ΚΙΝΗΣΗ

Για τον David Carradine

Για τον David Carradine Facebook Twitter
5

Τον Αμερικανό ηθοποιό David Carradine τον βρήκαν νεκρό στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στη Μπανκόγκ της Ταϋλάνδης. Ήταν γυμνός, κρεμασμένος από μια θηλιά στο λαιμό του μεσ' στη ντουλάπα. ''Αυτοκτονία'' ήταν η πρώτη σκέψη! Λάθος! Δύο νεκροψίες έδειξαν πως ο εκκεντρικός σταρ είχε πεθάνει από ασφυξία, η οποία όμως προκλήθηκε από τη διαστροφή που γούσταρε ο ίδιος: Να σφίγγει το λαιμό του μέχρι να σταματήσει η οξυγόνωση του εγκεφάλου του και να επέλθει η εκσπερμάτιση - μια εκτόνωση καθαρά μαζοχιστική και κάτι παραπάνω, αφού δε βασιζόταν στον πόνο, αλλά στο φλερτ με το θάνατο τον ίδιο.

Στην Αμερική τα ΜΜΕ οργίασαν, όπως ήταν αναμενόμενο. Μίλησαν για άνθρωπο διεστραμμένο, ακόλαστο, έβγαλαν το άχτι τους για όλες τις προηγούμενες συλλήψεις του για παραβατική συμπεριφορά κατά της αστυνομίας και κατοχή μεγάλων ποσοτήτων LSD και μαριχουάνας. Στο παιχνίδι μπήκε και μία από τις συνολικά πέντε γυναίκες που συνδέθηκαν μαζί του, είτε με γάμο, είτε χωρίς γάμο, φέρνοντας στη δημοσιότητα πιπεράτες πληροφορίες για μια σεξουαλική ζωή ταυτισμένη με πόνο και βία. Θυμήθηκαν μέχρι και τους μελλοθάνατους δι' απαγχονισμού τον 17ο αι. που λίγο πριν ξεψυχήσουν στην κρεμάλα οδηγούνταν σε μια επώδυνη επιθανάτια εκσπερμάτιση.

Ο David Carradine, ήταν γνωστό, αγαπούσε πολύ το σεξ, τις καταχρήσεις, τους beat ποιητές, τους χίπηδες του San Francisco, τη διατάραξη κοινής ησυχίας, τον Μαρκήσιο Ντε Σαντ, τον Woody Guthrie, τις ανατολίτικες θρησκείες, τις πολεμικές τέχνες. Γούσταρε πλούσια κι ελεύθερη ζωή, πού'λεγε και ο δικός μας ο Σαββόπουλος, όντας μέλος μιας μεγάλης οικογένειας ηθοποιών από την California. 

Όταν ο Ingmar Bergman τον έκανε πρωταγωνιστή στο Αυγό του φιδιού το 1977, τη μοναδική χολιγουντιανή ταινία του, δίπλα στη Liv Ullmann, ο Carradine ήταν 41 ετών. ''Δεν πιστεύω στο θεό, αλλά αυτός εδώ μού εστάλη από τον Παράδεισο'' είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Σουηδός φιλόσοφος του κινηματογράφου για τον ηθοποιό του! 

Αρκετά χρόνια μετά, θα έκανε το comeback του με τα δύο Kill Bill (2003 - 2004) του Quentin Tarantino και θα κέρδιζε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Ερμηνείας. Έκτοτε θα γύριζε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ κινηματογράφου σε Αμερική και Ευρώπη υπογράφοντας αυτόγραφα και κλείνοντας τη μία δουλειά μετά την άλλη.

Πολυγαμικός, επιτυχημένος, γοητευτικός ακόμη και στα 70 του, ο David Carradine θα μπορούσε να είχε δίπλα του οποιοδήποτε θηλυκό επιθυμούσε. Εκείνος όμως διάλεξε να πεθάνει δια της ερωτικής αυτοϊκανοποίησης, φανερώνοντας το απύθμενο βάθος της μοναξιάς του καλλιτέχνη.

Η μέρα που βρήκαν τον David Carradine νεκρό ήταν η 3η Ιουνίου του 2009. Η επιγραφή που μπήκε λίγους μήνες αργότερα στον τάφο του έλεγε ''Ενθάδε κείται ο Ξυπόλυτος Θρύλος'' (από το ρόλο του στη σειρά Kung Fu) κι από κάτω λίγοι στίχοι από ένα δικό του τραγούδι.  

5

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια