Η Γιαννάκου θα καταψηφίσει τη ρύθμιση για εποπτευόμενους χώρους χρήσης ναρκωτικών

Η Γιαννάκου θα καταψηφίσει τη ρύθμιση για εποπτευόμενους χώρους χρήσης ναρκωτικών Facebook Twitter
Κατά των χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών από ΟΤΑ η Μαριέττα Γιαννάκου (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
2

Η Μαριέττα Γιαννάκου ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει τη ρύθμιση που προβλέπει τη δημιουργία εποπτευόμενων χώρων χρήσης ναρκωτικών ουσιών από τους ΟΤΑ.

Η βουλευτής της ΝΔ, εκφράζοντας την κάθετη διαφωνία της με τη δημιουργία εποπτευόμενων χώρων χρήσης ναρκωτικών ουσιών από τους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, χαρακτήρισε τη ρύθμιση ιδεολογικά επικίνδυνη. Τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχουν ακόμα ασφαλή συμπεράσματα σε χώρες όπου ήδη εφαρμόζεται το σύστημα αυτό.

Απαντώντας στις αντιρρήσεις που εξέφρασε τόσο η κ. Γιαννάκου, όσο και το ΚΚΕ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι η εν λόγω ρύθμιση «αντιμετωπίζει ένα ανθρωπιστικό ζήτημα προστατεύοντας τόσο τους χρήστες από μολυσματικές ασθένειες όσο και τη δημόσια υγεία. Δεν έχει να κάνει με χρήση ναρκωτικών ουσιών. Δεν αφορά χρήση με τη συμμετοχή του κράτους, για τη χορήγηση ναρκωτικών ουσιών».

Το άρθρο για τη δημιουργία εποπτευόμενων χώρων χρήσης ναρκωτικών περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις». Την Τρίτη ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.


Χρυσοχοΐδης: Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

«Είναι σαφές ότι η διάταξη υπάρχει, ψηφίσθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δυο μήνες πριν τις εκλογές και αυτό που γίνεται είναι ότι προστίθενται και οι ΟΤΑ στο να μπορούν να λειτουργούν χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών», είπε ακόμη ο κ. Χρυσοχοΐδης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ενώ σημείωσε ότι το σύστημα αυτό εφαρμόζεται σε «πολλές χώρες με πιο νεοφιλελεύθερα συστήματα, όπως Ελβετία, Καναδάς, Γαλλία, Πορτογαλία, Γερμανία με εξαιρετικά αποτελέσματα».

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχει πιλοτική λειτουργία σταθμού εποπτευόμενης χρήσης, του Οδυσσέα και στον ένα χρόνο οι επισκέψεις ξεπέρασαν τις 1.300. Από αυτούς οι 300 είναι χρήστες ενέσιμων ουσιών ενώ το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό διαχειρίστηκε 103 περιπτώσεις υπερδοσολογίας.


«Έχω πολλές απόψεις για τη φιλοσοφία της χρήσης ναρκωτικών ουσιών σε εποπτευόμενους χώρους που τείνει να ισχυροποιηθεί. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, έχω προσωπικά πολλές ανησυχίες και εγώ», κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης.


ΚΚΕ: Επικίνδυνη διάταξη


Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντηχάκης ζήτησε την άμεση απόσυρση της επικίνδυνης, όπως την χαρακτήρισε διάταξης.

«Πρόκειται για χώρους εποπτευόμενου θανάτου. Η διάταξη διεμβολίζει τη φιλοσοφία των στεγνών προγραμμάτων ενώ προβλέπεται ακόμα και συνταγογράφηση ναρκωτικών ουσιών από ιδιώτες. Ζητάμε εδώ και τώρα την απόσυρση της επικίνδυνης αυτής διάταξης. Πρόκειται για χώρους εποπτευόμενων θανάτων. Δεν διαμορφώνουν κίνητρο για αποθεραπεία αλλά ενισχύσει την τοξικοεξάρτηση», τόνισε ο κ. Συντηχάκης.

Πολιτική
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

Πολιτική / Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

«Σας ενημερώνω ότι μετά από έρευνα αποδεικνύεται, ότι δεν προερχόταν από 36 ώρες εφημερία, όπως ψευδώς και κατά κόρον γράφτηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Μακάρι η παρακαταθήκη της αγάπης που αφήνει να βρει την καλύτερη συνέχεια

Πολιτική / Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Μακάρι η παρακαταθήκη της αγάπης που αφήνει να βρει την καλύτερη συνέχεια

«Η σκέψη μας στρέφεται στο ανά τον κόσμο ποίμνιο του Βατικανού. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην ελληνική κοινότητα των Καθολικών» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας -Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνού υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Πολιτική / Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνί υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για καινοτομία στην Άμυνα και συμμετοχή σε κοινές αποστολές - Τι είπε ο Λεκορνί για συνεργασία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην Ελλάδα και στρατηγική παραγωγής και ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού
LIFO NEWSROOM