Αποκλεισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ: «Τραγική κατάσταση και δεν ενδιαφέρεται κανείς»

Αποκλεισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ: «Τραγική κατάσταση και δεν ενδιαφέρεται κανείς» Facebook Twitter
3

Αποκλεισμένοι για πέμπτη ημέρα στο αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου παραμένουν 73 Έλληνες, που περνούν τις νύχτες με προσκέφαλο τις βαλίτσες τους και ό,τι άλλο έχουν στα υπάρχοντα τους. 

Ανάμεσά τους είναι και η Ελένη Δόσχορη με καταγωγή από την Περαχώρα και το Λουτράκι, που ταξίδεψε στο Λονδίνο για να αναζητήσει ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον αλλά οι εξελίξεις ανέστειλαν τα σχέδια της, οπότε πήγε στο αεροδρόμιο για να επιστρέψει σπίτι αλλά η αεροπορική εταιρεία ματαίωσε την πτήση.

Έκτοτε μαζί με άλλους Έλληνες επιβάτες βρίσκεται εγκλωβισμένη στο αεροδρόμιο και όλοι τους ευελπιστούν να υπάρξει σύντομα μέριμνα για τον επαναπατρισμό τους, όπως συνέβη χθες με τους περίπου 15 Έλληνες που βρέθηκαν στο Χίθροου.

Αποκλεισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ: «Τραγική κατάσταση και δεν ενδιαφέρεται κανείς» Facebook Twitter

«Κλείσαμε τέσσερις ημέρες στο αεροδρόμιο και πάμε για την πέμπτη. Μέχρι τώρα που μιλάμε δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη. Καμία επίσημη ενημέρωση. Καλούμε συνεχώς την πρεσβεία μας στο Λονδίνο, στο Υπουργείο Εξωτερικών και όπου μπορούμε. Όσοι υπάλληλοι μας μιλούν, κατανοούν το πρόβλημα αλλά δεν είναι αυτοί που παίρνουν αποφάσεις. Αυτοί που πρέπει δε μας δίνουν μία λύση», ανέφερε η ίδια μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Open.

Αποκλεισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ: «Τραγική κατάσταση και δεν ενδιαφέρεται κανείς» Facebook Twitter

Όπως λέει, οι 73 Έλληνες που έχουν ξεμείνει κοιμούνται πάνω στις βαλίτσες ή σε πετσέτες πάνω στα μάρμαρα, ενώ ανάμεσά τους υπάρχει και μια οικογένεια με ένα παιδί 2 ετών.

«Είναι τραγική η κατάσταση. Κοιμόμαστε στις καρέκλες του αεροδρομίου, πάνω στις βαλίτσες και άλλοι κάτω στο πάτωμα βάζοντας μία πετσέτα. Είμαστε τέσσερις μέρες σε μία άθλια κατάσταση και οδεύουμε στην πέμπτη ημέρα χωρίς να υπάρχει κάτι αισιόδοξο. Χθες ήρθαν υπάλληλοι της πρεσβείας μας στο Λονδίνο. Μας έδωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τον τόπο διαμονής μας, αν έχουμε ξενοικιάσει τα σπίτια μας, εάν είμαστε άστεγοι και άλλα τέτοια. Μας πήραν τα στοιχεία μας και τα email μας και είπαν θα μας ειδοποιήσουν εάν έχουν κάποιο νέο. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει τίποτα. Χθες έφυγαν από το Χίθροου οι 15 συμπατριώτες μας και μέσω Άμστερνταμ επέστρεψαν Αθήνα. Κάποιοι από εμάς εδώ επιχείρησαν να πάνε μέχρι και τη Γερμανία για να ταξιδέψουν από εκεί στην Αθήνα αλλά τους ζήτησαν γερμανικό διαβατήριο».

Αποκλεισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ: «Τραγική κατάσταση και δεν ενδιαφέρεται κανείς» Facebook Twitter

Ωστόσο σπεύδει να τονίσει πως το προσωπικό του αεροδρομίου είναι πολύ φιλόξενο και περιποιητικό, ενώ και οι ίδιοι λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης για τον κορωνοϊό.

«Φυσικά λαμβάνουμε τα μέτρα μας για τον κορονοϊό. Διατηρούμε τις αποστάσεις μεταξύ μας και φοράμε μάσκες. Οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο κάνουν ότι μπορούν και φυσικά τους ευχαριστούμε. Μας προσφέρουν νεράκια και ότι άλλο χρειαστούμε. Αρχικά είχε ακουστεί πως θα κλείσει το αεροδρόμιο λόγω του lock down στο Λονδίνο αλλά ευτυχώς μέχρι τώρα είναι ανοικτός ο χώρος υποδοχής. Ελπίζω να μη το ζήσουμε και αυτό γιατί αν κλείσει δεν ξέρω τι θα κάνουμε. Τα χρήματα σε κάποιους τελειώνουν. Είμαστε σε τραγική κατάσταση και κανείς δεν ενδιαφέρεται. Υπάρχει και οικογένεια που είναι εδώ με ένα μικρό παιδί δύο ετών. Είναι δυνατόν να περνάμε αυτές τις καταστάσεις και κανείς να μη μας δίνει λύση;»

Αποκλεισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ: «Τραγική κατάσταση και δεν ενδιαφέρεται κανείς» Facebook Twitter

Με πληροφορίες από Έθνος

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ομαδική αγωγή εισαγγελέων κατά του διατάγματος Τραμπ για τον τερματισμό της ιθαγένειας εκ γενετής

Διεθνή / Ομαδική αγωγή εισαγγελέων κατά του διατάγματος Τραμπ για τον τερματισμό της ιθαγένειας εκ γενετής

«Η αφαίρεση της ιθαγένειας ξεφεύγει κατά πολύ από τα νομικά όρια της εξουσίας του Αμερικανού προέδρου» ισχυρίζονται οι γενικοί εισαγγελείς πολιτειών των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Δεν έχει ενδιαφερθεί κανένας; Σοβαρά; Ψέμα είναι αυτό; "τους επιβάτες αυτούς επισκέφθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης [σημ δική μου: 27/3) στελέχη της ελληνικής πρεσβείας για να τους ενημερώσουν ότι είχε βρεθεί ξενοδοχείο στο κεντρικό Λονδίνο με διαθέσιμα 50 δωμάτια για τουλάχιστον μία διανυκτέρευση πληρωμένη από την ελληνική κυβέρνηση."Δεν μας παρατούν με τους εκβιασμούς και τα ψέματά τους. Αρκετά προβλήματα έχουμε.
Δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό, γιατί αυτό θα ήταν ολέθριο για την δημόσια υγεία της χώρας μας, τόνισε σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς. Αναφερόμενος ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου 2.850 Έλληνες έχουν αιτηθεί επαναπατρισμό, δήλωσε ότι θα επαναπατριστούν εκείνοι που έχουν ανάγκη και ανήκουν σε τρεις κατηγορίες:1. Όσοι χρήζουν άμεσης υγειονομικής φροντίδας που δεν μπορεί να τους παρασχεθεί στον τόπο όπου βρίσκονται, π.χ. έγκυες, άτομα με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Όσοι εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει να προσκομίσουν υγειονομικό έγγραφο ή έστω μια απόδειξη συνταγογράφησης.2. Όσοι δεν έχουν πού να μένουν λόγω απώλειας ή λήξης της μίσθωσής τους. Και αυτοί θα πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικά3. Όσοι είναι εγκλωβισμένοι από πτήσεις transit. Σε αυτήν την περίπτωση το μόνο που απαιτείται είναι το εισιτήριο της πρώτης πτήσης.Ήδη χθες το βράδυ, όπως είπε, ήρθαν 30 πολίτες με ειδική πτήση από το Χίθροου με προβλήματα υγείας. «Πρέπει να γίνει απόλυτα αντιληπτό, η διαδικασία επαναπατρισμού δεν αφορά γενικό επαναπατρισμό», ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.«Γνωρίζω ότι πολλοί Έλληνες θα ήθελαν να επιστρέψουν, όμως πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν είναι δυνατόν. Οι επιστροφές γίνονται για άτομα που έχουν ειδικούς λόγους και όχι για κάποιους που δίχως να έχουν ειδικό λόγο και δίχως να δίνουν τα στοιχεία τα απαραίτητα στις Αρχές θέλουν οπωσδήποτε να επιστρέψουν και να κάνουν μάλιστα και φασαρία», ανέφερε. Προσέθεσε ότι «δεν έχουν καταλάβει κάποιοι ότι όσο και αν φωνάζουν εάν δεν έχουν σοβαρό λόγο, θα πρέπει να μείνουν εκεί. Ιδίως εκείνοι που αρνούνται να συνεργαστούν και δεν απαντούν στα ερωτήματα που τους θέτει η πρεσβεία ή η ΓΓΠΠ, συμπεριλαμβανομένου του ερωτήματος αν έχουν κάπου να μείνουν και εκείνοι που αρνούνται να προσκομίσουν αποδεικτικά των λόγων που προβάλλουν, επικαλούμενοι δήθεν προσωπικά δεδομένα».