ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Κορωνοϊός: 250.000 ελληνικές επιχειρήσεις ανέστειλαν τις συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων τους

Κορωνοϊός: 250.000 ελληνικές επιχειρήσεις ανέστειλαν τις συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων τους Facebook Twitter
GETTY IMAGES
9

Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις στην Ελλάδα προχωρούν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού

Η διαδικασία υποβολής των απαραίτητων εντύπων στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» συνεχίζεται από επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, 250.000 περίπου επιχειρήσεις έχουν κάνει, μέχρι τώρα, αναστολή της σύμβασης εργασίας για τους εργαζομένους τους.

Υπενθυμίζεται ότι, με τη συμπλήρωση των ηλεκτρονικών εντύπων, θα δοθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους, ύψους 800 ευρώ και θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις μέσα από τη μείωση των μισθωμάτων (κύριας κατοικίας και επαγγελματικής).

Σημειώνεται ότι, την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους supportemployees.yeka.gr, η οποία θα βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας, οι επιχειρήσεις αυτές δηλώνουν την κατηγορία στην οποία εντάσσονται, τους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή, καθώς τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση έχει λυθεί από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 20 Μαρτίου 2020 είτε με καταγγελία ή με οικειοθελή αποχώρηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Οικονομία
9

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Όποιος μπορέσει (επαγγελματίας ή εργαζόμενος) πρέπει να δραστηριοποιηθεί σε ψηφιακή δραστηριότητα. Είναι η μοναδική ελπίδα να μπορέσει λίγο να διασωθεί η οικονομία, όπως όπως. Βρήκε η συγκυρία τους περισσότερους απροετοίμαστους, ενώ κανονικά θα έπρεπε πολλές επιχειρήσεις να έχουν ήδη φροντίσει να δραστηριοποιηθούν ψηφιακά και να εκπαιδεύσουν και το προσωπικό τους ψηφιακά. Θα είναι χρήσιμο όχι μόνο γι'αυτή την επιδημία, αλλά κι όσες τυχόν (χτύπα ξύλο) ακολουθήσουν...
Ναι, όμως στο σύνολο του παραγόμενου Έργου υπάρχουν πολλοί τομείς που δεν εξυπηρετούνται απ' την τηλεργασία αφενός (ανεφάρμοστο, που λέμε), αφετέρου και η τηλεργασία μπένει σε διαφορετικό πλαίσιο υπό κ.σ. και διαφορετικό υπό συνθήκες καραντίνας. (Το ότι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα έπρεπε να αναπτυχθούν περαιτέρω, καμία αντίρρηση).
Πωλητές καταστημάτων, σερβιτόροι, οδηγοί σχολικών ή τουριστικών λεωφορείων, κομμώτριες, κουρείς, μικρά μαγαζιά χωρίς eshop (που και να δημιουργήσουν τώρα δεν θα τους αναζητήσεις κανείς) και οοοοοόλοι όσοι εργάζονται στον τουρισμό είναι κάπως δύσκολο να εργαστούν διαδικτυακά. Ακόμα και τα ντελίβερι έχουν μειωθεί πάνω από 50%. Προνομιούχοι οι εκπαιδευτικοί και οι δημ. υπάλληλοι που πληρώνονται κανονικά. Οι άλλοι θα αρκεστούν στο 800ρι (όσοι ήταν δηλωμένοι από εργοδότες) και το μέλλον είναι αβέβαιο και αρκετά δυσοίωνο.
Δεν αρκεί να παρέχεις εσύ υπηρεσίες ή προϊόντα ηλεκτρονικά.Πρέπει να υπάρχει και η ζήτηση. Και όταν ο άλλος έχει κλείσει την επιχείρησή του, έχει διακόψει την δραστηριότητά του, δεν έχει ανοίξει την τουριστική επιχείρησή του,έχει απολυθεί ή εργάζεται εκ περιτροπής, αυτό σημαίνει ότι "τρώει από τα έτοιμα" (το 800σάρι, για όσους το δικαιούνται, είναι ψίχουλα). Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση θα περιοριστεί στα τρόφιμα και στα είδη απολύτως πρώτης ανάγκης.δεν χρειάζεται να έχει μελετήσει κανείς τα άπαντα του Κέυνς για να καταλάβει ότι σχεδόν το παν είναι η ζήτηση, και όχι η προσφορά.
Μωρέ, αν σκεφτούμε κάθε κατηγορία επαγγέλματος/απασχόλησης (ενδεικτικά λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ, εδώ: https://www.minfin.gr/documents/20182/9976964/240320_ΔΤ_ΚΑΔ_που_πλήττονται+πινακας.pdf/a52de850-38fe-4b31-8b80-7551d4adc3fc) τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Η όλη αλυσίδα δεν διαταράσσεται απλά, χαλάει εντελώς. Τι να πω, οψόμεθα με τα αχαρτογράφητα ...και η διάρκεια αυτής της κατάστασης, προφανώς, θα παίξει καθοριστικό ρόλο.Σας σκέπτομαι,υγιαίνετε αγαπητ@ cham κ' καραβάν