατερούλης" τη δεκαετία 1920-1930;Πάντως έχει μεγάλη πλάκα να βλέπεις τους εναπομείναντες εν Ελλάδι λοβοτομημένους φαν του κολεκτιβισμού, όταν η κουβέντα πηγαίνει στα γκούλαγκ και τις μαζικές εκτελέσεις,να προσπαθούν να πείσουν τους γύρω τους (και τους εαυτούς τους) ότι'' άλλο πράγμα Κομμουνισμός"" και" άλλο Σταλινισμός" ή 'Μαοισμός" νομίζοντας πως έτσι θα "απαλλάξουν" την αγαπημένη τους ιδεολογία από κάθε ευθύνη για το χαμό εκατομμυρίων, και έτσι να τη διατηρήσουν "αμόλυντη" και "αθώα" για πάντα στη συνείδησή τους.Ευτυχώς η ιστορία θα βρίσκεται πάντα εκεί να τους διαψεύδει...