Το θρυλικό έντυπο "Αρχαιολογία" επιστρέφει!

Το θρυλικό έντυπο "Αρχαιολογία" επιστρέφει! Facebook Twitter
Η Αρχαιολογία είχε αφήσει εποχή για τον πλούτο, το εύρος και το κύρος των θεμάτων της. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του '81 με αφιέρωμα στη «χρυσή» Βεγίνα, την επεξεργασία του χρυσού και την αξία του στην αρχαία Ελλάδα. Το τελευταίο Νο 117-8 τυπώθηκε στα τέλη του '10 και εστίαζε στις γεύσεις και την κουζίνα των αρχαίων. Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
0

Το θρυλικό έντυπο "Αρχαιολογία" επιστρέφει! Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Ήταν ένα από τα καλύτερα θεματικά περιοδικά των δεκαετιών '80-'90 και έχοντας από παλιά ένα κάποιο «ψώνιο» περί τα αρχαιολογικά, το είχα ιδιαίτερα εκτιμήσει: Η Αρχαιολογία είχε αφήσει εποχή για τον πλούτο, το εύρος και το κύρος των θεμάτων της. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του '81 με αφιέρωμα στη «χρυσή» Βεγίνα, την επεξεργασία του χρυσού και την αξία του στην αρχαία Ελλάδα. Το τελευταίο Νο 117-8 τυπώθηκε στα τέλη του '10 και εστίαζε στις γεύσεις και την κουζίνα των αρχαίων. Το 2009 ξεκίνησε η ιστοσελίδα archaiologia.gr, που του χρόνου συμπληρώνει επτά χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας έχοντας γράψει τη δική της μικρή ιστορία στο χώρο – σερφάροντας στα περιεχόμενα ανακαλύπτεις ένα πλήρες αρχείο των παλιότερων τευχών, ειδήσεις, ατζέντα εκδηλώσεων (ομιλίες, διαλέξεις, εκθέσεις, συνέδρια κ.λπ.), εκθέματα, φωτογραφικό υλικό, άρθρα, απόψεις, συνεντεύξεις, εκδόσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, θέματα έρευνας κι εκπαίδευσης αλλά και «κουίζ» γνώσεων.

Με καθυστέρηση... πέντε ετών, λοιπόν, το τεύχος 119 μόλις κυκλοφόρησε στα περίπτερα, όμως από το επόμενο η έκδοση θα είναι αποκλειστικά συνδρομητική. Θα είναι τετραμηνιαία, πολυτελής και συλλεκτική, όλα ωστόσο τα κείμενα θα ανεβαίνουν παράλληλα στην ηλεκτρονική έκδοση ενώ κάποια αντίτυπα θα διατίθενται δωρεάν σε βιβλιοθήκες και ιδρύματα.

«Είχα τη δική μου εταιρία web design όταν αποσπάστηκε το περιοδικό από τον ΔΟΛ και η μητέρα μου η Άννα Λαμπράκη, εκδότρια και διευθύντρια της Αρχαιολογίας όλα αυτά τα χρόνια, σκεφτόταν να το κλείσει. Της είπα όμως όχι, θα το αναλάβω εγώ, είναι μια πρόκληση που βρήκα ελκυστική κι ας μην είχα ποτέ αρχαιολογικά ενδιαφέροντα. Όντας ωστόσο από μικρός σε τέτοιους κύκλους είχα συνειδητοποιήσει πόσο η ενασχόληση με την αρχαιολογία βοηθά στην κατανόηση όχι μόνο του παρελθόντος αλλά και του παρόντος, μαζί και του ίδιου μας του εαυτού όταν τον συγκρίνουμε με τις ζωές ανθρώπων που έζησαν πολλούς αιώνες πριν», μας λέει ο 28χρονος Γιάννης Σημηριώτης, επικεφαλής της νέας προσπάθειας.

Το θρυλικό έντυπο "Αρχαιολογία" επιστρέφει! Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Το θρυλικό έντυπο "Αρχαιολογία" επιστρέφει! Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Με καθυστέρηση... πέντε ετών, λοιπόν, το τεύχος 119 έχει μόλις κυκλοφορήσει στα περίπτερα, όμως από το επόμενο η έκδοση θα είναι αποκλειστικά συνδρομητική. Θα είναι τετραμηνιαία, πολυτελής και συλλεκτική, καθένας όμως θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην ηλεκτρονική έκδοση όπου θα αναρτώνται όλα τα κείμενα, ενώ κάποια αντίτυπα θα διατίθενται δωρεάν σε βιβλιοθήκες και ιδρύματα. Σκοπεύουν επίσης, μαθαίνω, να δημοσιεύσουν στην έντυπη έκδοση μια σειρά παλιότερα άρθρα και δημοσιεύματα που είχαν ανέβει μόνο στην ιστοσελίδα, αναθεωρημένα και εμπλουτισμένα με βάση καινούργιες μελέτες.


«Ναι, είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον τον τελευταίο καιρό για την αρχαιολογία με αφορμή και τις ανακαλύψεις στην Αμφίπολη που γνώρισαν μεγάλη δημοσιότητα. Θα παρακολουθούμε εννοείται την επικαιρότητα - ανακαλύψεις, ανασκαφές, ευρήματα κ.λπ., δίχως αυτή να δεσμεύει τον σχεδιασμό της υπόλοιπης ύλης μας που θα περιλαμβάνει τέχνη, ιστορικές ανασκοπήσεις, ειδικά αφιερώματα κ.λπ. Τα άρθρα θα συντάσσουν όπως πάντα ειδικοί επιστημονικοί συνεργάτες, αρχαιολόγοι, ιστορικοί τέχνης κ.λπ. Και παρότι το κοινό που ενδιαφέρεται πραγματικά για την αρχαιολογία πέρα από εποχιακές "μόδες" είναι πιστό μεν αλλά σχετικά περιορισμένο, ευελπιστούμε ότι θα αγκαλιάσει το εγχείρημα!», συμπληρώνει.

Το θρυλικό έντυπο "Αρχαιολογία" επιστρέφει! Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Το τρέχον τεύχος περιλαμβάνει μια συνέντευξη της αείμνηστης Μαντώς Οικονομίδου (1929-2015), διευθύντριας του Νομισματικού Μουσείου επί τριαντακονταετία, άρθρα για την ιστορία και τις αρχαιότητες των Αντικυθήρων, τις ανασκαφές στην κοιλάδα του Μέσου Ρου του Αλιάκμονα, την Ανατολική Αχαϊα και το Ιερό Κορυφής του Βρύσινα (Ρέθυμνο), μια «ξενάγηση» στο μοναδικό σωζόμενο βυζαντινό μνημείο των Τζουμέρκων (η «Κόκκινη Εκκλησιά» στο Βουλγαρέλι), ένα ιστορικό-αρχαιολογικό αφιέρωμα στην κοιλάδα των Τεμπών κι έναν πολυσέλιδο οδηγό του αρχαιολογικού χώρου της Ονιθές Γουλεδιανών στο Ρέθυμνο. Καλή ανάγνωση!

Info: archaiologia.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ερωμένη της»: Το πιο τολμηρό αθηναϊκό ρομάντζο του Μεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / «Η ερωμένη της»: Το πιο τολμηρό αθηναϊκό ρομάντζο του Μεσοπολέμου

Πόσο μπορεί να συμβάλει ένα βιβλίο στη σεξουαλική χειραφέτηση των Ελληνίδων; Η Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με την Παναγιώτα Βογιατζή για την Ντόρα Ρωζέττη και τη γυναικεία ομοφυλοφιλία στην Αθήνα των αρχών του 20ού αώνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Close up: Η ψηφιακά αποκατεστημένη τοιχογραφία στον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές

Αρχαιολογία & Ιστορία / Close up: Η ψηφιακά αποκατεστημένη τοιχογραφία στον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές

Το σημαντικότερο σωζόμενο έργο της κλασικής ξαναζωντανεύει 23 αιώνες μετά με τη βοήθεια της αρχαιομετρίας, της τεχνητή νοημοσύνη και της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασή του που ανοίγει νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
THE LIFO TEAM
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Ιστορία μιας πόλης / Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Πώς επιχειρήθηκε η αναθεώρηση της εικόνας των δωσιλόγων τις δεκαετίες που ακολούθησαν μετά την Κατοχή και τα Δεκεμβριανά, και ποια ήταν η επίδραση αυτής της αναθεώρησης στη δημόσια ιστορική μνήμη; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη για ένα θέμα ταμπού που ακόμα απασχολεί τους ιστορικούς αλλά και την κοινωνία.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ιστορία μιας πόλης / Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ο Θουκυδίδης ισχυρίζεται ότι ήταν μια ασθένεια εισαγόμενη, η οποία ξεκίνησε από την Αιθιοπία και προτού φθάσει στην Αθήνα, εξαπλώθηκε στην Αίγυπτο και την Περσική αυτοκρατορία. H Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον Στέφανο Παρασκευαΐδη για τον λοιμό των Αθηνών με την πρωτοφανή θνησιμότητα, καθώς υπολογίζεται ότι χάθηκε το 1/3 του πληθυσμού της πόλης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Επίσκεψη στον αρχέγονο κόσμο της Σαμοθράκης με σύμμαχο την τεχνολογία

Αρχαιολογία & Ιστορία / Σαμοθράκη: Βλέπουμε την ιστορία του νησιού ξανά με σύμμαχο την τεχνολογία

Η Σαμοθράκη του Νίκης, του Ομήρου, των Καβείρων, των φιλοσόφων, των χαρτογράφων της Αναγέννησης, των αρχαιολόγων, των αρχιτεκτόνων και των φωτογράφων του 20ού αιώνα αλλά και των σύγχρονων μοντελιστών σε μια εμπεριστατωμένη έκθεση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
ΑΣΚΤ: Η σχολή που «γέννησε» τους μεγαλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες

Ιστορία μιας πόλης / ΑΣΚΤ: Εδώ γεννήθηκαν οι μεγαλύτεροι Έλληνες καλλιτέχνες

H Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών υπήρξε θεμέλιος λίθος για την ελληνική τέχνη, με σημαντικούς δασκάλους όπως ο Παρθένης και ο Μόραλης να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την ιστορικό τέχνης Χριστίνα Δημακοπούλου για την καθοριστική τους επιρροή.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Πώς βρέθηκαν οι πρόσφυγες από τη Μ. Ασία στη Νέα Μάκρη;

Ιστορία μιας πόλης / Νέα Μάκρη: Ο προσφυγικός συνοικισμός που εξελίχθηκε σε λουτρόπολη

Από τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη και Λιβίσι, στα παράλια της Λυκίας στη νοτιοδυτική Μικρά Ασία, οι πρόσφυγες από αυτές τις περιοχές εγκαταστάθηκαν στη βορειοανατολική Αττική, ιδρύοντας τη Νέα Μάκρη, το 1924. Η Ευαγγελία Αχλάδη μιλά στην Αγιάτη Μπενάρδου για τη νεότερη και τη σύγχρονη ιστορία της περιοχής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Στο φθισιατρείο «Σωτηρία» το 1927: Μια κάθοδος στην αληθινή κόλαση των μελλοθάνατων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φθισιατρείο «Σωτηρία», 1927: Μια κάθοδος στην αληθινή κόλαση των μελλοθανάτων

Έπειτα από επιστολές και καταγγελίες, τον Ιούλιο του 1927, ένας ρεπόρτερ της εφημερίδας «Εσπερινή» επισκέπτεται το φθισιατρείο για να καταγράψει τις συνθήκες ζωής των ασθενών. Η ομάδα των dirty ’30s & late ’20s «αναπαλαιώνει» και διασώζει τη μαρτυρία του για λογαριασμό της LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Γιατί ήταν γαλάζιοι οι πίθηκοι στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης;

Ιστορία μιας πόλης / Γιατί ήταν γαλάζιοι οι πίθηκοι στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης;

Ποια τα νοήματα πίσω από τις ζωγραφισμένες μορφές και τα ζωντανά χρώματα των θηραϊκών τοιχογραφιών; Πώς συνδέονται με τον μινωικό πολιτισμό και τι μας αποκαλύπτουν για τον αρχαίο κόσμο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Ανδρέα Βλαχόπουλο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Τάσος Σακελλαρόπουλος: «Ο στρατός και ο θρόνος ήταν οι ρίζες του κακού της Δικτατορίας»

Άκου την επιστήμη / Τάσος Σακελλαρόπουλος: «Ο στρατός και ο θρόνος ήταν οι ρίζες του κακού της Δικτατορίας»

Η εποχή μας και τα «φαντάσματα» του Μεσοπολέμου. Ο ιστορικός και υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Τάσος Σακελλαρόπουλος μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης πριν από έναν αιώνα

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Εγώ κουνιέμαι από τη θέση μου, η Σαντορίνη μόνον να μην κουνηθεί!»

Τον Αύγουστο του 1925 στα γραφεία των αθηναϊκών εφημερίδων καταφθάνουν τηλεγραφήματα που ανακοινώνουν έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης και περιγράφουν την αναστάτωση των κατοίκων του νησιού. Η ομάδα των dirty ’30s & late ’20s φέρνει στο σήμερα κάποια από τα ρεπορτάζ της εποχής.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Κωστής Τσικλητήρας

Σαν σήμερα / Κωστής Τσικλητήρας: Αυτή είναι η ζωή του κορυφαίου Ολυμπιονίκη

Σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1913, πεθαίνει στην Αθήνα από «κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα» ο κορυφαίος, μαζί με τον Πύρρο Δήμα, Έλληνας Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας, κάτοχος τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ακρωτήρι: Μια κοσμοπολίτικη, προϊστορική πόλη στην Σαντορίνη

Ιστορία μιας πόλης / Ακρωτήρι: Η πόλη που θάφτηκε κάτω από τις στάχτες του ηφαιστείου

Οι θηραϊκές τοιχογραφίες που ανακαλύφθηκαν στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Αιγαίου. Τι μαρτυρούν για την κοινωνία, τον πολιτισμό, την καθημερινή ζωή στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Ανδρέα Βλαχόπουλο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Το «φαρμακείο» της οικογένειας Χωματιανού και η ιατρική στην Αθήνα του 19ου αι

Ιστορία μιας πόλης / Το «φαρμακείο» της οικογένειας Χωματιανού και η ιατρική στην Αθήνα του 19ου αιώνα

Μια αθηναϊκή οικογένεια με ρίζες στο Βυζάντιο, η οποία άφησε το αποτύπωμά της στην υλική και άυλη κληρονομιά της πόλης μας κι ένα αντικείμενο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, το οποίο μας «μιλά» για την οικογένεια αλλά και την ιατρική κατά το 19ο αιώνα. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Νικολάου για το φαρμακείο της οικογένειας Χωματιανού.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ