Επιστήμονες: Ο κοροναϊός μοιάζει ολοένα και περισσότερο με πανδημία

Επιστήμονες: Ο κοροναϊός μοιάζει ολοένα και περισσότερο με πανδημία Facebook Twitter
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού ανησυχεί τους επιστήμονες (Πηγή φωτό EPA)
1

Ο νέος κοροναϊός είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε πανδημία, σύμφωνα με πολλούς από τους κορυφαίους επιστήμονες στα λοιμώδη νοσήματα, σύμφωνα με τους New York Times.

Αυτή η προοπτική είναι τρομακτική. Μια πανδημία- μια συνεχιζόμενη επιδημία σε δύο ή περισσότερες ηπείρους- θα έχει παγκόσμιες συνέπειες, παρά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και την καραντίνα που έχουν επιβάλει πέρα από την Κίνα και αρκετές άλλες χώρες.

Ακόμη οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πόσο θανατηφόρος είναι ο νέος κοροναϊός, οπότε υπάρχει αβεβαιότητα για το πόση ζημιά μπορεί να προκαλέσει μία πανδημία. Όμως, ενισχύεται η γενική παραδοχή ότι μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Σχεδόν σίγουρη η πανδημία»

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο νέος κοροναϊός εξαπλώνεται περισσότερο όπως η γρίπη, που είναι εξαιρετικά μεταδοτική, από ό,τι οι πιο αργά «κινούμενοι» ιοί, όπως το SARSκαι το MERS. «Είναι πολύ, πολύ μεταδοτικός και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει πανδημία», δήλωσε ο δρ. Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ. «Θα είναι όμως καταστροφική; Δεν γνωρίζω», συμπλήρωσε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πανδημίας.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού εκτινάχθηκαν από περίπου 50 στην Κίνα, σε 14.000 σε 23 χώρες. Έχουν υπάρξει πάνω από 300 θάνατοι, ένας από αυτούς εκτός Κίνας.

Όμως, πολλά επιδημιολογικά μοντέλα υπολογίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 100.000, ή ακόμη περισσότερα. Αν και η εξάπλωση δεν είναι τόσο γρήγορη όσο εκείνη της γρίπης ή της ιλαράς, πρόκειται για ένα τεράστιο άλμα, μεγαλύτερο από αυτό που οι επιστήμονες είχαν δει όταν εμφανίστηκαν ο SARS και ο MERS.

Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πόσες ζωές θα κοστίσει ο νέος κοροναϊός. Ο SARS σκότωσε περίπου το 10% εκείνων που προσβλήθηκαν και το ποσοστό θνησιμότητας του MERS είναι περίπου 1 στους 3. Το ποσοστό θνησιμότητας για τον νέο κοροναϊό είναι περίπου 2%, αν και είναι πιθανόν να πέσει καθώς γίνονται περισσότερες εξετάσεις και εντοπίζονται περισσότερες «ελαφριές» περιπτώσεις. Για να γίνει ακριβής εκτίμηση του ποσοστού θνησιμότητας απαιτούνται συγκεκριμένου είδους μελέτες.

«Είναι ολοένα και πιο απίθανο να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός», δήλωσε ο δρ. Τόμας Φρίντεν, πρώην επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης. «Για αυτό είναι πιθανό να εξαπλωθεί, όπως η γρίπη, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε κατά πόσο ή πόσο θανατηφόρος θα είναι», συμπλήρωσε.

Τις πρώτες ημέρες της πανδημίας γρίπης του 2009 «μιλούσαμε για έναν Αρμαγεδδώνα στο Μεξικό», δήλωσε ο δρ. Φάουτσι, για τον ιό που εμφανίστηκε πρώτα σε περιοχές με φάρμες γουρουνιών, στη συγκεκριμένη χώρα. «Όμως, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν κάτι τόσο σοβαρό», συμπλήρωσε.

Δεν έχει αποτέλεσμα το κλείσιμο συνόρων

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν έχει ποτέ αποτέλεσμα σε εξαιρετικά μεταδοτικά παθογόνα. Παρόλα αυτά, ίσως μέτρα αυτού του είδους καθυστερήσουν την εξάπλωση, κάτι που θα δώσει χρόνο στους επιστήμονες για την εξεύρεση θεραπειών και εμβολίων. Επίσης, σημαντικοί παράγοντες παραμένουν άγνωστοι, όπως το ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αν ο βήχας ή οι μολυσμένες επιφάνειες είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό, πόσο γρήγορα γίνεται η επώασή του ή αν θα αρχίσει να υποχωρεί όταν ζεστάνει ο καιρός.

Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση πανδημίας, οι συνέπειες θα είναι πιο σοβαρές για κάποιες χώρες, σε σύγκριση με άλλες. Για παράδειγμα ενώ οι ΗΠΑ και άλλες πλούσιες χώρες έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν και να βάλουν σε καραντίνα τους φορείς, άλλες χώρες με εύθραυστα συστήματα υγείας δεν μπορούν να κάνουν κάτι ανάλογο.

Πάντως, κάποιοι επιστήμονες είναι πιο επιφυλακτικοί. «Υπάρχουν αποδείξεις ότι ο ιός μπορεί ακόμη να τεθεί υπό έλεγχο. Ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να προσπαθεί», είπε για παράδειγμα ο δρ. Μάικλ Τάιαν, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κοροναϊός: «Οι αξιωματούχοι παίρνουν τις μάσκες των γιατρών» - Οργή στην Κίνα για την ολιγωρία των αρχών

Διεθνή / Κοροναϊός: «Οι αξιωματούχοι παίρνουν τις μάσκες των γιατρών» - Οργή στην Κίνα για την ολιγωρία των αρχών

Κύμα συμπάθειας έχει δημιουργηθεί στην Κίνα για το ιατρικό προσωπικό της χώρας - και τον ακούραστο αγώνα τους κατά του κοροναΪού- αλλά και οργής κατά των τοπικών αξιωματούχων που οικειοποιούνται τον εξοπλισμό των γιατρών για να προστατευθούν.
Κοροναϊός: Ποιους πλήττει και γιατί - Τα συμπτώματα και η θνητότητα

Διεθνή / Κοροναϊός: Ποιους πλήττει και γιατί - Τα συμπτώματα και η θνητότητα

Κινέζοι επιστήμονες δημοσίευσαν σε ιατρική επιθεώρηση τα αρχικά συμπεράσματά τους για τον κοροναϊό βασιζόμενοι στους πρώτους 99 ασθενείς, με στόχο να ρίξουν φως στα επιδημιολογικά και κλινικά χαρακτηριστικά του 2019-nCoV

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν απειλεί να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Διάγγελμα Πούτιν: Η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τις χώρες που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία

Απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ - Η σημερινή επίθεση στην Ουκρανία «απάντηση» στη χρήση πυραύλων των ΗΠΑ και Βρετανίας από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Άνγκελα Μέρκελ: Τι λέει για Ουκρανία, Πούτιν και Τραμπ στα απομνημονεύματά της

Διεθνή / Πούτιν σε Μέρκελ: «Δεν θα είσαι καγκελάριος πάντα. Και τότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» - Τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου

Στις 26 Νοεμβρίου κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, καγκελαρίου της Γερμανίας για 16 χρόνια - Τι ρωτούσε ο Τραμπ την Μέρκελ - Τι συζητούσε η Γερμανίδα πολιτικός με τον πάπα Φραγκίσκο
LIFO NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος πρίγκιπας Τζορτζ δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος γιος τους, Τζορτζ, δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Μέχρι τώρα ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας είχαν παραβεί τον βασιλικό κανόνα που ορίζει: «Ποτέ δεν πετάς με τον διάδοχό σου»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η Ρωσία απειλεί να επιτεθεί στην Πολωνία: Μπορεί να χτυπήσει αμερικανική βάση χρησιμοποιώντας «προηγμένα όπλα»

Διεθνή / Η Ρωσία απειλεί να επιτεθεί στην Πολωνία: Μπορεί να χτυπήσει αμερικανική βάση χρησιμοποιώντας «προηγμένα όπλα»

Η Μόσχα δήλωσε ότι το άνοιγμα μιας νέας αμερικανικής βάσης πυραυλικής άμυνας στο Ρεντζικόβο κοντά στις ακτές της Βαλτικής θα «αυξήσει το συνολικό επίπεδο πυρηνικού κινδύνου»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια