ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
9.12.2022 | 00:40

τι κάνω

Έκλεισα δουλειά εξωτερικό και σήμερα μου έστειλαν τα εισιτήρια, το θέμα είναι ότι εγώ το μετάνιωσα και δεν θέλω πλέον να πάω! Πως τους το λέω...?
38
 
 
 
 
σχόλια

Πήγαινε δες και εαν δεν σου αρέσει γυρνα. Απλα πράγματα. Δοκιμασε το ομως πριν το απορριψεις. Για να μην μετανιωσεις αργότερα. Εαν δεν πας, παω εγω!!!!

Μωρέ εύκολα τους το λες. Καραεύκολα μάλιστα. Και καλά θα κάνεις να τους το πεις και σύντομα για να προτιμήσουν κάποιον άλλον που θα τους κάνει και τη δουλειά.
Στον εαυτό σου τι θα πεις μετά λίγους μήνες και λίγα χρόνια. Εκεί να σε δώ

Δεν ξέρω πώς τους το λες, αλλά αναρωτήσου λίγο πώς θα το λες στον εαυτό σου μετά από λίγα χρονάκια, όταν θα κοπανάς το κεφάλι σου που δεν άρπαξες μια ευκαιρία να ζήσεις στο εξωτερικό, να δουλέψεις και να γνωρίσεις οικονομική ανεξαρτησία. Δεν θα έχεις δικαιολογία να σου πεις και ενδεχομένως να είναι αργά για ένα τέτοιο βήμα, το οποίο τώρα σου παρέχεται απλόχερα η ευκαιρία να κάνεις. Δεν είναι πανάκεια το εξωτερικό, ούτε Γη της Επαγγελίας είναι, αλλά θα είχες να κερδίσεις πολλά από μια τέτοια εμπειρία.

Παιδιά δεν ισχύουν αυτά που γράφετε, κουλαρετε λίγο. Οι καλες εργασιακες ευκαιρίες στο εξωτερικό είναι σπάνιες. Γιατι να πάρει κάποιος κάποιον από μια τρίτη χώρα και να του προσφέρει κάτι εξαιρετικό ιδιαίτερα όταν δεν τον γνωρίζει προσωπικά, ε; χάθηκε το εργατικό δυναμικό της ίδιας της χώρας;
Για έξτρα κέρδος το κάνουν και μόνο γι αυτό. Κι αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πολλή εκμετάλλευση.
Κι αυτό το λέω εκ πείρας. 250 εργαζόμενους έχουμε σε διαφορα τμηματα 60% αλλοδαποί Βαλκανίων, που τους φέρνουν με τα τσουβάλια και τους πληρώνουν τον κατώτατο, με τον οποίο δεν μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς κανείς. Στην αρχή πιστεύουν ότι τους δόθηκε μια σπουδαία ευκαιρία. Είναι μέχρι να δεις τι σου μένει στο τέλος του μήνα. Δεν είναι τυχαίο ότι το 80% των νεομεταναστων επιστρέφουν μετά από μερικά χρόνια στην πατρίδα τους. Όλοι βέβαια με success story...
Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Επαγγέλματα όπως γιατροί, μηχανικοί, κομπιουτεραδες, κτλ. Αυτοί έχουν μεγάλη ζήτηση οπότε σίγουρα κάτι καλό θα βρουν με λίγη προσπάθεια.

@Penthesileia, well, τουλάχιστον η "εκμετάλλευση" αμοίβεται τακτικά (και όχι να κάνουν ένα τρίμηνο να σε πληρώσουν, ξέρω 'γω) και υπάρχει σεβασμός του εργατικού δικαίου (παίρνεις πάντα το διάλειμμα και τα ρεπό που δικαιούσαι, ενώ το να σε γυρίσουν από βραδινή σε πρωινή βάρδια χωρίς να μεσολαβήσει τουλάχιστον δεκάωρο είναι ανήκουστο). Ναι, υπάρχουν πόλεις, όπου τα call center/customer support είναι φθηνότερα από outsourcing πολυεθνικών, αλλά δεν πρόκειται και για Ινδία κιόλας. Σίγουρα δεν θα κάνεις μεγάλη περιουσία, αλλά να λέμε και την αλήθεια, εξαρτάται και από το αν σκοπεύεις να χτίσεις την τύχη σου στο "όπου γη και πατρίς" ή αν θ' αναπολείς τις ημέρες που είχες ευτυχισμένα ανέμελα παιδικά και φοιτητικά χρόνια στην παλιά σου γειτονιά. Το 80% των μεταναστών γυρίζουν γιατί τους πιάνει η μίρλα για το κλίμα και το φαγητό (λες και δεν ήξεραν γεωγραφία και σοκάρονται που δεν έχει κλίμα Εκουαδόρ στη Νορβηγία), ενώ είναι έντονος και ο ψυχολογικός παράγοντας: το εξοχικό των γονιών/παππούδων τους κοντά στη θάλασσα το βλέπουν σαν δυνάμει βάση (αντί για asset), και τους τρώει και η νοσταλγία για τους φίλους, οι οποίοι κιόλας μια χαρά μπορεί να τη βγάζουν στην Ελλάδα πίνοντας καφέ στην πλατεία όλη μέρα και μην κάνοντας κάτι σοβαρό από δουλειά, γιατί τρώνε από τα έτοιμα. Εγώ ξέρω ότι όποιος θέλει να χτίσει την τύχη του, θα τη χτίσει, ακόμα κι αν στην αρχή χρειαστεί υπομονή. Έχω δει άτομα να ξεκινούν entry level σε call center και σε δύο χρόνια γίνονται team leads ή πηγαίνουν σε άλλο τμήμα με νέα skills, έχοντας πάρει επιμόρφωση. Αλλά και χρόνια στο entry level να μείνουν, τουλάχιστον έχουν νορμάλ ωράριο, καλές συνθήκες σε δουλειά που δεν τους απομυζεί από ενέργεια και υπολογισμένη συγκοινωνία που θα τους πάει από και προς το σπίτι τους στην ώρα που θέλουν. Ελεύθερος χρόνος μένει για ν' απολαύσουν έξοδο σε καθαρή πόλη (και όχι να ζέχνουν ορθάνοιχτοι οι παραγεμισμένοι κάδοι επειδή οι υπεύθυνοι για την καθαριότητα πάλι θυμήθηκαν να κάνουν απεργία) ή να καταπιαστούν με χόμπι ή να πάνε για ποδηλασία (αν ήδη δεν χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς). Αν ο/η εξομολογούμενος/-η δεν θέλει με τίποτα να πάει, ας κάτσει εκεί που είναι, να βρει δουλειά (και αν) με κομπλεξικό "αφεντικό," να μένει απλήρωτες υπερωρίες (ε, του Αγίου Τέτοιου θα πάρει τις δεδουλευμένες υπερωρίες σε ρεπό, ναι, ναι), να κάνει τάματα για να πληρωθεί εγκαίρως όσο παράλληλα θα μένει με γονείς που θα τον/την ταΐζουν μέχρι ν' αποβιώσουν. Εγώ, πάντως, δεν εύχομαι αυτό το σενάριο σε κανέναν ούτε και λέω, όμως, να φύγουν όλοι οι νέοι και να μη μείνει κανείς. Λέω μόνο για την εμπειρία, ας πάει. Αν δει ότι μετά από ένα έτος που θα μένει και θα δουλεύει στο εξωτερικό, θα πάθει κατάθλιψη και θα χρεωκοπήσει, εντάξει, τότε ας επιστρέψει. Αν δεν δοκιμάσει και δεν συγκρίνει, δεν θα μάθει ποτέ.

@Μάγισσα του Σάλεμ
11.12.2022 | 06:18
Ξέρω ότι το σχόλιο σου είναι σοβαρό και περιλαμβάνει σημαντικά επιχειρήματα, αλλά εκλάψα αλήθεια με την παρένθεση που αναφέρεται στον καιρό της Νορβηγίας.
Και γενικά- όπως πολύ ορθά ανέφερες και εσύ- δεν είναι μόνο η δουλειά, αλλά και το βιοτικό επίπεδο, οι κοινωνικές παροχές κτλ. Υπάρχουν, λοιπόν, και άλλα πράγματα που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη επιλέγοντας τον τόπο εργασίας και διαμονής του. Στην Ελλάδα, μας αντιμετωπίζουν από κάθε άποψη ως πολίτες τρίτης κατηγορίας σα να μη συμβαδίζουμε με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Και για να επιστρέψω στο παράδειγμα του καιρού- γιατί όντως μου άρεσε- βρίσκομαι αυτή τη στιγμή σε μια χώρα που επί τρεις συναπτές μέρες χιονίζει ασταμάτητα. Μπορεί να μη διαθέτουν εδώ θερμαινόμενα πεζοδρόμια, όπως σε κάποιες πόλεις Σκανδιναβικών χωρών, αλλά φροντίζουν να καθαρίζουν δρόμους, στενά, πεζοδρόμια, ακόμα και αποβάθρες τρένων συνέχεια, ώστε να λειτουργούν όλα απρόσκοπτα και να μην υπάρχει κίνδυνος για τους πολίτες να γλιστρήσουν. Πέρσι, επλήγη (και) η πρωτεύουσα της Ελλάδας από χιονιά και επί μια βδομάδα τουλάχιστον κεντρικές αρτηρίες της πόλης ήταν απροσπέλαστες. Μην πω καν για τα πεζοδρόμια κεντρικών δρόμων- όχι τίποτα στενών- που ήταν αδιάβατα και επικίνδυνα. Εεε ας μας αντιμετωπίζουν σε όλες τις υπόλοιπες συγκυρίες ως κανονικούς πολίτες τουλάχιστον και ας είμαστε προσωρινά για ένα οχτάωρο την ημέρα το φτηνό εργατικό δυναμικό μιας χώρας, δεν πειράζει.

@Μάγισσα του Σάλεμ
καταρχάς πρέπει πρώτα να τονιστεί ότι η χώρα και η γλώσσα παίζουν μεγάλο ρόλο. "Εξωτερικό" μπορεί να είναι η Μ. Βρετανία μπορεί όμως να είναι και η Ολλανδία ή η Γερμανία/Αυστρια/Ελβετία, κτλ.
Σε call center μπορεί κάποιος να βρει δουλειά υπό την προϋπόθεση ότι κατέχει σε ικανοποιητικο βαθμό τη γλώσσα.
Αν πχ. έρθει κάποιος Γερμανία χωρίς να έχει ένα χ επίπεδο, πχ. ένα Β2 , μπορεί να δουλέψει μόνο σε ελληνικό εστιατόριο με αφεντικό Έλληνα ταβερνιαρη... Και ναι καλά κατάλαβες δεν πληρώνονται οι υπερωρίες- παρακάτω δεν το αναπτύσσω.
Το 80% επιστρέφει γιατί δημιουργούν μόνοι τους ουτοπικες προσδοκίες (βλέπε τι πιστεύει η πλειοψηφία για το εξωτερικό) οι οποίες στην πράξη ματαιώνονται. Κάποιοι εξ αυτών όταν θα ξέμεινουν από χρήματα και δεν έχουν παππουδες-γιαγιάδες να τους συντηρούν θα ξαναφύγουν ως έσχατη λύση.
Για την εμπειρία μια χαρά είναι όταν είσαι νέος και δεν έχεις οικογένεια.

ειναι λυπηρο οταν δεν εστιαζουμε στο τι ζηταει ο ανθρωπος και του απανταμε ασχετα. το ατομο εχει αποφασισει να μη φυγει και του λετε να φυγει χωρις να γνωριζετε τιποτα απολυτως. Πως να φυγει ενα ατομο οταν δεν ειναι ετοιμο; και μιλαω εκ πειρας αυτην την στιγμη που βρισκομαι στο εξωτερικο εναν χρονο τωρα και ξερω ποσο δυσκολα ειναι. Ο μισθος πχ εδω στην Γερμανια που βρισκομαι ειναι ικανοποιητικος αλλα αν σκεφτειτε οτι πληρωνουμε φορους μεχρι και για το γεγονος οτι βρεχει και για οτι ακυρο υπαρχει δεν μπορεις να παρεις ανασα. Στην Ελλαδα επαιρνα λιγοτερα χρηματα και ημουν περισσοτερο ευτυχισμενη και γιαυτον τον λογο σκοπευω και συντομα να γυρισω. Μην πιστευετε οσα ακουτε για το εξωτερικο ..ολοι μες στην καταθλιψη ειναι εδω και ας εχουν λεφτα. επομενως ας αναρωτηθουμε λιγο αν φερνουν τα λεφτα οπως λετε την ευτυχια.

@11.12.2022 | 09:51
Και να το κλασικό παράδειγμα Έλληνα/Ελληνίδας που προανέφερα που δεν προσαρμόζεται ποτέ στον τρόπο ζωής και μάλιστα εκφέρει και γνώμη για το γηγενή πληθυσμό για να νιώσει καλύτερα. Όχι, δεν είναι όλοι μες την κατάθλιψη εδώ κι αν έτσι σου φαίνεται να το κοιτάξεις. Εγώ ξέρω ότι και με τους/τις συναδέλφους μετά τη δουλειά ή στο διάλειμμμα μπορείς να κάνεις πραγματάκια, και κοινωνική ζωή μπορείς να έχεις, αλλά το πιο αξιοζήλευτο είναι οι οικογένειες τους και ο τρόπος που μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Δεν τους "πασάρουν" όπως οι Έλληνες γονείς ένα τάμπλετ περιμένοντας να κάνει τη δουλειά, μα ασχολούνται διαρκώς και αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους από μικρή ηλικία ως ενήλικες. Στην Ελλάδα, πάει ο άλλος 40 και τρώει στη μάνα του λες και είναι κουλός και δε μπορεί να βράσει ένα αυγό μόνος του, αν δε μπορεί κάτι άλλο.
Τα λεφτά δε φέρνουν την ευτυχία, όλα όσα σε περιβάλλουν, όμως, ναι.
Υ.Γ. Τα χωρίζεις τα σκουπιδάκια σου και τα πετάς στον ανάλογο κάδο γιατί και γι`αυτά πληρώνεις φόρο ή πας και τα πετάς όπως και όπου βρεις σαν γνήσια απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και όπως κάνουν οι συμπατριώτες σου στην Ελλάδα;

@11.12.2022 | 09:51
Επειδή το αρχικό μου σχόλιο σχετιζόταν πιο πολύ με την απάντηση μου στην Penthesileia, να διευκρινήσω ότι δεν ήταν προσωπικό το παραπάνω. Ειδικά ο ένας μόλις χρόνος που βρίσκεσαι στη Γερμανία λογίζεται ως μια μικρή περίοδος για να έχεις καταφέρει να προσαρμοστείς απόλυτα, αλλά σε κάθε περίπτωση εκεί που ήθελα να καταλήξω είναι στο να μην "τσουβαλιάζουμε". Όχι, οι Γερμανοί και Γερμανίδες δεν είναι μες την κατάθλιψη, όπως και να το κάνουμε.

Χωρίς περισσότερες πληροφορίες, πώς μπορούμε και εμείς να σε βοηθήσουμε; Τι σημαίνει το μετάνιωσες; Άλλαξες γνώμη μπροστά στο φόβο μιας τέτοιας μεγάλης αλλαγής στη ζωή σου; Σκέφτηκες ότι υπάρχει κάτι που σε κρατάει πίσω τελικά στην Ελλάδα; Δε σε ικανοποιεί η συμφωνία που έκανες;
Είναι πολλά που δε γνωρίζουμε για να σου πούμε μην πας με τίποτα και έχεις δίκιο ή πήγαινε και βλέπεις πως θα πάει.
Τώρα αν έχεις σίγουρα καταλήξει στο να μην πας, απλά τους το ανακοινώνεις, επιστρέφεις τα χρήματα των εισιτηρίων και τέλος(εκτός κι αν έχεις ήδη υπογράψει κάποιο/α συμβόλαιο/σύμβαση που σε δεσμεύει). Δε νομίζω να μη μπορέσουν να σε αντικαταστήσουν με άλλον/η σύντομα. Εκείνοι δεν έχουν κάτι να χάσουν, εσύ;

@Penthesileia
Αν δεν έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, γιατί να του/της τα αφαιρέσουν από το μισθό του/της; Και γενικά επειδή η δική σου εταιρία αναζητά φτηνό εργατικό δυναμικό από τα Βαλκάνια ως επί το πλείστον, δε σημαίνει ότι είναι παντού έτσι. Επιπλέον, στην αρχή σε μια ξένη χώρα είναι σχεδόν απίθανο να μη βιώσεις την αδικία και την εκμετάλλευση, αλλά μην τα κάνεις και τόσο τραγικά τα πράγματα. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, και ο τελευταίος τροχός της αμάξης να είσαι σε μια εταιρία στο εξωτερικό έχεις δυνατότητες εξέλιξης(κοινώς, δε θα παίρνεις για πάντα το βασικό), εκπαίδευσης (ακόμα κι αν είσαι ανειδίκευτος εργάτης) και εκπροσώπησης από συνδικάτα που καμία σχέση δεν έχουν με τους βολεμένους συνδικαλιστές της πλάκας στην Ελλάδα.
Δεν έχω κάποια πρόχειρη στατιστική, αλλά αυτό το 80% των νεομεταναστών που επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από κάποια χρόνια, σε τι ποσοστό και σε πόσο χρονικό διάστημα αναθεωρεί και επιστρέφει πάλι πίσω στη χώρα που ζούσε και εργαζόταν προηγουμένως; Γιατί όσοι γνωστοί μου επέστρεψαν, σε βάθος διετίας ξαναεφυγαν και μόνο οικογενειακοί λόγοι φαίνονται να μπορούν να τους κρατήσουν στην Ελλάδα. Τίποτα άλλο.

@Nefeligeretis
Λυπάμαι που είμαι αυτή που θα σου πει ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης, αλλά γράφω με βάση την εμπειρία μου κι όχι ακούγοντας τι λέει ο καθένας δεξιά κι αριστερά.
Το εάν θα αφαιρεθεί το ποσό των εισιτηρίων είναι μικρής σημασίας- μιλάμε για ένα εισιτήριο μονής διαδρομής.
Αν πάει μεσω εταιρίας ενοικίασης υπαλλήλων, που ευδοκιμούν αυτές τις εποχές, έχει υπογράψει συμφωνητικό με σχετικές παραγράφους. Μέχρι και τα παπούτσια ασφαλείας θα πληρώσει από τον μισθό του.
Όλα έχουν να κάνουν παντως με το επίπεδο διαβίωσης που έχει/ ειχε ο νεομεταναστης στην Ελλάδα. Εάν αντιμετωπίζει ζητήματα καθημερινής επιβίωσης και δεν έχει πχ ούτε ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη λογικό είναι ότι οταν θα πάει σε μια ξένη χώρα ακομη και λάντζα να κανει καλυτερα θα του φανει αρκεί να έχει τα βασικά.

@Penthesileia
11.12.2022 | 09:38
Η ζωή μου από το 2013 και έπειτα μοιράζεται ανάμεσα σε Γερμανία και Ελλάδα, όπως και πολλών φίλων και γνωστών, οπότε νομίζω ότι μετά από 10 χρόνια σχεδόν μπορώ να έχω προσωπική άποψη όταν υποστηρίζω ότι υπάρχει "Άγιος Βασίλης". Και γενικώς έχω ένα κακό• μου τη δίνουν οι κλασικοί Έλληνες του εξωτερικού που δεν προσαρμόζονται ποτέ, παρά μόνο θεωρούν αυτονόητο ότι κάποιος τους "χρωστάει". Αντίστοιχες και χειρότερες απαιτήσεις έχουν συνήθως άνθρωποι από τον Αραβικό χώρο που ζουν από επιδόματα και δεν έχουν δουλέψει μισή ώρα στη ζωή τους. Για να μη μακρηγορώ όμως: αν δουλέψεις, θα ανταμειφθείς. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.
Δεν έχω οικονομικά και κοινωνικά καμία ανάγκη να βρίσκομαι στη Γερμανία, ούτε τη θεωρώ τη Γη της Επαγγελίας. Κι όμως, όταν με ρωτάνε πότε επιτέλους θα γυρίσω μόνιμα, αναλογίζομαι όλα όσα αντιμετωπίζω κάθε φορά που βρίσκομαι στην Ελλάδα, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα και η απάντηση είναι ποτέ. Δεν είμαι λαντζιέρης, αλλά ενδεικτικά το γεγονός ότι βγαίνω από το σπίτι μου και δε χρειάζεται να υπερπηδήσω 10 αυτοκίνητα που έχουν σταματήσει πάνω στη διάβαση "για 2 λεπτάκια" και στην τελική δε μου ζητάνε και τα "ρέστα", ενώ έχουν σταθμεύσει παρανόμως, όπως και πολλά άλλα μικρά και μεγάλα στην καθημερινότητα μου, μου αρκούν για να εμμένω στην απόφαση μου και να συμβουλεύω όποιον/α θέλει να δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό, να το κάνει.

@Penthesileia

Και να τα αφαιρέσουν (που ίσως μην συμβεί), δεν σημαίνει ότι δεν είναι ευκαιρία. Άσε που ο μισθός δεν θα είναι ισάξιος με εδώ. Δεν πάει ο καθένας με το καλημέρα στο εξωτερικό. Και για να έκανε όλη την διαδικασία, σημαίνει ότι βρήκε καλή δουλειά έξω.
Αλλιώς θα έμενε Ελλάδα εξαρχής.

Dude, ο μισθός στο εξωτερικό είναι πάντα σε συνάρτηση με το βιωτικο επίπεδο της εκάστοτε χώρας, στην Ελβετία ο μισθός μιας καθαρίστριας είναι κοντά στα 4.000 που όμως για Ελβετία είναι οριακοτατα. Δεν σημαίνει πως όποιος πάει έξω, λύνει το βιοποριστικο με το καλημέρα σας. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει την γλώσσα της χώρας στην οποία θα πάει μετάναστης. Σημαντικότατο θα έλεγα. Από εκεί και πέρα θέλει αγώνα και εκεί, αλλά θα συμφωνήσω με παραπάνω σχόλιο, πως η προσπάθεια ακόμα και σε ανειδεικευτο εργάτη κάποια στιγμή πιάνει τόπο και υπάρχουν περιθώρια εξέλιξης, κάτι που στην Ελλάδα φυσικά δεν υφίσταται.
Εξωτερικό δαγκωτό λοιπόν, αρκεί ο ενδιαφερόμενος /η να έχει προετοιμάσει το έδαφος όσο το δυνατόν περισσότερο πριν από την έξοδο του από την χώρα.

@11.12.2022 | 04:37

Από την στιγμή που είχε βρει δουλειά στο εξωτερικό σημαίνει ότι θα είχε καλύτερη οικονομική κατάσταση από εδώ, συν ότι δεν είναι εύκολο/συχνό να πας έτσι απλά έξω. Στην χειρότερη να το δει σαν εμπειρία και αν για χ ψ λόγους θέλει να επιστρέψει, ας το κάνει.
Τώρα θα αναρωτιέται μια ζωή, what if.

@TheDude
Δε σημαίνει απαραίτητα ότι βρήκε καλή δουλειά. Μπορεί να βρήκε μια τυχαία αγγελία όπως όλες αυτές που κυκλοφορούν και είπε να δοκιμάσει χωρίς να γνωρίζει λεπτομέρειες.

@11.12.22/04:37

Εκτός της πολύ καλής γνώσης της γλώσσας πρέπει να έχεις και γνωστούς ή καλύτερα συγγενείς, ώστε να μπορείς να ξεκινήσεις, ιδιαίτερα Ελβετία, που έχει το συγκεκριμένο σύστημα. Σε βολεύει για αρχή ο συγγενής, παρέχοντας σου στέγη, εργασία και τρέχοντας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες για να σε γράψει και οοοταν μάθεις τη γλώσσα (ποτέ δλδ.) παίρνεις "προαγωγή". Βασικό είναι στο τέλος του μήνα να βγαίνεις με τα χρήματα. Φυσικα ειστε 2 που δουλευετε για να βγαίνει. Μετα από 10-20 χρόνια μπορεί να βάζεις και κατιτίς στην άκρη για τις 3 εβδομάδες πολυτελών διακοπών στην Ελλάδα. Αντε να έχεις πάρει και ένα καλό αμάξι με δόσεις για να το μοστραρεις στους συγγενείς. Δεν τα λες και λίγα.
Σίγουρα είσαι στο 2-3 χρόνο... κουράγιο τα 100 πρώτα χρόνια είναι δύσκολα, μετά συνηθίζει κανείς (με ή χωρίς προαγωγή)
:)

@Penthesileia
11.12.2022 | 09:58
Να σε ρωτήσω κάτι πολύ ειλικρινά; Από το να λες ανακρίβειες και να ζεις μίζερα, γιατί δεν επιστρέφεις στην Ελλάδα- αφού κιόλας έχεις συλλέξει προσόντα στην εταιρία σου- και να ζήσεις ευτυχισμένα εκεί; Επιπλέον, πρέπει να αποφασίσεις και να διαχωρίσουμε το αν θες να αναφερθούμε αρχικά στον ανειδίκευτο εργάτη- λαντζιέρη ή στους Έλληνες "νεομετανάστες" που είναι συνήθως υπερεξειδικευμένοι.
Πάμε τώρα στα γερμανικά. Αλήθεια δε θα τα μάθεις ποτέ; Σου διαφεύγει μάλλον ότι το κράτος θα σου πληρώσει τα μαθήματα μέχρι να βρεθείς σε ικανοποιητικό επίπεδο, ώστε να μπορείς να συνεννοηθείς και μάλιστα αν τα "παίρνεις" τα γράμματα με ελάχιστα "τυπικά προσόντα" και χρήματα, θα βρεθείς με μια δεύτερη υπηκόοτητα στα χέρια σου(εντάξει, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ίσως πιο ιδιότυπο καθεστώς ως προς αυτό). Για πες μου τι συμβαίνει με τα παιδιά μεταναστών στην Ελλάδα που έχουν γεννηθεί και έχουν πάει σχολείο στη χώρα. Τι υπηκόοτητα έχουν; Τους παρέχουν τζάμπα μαθήματων ελληνικών όταν καταφτάσουν στη χώρα; Και πόσο κοστίζει στην Ελλάδα να περάσεις από εξετάσεις για να λάβεις την υπηκόοτητα;
3 βδομάδες πολυτελών διακοπών στην Ελλάδα και ακριβό αμάξι με πινακίδες εξωτερικού; Χαχαχαχα Έχει παρέλθει το 1980 προ πολλού και οι Έλληνες του εξωτερικού στην πλειοψηφία τους δε ζουν από ταβέρνες και μόστρα, αλλά πρόκειται για επιστήμονες που μπορεί να μην ξέρουν πάντα αμέσως τη γλώσσα, αλλά παρέχουν τις γνώσεις και τη δουλειά τους και τους "ξεστραβώνουν" σε διάφορους τομείς και όλα αυτά με το αζημίωτο. Δε θα τους δεις να κυκλοφορούν με τη μερσεντές, βέβαια, γιατί όταν είσαι επιστήμονας δεν ασχολείσαι με το τι πιστεύουν οι συγγενείς σου για σένα πίσω στην Ψαροκώσταινα. Λίγες μέρες έμειναν μέχρι το 2023, προσπάθησε λίγο να συμβαδίσεις. Φιλικά στο λέω.

@Nefeligeritis τόσες πολλές ανακρίβειες μαζεμένες... μου κάνει εντύπωση που ζεις Γερμανία.
Κατά πρώτον τζάμπα μαθήματα ελληνικών στα παιδιά των μεταναστών δεν παρέχονται από το γερμανικό κράτος, εκτός κι αν εκφραστηκες λάθος. Κάποια γερμανικά σχολεία διαθέτουν κάποια αίθουσα τα απογεύματα για να κάνουν τα παιδιά ελληνικά εφόσον τους στείλει το ελληνικό κράτος δάσκαλο από την Ελλάδα, που τον πληρωνει το ελληνικο κράτος. Μερικές ελληνικές κοινότητες, που είναι οικονομικά πιο ευκαταστατες έχουν δικά τους κτήρια και τα προσφέρουν για να μην ξεχαστεί η γλώσσα.
Η γερμανική υπηκοότητα δε σου προσφέρει τπτ απολύτως. Μου κάνει εντύπωση που την πλασάρεις ως μεγάλο πλεονέκτημα. Δεν έχεις καμία φορολογική ελάφρυνση αν πάρεις γερμανικό διαβατήριο κι αυτό μονο μετά από 7 χρόνια μπορείς να το κάνεις με αίτηση σου κι αν σου εγκριθεί. Αυτοι που θελουν παση θυσια γερμανικα χαρτια ειναι οι εκτος Ε.Ε για να παρουν παραμονη και Arbeitserlaubnis απεριόριστη. Τυχαιο δεν ειναι οτι ολοι οι τουρκοι εγιναν Γερμανοί. Κατι λοιπον δεν καταλαβες κι απλως το ακουσες και το επαναλαμβανεις χωρις να ψαξεις τα πλεονεκτήματα. Το orientierungskurs το πληρωνεις εν μερει, οπως πληρωνεις κι ενα ποσο για το Integrationskurs. Μετά αν πάρεις το Test für Zuwanderer, με συγκεκριμενο ποσοστο που αποδεικνυει τη γνωση σε επιπεδο β1 θα σου επιστραφεί το ποσό. Αν αποτύχεις δεν παίρνεις τπτ.
Και στην Ελλάδα προσφέρονταν μαθήματα επί πληρωμή σε αλλοδαπούς ;)
Και κάτι σημαντικό: όλοι μα ΟΛΟΙ οι Έλληνες ονειρεύονται γερμανικό αμάξι και ειναι το πρώτο που αγοράζουν. Κι αυτοί που είναι Ελλάδα κι έχουν άκρες πάλι από Γερμανία ψάχνουν. Τωρα εσύ μπορεί να μην οδηγείς καν οπότε περί ορέξεως.
Και λίγα λόγια για μένα γιατί μάλλον δεν κατάλαβες καλά. Μια χαρά είμαι ευχαριστημενη εδώ που είμαι. Δεν έγραψα πουθενά προσωπικά για εμένα αλλά για ο,τι έχω συναντήσει εδώ στα χρόνια που είμαι ενεργή στην ελληνική κοινότητα και έχω υποδεχθεί κόσμο και κοσμακι. Δουλεύω σε εταιρία στη διοίκηση και φέρω ευθύνη για 250 υπαλλήλους και για τους μισθούς τους. Τους γερμανικούς νόμους που αφορούν το εργατικό δίκαιο τους γνωρίζω πάρα πολύ καλά γιατί ετσι πρέπει και κατά συνέπεια και ο,τι εφάπτεται αυτών.
Και ας σου κανω κι ένα μικρό παράδειγμα, που για εμένα είναι η καθημερινότητα μου. Το κατωτο ημερομίσθιο ανέρχεται από 01.10. στα 12,00. Τόσο περνούν όλοι που δουλεύουν στην παραγωγή, στον φούρνο της γειτονιάς σου, στο κομμωτήριο της γειτονιάς σου, ο υπάλληλος του κρεοπωλείου, κτλ. 8×12= 96×21=2.016 brutto. Αν είσαι Steuerklasse 1 ως ελεύθερος χωρις παιδιά και αφαιρέσεις τις εισφορές : krankenkassebeitrag, Rentenversicherungsbeitrag, Arbeitslosenversicherungsbeitrag, Pflegeversicherungsbeitrag + Zuschlag, τον φόρο που σου παιρνει μηνιαία η εφορία σου μένουν 1 200 Ευρώ. 600 ευρώ κοστιζει ένα διαμέρισμα τρυπα με 2 δωμάτια. (Αν πας κατα Μοναχο μερια καντα διπλά τα ευρω κι αν βρεις). Αφαίρεσε τις υποχρεωτικες ασφαλειες που πρεει να πληρωνεις, το φαγητό σου κι τα υπόλοιπα αποταμίευσε τα για να δεις αν βγαίνουν για εισιτήριο το καλοκαίρι.
Όταν κάποτε μάθεις τη γλώσσα και είσαι επιστήμονας, που έγραψες κι εσύ, θα τα καταφέρεις κάπως καλύτερα από τον μέσο όρο.
Αυτά

@Penthesileia
13.12.2022 | 06:58
Εμένα πάλι δε μου κάνει εντύπωση το ότι από όλες τις δυνατότητες που σου παρέχονται, είσαι ενεργό μέλος της ελληνικής κοινότητας της πόλης σου. Δεν είναι κάτι μεμπτό, φυσικά, αλλά προφανώς ζεις εκτός γερμανικής πραγματικότητας, αφού οι μόνες σου συναναστροφές είναι οι Έλληνες και οι Βαλκάνιοι που απολύεις στην εταιρία. Τα υπόλοιπα θα τα βρεις παρακάτω.
Υ.Γ. Οδηγώ και δεν έχω αγοράσει γερμανικό αυτοκίνητο και μένω στο Μόναχο (5 χλμ. από το κέντρο) με ενοίκιο 600 ευρώ σε ένα σπίτι που ιδανικά θα το αγόραζα, οπότε μάλλον δεν το λες τρύπα. Έχεις άλλα κλισεδάκια ή τελειώσαμε;

Και πού ξέρεις εσύ βρε ποιες δυνατότητες εκμεταλλευομαι κι ποιες οχι; Σίγουρα δεν περιμένω να με ταΐζει το κράτος ούτε να μου πληρώνει επιδόματα για άπορους και ανέργους όπως κάνουν πολλοί, που νομίζουν ότι με 5 μαθήματα πιυ θα τους πληρώσει το κράτος κάτι μπαίνει στην τσέπη τους.
600 ευρώ στο Μόναχο ένα δωμάτιο σπίτι θα ναι κι άσε τα παραμύθια, γιατί το Μόναχο το ξερω πολυ καλά. Κι αν δουλεύεις συστηματικά σου μένουν καμία 500 ευρώ για να βγάζεις τον μήνα σου μείον βενζίνη, φαγητό, ασφάλειες, κτλ. Το τηλέφωνο δεν είναι μέσα στο Warmmiete και το ιντερνετ το πληρώνεις. Κοινώς δε βγάζεις ούτε τον μήνα.

@Penthesileia
14.12.2022 | 02:28
Σου το ξαναείπα δε θα κάτσω να συζητήσω σε μία στήλη που μας γράφουν χρόνια άνεργοι/ες, άποροι/ες και υπάλληλοι των 713 ευρώ, πόσα δωμάτια έχει το σπίτι μου(ένας άνθρωπος είμαι, δε χρειάζομαι παλάτι για να νιώσω καλά και δεν έχω οικονομικό πρόβλημα για να ζω σε "τρύπα") και αν μου φτάνουν τα 1.100 ευρώ που μόνη σου φαντάζεσαι ότι παίρνω. Επαναλαμβάνω ότι δεν απευθύνεσαι σε Gastarbeiter και εφόσον γράφεις και ξαναγράφεις ότι είσαι ακαδημαϊκός, προσπάθησε να αποκτήσεις και την ανάλογη νοοτροπία. Ακαδημαϊκός, με γνώση γερμανικών, εργαζόμενη στο HR μεγάλης εταιρίας στη Γερμανία χρόνια, δε νοείται να λες για λάντζες και γερμανικά αυτοκίνητα εν έτει 2023(σχεδόν) και όσα μαζεύονται και λένε οι Ελληναράδες των κοινοτήτων που ήρθαν στη Γερμανία το 1980, όταν δεν ξέρω κι εγώ πόσοι άλλοι ακαδημαϊκοί ετησίως εγκαταλείπουν τη χώρα για ένα καλύτερο αύριο. Και λυπάμαι που για τους Γερμανούς ήσουν ή εξακολουθείς να είσαι ακόμα η Ελληνίδα η "Πενθεσιλειάκη από την Κρήτη", ώστε να σου αφήσει τέτοια κατάλοιπα και να λες τέτοια πράγματα. Ήρθα το 2013, λίγο μετά την κρίση, και δε μπορείς να φανταστείς τι έχω ακούσει. Από το αν θα έχω να πληρώνω το σπίτι μου μέχρι ότι είμαστε τεμπέληδες, ζούμε με δανεικά και το αγαπημένο μου "Aber Sie sprechen sehr gut Deutsch" που και καλά έπρεπε να το εκλάβω ως κομπλιμέντο. Ό,τι κατάκτησα το κατέκτησα με κόπο, αλλά φυσικά είχα την ευκαιρία σε αντίθεση με όσους/ες αποτρέπεις από το να έρθουν και να συνεχίσουν να ζουν στη χώρα του βύσματος και του γλειψίματος που είπε και ο Dude. Στο σήμερα, ο αποκλειστικά γερμανικός "ακαδημαϊκός" μου περίγυρος με σέβεται γι'αυτό που είμαι και για τα κατορθώματα των προγόνων μας, αλλά θεωρεί εξίσου τραγική τη χώρα καταγωγής μας για πολλούς και διάφορους λόγους. Δεν ξέρω από ποια μέσα ενημερώνεσαι, αλλά ακόμα και την περίοδο της κρίσης δεν είχα δει ποτέ να μας έχουν πρώτο θέμα οι μεγαλύτερες γερμανικές εφημερίδες, όπως συνέβη χτες-προχτές με την Καϊλή. Είμαστε ο περίγελος της Ευρώπης, φρόντισε να συμβάλλεις στο να αλλάξει αυτό αντί να είσαι μια ακόμα "Ελληνίδα".

@Penthesileia
13.12.2022 | 06:58
Και διευκρίνηση για τους/τις υπόλοιπους/ες αναγνώστες/ριες, γιατί εσύ τα γνωρίζεις υποτίθεται. Πληρώνω στο Μόναχο- μια από τις ακριβότερες πόλεις της Ευρώπης για να ζεις- 600 ευρώ για ενοίκιο, πάρκινγκ, ρεύμα, νερό, θέρμανση και ίντερνετ. Ας μας πει κάποιος/α τι έξοδα έχει ένα σπίτι- "τρύπα" "στην Αθήνα, τι παροχές και πως καλύπτονται όταν παίρνεις 700 ευρώ το μήνα. Φαγητά και διακοπές δεν τα αναφέρω καν, είναι αστεία όταν οι άνθρωποι ζουν με διακονισμούς στους παρόχους ρεύματος.

Πενθεσιλεια, εικάζω πως το εξωτερικό στην περίπτωση σου μάλλον δεν έκατσε όπως περίμενες.
Κάνεις δεν ισχυρίζεται πως η μετανάστευση είναι πανάκεια, ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουν ζορίσει τα πράγματα σε αρκετές χώρες. Οποιος είχε την διορατικοτητα και έφυγε πριν ξεσπάσει η κρίση, εκεί γύρω στο 2008, θα έλεγα πως πήγε εξαιρετικά καλα από οικονομικής πλευράς και με δουλειές όχι ιδιαίτερα πρεστιζατες. Για γιατρούς, πιλότους και τα συναφή δεν το συζητώ, γνωρίζω γιατρό που με 5 χρόνια δουλειά στα Εμιράτα αγόρασε σπίτι στην Μύκονο. Προσωπικά γνωρίζω πάνω από δέκα άτομα που μεταναστευσαν είτε στα Εμιράτα, είτε Γερμανία, είτε Λονδίνο και αν εξαιρέσεις 2 που γύρισαν γιατί δεν άντεξαν να είναι ξενιτεμενοι(και τώρα κλαίνε με μαύρο δάκρυ) οι υπόλοιποι τα πήγαν μια χαρά, ενσωματωθηκαν πλήρως στις χώρες που διαμένουν και έχουν ένα αρκετά καλό επίπεδο διαβιωσης.
Το point είναι ότι έξω ο ικανός και ορεξάτος για δουλειά, δεν υπάρχει περιπτώση να μην προχωρήσει, στην Ελλάδα ο ίδιος άνθρωπος όχι μόνο δεν θα προχωρήσει αν δεν γλυψει αλλά θα βρεθεί και πιο κάτω από κάποιον με λιγότερα προσόντα αλλά καλύτερο γλειψιματια. Όλοι μας τα γνωρίζουμε αυτά.
Από εκεί και πέρα, ο τεμπέλης και αυτός που δεν έχει διάθεση να μάθει εννοείται πως όπου και να παει δεν θα καταφέρει το παραμικρό οπότε καλό είναι να κάτσει στα αυγά του.
Και δεν συζητάμε φυσικά για να γίνεις πλούσιος, απλά να έχεις μια αξιοπρεπή ζωη, κάτι που στην Ελλάδα πλέον και ειδικά για τις νεότερες γενιές είναι αδύνατον.

@13.12.2022 | 12:51
@Nefeligeretis
@Dude
My point exactly. Αν έχεις έστω και 20% πιθανότητα να κάνεις την καλή σου τύχη στο εξωτερικό, στην Ελλάδα δεν έχεις ούτε αυτό. Και όντως, ούτε εγώ είχα κατά νου δουλειά σε ταβέρνες και λάντζες (που, εδώ που τα λέμε, αν δουλεύεις για ντόπιο που τα έχει όλα νόμιμα και δεν θέλει μπλεξίματα, μια χαρά θα είσαι). Είχα κατά νου δουλειές σε εταιρείες πολυεθνικές, όπου πέρα από το μισθό (που όλο και κάτι θα σου μένει στο τέλος του μήνα έχοντας πληρώσει για τα προς το ζην σου) και πράγματα όπως ένσημα κι ασφάλιση υγείας να θεωρούνται αυτονόητα (σε ένα σύστημα υγείας που δεν λυπάσαι να δίνεις φόρους, γιατί βλέπεις να πιάνουν τόπο), υπάρχουν και επιπλέον παροχές εκ μέρους της εταιρείας: ιδιωτικοί γιατροί, δωρεάν πρόσβαση σε γυμναστήρια ή wellness centers και ευκαιρίες επιμόρφωσης με δωρεάν πρόσβαση σε LinkedIn Learning ή Coursera με δυνατότητα πιστοποίησης. Συν τοις άλλους, το καλό είναι πως ό,τι skills αποκτάς, πιάνουν τόπο, αν όχι στην ίδια εταιρεία, τότε σε μια επόμενη. Σε επιλέγουν με βάση του κατά πόσο τους ταιριάζεις σαν εργαζόμενος και όχι να σε απορρίπτους επειδή ζητούν νέο 22 χρονών με πενταετή προϋπηρεσία ή επειδή θα πάρουν τον ανιψιό του ξαδέρφου του συνιδιοκτήτη γιατί του έχουν τάξει τη θέση.

@Penthesileia
13.12.2022 | 06:58
Επειδή πραγματικά όταν διαβάζω τέτοια πράγματα μου ανάβουν τα λαμπάκια και γίνομαι ένα με το κλίμα των ημερών. Δε θα απευθυνθώ προσωπικά σε κανέναν/καμία/κανένα, αλλά έρχεσαι σε μία στήλη που αποτελείται ως επί το πλείστον από Έλληνες/Ελληνίδες αναγνώστες/ριες και σχολιαστές/ριες και μας λες τι χάλια που είναι η ζωή και οι συνθήκες εργασίας στο εξωτερικό, αναφερόμενος/η/o στη Δύση και όχι σε κάποια χώρα της Αφρικής. Απευθύνεσαι σε ένα αναγνωστικό κοινό, λοιπόν, που είτε έτσι είτε αλλιώς ζει σε μια χώρα που έχει σταθερά υπερδιπλάσιο ποσοστό ανεργίας από τις υπόλοιπες της Ευρώπης και που αν έχει παρακάμψει το εμπόδιο της ανεργίας έχει βρεθεί σίγουρα να δουλεύει έστω και μια φορά στη ζωή του για το βασικό που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 700 κάτι ευρώ, αν δεν κάνω λάθος. Δηλαδή εισπράττει κάπου στα 20 κάτι ευρώ για κάθε μέρα που δουλεύει τη στιγμή που ένας ταμίας σούπερ μάρκετ στη Γερμανία, ο οποίος θεωρείται κακοπληρωμένος, λαμβάνει περίπου 13 ευρώ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟ μικτά(και χρησιμοποιώ πλασματικό ποσό, είναι περισσότερα). Δε θα αναφερθώ σε υπερωρίες και κόστος ζωής, μιας και ανέφερα το σούπερ μάρκετ.
Είναι δικαίωμα του καθενός/της καθεμιάς να θεωρεί εαυτόν "ανώτερο", απόγονο του Σωκράτη και του Περικλή που μέσα του/της ρέει ελληνικό αίμα και που αν δεν ήμασταν εμείς οι Έλληνες αυτοί θα ήταν ακόμα στα δέντρα. Και είναι και δικαίωμα του/της, επίσης, να κουβαλάει αυτή τη νοοτροπία από άκρη ως άκρη της γης.
Όμως, απ`ότι φαίνεται αυτοί όχι απλώς έχουν κατέβει πλέον από τα δέντρα, αλλά μας δίνουν και το παράδειγμα σε θέματα δημοκρατίας(εμείς βέβαια στεκόμαστε στο ότι κάποτε εμείς την επινοήσαμε και πόσο γ@μάτοι), κοινωνικού κράτους, δικαιοσύνης, οργάνωσης και πολλών πολλών άλλων. Αντί, λοιπόν, να ξεστραβωθούμε, να δούμε τι κάνουν καλύτερα σε όλους αυτούς τους τομείς και να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους να υιοθετηθούν ανάλογα και στη χώρα μας, υπάρχουν κάποιοι/ες που λένε οι κακοί, ρατσιστές και εκμεταλλευτές ξένοι. Μετά, όμως, θες να μη σε αντιμετωπίζουν ως τον Ελληνάρα (με την κακή του έννοια), ενώ δεν κάνεις τίποτα για να τους μοιάσεις στο σήμερα και σε όλα αυτά που κατόρθωσαν να γίνουν μέσα από προσπάθεια και ενώ όπου σταθείς και όπου βρεθείς τους κράζεις. Eίσαι ο λόγος που διαιωνίζονται ανόητες προκαταλήψεις αφενός και αφετέρου εισπράττοντας τετραψήφιο ποσό κάθε μήνα ασφαλώς, έρχεσαι να πεις πόσο χάλια περνάς σε ανθρώπους που στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα(να μην πω και λιγότερο) δεν ξέρουν πως θα επιβιώσουν. Θλίψη, απλά.

Ναι, ακριβώς κάποιοι είναι ο λόγος που διαιωνιζονται τα παραμύθια περί γης της επαγγελίας στο εξωτερικό αποκρυπτοντας την αλήθεια και μιλώντας για θερμαινόμενα πεζοδρόμια.
Το σωστό και ηθικό είναι να παρουσιάζονται τα γεγονοτα στην πραγματική τους διάσταση, έτσι προστατευονται και οι συνάνθρωποι μας.
Το να γαντζωνεσαι σε ένα ψεύτικο success story κάνει κακό σε εσένα τον ίδιο, γιατί δε σε πάει μπροστά.

@Penthesileia
13.12.2022 | 10:18
Για ακαδημαικός, πάντως, σου λείπει η βασική κατανόηση κειμένου στα ελληνικά. Δεν ξέρω μήπως στα γερμανικά που σου πλήρωσαν για να μάθεις, θα τα καταλάβαινες καλύτερα. Θερμαινόμενα πεζοδρόμια έχουν σε πόλεις Σκανδιναβικών χωρών, έγραψα, και πουθενά δε μίλησα για γη της επαγγελίας. Προσπαθούμε 5 άνθρωποι να σου πούμε ότι βγάζεις κόμπλεξ και λες ανακρίβειες και εσύ επιμένεις στο "ποίημα" σου. Ήρθαν δε και άλλοι τόσοι αγνώμονες σαν εσένα να μας πουν πόσο χάλια ζουν με τα 4ψήφια ποσά που παίρνουν και πληρώνοντας βασικά αγαθά σε εξευτελιστικές τιμές όταν πίσω στην Ελλάδα δεν έχουν οι μανάδες να πάρουν ένα γάλα στα παιδιά τους. Είναι πραγματικά να σε πιάνει θλίψη.

@Penthesileia
13.12.2022 | 10:18
Περιμένω να μου υποδείξεις το σημείο που έγραψα για τη γη της επαγγελίας και θερμαινόμενα πεζοδρόμια στη Γερμανία. Όταν τελειώνουν τα επιχειρήματα, το γυρνάς στο "προσωπικό"- σε στυλ που να ξέρουμε εμείς από Γερμανία, νόμους, δουλειές κτλ. και ευτυχώς έχουμε εσένα να μας τα πεις- και στην καραμέλα του ψεύτικου sucess story. Σε ξαναρώτησα και δεν έλαβα συγκεκριμένη απάντηση: Τώρα που μάζεψες προσόντα και έχεις το δικό σου success story(ψεύτικο ή αληθινό εσύ θα το κρίνεις), γιατί δεν επιστρέφεις στην Ελλάδα; Τι σε εμποδίζει;

@τυχαίος περαστικός
14.12.2022 | 10:47
Τα 700 ευρώ ήταν εξίσου πλασματικό ποσό, αφού δε συνυπολόγισα κρατήσεις κτλ. ή την περίπτωση να μη δουλεύεις οκτάωρο και άρα να παίρνεις ακόμα λιγότερα. Όπως έγραψα πιο πάνω, η ζωή μου πραγματικά μοιράζεται ανάμεσα σε Γερμανία και Ελλάδα, οπότε- θέλοντας και μη- φαίνεται να έχω μεγαλύτερη επαφή με την ελληνική πραγματικότητα από την Penthesileia. Μακάρι η μόνη μου επαφή να ήταν οι 3 βδομάδες διακοπές το καλοκαίρι και να ζούσα στον κόσμο μου, αλλά τακτικά καλούμαι να αντιμετωπίσω την ελληνική γραφειοκρατεία και τον ελληνικό τρόπο ζωής. Ενδεικτικά, βρέθηκα πριν κανένα 4μηνο στο Συνήγορο του Πολίτη για να προχωρήσω σε μία καταγγελία. Μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί τίποτα, ενώ αν έπραττα το ίδιο στη Γερμανία στο ίδιο χρονικό διάστημα θα είχαν κληθεί να λογοδοτήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα για το πως λειτουργεί το κράτος, γιατί παραπάνω με τα αυτοκίνητα στις διαβάσεις αναφέρθηκα μόνο στο πως ενεργούν οι πολίτες.
Υ.Γ. Η πρόσκληση για Μόναχο ή για το πιο "κοντινό" Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ισχύει ακόμα και έλα να με ξεστραβώσεις εσύ αυτή τη φορά, γιατί από γερμανικό θέατρο δεν ξέρω τιιιιποτα.

Scroll to top icon