Μέσα στην πάροδο των χρόνων οι Βρετανοί πολίτες έχουν εντοπίσει έναν τεράστιο αριθμό αρχαιολογικών ευρημάτων που παρέδωσαν στους ειδικούς.
Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε πως σύμφωνα με τα αρχεία του The Portable Antiquities Scheme ο αριθμός των αντικειμένων αυτών άγγιξε το 1,5 εκατομμύριο και έδωσε φωτογραφίες από αυτά στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με όσα γράφει ο Guardian τα ευρήματα αυτά άλλαξαν ριζικά τα όσα ξέρουμε για τη ζωή στις Βρετανικές Νήσους.
Το The Portable Antiquities Scheme είναι ένα εθελοντικό πρόγραμμα της βρετανικής κυβέρνησης που αποσκοπεί στην καταγραφή των μικρών ευρημάτων που εντοπίζουν πολίτες. Ξεκίνησε το 1997 και πλέον καλύπτει σχεδόν όλη την Αγγλία και την Ουαλία.
Προσκυνητική καρφίτσα στην οποία απεικονίζεται, κατά πάσα πιθανότητα ο Τόμας Μπέκετ, γνωστός και ως Άγιος Θωμάς του Κάντερμπερι. Υπήρξε Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι από το 1162 μέχρι τη δολοφονία του το 1170. Αναγνωρίζεται ως άγιος και μάρτυρας από την Καθολική Εκκλησία, αλλά και από την Αγγλικανική Κοινωνία.
Ήλθε σε σύγκρουση με τον Ερρίκο Β΄, βασιλιά της Αγγλίας, για τα δικαιώματα και τα προνόμια της Εκκλησίας και δολοφονήθηκε από οπαδούς του βασιλιά στον καθεδρικό ναό του Κάντερμπερι. Λίγο μετά το θάνατό του, αγιοποιήθηκε από τον Πάπα Αλέξανδρο Γ '. Η καρφίτσα χρονολογείται ανάμεσα στο 14ο και τον 16ο αιώνα.
Καρφίτσα της ύστερης μεσαιωνικής περιόδου, από τη μάχη του Μπόσγουορθ. Απεικονίζεται ένα αγριογούρουνο. Το έργο είναι σχεδόν πλήρες, αν εξαιρέσει κανείς τα άκρα του ζώου. Η μάχη του Μπόσγουορθ ήταν μια σημαντική μάχη στον Πόλεμο των Ρόδων, τον εμφύλιο μεταξύ του Οίκου του Λάνκαστερ και του Οίκου της Υόρκης στην Αγγλία του τελευταίου μισού του 15ου αιώνα. Το αγριογούρουνο απεικονίζεται προφίλ, στραμμένο προς τα αριστερά.
Νομίσματα από τη βασιλεία του Χάρολντ Γκόντουινσον (1022 - 14 Οκτωβρίου 1066), που αποκαλείται συχνά Χάρολντ Β΄και υπήρξε ο τελευταίος εστεμμένος Αγγλοσάξονας βασιλιάς της Αγγλίας, και του Γουλιέλμου Α' της Αγγλίας.
Χρυσό κύπελλο της Εποχής του Χαλκού. «Τραυματισμένο» πιθανότατα από κάποιο αγροτικό εργαλείο.
Σπάνια νομίσματα της περιόδου 251-279 μ.Χ.
Ευρήματα από τον «θησαυρό του Staffordshire». Η μεγαλύτερη συλλογή χρυσών και ασημένιων αντικειμένων της αγγλοσαξονικής περιόδου που έχει εντοπιστεί στην ιστορία.
Ευρήματα από τον «θησαυρό του Staffordshire». Κομμάτια από σπαθιά, θραύσματα από κράνη και χριστιανικοί σταυροί. Χρονολογούνται μεταξύ έκτου και έβδομου αιώνα μ.Χ.
Χρυσά νομίσματα από την εποχή του Ερρίκου ΣΤ'. Υπήρξε βασιλιάς της Αγγλίας (1422 - 1461) και (1470 - 1471) και διεκδικητής του Bασιλείου της Γαλλίας (1422 - 1453). Κληρονόμησε το θρόνο της Αγγλίας από τον πατέρα του όταν ήταν μόλις εννέα μηνών και αμέσως μετά κληρονόμησε από τον παππού του Κάρολο ΣΤ΄ τα δικαιώματά του στο θρόνο της Γαλλίας.
Στο νόμισμα φαίνεται ο βασιλιάς με την πανοπλία του να κρατάει σπαθί και ασπίδα και να στέκεται πάνω σε ένα πλοίο. Το νόμισμα δημιουργήθηκε γύρω στο 1422-27, πιθανότατα στο Calais.
Κύπελλο που βρέθηκε στο Vale of York. Ασήμι και νομίσματα βρέθηκαν μέσα στο κύπελλο κατά τη συντήρηση του από το σχετικό εργαστήριο του Βρετανικού Μουσείου.
Ευρήματα από το Vale of York. Μεταξύ άλλων ένα επιχρυσωμένο κύπελλο από ασήμι, ένα χρυσό περιβραχιόνιο και 617 ασημένια νομίσματα.
Με πληροφορίες από Guardian/Wikipedia
σχόλια