Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσε υπό αμφισβήτηση τη χρησιμότητα των τεστ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις για ανοσία αγέλης.
Πολλές χώρες έχουν εκφράσει την πρόθεση να αγοράσουν εκατομμύρια τεστ αντισωμάτων, με τη λογική ότι άνθρωποι που θα αποδειχθεί ότι είχαν μολυνθεί από τον ιό θα μπορούν να έχουν τα λεγόμενα «πιστοποιητικά» ή «διαβατήρια» ανοσίας, προκειμένου να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε να μην επενδύουν υπερβολικά οι κυβερνήσεις σε τέτοια τεστ. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως το ότι προσβλήθηκε κάποιος από τον ιό αυτό του εγγυάται ανοσία», δήλωσε η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία βαν Κέρκοβε.
Από τις αρχικές ενδείξεις δεν προκύπτει ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων αναπτύσσουν αντισώματα αφότου προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι υψηλές οι πιθανότητες δημιουργίας «ανοσίας αγέλης», δήλωσε η ίδια.
Την ίδια θέση διατύπωσε και ο επικεφαλής επειγουσών καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, δηλώνοντας ότι ο Οργανισμός δεν είναι βέβαιος πως η παρουσία αντισωμάτων στο αίμα δίνει πλήρη προστασία από νέα μόλυνση από τον κορωνοϊό. Ακόμη κι αν τα αντισώματα είναι αποτελεσματικά, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ότι τα έχουν αναπτύξει πολλοί άνθρωποι για να αρχίσει η λεγόμενη «ανοσία αγέλης» για τον ευρύτερο πληθυσμό, τόνισε και αυτός με τη σειρά του.
«Πολλές προκαταρκτικές πληροφορίες που λαμβάνουμε αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι σε ένα σχετικά μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει συμβεί ορομετατροπή (παραγωγή αντισωμάτων). Οι γενικές ενδείξεις είναι ενάντια στην προσδοκία ότι η πλειονότητα της κοινωνίας μπορεί να έχει αναπτύξει αντισώματα. Οπότε, αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα των κυβερνήσεων», τόνισε.
Με πληροφορίες από Reuters, BBC
σχόλια