ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
13.2.2020 | 03:54

Μια άκυρη εξομολόγηση!

Πως θα μπορούσα να διευρυνω τις γνώσεις μου και να έχω μια ολοκληρωμένη άποψη πάνω στα θέματα; Αν μπορούσατε παρακαλώ συγκεκριμένα και οχι γενικότητες του τύπου: Ψάξε στο ίντερνετ, διάβασε κανα βιβλίο.Για όσους μου χαρίσουν λίγο από τον χρόνο τους για μια απάντηση θα τους ευχαριστήσω εκ των προτέρων!Ευτυχία σε όλους!
17
 
 
 
 
σχόλια
Δεν είναι μόνο οι έτοιμες γνώσεις που θα πάρεις απο βιβλία /ίντερνετ ή οτιδήποτε άλλο. Είναι και οι εμπειρίες. Ξεκινάς απο αυτό•θέλω να ταξιδέψω, θέλω να έχω εμπειρίες, θελω να δοκιμάσω τα πάντα. Θέλω να ζήσω.Και έρχεται και η γνώση έπειτα.
Μπορείς να μου εξηγήσεις πώς το να ταξιδέψω θα μου προσθέσει γνώσεις; Δλδ αν πάω σε 10 χώρες ξαφνικά θα γίνω πιο σοφή; Πάντως εγώ ξέρω πολλούς ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει πολύ, αλλά από γνώσεις... μηδέν.
Αρχικά πρέπει να θέλεις να μάθεις, εννοείται πως δεν αρκεί μόνο το ταξίδι!Πχ: Πηγαίνεις σε μια ξένη χώρα, παρατηρείς γύρω σου την αρχιτεκτονική, τα ήθη, τα έθιμα, την χλωρίδα, την πανίδα, το εκπαιδευτικό σύστημα και ένα σωρό άλλα. Ό,τι από αυτά σου κάνει κλικ ή συναντάς για πρώτη φορά και σου εξάπτει το ενδιαφέρον, το ψάχνεις όπου μπορείς και μαθαίνεις. Voila :)Αυτό βέβαια συμβαίνει και με μια απλή βόλτα. Αρκεί να αρέσει σε κάποιον να μαθαίνει και να αποκτά γνώσεις. Ψάχνει και βρίσκει, και είναι πραγματικά πολύ όμορφο!
Επίσης υπάρχουν και οι αμίμητες εμπειρίες ενός ταξιδιού, το να ζήσεις δηλαδή για λίγο όπως κάποιος ντόπιος, να φας και να πιεις όπως εκείνος, να διασκεδάσεις με τοπικές συνήθειες κ.α.Αν το θέλεις, μόνο πιο σοφή/ος βγαίνεις μέσα από αυτό ^^
Αυτό που περιγράφεις είναι εμπειρίες όχι γνώση. Αν θες να μάθεις για την κουλτούρα και την αρχιτεκτονική μιας χώρας, καλώς ή κακώς πρέπει να διαβάσεις, ή έστω να συνομιλήσεις με άτομα που ξέρουν (αν είσαι ακουστικός τύπος και τα μαθαίνεις καλύτερα έτσι).Επίσης εξ, μόλις μου ήρθε μια ιδέα. Υπάρχει ένα κανάλι στο YouTube που λέγεται extra history. Λίγο απλοϊκά είναι τα βιντεακια αλλά πιστεύω θα σε βοηθήσει.
Η μάθηση, στον άνθρωπο ειδικά και στην φύση γενικά, προκύπτει από την εμπειρία.Όταν διαβάζουμε, ζούμε μια "φαντασίωση" μέσα σε ένα νοερό μοντέλο που βιώνουμε μέσα στο κεφάλι μας, άρα πάλι μαθαίνουμε από την εμπειρία. Αλλά επειδή το διάβασμα δεν διεγείρει όλες τις αισθήσεις, δεν μαθαίνουμε τόσο εύκολα από το διάβασμα μόνο.Για αυτό έχει σημασία τα textbooks να εχουν μεσα ιστορίες, χρώματα, φωτογραφίες, διαγράμματα κ.α και να συνοδεύονται από άλλα μέσα όπως βίντεο.Για να δημιουργεί η πληροφορία κάποια συναισθηματική αντίδραση (emotional response). Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι καθόλου κατάλληλος στο να αποθηκεύει μεγάλο όγκο γνώσεων αξιόπιστα. Το "κλειδί" της μνήμης (και άρα της απορρόφησης της γνώσης) είναι το συναίσθημα.(Από την Θεωρία της Τεχνητής Νοημοσύνης) Πολύ πιο πριν, ο Νίτσε είχε αναφέρει ότι η γνώση δεν υπάρχει απομονωμένη από τον κόσμο ούτε αποτελεί αξία από μόνη της, αλλά πάντα σε σχέση με την χρησιμότητά της στην ζωή μας. Για όποιον ενδιαφέρεται, προτείνω το βιβλίο Pragmatic Thinking and Learning: Refactor Your Wetware του Andy Hunt. Βρίσκεται εύκολα δωρεάν στο διαδίκτυο. Επίσης το εξής άρθρο: https://en.wikipedia.org/wiki/Embodied_cognitionΕυχαριστούμε πολύ troufaki για το βοηθητικότατο κανάλι στο YouTube!
troufaki η Μαρία604 απάντησε επακριβώς.Thanks Μαρία604.Εγώ θα προσθέσω ότι το ταξίδι ναι σου διευρύνει τους ορίζοντες.Βλέπεις άλλα πράγματα,άλλους ανθρώπους.Το ότι μπορείς να το κάνεις και απο το ιντερνετ ,το καθιστά ακόμη πιο προσιτό.Mου αρέσουν οι άνθρωποι που ξέρουν να χάνονται μέσα σ ένα βλέμμα, σ ένα βιβλίο, σ ένα σώμα, σε μια ελπίδα, μέσα στο απόλυτο, μέσα στο μοιραίο.Υπάρχει και άλλο ένα ταξίδι.Τα μυαλά μας ταξιδεύουν.Το δικό μου δεν έχει εισιτήριο επιστροφής.Περιπλανόμενος θα προβληματίζομαι για όλη μου τη ζωή.
To διάβασμα είναι άριστο αλλά ακόμη κι αυτό λειψό είναι άνευ όσο το δυνατόν όσμωσης. Στο πανεπιστήμιο είχαμε κάνει αηδιαστική ανάλυση μέχρι ναυτίας όλων των μεγάλων πινάκων των Ισπανών Masters. Όταν πήγα στο Πράντο και στο Ρέινα Σοφία, καθώς και στο Τολέδο, και τα είδα από κοντά, σχεδόν ψηλαφητά, κατάλαβα ότι τίποτα δεν είχα μάθει στην ουσία.
Μαζί με την πολύτιμη εμπειρία, που αναφέρει το πρώτο σχόλιο, ρόλο στην απόκτηση γνώσης παίζει και η ανταλλαγή απόψεων με διαφορετικά άτομα (πέρα, δηλαδή, από τα βιβλία και το ίντερνετ, η γνώση μπορεί να έρθει και μέσω debate). Βρες αρχικά σε ποια πεδία σε ενδιαφέρει να διευρύνεις τις γνώσεις σου. Αναγκαστικά θα πρέπει να συμβουλευτείς κάποιες πηγές (δυσκολεύομαι να μην προτείνω βιβλία και κυρίως ίντερνετ, αλλά εσύ ξέρεις). Έπειτα προσπάθησε να βρεις άτομα που να θέλουν να συζητήσουν μαζί σου σχετικά με τα γνωστικά πεδία που σε ενδιαφέρουν. Το αν θα είναι στην αληθινή ζωή, μέσω της καθημερινότητάς σου/σχετικού χόμπι κ.α, ή αν θα είναι σε κάποιο forum, είναι στο χέρι σου. Κυρίως θυμήσου ότι η γνώση πάει χέρι χέρι με την άμεση και προσωπική εμπειρία. Όσο πιο πολλές εμπειρίες, τόσο περισσότερη γνώση. Δεν υπάρχει, δηλαδή, μόνο η εγκυκλοπαιδική γνώση ;-) Καλή τύχη στην αναζήτησή σου!
Αν δεν διαβάσεις τζάνεμ', είτε με hard copy (εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, εγκυκλοπαίδειες), είτε μέσω του διαδικτύου, γνώση με τη μέθοδο της επιφοίτησης δεν έρχεται.Ξεκίνα από απλά πράγματα (π.χ. φύση, βιομηχανία, ταξίδια, γαστρονομία, αθλήματα, πολιτική, ιστορία, κ.ο.κ.) που σου φαίνονται ενδιαφέροντα. Στικάκι βικιπαίδεια, δεν έχει βγει ακόμη.
Εκτός από βιβλία και ίντερνετ τί άλλο θες να σου πούμε; Η γνώση δεν αποκτάται με fast-track μεθόδους, ούτε μπορείς να την κάνεις download κατευθείαν στον εγκέφαλό σου.
Scroll to top icon