Ακόμη και οι πιο πλούσιες και ισχυρές χώρες δυσκολεύονται να διαχειριστούν τον κορωνοϊό. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στη Βενεζουέλα, που ήδη ήταν βυθισμένη σε κρίση.
Φάρμακα, μάσκες, γάντια είναι σε έλλειψη. Ακόμη και το σαπούνι ή το τρεχούμενο νερό δεν είναι αυτονόητα στα νοσοκομεία. Η έλλειψη κλινών, έχει γίνει η νέα «κανονικότητα». Και τώρα, «χτύπησε» τη χώρα ο κορωνοϊός.
Στη Βενεζουέλα έχουν εντοπιστεί 33 κρούσματα του νέου κορωνοϊού. Ήδη, ο Νικολάς Μαδούρο επέβαλε καραντίνα σε όλη τη χώρα, η οικονομία της οποίας έχει αποδεκατιστεί και ο πληθωρισμός έφτασε σχεδόν το 10.000% πέρυσι, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα. Καιρό προτού εμφανιστεί η απειλή του κορωνοϊού, στη Βενεζουέλα ήταν «ρουτίνα» η έλλειψη βασικών τροφίμων και ιατροφαρμακευτικών προμηθειών.
Χωρίς αντιβιοτικά, γάντια, μάσκες
Στα νοσοκομεία συχνά υπάρχει διακοπή ρεύματος, ενώ τα βασικά- από γάντια έως βασικά αντιβιοτικά- είναι πολλές φορές δυσεύρετα. Περίπου 4,5 κάτοικοι της Βενεζουέλας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, ανάμεσά τους και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.
«Το σύστημα υγείας είναι απόλυτα αποδυναμωμένο. Δεν έχει την ικανότητα και τους πόρους για να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες των ανθρώπων, όχι σε μια επιδημία όπως ο κορωνοϊός», δήλωσε ο Χοσέ Φελίς Ολέτα, που είχε διατελέσει υπουργός Υγείας της Βενεζουέλας το διάστημα 1997-1999.
Σύμφωνα με έρευνα ανάμεσα σε γιατρούς σε όλη τη χώρα, από την τοπική ΜΚΟ Medicos Unidos, το 25% έχουν αξιόπιστο τρεχούμενο νερό στα νοσοκομεία και τις κλινικές που εργάζονται. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν έχουν γάντια, μάσκες, σαπούνι ή προστατευτικά γυαλιά.
Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Καράκας το 80% των εργαζομένων δεν έχουν προστατευτικό εξοπλισμό για ασθενείς που μπορεί να έχουν μολυσματικές ασθένειες. «Ο τραυματιοφορέας που πρέπει να φορά μάσκα, γάντια και ρόμπα μιας χρήσης. Ο νοσοκόμος πρέπει να φορά γυαλιά και γάντια, αλλά τίποτα από αυτά δεν υπάρχει», δήλωσε ο Μάουρο Ζαμπράνο, εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων.
«Όχι» από το ΔΝΤ στο αίτημα Μαδούρο για 5 δισ. δολάρια
Την Τρίτη, ο Νικολάς Μαδούρο ζήτησε από το ΔΝΤ χρηματοδότηση ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να ενισχυθεί το σύστημα υγείας, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός.
Όμως, το Ταμείο απέρριψε το αίτημά του. «Δυστυχώς, το ΔΝΤ δεν είναι σε θέση να εξετάσει το αίτημα αυτό. Οι ενέργειες του ΔΝΤ βασίζονται στην επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης από τη διεθνή κοινότητα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ξεκάθαρη αναγνώριση σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα», δήλωσε εκπρόσωπος του Ταμείου.
Περίπου 60 χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, έχουν αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ/ AFP
σχόλια