Παγώνια, ακανθόχοιροι, αγριόχηνες στο πιάτο: Ο κοροναϊός αποκάλυψε τo μέγεθος της κρυφής βιομηχανίας άγριας ζωής

Παγώνια, ακανθόχοιροι, αγριόχηνες στο πιάτο: Ο κοροναϊός αποκάλυψε τo μέγεθος της κρυφής βιομηχανίας άγριας ζωής Facebook Twitter
Visual China Group/Getty
1

Φάρμες εκτροφής χιλιάδων άγριων ζώων - ανάμεσά τους παγώνια, μοσχογαλές, ακανθόχοιροι, στρουθοκάμηλοι, αγριόχηνες και αγριογούρουνα - σφραγίστηκαν σε ολόκληρη την Κίνα λόγω κοροναϊού, σε μία κίνηση που αποκαλύπτει το μέγεθος της βιομηχανίας άγριας ζωής.

Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες η εκτροφή ειδών άγριας ζωής διαφημιζόταν από κυβερνητικές υπηρεσίες ως ένας εύκολος τρόπος «πλουτισμού» των κατοίκων της κινεζικής υπαίθρου.

Εδώ και μερικά χρόνια, η κυβέρνηση προωθεί την ιδέα πως η «εξημέρωση άγριας ζωής» θα έπρεπε να είναι κλειδί για την αγροτική ανάπτυξη, τον οικοτουρισμό και την καταπολέμηση της φτώχειας. Σύμφωνα με μελέτη τού 2017, μάλιστα, τα έσοδα από τη συγκεκριμένη βιομηχανία ανέρχονταν σε 74 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, το ξέσπασμα του κοροναϊού, για το οποίο πιστεύεται πως ευθύνεται ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος, γνωστός και ως παγκολίνος που πουλιόταν στην αγορά της Γουχάν, έχει προκαλέσει αναδίπλωση των κινεζικών Αρχών, που επανεξετάζουν τη διαχείριση της συγκεκριμένης αγοράς.

Προσωρινά η Κίνα έχει απαγορεύσει το εμπόριο ειδών άγριας ζωής ενώ από τις αρχές Φεβρουαρίου εφαρμόζει ευρέως περιοριστικά μέτρα σε εκατοντάδες εκτροφεία σε όλη τη χώρα, σε μία συντονισμένη προσπάθεια να επιβραδύνει την εξάπλωση του κοροναϊού - που ήδη έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 2.700 ανθρώπων και οδηγήσει σε περισσότερα από 80.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Οι νομοθετικές αρχές της χώρας κάνουν αγώνα δρόμου για την τροποποίηση του νόμου περί προστασίας άγριας ζωής, αλλά και την επιβολή αυστηρότερου κανονιστικού πλαισίου για τη χρήση των άγριων ζώων στην κουζίνα και την ιατρική της χώρας.

«Η επιδημία του κοροναϊού πιέζει την Κίνα να επανεξετάσει τις σχέσεις της με την άγρια ζωή. Υπάρχει υψηλό επίπεδο κινδύνου από την τόσο μεγάλη διάσταση εκτροφής, τόσο για την ανθρώπινη υγεία, όσο και για τις επιπτώσεις στους πληθυσμούς άγριων ζώων» εξηγεί στον Guardian ο Στιβ Μπλέικ, επικεφαλής εκπρόσωπος της WildAid, οργάνωσης για την προστασία της άγριας ζωής, στο Πεκίνο.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η ανώνυμη πρόσβαση σε πορνογραφικές ιστοσελίδες δικαίωμα; Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει

Διεθνή / Είναι η ανώνυμη πρόσβαση σε πορνογραφικές ιστοσελίδες δικαίωμα; Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει

Νόμος του Τέξας στοχεύει στον περιορισμό της πρόσβασης σε ιστοσελίδες περιεχομένου ενηλίκων - Είναι αυτό το μέτρο Κερκόπορτα για την κατάργηση πολιτικών ελευθεριών;
LIFO NEWSROOM
Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώνεται για δεύτερο συνεχόμενο έτος

Διεθνή / Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώνεται για δεύτερο συνεχόμενο έτος

Η γερμανική οικονομία δέχεται έντονες πιέσεις, καθώς οι επιχειρήσεις μειώνουν την παραγωγή εν μέσω υποτονικής εγχώριας ζήτησης, υψηλών τιμών ενέργειας και αυξημένου ανταγωνισμού από τις εισαγωγές
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Οι υπερφίαλοι και αλαζόνες δυτικοί (με πρώτους τους έλληνες) έχουν το μυαλό τους στο off. Βλέπεις, αν χρησιμοποιήσουν αυτό που έχουν στο κεφάλι τους μπορεί τα συμπεράσματα που θα βγάλουν να μην είναι τόσο βολικά.Τώρα φταίνε δήθεν οι κακοί κινέζοι που "τρώνε την άγρια ζωή". Χελλόου ηλίθιοι, η Ελλάδα έχει ΜΙΣΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ κυνηγούς. Που δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να σκοτώνουν - ανεξέλεγκτα - την άγρια ζωή και να την τρώνε.Αλλά βλέπεις είναι πολύ βολικό να βρίζεις τους κινέζουν (που δεν ξέρουν καν ότι υπάρχεις) από το να δεις τι γίνεται μπροστά στην πόρτα σου.Εκτός αν νομίζετε μέσα στην τερατώδη άγνοια σας, ότι ο ιός εμφανίζεται μόνο στους παγκολίνους και τα παγώνια και όχι στα τρυγόνια και τους μελισσουργούς.Και φυσικά κανένας δεν αναρωτιέται πως και γιατί εμφανίστηκε ο ιός στην συγκεκριμένη περιοχή, στον συγκεκριμένο χρόνο. Οι κινέζοι τρώνε την άγρια ζωή εδώ και κάτι αιώνες στην μισή Κίνα. Γιατί ειδικά εκεί; Γιατί ειδικά τώρα;Η απάντηση είναι προφανής, αλλά είπαμε: Το μυαλό το έχουμε στο off γιατί η απάντηση ξεβολεύει.Το προφανές είναι ότι δεν φταίει η κατανάλωση της "αγριας ζωής" αλλά το στοίβαγμα πάρα πολλών ζώων κάτω από άθλιες συνθήκες.Οταν στοιβάζεις ζώα με μοναδικό σκοπό το κέρδος, η εμφάνιση ενός θανατηφόρου ιού είναι απλά θέμα χρόνου.Ρητορική ερώτηση: Τι σας κάνει να είστε τόσο σίγουροι, ότι το να στοιβάζεις παγκολίνους σε άθλιες συνθήκες δημιουργεί έναν θανατηφόρο ιό ενώ το να στοιβάζεις γουρούνια και κατσίκια σε άθλιες συνθήκες δεν δημιουργεί τίποτα;Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι το κυνήγι του κέρδους στην Κίνα είναι διαφορετικό από το κυνήγι του κέρδους στην Ελλάδα; Πιστεύετε πραγματικά ότι έχετε καλύτερους υγειονομικούς έλεγχους από τους κινέζους;Είστε τόσο σίγουροι για τους νόμους της Φύσης ή μήπως είστε τα υποψήφια θύματα των εταιρειών που σας έχουν πλύνει το μυαλό; (π.χ. με το να ρίχνουν το φταίξιμο στους κινέζους και με το να μην μιλάνε για όσα γίνονται εδώ).Ενα μικρό food for thought ενόψει τσικνοπέμπτης...