Μια αναπάντεχη αφορμή: Τα κομμένα δέντρα του πάρκου Γκεζί

Facebook Twitter
6

Μπορεί να ξεχνάμε σιγά-σιγά την αφορμή που προκάλεσε τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια στην Τουρκία, από την στιγμή που οι διαδηλώσεις έχουν πια πάρει μαζικό χαρακτήρα, αλλά δεν παύει αυτή να έχει καταγραφεί: Τα κομμένα δέντρα του πάρκου Γκεζί. Τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα στην Τουρκία έχουν δυναμώσει την φωτιά που καίει αυτή την στιγμή, όμως η σπίθα, αυτό που τα ξεκίνησε όλα, ήταν μια ακτιβιστική κίνηση.

Το περιβάλλον έχει γίνει ένα από τα κορυφαία ζητήματα της εποχής μας. Παλιότερα απασχολούσε πολύ λιγότερο κόσμο στους οποίους μάλιστα κολλούσαν και την ταμπέλα του «γραφικού», του «νεοχίπυ», του «μισότρελου». Σήμερα το να βγεις να διαμαρτυρηθείς για τα κομμένα δέντρα μπορεί να είναι η αφορμή ακόμα και για μαζική εξέγερση. Ο αγώνας για ένα καλύτερο πλανήτη παραμένει επίσης και ο συνδετικός μας κρίκος όχι μόνο με τους Τούρκους αλλά με κάθε λαό.

Είναι και αυτό ένα δείγμα της νέας εποχής που διανύουμε. Μέσα στην κρίση ανακαλύπτουμε τα κοινά ακόμα και με αυτούς που θεωρούμε εχθρούς μας. Μπαίνει στην άκρη η διαφορά για να κάνει την εμφάνιση της η κοινή ανάγκη: Ένας καλύτερος πλανήτης για εμάς και τα παιδιά μας.

Ξέρω ότι αρκετοί θα πουν ότι αυτό είναι μια λεπτομέρεια. Σημασία δεν έχει με ποια αφορμή ξεκίνησε η εξέγερση αλλά οι κοινωνικές ανισότητες που υπάρχουν στην γειτονική χώρα. Οι απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν στους πολίτες, η βία της αστυνομίας, και τα καταπατημένα δικαιώματα των γυναικών σιγόβραζαν μέσα στο καζάνι της κοινωνίας δεκαετίες τώρα. Σήμερα βλέπουμε το νερό να χύνεται στους δρόμους. Όμως ακόμα και σαν συμβολική κίνηση το να σε βγάλουν τα κομμένα δέντρα στον δρόμο, το να βρεις αυτή την αφορμή παραμένει ένα δυνατό μήνυμα. Αλλού για να ξυπνήσει ο κόσμος και να βγει στο δρόμο, χρειάζεται κάτι τόσο δυνατό όσο οι σφαίρες ενός αστυνομικού στο σώμα ενός εφήβου. Τα κομμένα δέντρα περνούν απαρατήρητα εκτός και αν μένεις δίπλα στο δάσος.

6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Kαι μην ξεχνάμε αύριο είναι η μέρα του Περιβάλλοντος! για αυτήν και όλες τις σημαντικές ημέρες του χρόνου μπορείτε να ενημερώνεστε από το widget GiaOla simera! https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mbriyo.giaola.simera&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5tYnJpeW8uZ2lhb2xhLnNpbWVyYSJd
"Αλλού για να ξυπνήσει ο κόσμος και να βγει στο δρόμο"ο κοσμος βγαινει στο δρομο απο το 183κατι στην Ελλαδα κι ακομα ολα ειναι στραβα. Στην Ελβετια οπου ειναι σπανιοτατο δουλευουν ολα ρολοι. Μηπως τελικα το να βγουμε στο δρομο ειναι αντιπαραγωγικο;
Αυτό που λες παραείνει συντηρητικό, κάποιες φορές είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να βγαίνει ο κόσμος στους δρόμους, εξαρτάται την περίπτωση. Τώρα στην Τουρκία τα πράγματα είναι περίεργα, η χώρα γνωρίζει οικον.άνθηση κ'όμως ο κόσμος εξαγριώνεται. Νομίζω υπάρχει γενικότερη κρίση ηθικής σε όλο τον κόσμο που παράγει δυσφορία και νεύρα, μετά έρχονται οι αφορμές και γίνεται μακελειό