Τα κοιμητήρια ως υπαίθρια μουσεία

Το τελευταίο ίχνος των Ελλήνων και Φιλελλήνων, μια συνέχεια του Ελληνισμού Facebook Twitter
Το παρεκκλήσι-μαυσωλείο των Σίνα στο Rappoltenkirchen (Ραπόλτενκιρχεν) στην Κάτω Αυστρία βρίσκεται σε δασώδη έκταση σε λόφο στα ανατολικά του κτήματος της οικογένειας. Χτίστηκε το 1854, όπως μαρτυρεί η πλάκα που βρίσκεται στο υπέρθυρο του μαυσωλείου.
0

Όταν η φωτογράφος Μαρία Στέφωση έκανε την έρευνα για την έκδοση «Σχολείων εγκώμιον», «συνάντησε» ανθρώπους του Διαφωτισμού και λόγιους του 19ου αιώνα, καθώς και μεγάλους ευεργέτες. «Έτσι γεννήθηκε η ερώτηση πού πέθαναν και πού βρίσκεται το τελευταίο τους ίχνος. Όλοι γνωρίζουμε τα ονόματά τους αλλά όχι πολλές πληροφορίες γι' αυτούς», λέει. «Είναι όλοι άνθρωποι του προεπαναστατικού ελληνισμού, του ελληνισμού στο νεότερο ελληνικό κράτος και εθνικοί ευεργέτες». 

Ο βίος, η δράση και το έργο τους αποτυπώνονται στις σελίδες του λευκώματος «Το τελευταίο ίχνος: Τοπόσημα ιστορίας Ελλήνων και φιλελλήνων»

Το «Τελευταίο ίχνος» απεικονίζει μια πολύ σημαντική πτυχή της ευρωπαϊκής κληρονομιάς: τα κοιμητήρια. Οι επιγραφές, τα ανάγλυφα και τα ιδιαίτερα σύμβολα που απεικονίζονται στα μνημεία των κοιμητηρίων τα καθιστούν υπαίθρια μουσεία και πολιτισμικούς χώρους, τόπους συλλογικής και ατομικής μνήμης αλλά και δημόσιας ιστορίας.

Μια φωτογραφική ανασκαφή που φέρνει στο φως και απαθανατίζει την τελική εικόνα επιλεγμένων ευπατριδών μέσα από τα πολύτιμα θραύσματα της ζωής τους. Ένα αόρατο νήμα συντροφεύει όλους μεταφυσικά, ένα άυλο όραμα τους ενώνει, ώστε να συνυπάρχουν τόσο αρμονικά οι λόγιοι με τους αγωνιστές, οι ευεργέτες με τους ποιητές, οι φιλέλληνες με τους Φιλικούς.

Άνθρωποι του προεπαναστατικού ελληνισμού, του ελληνισμού στο νεότερο ελληνικό κράτος και εθνικοί ευεργέτες παρελαύνουν από τις σελίδες του βιβλίου. Οι άνθρωποι αυτοί με τον βίο, τα έργα και τη δράση τους εγγράφονται στην ευρωπαϊκή ιστορία και μετέχουν στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού.  

koimitiria
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ. Μαρία Στέφωση, Το τελευταίο ίχνος – Τοπόσημα ιστορίας Ελλήνων και φιλελλήνων, εκδ. Εύνοστος

«Θέλαμε να αναδείξουμε τόπους που συνομιλούν με την ιστορία μας. Αυτά τα τοπόσημα είναι μνημεία (αρχιτεκτονικά ή μη) και συνδέονται με την κοινωνική και την εθνική ιστορία μιας περιοχής, μιας κοινότητας, ενός έθνους. Η σημειολογική τους δύναμη είναι μεγάλη και εξακολουθούν να λειτουργούν ως σύμβολα μιας εποχής, μιας κοινωνίας, μιας κοινότητας. Προηγήθηκε μια μεγάλη ιστορική έρευνα της ζωής και της δράσης των επιλεγμένων προσώπων, στους χώρους που έζησαν, έδρασαν και πέθαναν. Στη συνέχεια το υλικό που συγκεντρώσαμε οργανώθηκε, φωτογραφήθηκε, σχεδιάστηκε και παρουσιάζεται για πρώτη φορά όλο μαζί σε μια έκδοση.

»Περιλαμβάνονται τα σημαντικότερα τοπόσημα της ιστορίας των Ελλήνων και των φιλελλήνων του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Οργανώσαμε τα ταξίδια μας ανάλογα με τα συγκεκριμένα σημεία που έπρεπε να φωτογραφηθούν, στα κοιμητήρια και στις πόλεις στις οποίες έδρασαν. Ήταν τεράστια η συγκίνησή μας, όταν βρίσκαμε το ταφικό τους μνημείο, μια πόρτα του σπιτιού τους, την ελληνορθόδοξη εκκλησία στην οποία εκκλησιάζονταν, τον τόπο του μαρτυρίου τους (Ρήγας Βελεστινλής), ένα σχολείο που άφησαν στην ελληνική κοινότητα και πολλά άλλα σημεία μνήμης που περιλαμβάνονται στην έκδοσή μας», σημειώνει η κ. Στέφωση. 

Το τελευταίο ίχνος των Ελλήνων και Φιλελλήνων, μια συνέχεια του Ελληνισμού Facebook Twitter
Το σημείο όπου ο Δούναβης συναντά τον παραπόταμο Σάβο ήταν το υδάτινο σύνορο δύο αυτοκρατοριών, της αυστροουγγρικής και της οθωμανικής. Στο σύνορο αυτό βρίσκεται το φρούριο Νεμπόισα. Εδώ, στις 24 Ιουνίου 1798, ο Ρήγας Βελεστινλής και οι επτά σύντροφοί του στραγγαλίστηκαν και έπειτα τα πτώματά τους ρίχτηκαν στον Δούναβη.

Τα επιλεγμένα πρόσωπα χωρίζονται στις εξής ενότητες: «Άνθρωποι του πολιτισμού», «Άνθρωποι του αγώνα και της πολιτικής», «Εθνικοί ευεργέτες». Στο τέλος του βιβλίου μνημονεύονται με έργα τους και οι σημαντικότεροι γλύπτες που δημιούργησαν αυτή την απίστευτη γλυπτοθήκη.

«Ο βίος των προσωπικοτήτων με τις οποίες ασχολούμαστε στην έκδοσή μας άφησε ένα ισχυρό στίγμα στα πράγματα του καιρού τους, αλλά και στη μνήμη και στα συναισθήματα των μεταγενεστέρων. Μεγαλούργησαν στα κέντρα της ελληνικής διασποράς, στήριξαν με τις λόγιες εργασίες τους, με τους αγώνες τους και με τις γενναιόδωρες ευεργεσίες τους το νέο ελληνικό κράτος και ευεργέτησαν τον τόπο καταγωγής τους. Συγκρότησαν ισχυρές κοινότητες στα μεγάλα κέντρα της διασποράς, δημιουργώντας δίκτυα, κυριάρχησαν στο εμπόριο και στα γράμματα, ήταν καινοτόμοι, τολμηροί, πατριώτες, μέλη μιας ανερχόμενης αστικής τάξης, και έδρασαν στα όρια τριών αυτοκρατοριών της εποχής τους. Άφησαν, δε, εμβληματική κληρονομιά στην πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους και στους τόπους διαμονής τους», λέει η κ. Στέφωση.

Το τελευταίο ίχνος των Ελλήνων και Φιλελλήνων, μια συνέχεια του Ελληνισμού Facebook Twitter
Στον «Κήπο των Ηρώων» στο Μεσολόγγι βρίσκεται ο ανδριάντας του Λόρδου Βύρωνα, έργο του γλύπτη Γεωργίου Βιτάλη. Στα θεμέλιά του βρίσκονται θαμμένοι οι πνεύμονές του, το τελευταίο ίχνος του ποιητή στην πόλη του Μεσολογγίου.

Σημαντικός αριθμός ελληνικών, και όχι μόνο, κοιμητηρίων, μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, αποτυπώνεται στις σελίδες αυτής της μνημειακής έκδοσης. Υπάρχει φωτογραφικό υλικό, μεταξύ άλλων, από το Α’ Κοιμητήριο Αθηνών, από τα κοιμητήρια της Κέρκυρας, της Σκιάθου, του Αϊ-Λαζάρου στο Μεσολόγγι, από το Μαυσωλείο-Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, από το ταφικό μνημείο και τη λάρνακα του Γεωργίου Καραϊσκάκη στο Φάληρο, από τους πνεύμονες του Λόρδου Μπάιρον στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι, από τον τάφο του Ιωάννη Καποδίστρια στη Μονή Πλατυτέρας στην Κέρκυρα, από το ταφικό μνημείο του Καραθεοδωρή στον ελληνικό ναό Αγίων Πάντων στο Μόναχο, από τους τάφους της οικογένειας Σίνα-Υψηλάντη στο Ραπόλτενκιρχεν στην Κάτω Αυστρία, τους τάφους των Ζάππα στο Μπροστένι της Ρουμανίας, από το ταφικό μνημείο του Γρηγορίου Μαρασλή στην Αγία Τριάδα Οδησσού, από τον τάφο των Βαλλιάνων στην ελληνική νεκρόπολη του West Norwood στο Λονδίνο.

Το τελευταίο ίχνος των Ελλήνων και Φιλελλήνων, μια συνέχεια του Ελληνισμού Facebook Twitter
Ο τάφος του Θεόδωρου Βρυζάκη, σήμερα, στο παλαιό Νότιο Κοιμητήριο του Μονάχου.

«Η ταφική γλυπτική με την ιδιαίτερη φυσική διάσταση ανέδειξε μεγάλους γλύπτες, εκφραστές του κλασικισμού και της εκκλησιαστικής παράδοσης, όπως οι αδελφοί Μαλακατέ, οι αδελφοί Φυτάλη, ο Γεώργιος Βρούτος, ο Δημήτρης Φιλιππότης, ο Λεωνίδας Δρόσης και τόσοι άλλοι που αναφέρονται διεξοδικά σε αυτό τον τόμο, ώστε να αναδειχθεί η αισθητική αξία της κοιμητηριακής τέχνης. Μέσα στους κήπους με τα κυπαρίσσια της εκκωφαντικής αιώνιας σιωπής των νεκροταφείων, η ιστοριοδίφης φωτογράφος μας αφουγκράστηκε τον υπερβατικό απόηχο της χαρισματικής "απουσίας" εκείνων που ονειρεύτηκαν να χτίσουν τη σύγχρονη Ελλάδα με έργα, με ηρωικές πράξεις και με τον λόγο. Με υπαρξιακό ρίγος μπροστά στο μέγεθος και την αξία των επιφανών Ελλήνων που αγάπησαν με πάθος και νοσταλγία τη μακρινή πατρίδα και την ύμνησαν μέσα από λογοτεχνικά αριστουργήματα, στήσαμε ένα ψηφιδωτό με γνώμονα την ιστορική αλήθεια, με απόλυτη εναρμόνιση και την αισθητική αναπαράσταση της φωτογραφίας, προσπαθώντας να αναδείξουμε το αιώνιο εκτόπισμα του κεκοιμημένου μέσα από τη δύναμη της τέχνης. Ένα ταξίδι στο παρελθόν το οποίο αναζητά τον άνθρωπο που δεν είναι πια παρών, μέσα από τα αποτυπώματα που άφησε στους τόπους όπου βρέθηκε, τα έργα που οραματίστηκε και τη συλλογική μνήμη που σφράγισε με την εμβληματική του παρουσία.

Το τελευταίο ίχνος των Ελλήνων και Φιλελλήνων, μια συνέχεια του Ελληνισμού Facebook Twitter
Ο τάφος του Γεώργιου Λ. Ζαρίφη.

»Μια φωτογραφική ανασκαφή που φέρνει στο φως και απαθανατίζει την τελική εικόνα επιλεγμένων ευπατριδών μέσα από τα πολύτιμα θραύσματα της ζωής τους. Ένα αόρατο νήμα συντροφεύει όλους μεταφυσικά, ένα άυλο όραμα τους ενώνει, ώστε να συνυπάρχουν τόσο αρμονικά οι λόγιοι με τους αγωνιστές, οι ευεργέτες με τους ποιητές, οι φιλέλληνες με τους Φιλικούς. Αυτό το ύψιστο ιδεώδες ήταν η αγάπη τους για την Ελλάδα. Από την απώτερη αρχαιότητα οι άνθρωποι έδιναν μεγάλη σημασία στη μετά θάνατον ζωή. Και, όπως μας έχουν αποδείξει τα ευρήματα των ανασκαφών, οι περισσότεροι λαοί πίστευαν στην αθανασία της ψυχής. Στην αρχαία Αίγυπτο έκτιζαν επιβλητικές πυραμίδες για να στεγάσουν τον ταριχευμένο φαραώ στο ταξίδι της μετάβασης προς την αιώνια ζωή και τον συνόδευαν με τα αγαπημένα του αντικείμενα. Κάθε πολιτισμός εκφράζει με τα δικά του μνημεία και τις λαϊκές παραδόσεις του τη σχέση του με το υπερπέραν. Η αρχαία ελληνική γραμματεία μάς περιγράφει στην ομηρική Νέκυια την κάθοδο του Οδυσσέα στον Άδη, στο βασίλειο των νεκρών, για να συναντηθεί με τον μάντη Τειρεσία και να μάθει πότε επιστρέφει στην Ιθάκη, ενώ η μυθολογία περιγράφει τη χώρα των Μακάρων και τα Ηλύσια Πεδία ως τόπους ανάπαυσης των ηρωικών και εκλεκτών ψυχών», γράφει η ιστορικός και κριτικός τέχνης Κλέα Σουγιουλτζόγλου.

«Τα πλούσια έθιμα ταφής και τα πολύτιμα κτερίσματα αντανακλούν την αισθητική της κοινωνίας και τον αρχέγονο μυστικισμό απέναντι στον θάνατο. Οι πόλεις των νεκρών αφηγούνται και μνημονεύουν την ιστορία δίπλα στις πόλεις των ζωντανών. Οι δυο όψεις της ζωής, η μια να συμπληρώνει την άλλη ad infinitum. Από τον θόρυβο της "πόλης των ζώντων" στην απόλυτη σιωπή της "πόλης των νεκρών" συνυπάρχουν η ζωή και ο θάνατος νομοτελειακά, σε αέναη συμπαντική τροχιά». 

Το τελευταίο ίχνος των Ελλήνων και Φιλελλήνων, μια συνέχεια του Ελληνισμού Facebook Twitter
Το σπίτι του ζεύγους Σικελιανού στους Δελφούς που χτίστηκε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των πρώτων Δελφικών Εορτών.

Το τελευταίο ίχνος των Ελλήνων και Φιλελλήνων, μια συνέχεια του Ελληνισμού Facebook Twitter
Η Εύα Πάλμερ Σικελιανού.
Το τελευταίο ίχνος των Ελλήνων και Φιλελλήνων, μια συνέχεια του Ελληνισμού Facebook Twitter
Η Εύα Πάλμερ Σικελιανού είναι θαμμένη σε μια γωνιά του μικρού νεκροταφείου των Δελφών.
Το τελευταίο ίχνος των Ελλήνων και Φιλελλήνων, μια συνέχεια του Ελληνισμού Facebook Twitter
Στην πλαϊνή δεξιά πλευρά του Μαυσωλείου των Σίνα στο Rappoltenkirchen (Ραπόλτενκιρχεν) στην Κάτω Αυστρία βρίσκονται θαμμένοι οι σαρκοφάγοι της οικογένειας Σίνα-Υψηλάντη.
Το τελευταίο ίχνος των Ελλήνων και Φιλελλήνων, μια συνέχεια του Ελληνισμού Facebook Twitter
Το μαυσωλείο της οικογένειας Σαλβάγου στο ελληνικό κοιμητήριο Αλεξάνδρειας. Η Αλεξάνδρεια στις αρχές του 20ού αιώνα γέννησε εκατομμυριούχους βαμβακιού, σε έναν κόσμο που τον αναφέρουν στο έργο τους οι Λόρενς Ντάρελ, Ε.Μ. Φόρστερ, καθώς και ο Κωνσταντίνος Καβάφης. Ο γάμος της Αργίνης Μπενάκη, αδελφής του Αντώνη και της Πηνελόπης, με τον Μικέ Σαλβάγο, του οποίου η οικογένεια ίδρυσε την Εθνική Τράπεζα της Αιγύπτου, σφράγισε μια σοβαρή επιχειρηματική συμμαχία.
Το τελευταίο ίχνος των Ελλήνων και Φιλελλήνων, μια συνέχεια του Ελληνισμού Facebook Twitter
Το ταφικό μνημείο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή κοσμούσε ένας λιτός ιωνικός κίονας. Ο κίονας αυτός σήμερα βρίσκεται στον αύλιο χώρο της ελληνορθόδοξης εκκλησίας των Αγίων Πάντων στο Μόναχο και είναι δωρεά της Δέσποινας Σκούταρη, δισεγγονής του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.
Το τελευταίο ίχνος των Ελλήνων και Φιλελλήνων, μια συνέχεια του Ελληνισμού Facebook Twitter
Ο πύργος Νεμπόισα στο Βελιγράδι. Στις 19 Δεκεμβρίου 1797, ο Ρήγας συνελήφθη σε ξενοδοχείο στην Τεργέστη, συνοδευόμενος από τον Χριστόφορο Περραιβό, επιχειρώντας να μεταβεί στα νησιά του Ιονίου. Στις 3 Μαΐου 1798, ύστερα από αλλεπάλληλες ανακρίσεις, οι αυστριακές Αρχές τον παρέδωσαν στις οθωμανικές Αρχές μαζί με τους άλλους επτά συντρόφους του. Φυλακίστηκαν στο φρούριο Νεμπόισα του Βελιγραδίου, όπου και παρέμειναν για μικρό διάστημα.
Το τελευταίο ίχνος των Ελλήνων και Φιλελλήνων, μια συνέχεια του Ελληνισμού Facebook Twitter
Το ζευγάρι παντόφλες του Λόρδου Βύρωνα. [...] Όταν ο Βύρων ήταν στο Μεσολόγγι, έβγαινε να κυνηγήσει αγριόπαπιες στη λιμνοθάλασσα μ’ ένα μονόξυλο –μια από κείνες τις σκαφτές βάρκες που χρησιμοποιούμε ακόμα– που το είχε ένας νεαρός βαρκάρης με τ’ όνομα Γιάννης Καζής. [...] — Τα παπούτσια [...], [συνέχισε ο οικοδεσπότης] τα είχε δώσει ο Λόρδος Μπάιρον στον βαρκάρη του. Ο Μπάιρον τα φορούσε μέσα στο σπίτι όταν τον έφερνε πίσω με τη βάρκα από τη λιμνοθάλασσα. Ο Καζής δεν τα φόρεσε ποτέ, τα φύλαξε σαν ιερά κειμήλια, κι όταν πέθανε, τ’ άφησε στην κόρη του· κι όταν κι εκείνης δεν της έμεναν πια πολλές ημέρες, μου τα ’δωσε για να ξεπληρώσει το φαΐ και τον ύπνο της [...] Φαινόταν μάλλον απρόθυμος [σχολιάζει ο Patrick Leigh Fermor (Πάτρικ Λη Φέρμορ)] να λύσει το καλοφτιαγμένο δέμα, αλλά στο τέλος έκοψε τις βελονιές πάνω στη λινάτσα με τη μύτη από το γιαταγάνι του παππού του κι άρχισε να ξετυλίγει το τσιγαρόχαρτο. Όλοι τεντώσαμε τον λαιμό μας για να δούμε [...] Αλλά όταν έπεσε και το τελευταίο κέλυφος του τσιγαρόχαρτου, τα δύο ξεθωριασμένα αντικείμενα που ο οικοδεσπότης απόθεσε μαλακά στα χέρια μου ήταν κάτι ελαφρές, λεπτές, ξέθωρες παντόφλες, με τις σόλες τους από μαροκινό δέρμα, το πάνω μέρος κεντημένο μ’ ένα λεπτό διχτυωτό από κίτρινο μετάξι και τα δάχτυλα γυρισμένα προς τ' απάνω κατά τη μόδα της Ανατολής. [...] Για μας, ίσως επειδή ήμασταν τόσο κοντά στη σκηνή των οδυνηρών τελευταίων στιγμών του ποιητή, ίσως εξαιτίας της απογοητευτικής μας αναζήτησης και της ξαφνικής και τόσο απλής λύσης, αυτά τα ταπεινά κειμήλια ήταν σπαραχτικά και συγκινητικά στον υπέρτατο βαθμό. Λες κι εκείνος «ο παράξενος νέος», όπως τον αποκαλούσε ο Χόμπχαους, είχε μπει κουτσαίνοντας στην αχνοφωτισμένη κάμαρα [...]. Πάτρικ Λη Φέρμορ, Ρούμελη. Οδοιπορικό στη Βόρεια Ελλάδα, εκδ. Κέδρος, Αθήνα 2010.
Το τελευταίο ίχνος των Ελλήνων και Φιλελλήνων, μια συνέχεια του Ελληνισμού Facebook Twitter
Το ταφικό μνημείο της οικογένειας Τρικούπη στο Α’ Κοιμητήριο Αθήνας. Εμπρός είναι ο Σπυρίδων Τρικούπης και η σύζυγός του Αικατερίνη και πίσω τα δυο αδέλφια, Χαρίλαος και Σοφία.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχολεία-Παρθεναγωγεία

Αρχαιολογία & Ιστορία / 12 θρυλικά σχολεία που ίδρυσαν οι Έλληνες στα Βαλκάνια και τη Μικρά Ασία

Στο λεύκωμα «Σχολείων Εγκώμιον» η φωτογράφος, γραφίστρια και επιμελήτρια εκδόσεων Μαρία Στέφωση αναδεικνύει τα σχολεία που συντήρησε μέσα σε συνθήκες δύσκολες και αντίξοες ο απόδημος ελληνισμός.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
5 βιβλία για τον Λόρδο Βύρωνα που πέθανε σαν σήμερα

Βιβλίο / 5 βιβλία για τον Λόρδο Βύρωνα που πέθανε σαν σήμερα

Στις 19 Απριλίου 1824, πεθαίνει στο Μεσολόγγι ο Άγγλος ποιητής και μεγάλος φιλέλληνας Λόρδος Βύρων. Αυτά είναι πέντε ενδιαφέροντα βιβλία για τη ζωή και το έργο του, που καταπιάνονται με όλες τις πλευρές της πολυδιάστατης προσωπικότητάς του.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή

Πέθανε Σαν Σήμερα / Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή στο ελληνικό θέατρο

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης κυκλοφόρησε έναν τόμο 535 σελίδων, αφιερωμένο στον σπουδαίο σκηνοθέτη, φιλόλογο, συγγραφέα και ακαδημαϊκό που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μέριλιν Γιάλομ: «H ιστορία της συζύγου»

Το Πίσω Ράφι / H ιστορία της συζύγου από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα

Η φεμινίστρια συγγραφέας και ιστορικός Μέριλιν Γιάλομ εξερευνά τη διαδρομή της συζυγικής ταυτότητας, αποκαλύπτοντας πώς η έννοια του γάμου μεταλλάχθηκε από θρησκευτικό καθήκον σε πεδίο συναισθηματικής ελευθερίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Βιβλίο / Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Η έκδοση με τα κριτικά κείμενα του Τζορτζ Όργουελ για τη λογοτεχνία και την πολιτική με τον τίτλο «Ό,τι μου κάνει κέφι» μας φέρνει ενώπιον ενός τρομερά οξυδερκούς και ενίοτε γενναιόδωρα οργισμένου στοχαστή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν και η ανεκτίμητη προσφορά του στην πνευματική ζωή της Αθήνας

Βιβλίο / Το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν και η ανεκτίμητη προσφορά του στην πνευματική ζωή της Αθήνας

Μέσα από αφηγήσεις, φωτογραφίες και ντοκουμέντα μιας νέας έκδοσης ζωντανεύει το βιβλιοπωλείο που συνδέθηκε με τις μνήμες χιλιάδων Αθηναίων και έπαιξε ρόλο στην πολιτιστική διαμόρφωση και καλλιέργεια πολλών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
10 σημαντικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025

Βιβλίο / Δέκα σημαντικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025

Το πιο πρόσφατο Booker, επανεκδόσεις μυθιστορημάτων με θέμα τον Εμφύλιο, το τελευταίο βιβλίο του Μάριο Βάργκας Λιόσα, η νέα Αμάντα Μιχαλοπούλου και μια συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Αργύρη Χιόνη είναι μερικές μόνο από τις πολυαναμενόμενες προσεχέις εκδόσεις.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Ο Διονύσης Σαββόπουλος: σύζυγος, πατέρας, τραγουδοποιός

Βιβλίο / Ο Διονύσης Σαββόπουλος: σύζυγος, πατέρας, τραγουδοποιός

Στην πιο de profundis στιγμή της ζωής του ο συνθέτης γράφει το αυτοβιογραφικό «Γιατί τα χρόνια τρέχουν χύμα», αποκαλύπτοντας σαν σε προσευχή τις πιο προσωπικές, τρωτές στιγμές του, ζητώντας συγγνώμη από τους οικείους του και ομολογώντας ότι η έμπνευση συμπορεύεται με τη θνητότητα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μαριάννα Κορομηλά «Η Μαρία των Μογγόλων»

Το Πίσω Ράφι / Για όλες τις Μαρίες που «δωρίστηκαν» σε βαρβάρους και άξεστους

Ψάχνοντας και γράφοντας για τη Μαρία των Μογγόλων, η Μαριάννα Κορομηλά ήρθε αντιμέτωπη με όλες εκείνες τις παραγνωρισμένες γυναικείες μορφές της Ιστορίας. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ανένταχτο και φεμινιστικό βιβλίο που συζητήθηκε έντονα μόλις κυκλοφόρησε.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«O Γιάννης Χρήστου δεν είναι ο "αναρχικός" που νόμιζαν κάποιοι κάποτε»

Βιβλίο / «O Γιάννης Χρήστου δεν είναι ο "αναρχικός" που νόμιζαν κάποιοι κάποτε»

Ο ιδιοφυής μουσικός έφυγε αναπάντεχα στα 44 του, αφήνοντας πίσω του ανεκπλήρωτα σχέδια. Ο Αλέξανδρος Αδαμόπουλος, ο οποίος ουσιαστικά δεν τον γνώρισε ποτέ, αλλά η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διάσωση του έργου του, υπογράφει σήμερα το πιο ενημερωμένο βιβλίο για εκείνον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου γράφει έργα του φανταστικού για τους ακραία ρεαλιστικούς καιρούς μας

Portraits 2025 / Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου γράφει έργα του φανταστικού για τους ακραία ρεαλιστικούς καιρούς μας

Η ολοκλήρωση της περίφημης «Τριλογίας του Δράκου της Πρέσπας» αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια από τις πιο απρόβλεπτες, ουσιαστικές και συνεπείς συγγραφείς μας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CHECK GIA 3/1 εκδόσεις δωμα

Portraits 2025 / Εκδόσεις Δώμα: «Θέλαμε να δούμε αν το κοινό μας θα ανταποκριθεί σε πιο βαριά πράγματα ή αν θα μας γυρίσει την πλάτη»

Μετά από εφτά χρόνια λειτουργίας και εξήντα προσεκτικά επιλεγμένους τίτλους, η Μαριλένα Καραμολέγκου και ο Θάνος Σαμαρτζής εξακολουθούν να πειραματίζονται, σαν να προτείνουν βιβλία σε φίλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Claude Pujade-Renaud

Το Πίσω Ράφι / «Οι γυναίκες του λαθροθήρα»: Μια εντελώς διαφορετική οπτική σε ένα θρυλικό ερωτικό τρίγωνο

Η Claude Pujade-Renaud ανατέμνει την ιστορία της σχέσης του Τεντ Χιουζ με τη Σίλβια Πλαθ και την Άσια Ουέβιλ δημιουργώντας ένα ερεθιστικό ψηφιδωτό από δεκάδες διαφορετικές αφηγήσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ