Ο Απόστολος Πούλιος είναι θεατρολόγος, φιλόλογος και ιντερνετικός φίλος. Σαν έμαθε ότι προτίθεμαι να φτιάξω ένα ντοκιμαντέρ για την Κατερίνα Γώγου πριν από δύο χρόνια, άρχισε να με τροφοδοτεί με σπάνιο υλικό αρχείου από τη θητεία της μακαρίτισσας στο θέατρο - μία σχετικά λιγότερο ''εξερευνημένη'' φάση της πορείας της συγκριτικά με την ενασχόληση της με τον κινηματογράφο και την ποίηση. Μόλις προχθές μού'στειλε την άνωθεν φωτογραφία μαζί με το μήνυμα ''Δυστυχώς τώρα η ταινία έγινε''. Πρόβλημα ουδέν! Αφορμή να τη μοιραστώ μαζί σας και να προσπαθήσω να περιγράψω όλο το background της.
Η φωτογραφία ή, σωστότερα, οι δύο φωτογραφίες προέρχονται από τον Ταχυδρόμο της 8ης Μαΐου του 1980. Η στήλη όπου δημοσιεύθηκαν, αλλά και τα σχόλια κατά 90% ανήκουν στον Άρη Δαβαράκη. Κρατάω μια μικρή επιφύλαξη, αφού σε παλιότερη συνέντευξη του στη LIFO και στον mhulot, ο Δαβαράκης υποστηρίζει ότι ανέλαβε τη συγκεκριμένη στήλη μετά το ΄81 και το κλείσιμο του χατζιδακικού Τρίτου Προγράμματος. Ή, λοιπόν, δε θυμάται καλά ο Δαβαράκης ή άλλος έβαζε την υπογραφή του πριν απ' αυτόν στη στήλη του Ταχυδρόμου με τίτλο ''Σφήνες''.
Επί του παπλώματος, τώρα, σύμφωνα με το άρθρο που συνόδευσε τις φωτογραφίες, την περιβόητη και ιστορικής σημασίας συναυλία της Lene Lovich στο γήπεδο Σπόρτινγκ παρακολούθησαν οι ερμηνεύτριες Μαρία Φαραντούρη, Μαρία Δημητριάδη, η ηθοποιός Έλλη Λαμπέτη και οι νεότεροι-τότε- ηθοποιοί Κατερίνα Γώγου, Όλια Λαζαρίδου, Αντώνης Καφετζόπουλος και Τάκης Θεοφανίδης.
Είναι πολύ πιθανό η Λαμπέτη, η Γώγου, η Λαζαρίδου και ο Καφετζόπουλος να προσήλθαν μαζί στη συναυλία, εφόσον τη σαιζόν 1978 - 79 συμπρωταγωνιστούσαν όλοι μαζί στην παράσταση του έργου Φιλουμένα Μαρτουράνο, σε σκηνοθεσία Μάουρο Μπολονίνι. Εκεί η Γώγου υποδυόταν τη Λουκία, έναν ρόλο που κατάφερε να πάρει κατόπιν προτροπής της στενής φίλης της, Όλιας Λαζαρίδου.
Για τη Γώγου δεν προξενεί καμία απολύτως εντύπωση που πήγε να δει τη συναυλία της Αμερικανο-γιουγκοσλάβας (όπως ακριβώς αναφέρεται στο άρθρο του Ταχυδρόμου) Ιέρειας του New Wave. Ήταν το ίδιο ακριβώς διάστημα που η ηθοποιός και ποιήτρια παρακολουθούσε και τις συναυλίες του Παύλου Σιδηρόπουλου στο Ροντέο της πλατείας Βικτωρίας ή τα σουρεαλιστικά happenings του Νικόλα Άσιμου στα Εξάρχεια. Σίγουρα, όμως, προξενεί εντύπωση που σε ένα live της Lene Lovich πήγε η Έλλη Λαμπέτη, ούσα 54 ετών το 1980, και γαλουχημένη με μία τελείως διαφορετική μουσική κουλτούρα. Το δε σκουφί που φοράει, μαρτυράει πως η σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός είχε ήδη ξεκινήσει τις χημειοθεραπείες κατά του καρκίνου που τελικά θα την έστελνε στο θάνατο τρία χρόνια αργότερα.
Σε ότι αφορά τη συναυλία της Lene Lovich, επρόκειτο για μία εμφάνιση της, μυθική σχεδόν πια, στο πλαίσιο μετακλήσεων και άλλων rock stars της εποχής επί ελληνικού εδάφους. Εκείνη τη χρονιά είχαν εμφανιστεί επίσης στο Σπόρτινγκ η βασίλισσα των blues του Σικάγο, Koko Taylor, και ο Albert Collins, ενώ στον Λυκαβηττό αλησμόνητες θα μείνουν οι συναυλίες της Joan Baez και του Ray Charles. Υπάρχει μάλιστα και μία χιουμοριστική ιστορία που λέει πως όταν η Joan Baez βγήκε με την κιθάρα της, απευθύνθηκε στο ελληνικό κοινό με τα εξής λόγια: ''Λυπάμαι που έχετε χούντα''...Ευτυχώς οι διοργανωτές έσπευσαν να την ενημερώσουν πως η ελληνική χούντα είχε πέσει από το 1974!
Τι ωραία θα ήταν να είχα πάει κι εγώ στη συναυλία της Lene Lovich στο Σπόρτινγκ! Θα μπορούσα, αν ήμουν 16 και όχι 6 ετών! Και τότε ίσως θα έβλεπα την Κατερίνα να χτυπιέται υπό τους ήχους του Lucky Number, ενώ η Λαμπέτη θα έστεκε βουβή κι εντυπωσιασμένη με τον ήχο του μπάσου να χτυπάει το στομάχι της!
σχόλια