Το θρυλικό έντυπο "Αρχαιολογία" επιστρέφει!

Το θρυλικό έντυπο "Αρχαιολογία" επιστρέφει! Facebook Twitter
Η Αρχαιολογία είχε αφήσει εποχή για τον πλούτο, το εύρος και το κύρος των θεμάτων της. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του '81 με αφιέρωμα στη «χρυσή» Βεγίνα, την επεξεργασία του χρυσού και την αξία του στην αρχαία Ελλάδα. Το τελευταίο Νο 117-8 τυπώθηκε στα τέλη του '10 και εστίαζε στις γεύσεις και την κουζίνα των αρχαίων. Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
0

Το θρυλικό έντυπο "Αρχαιολογία" επιστρέφει! Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Ήταν ένα από τα καλύτερα θεματικά περιοδικά των δεκαετιών '80-'90 και έχοντας από παλιά ένα κάποιο «ψώνιο» περί τα αρχαιολογικά, το είχα ιδιαίτερα εκτιμήσει: Η Αρχαιολογία είχε αφήσει εποχή για τον πλούτο, το εύρος και το κύρος των θεμάτων της. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του '81 με αφιέρωμα στη «χρυσή» Βεγίνα, την επεξεργασία του χρυσού και την αξία του στην αρχαία Ελλάδα. Το τελευταίο Νο 117-8 τυπώθηκε στα τέλη του '10 και εστίαζε στις γεύσεις και την κουζίνα των αρχαίων. Το 2009 ξεκίνησε η ιστοσελίδα archaiologia.gr, που του χρόνου συμπληρώνει επτά χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας έχοντας γράψει τη δική της μικρή ιστορία στο χώρο – σερφάροντας στα περιεχόμενα ανακαλύπτεις ένα πλήρες αρχείο των παλιότερων τευχών, ειδήσεις, ατζέντα εκδηλώσεων (ομιλίες, διαλέξεις, εκθέσεις, συνέδρια κ.λπ.), εκθέματα, φωτογραφικό υλικό, άρθρα, απόψεις, συνεντεύξεις, εκδόσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, θέματα έρευνας κι εκπαίδευσης αλλά και «κουίζ» γνώσεων.

Με καθυστέρηση... πέντε ετών, λοιπόν, το τεύχος 119 μόλις κυκλοφόρησε στα περίπτερα, όμως από το επόμενο η έκδοση θα είναι αποκλειστικά συνδρομητική. Θα είναι τετραμηνιαία, πολυτελής και συλλεκτική, όλα ωστόσο τα κείμενα θα ανεβαίνουν παράλληλα στην ηλεκτρονική έκδοση ενώ κάποια αντίτυπα θα διατίθενται δωρεάν σε βιβλιοθήκες και ιδρύματα.

«Είχα τη δική μου εταιρία web design όταν αποσπάστηκε το περιοδικό από τον ΔΟΛ και η μητέρα μου η Άννα Λαμπράκη, εκδότρια και διευθύντρια της Αρχαιολογίας όλα αυτά τα χρόνια, σκεφτόταν να το κλείσει. Της είπα όμως όχι, θα το αναλάβω εγώ, είναι μια πρόκληση που βρήκα ελκυστική κι ας μην είχα ποτέ αρχαιολογικά ενδιαφέροντα. Όντας ωστόσο από μικρός σε τέτοιους κύκλους είχα συνειδητοποιήσει πόσο η ενασχόληση με την αρχαιολογία βοηθά στην κατανόηση όχι μόνο του παρελθόντος αλλά και του παρόντος, μαζί και του ίδιου μας του εαυτού όταν τον συγκρίνουμε με τις ζωές ανθρώπων που έζησαν πολλούς αιώνες πριν», μας λέει ο 28χρονος Γιάννης Σημηριώτης, επικεφαλής της νέας προσπάθειας.

Το θρυλικό έντυπο "Αρχαιολογία" επιστρέφει! Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Το θρυλικό έντυπο "Αρχαιολογία" επιστρέφει! Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Με καθυστέρηση... πέντε ετών, λοιπόν, το τεύχος 119 έχει μόλις κυκλοφορήσει στα περίπτερα, όμως από το επόμενο η έκδοση θα είναι αποκλειστικά συνδρομητική. Θα είναι τετραμηνιαία, πολυτελής και συλλεκτική, καθένας όμως θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην ηλεκτρονική έκδοση όπου θα αναρτώνται όλα τα κείμενα, ενώ κάποια αντίτυπα θα διατίθενται δωρεάν σε βιβλιοθήκες και ιδρύματα. Σκοπεύουν επίσης, μαθαίνω, να δημοσιεύσουν στην έντυπη έκδοση μια σειρά παλιότερα άρθρα και δημοσιεύματα που είχαν ανέβει μόνο στην ιστοσελίδα, αναθεωρημένα και εμπλουτισμένα με βάση καινούργιες μελέτες.


«Ναι, είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον τον τελευταίο καιρό για την αρχαιολογία με αφορμή και τις ανακαλύψεις στην Αμφίπολη που γνώρισαν μεγάλη δημοσιότητα. Θα παρακολουθούμε εννοείται την επικαιρότητα - ανακαλύψεις, ανασκαφές, ευρήματα κ.λπ., δίχως αυτή να δεσμεύει τον σχεδιασμό της υπόλοιπης ύλης μας που θα περιλαμβάνει τέχνη, ιστορικές ανασκοπήσεις, ειδικά αφιερώματα κ.λπ. Τα άρθρα θα συντάσσουν όπως πάντα ειδικοί επιστημονικοί συνεργάτες, αρχαιολόγοι, ιστορικοί τέχνης κ.λπ. Και παρότι το κοινό που ενδιαφέρεται πραγματικά για την αρχαιολογία πέρα από εποχιακές "μόδες" είναι πιστό μεν αλλά σχετικά περιορισμένο, ευελπιστούμε ότι θα αγκαλιάσει το εγχείρημα!», συμπληρώνει.

Το θρυλικό έντυπο "Αρχαιολογία" επιστρέφει! Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Το τρέχον τεύχος περιλαμβάνει μια συνέντευξη της αείμνηστης Μαντώς Οικονομίδου (1929-2015), διευθύντριας του Νομισματικού Μουσείου επί τριαντακονταετία, άρθρα για την ιστορία και τις αρχαιότητες των Αντικυθήρων, τις ανασκαφές στην κοιλάδα του Μέσου Ρου του Αλιάκμονα, την Ανατολική Αχαϊα και το Ιερό Κορυφής του Βρύσινα (Ρέθυμνο), μια «ξενάγηση» στο μοναδικό σωζόμενο βυζαντινό μνημείο των Τζουμέρκων (η «Κόκκινη Εκκλησιά» στο Βουλγαρέλι), ένα ιστορικό-αρχαιολογικό αφιέρωμα στην κοιλάδα των Τεμπών κι έναν πολυσέλιδο οδηγό του αρχαιολογικού χώρου της Ονιθές Γουλεδιανών στο Ρέθυμνο. Καλή ανάγνωση!

Info: archaiologia.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριασίου πεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριάσιου Πεδίου

Από την αρχαιότητα το Θριάσιο πεδίο συνδέεται με δύο εξέχουσες γυναικείες θεότητες: τη Δήμητρα και την Κόρη, την Περσεφόνη. Τι συμβαίνει όμως κατά τα υστερότερα χρόνια στην περιοχή; Πόσο μητριαρχική τελικά υπήρξε η τοπική κοινωνία; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Πέστροβα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας

Ορισμένοι αρχαιολόγοι διαφωνούν, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές απεικονίσεις της Κλεοπάτρας
THE LIFO TEAM
Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς αιώνες»

Ιστορία μιας πόλης / Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς Αιώνες»

Ποια είναι τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα για την Αθήνα κατά την Εποχή του Σιδήρου; Η αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου μιλά για τα ευρήματα -ταφικά έθιμα, πήλινα αγγεία και αρχαιολογικά στοιχεία- που αποκαλύπτουν κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις των κατοίκων της Ακαδημίας.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολογία & Ιστορία / Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολόγοι από τη Βρετανία και το Ιράκ πιστεύουν ότι είναι ο τόπος μιας μάχης του έβδομου αιώνα που έγινε καθοριστική για τη διάδοση του Ισλάμ
THE LIFO TEAM
Κόλιν Ρένφριου, ο «λόρδος» της Κέρου

Απώλειες / Κόλιν Ρένφριου (1937-2024): Ο «λόρδος» της Κέρου

Αποδήμησε χθες ένας από τους πλέον επιφανείς αρχαιολόγους που στην Ελλάδα έγινε περισσότερο γνωστός για τις ανασκαφές του στην Κέρο και στο Δασκαλιό και για τη συμβολή του στη λύση του «μυστηρίου» που κάλυπτε για δεκαετίες τα ευρήματα των θέσεων αυτών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Η κρήνη της Πέργης φέρνει νερό από τον κοντινό ποταμό Κέστρο στην Παμφυλία της Μικράς Ασίας - Τα σχέδια των Τούρκων αρχαιολόγων για πλήρη αποκατάστασή της
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ